All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

De jaarwisseling: een blik terug en vooruit - Deel 3 2013

Door , | 1 reactie

In dit artikel blikken we terug op het eerste zelfstandige jaar van Sony Mobile. De producent ging het jaar in als Sony Ericsson, maar al snel verdween Ericsson uit de naam. En Sony begon goed: het bedrijf verkocht meer smartphones en had een redelijk aantrekkelijk portfolio.

Sony Xperia S hoofdfoto

Half februari werd de overname van Sony Ericsson door mede-eigenaar Sony officieel goedgekeurd en nog dezelfde maand stond de eerste Sonysmartphone op de markt. Nog wel ontwikkeld door Sony Ericsson, maar verkocht onder het Sonymerk was de Xperia S een redelijk succes. Waar Sony Ericsson in 2011 nog redelijk achterliep door geen dualcore-smartphone op de markt te hebben en ook weinig andere unieke functies te hebben, werd dat probleem door de Xperia S meteen goed opgelost. Op het moment dat de telefoon op de markt kwam vonden wij het zelfs de beste Androidsmartphone, waarin hij overigens al snel ingehaald werd door HTC met zijn One X.

Een ander belangrijk event voor Sony werd niet veel later aangekondigd. De producent maakte bekend de boel flink te gaan reorganiseren. Daarbij werd één van de drie belangrijke pijlers Mobile en het moge dan ook duidelijk zijn dat Sony serieus is over zijn smartphonebusiness. Iets dat overigens ook onlangs nog benadrukt werd: Sony Mobile Nederland vertelde volgend jaar top 3-smartphonefabrikant in Nederland te willen worden. Een mooie ambitie, die gezien eerdere resultaten in bijvoorbeeld Engeland best haalbaar lijkt te zijn.

Waar Sony vooral sterk was dit jaar, was het midrangesegement. Misschien dat de fabrikant dat marktsegment zelfs een beetje oververzadigde. De lijst met in 2012 uitgebrachte toestellen is groot, en de volumes in die markt juist klein. Voor ieder wat wils, zo moet Sony gedacht hebben, maar dat heeft wel als gevolg dat er ook hier en daar een slecht toestel tussen zat. De Xperia J bijvoorbeeld. Maar uitblinkers waren er ook, de Xperia P is erg mooi, best snel en niet te duur. En de Xperia sola strijd momenteel met de Samsung Galaxy Ace 2 voor de titel Androidsmartphone met beste prijs-kwaliteitverhouding.

“Interessant was de 'verNexussing' van de Xperia S.”

Interessant was de 'verNexussing' van de Xperia S. Het toestel werd de eerste niet-Nexustelefoon die Google toch besloot te ondersteunen met nieuwe 'schone' Androidbuilds. Iets waar Sony enthousiast aan mee deed. En ook de kans dat Sony een Nexustelefoon gaat maken werd steeds groter dit jaar. In het begin van Sony's Androidcarrière leek dat er al in te zitten. Toen vroeg Google volgens de geruchten om een Nexusversie van de Xperia X10. Dat weigerde Sony Ericsson, maar met de enthousiaste participatie van Sony aan het Nexusproject op de Xperia S lijkt die houding in ieder geval veranderd te zijn. En ook geruchten over een Nexustelefoon van Sony kwamen weer naar boven. Overigens werd LG uiteindelijk de gelukkige fabrikant van die Nexustelefoon.

Sinds de overname van Sony Ericsson door Sony vallen tablets van de fabrikant in de Xperia-lijn, en dus onder Sony Mobile. De eerste vrucht daarvan is de Xperia Tablet S, die een stuk beter bleek te zijn dan zijn voorganger. Beter, maar ook niet zonder problemen. De productie van het apparaat moest namelijk even gestaakt worden vanwege een productieprobleem. Niet zo goed voor het imago van Sony, zeker omdat de Tablet S niet bepaald een succes was vorig jaar.

Tijdens de IFA in september maakte Sony een nieuwe range smartphones bekend, waarvan de Xperia T vrij snel op de markt verscheen. Dat was, zo bleek uit onze review, ook de telefoon waarmee Sony weer helemaal bij is met de concurrentie. De Xperia J is inmiddels ook verkrijgbaar, maar interessanter is de bijna verkrijgbare Xperia V. Die is wat mij betreft nog beter dan de Xperia T, en is ook nog eens waterdicht. En met LTE-ondersteuning klaar voor de toekomst.

Door dit alles bleek 2012 een goed jaar te zijn voor Sony Mobile. Hoewel de precieze cijfers niet bekend gemaakt zijn door Sony voor het laatste afgesloten kwartiel, zijn er geluiden dat Sony Mobile dat kwartiel weer winstgevend werd. In ieder geval wist men meer toestellen af te zetten en ging het marktaandeel in veel markten wat om hoog. Ook in Nederland, waar Sony in de eerste tien maanden 2,5% marktaandeel had ten opzichte van krap 2% een jaar eerder.

Artikel delen via:
Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Tags: Sony EricssonSonyjaarwisselingvooruitblikterugblik

Gerelateerde artikelen

 1. Lees verder

  Telewiki: Vooruitblik IFA 2015

  De telecomwereld kent twee grote jaarlijkse evenementen: het Mobile World Congress in februari en de IFA in september. Die laatste zal komende week in Berlijn losbarsten en in deze Telewiki blikken we...

 2. Lees verder

  Sony h.ear on review

  Sony kondigde tijdens de afgelopen IFA-beurs de h.ear lijn aan, een nieuwe high-endlijn van audio-accessoires. De h.ear on is de belangrijkste headset in deze lijn en in deze video bekijken we hem.

 3. Lees verder

  Telewiki: Terugblik op 2014

  In deze Telewiki blikken we terug op telecomjaar 2014. We kijken hoe alle fabrikanten het gedaan hebben en lichten een aantal opmerkelijke gebeurtenissen uit.

Reageren

Avatar

Log-in via een van de volgende social media partners om een reactie achter te laten

Of gebruik je All About Phones account om te reageren

Reacties

Avatar johnmalcolm

johnmalcolm -

Als houder van Sony-aandelen vind ik dit overzicht een mooie toegevoegde waarde hebben, ik denk al een paar maanden dat Sony er bovenop komt. Mogelijk samen met Nokia, maar een van de twee wel zeker denk ik.