All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Nieuws van zaterdag 30 mei 2015

TeleWeek 22: Android M is een feit

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

We kunnen lang en kort praten over wat het belangrijkste nieuws was van de week, maar als puntje bij paaltje komt is dat gewoon Android M. De nieuwe versie van Google's besturingssysteem werd donderdagavond op I/O aangekondigd. In deze TeleWeek blikken we terug op de nieuwe functies van Android, maar bespreken we uiteraard ook ander nieuws.

Android M brengt geen schokkende vernieuwingen met zich mee

TeleWeek 22

Android M komt er dus aan! Op I/O gaf Google alvast een voorproefje. Je kunt straks zelf bepalen welke rechten je een app geeft en er komen 'custom' tabbladen van Chrome. Open je binnen een app de browser, dan kun je van de gebruikelijke mogelijkheden van Chrome gebruikmaken. Verder komt er ingebouwde ondersteuning voor vingerafdruksensors, zodat fabrikanten dat niet zelf meer hoeven te ontwikkelen.

Een ander punt is dat Google werkt aan nieuwe software om de batterij te ontlasten. Ligt je smartphone op tafel? Dan merkt hij dat op een gegeven moment en schiet hij in een spaarstand. Wel ontvang je dan nog notificaties. 'Dozing' noemt Google de nieuwe functie om de batterij langer mee te laten gaan. Tot slot is er Google's antwoord op Apple Pay: Android Pay, dat op iedere NFC-telefoon kan werken volgens Google.

Mooie toevoegingen allemaal, maar niet echt verrassend. Was natuurlijk ook wel te verwachten, want vorig jaar was Android L met Material Design natuurlijk een gigantische verandering. Dat Google nu weer het roer omgooit, zou gek zijn geweest.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Windows 10 vanaf eind juli voor klant beschikbaar’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Windows 10, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, is bijna klaar. Waarschijnlijk kunnen consumenten het nieuwe besturingssysteem vanaf eind juli gaan gebruiken.

Microsoft Windows 10 Lumia 635

Dit melden bronnen binnen Microsoft aan TheVerge, dat doorgaans goed is ingelicht. Een mogelijke datum is 29 juli. Dat wilde Microsoft eigenlijk al op zijn Build-conferentie aan de wereld bekend maken, maar het wilde toen niet een datum noemen waarvan het niet zeker wist of die haalbaar was.

De ontwikkelaars van Windows 10 zijn nu nog druk bezig met het oplossen van foutjes en niet zozeer met het toevoegen van nieuwe functies. Nieuwe functies, zoals de ondersteuning voor extensies in Microsoft Edge, gaan de eerste versie van Windows 10 niet halen. Deze worden later aan het besturingssysteem toegevoegd.

In 2016 komt Microsoft waarschijnlijk met een grote update aan Windows 10. Deze wordt ontwikkeld onder codenaam Redstone. Het is nog onbekend wanneer de Windows 10 wordt uitgerold naar de smartphones van Microsoft. Bekend is dat de smartphones het besturingssysteem later krijgen dan de computers. Een lancering in de tweede helft van het jaar, ergens rond de herfst, is aannemelijk.

Windows 10 draait op computers, maar ook op smartphones, tablets en de Xbox. Apps moeten het op elk platform doen, waarmee Microsoft een ouderwets probleem van Windows Phone onderuit hoopt te halen. Daarnaast moet het bij Windows 10 stukken makkelijker worden voor ontwikkelaars om hun Android- of iOS-app geschikt te maken voor het besturingssysteem van Microsoft. Het is alleen afwachten of ontwikkelaars die kleine moeite bereid zijn te nemen, gezien het geringe marktaandeel van Windows Phone ten opzichte van Android en iOS.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Google breidt mogelijkheden Chromecast uit

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Google gaat de mogelijkheden van Chromecast, de streamdongel van het bedrijf, uitbreiden. Zo kun je binnenkort het scherm van je televisie gebruiken om een smartphonegame te spelen.

Google Chromecast

Je smartphone dient dan als controller of stuur, in geval van een racespel. Google ontwikkelt hiervoor een aparte API: Remote Display. Daarnaast kondigde Google op ontwikkelaarsbeurs I/O gisteren nog een andere API aan: Game Manager. Hierdoor kun je makkelijker met meerdere smartphones tegelijk op je televisiescherm een multiplayergame spelen.

De mogelijkheden van de Remote Display-API gaan natuurlijk verder dan alleen het spelen van spelletjes. Zo kun je op je smartphone dingen tekenen die op een televisie worden weergegeven. De nieuwe API’s zijn nu al beschikbaar voor ontwikkelaars om in hun apps te verwerken. Updates voor iOS en Chrome komen er binnenkort aan.

Chromecast is een betaalbare dongel van Google die sinds vorig jaar in Nederland verkrijgbaar is. Hiermee kun je bestanden vanaf je smartphone, tablet of computer streamen naar je televisie. Denk hierbij aan clips op YouTube, maar ook series van Netflix of een tabblad van Google Chrome. De Chromecast is verkrijgbaar via verschilende winkels verkrijgbaar voor ongeveer 35 euro.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Now on Tap breidt mogelijkheden Google Now verder uit

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Google gaat de mogelijkheden van Google Now uitbreiden. Dit doet het met de nieuwe functie ‘Now on Tap’, waarmee sneller antwoord moet worden gegeven op vragen. Dit gebeurt door meerdere apps op je smartphone te raadplegen.

Google Now launcher nu beschikbaar voor bijna alle Androidtoestellen screenshot-8

“We werken aan een nieuwe mogelijkheid die je in het moment zelf kunt raadplegen. Precies wanneer je het nodig hebt en waar je met je smartphone ook bent”, vertelt de productmanager van Google Now, Aparna Chennapragada. Zo krijg je sneller een antwoord op de naam van een DJ als je dat in Google Now vraagt.

Met Now on Tap moet Google Now ook slimmer worden. Bespreek je met je geliefde dat je ’s avonds een hapje wilt gaan eten in de stad, dan komt Google Now met suggesties. Word in een e-mail een film besproken, dan zorgt Google Now ervoor dat een trailer op YouTube binnen handbereik is, dat je via de Internet Movie Database ziet wie er in speelt en dat je op Rotten Tomatoes de score van een film ziet.

Ontwikkelaars kunnen het vernieuwde Google Now ook inschakelen in hun app. “Als ontwikkelaar kun je de indexeringsmogelijkheid van Google Search gebruiken zodat gebruikers je app ontdekken en via Now on Tap je app weer gaan gebruiken”, aldus Jamal Eason, de productmanager van Android.

Now on Tap wordt meegenomen in Android M, dat gisteren officieel werd aangekondigd en in de herfst op smartphones en tablets komt te staan. Het is een van de vele nieuwe mogelijkheden van Android M. Zo kunnen Chrome-tabbladen door app-ontwikkelaars worden geïntegreerd in hun app, komt er een standaard-app voor vingerafdruksensors en krijgen gebruikers meer controle over hun privacy.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Google Maps komt later dit jaar met offline kaarten

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Google werkt aan een – voor velen waarschijnlijk langverwachte - update voor Google Maps zodat je kaarten van tevoren kunt downloaden. Hierdoor verbruik je tijdens het navigeren geen data.

Google Maps voor Android krijgt grote update met nieuwe functies nexusae0 m1 thumb

Uniek is dat niet. Zo heeft Here van Nokia al jaren deze mogelijkheid. Je kunt dan van tevoren gratis de wegenkaart van een land naar keuze gratis downloaden. Zo kun je in een vreemde stad zonder dure data te verstoken altijd de weg terugvinden naar je hotel.

Google liet dit weten op zijn ontwikkelaarsconferentie, I/O, die gisteren van start is gegaan. Het is nog onbekend wanneer Google de offline-update voor Maps gaat uitrollen, maar hij volgt in ieder geval dit jaar.

Het is nog onbekend hoe Google de offline modus precies gaat invullen, maar het wordt in ieder geval mogelijk om zonder een internetverbinding nodig te hebben, te zoeken naar plaatsen, bedrijven en interessante locaties. Je kunt dan ook gelijk de openingstijden van bijvoorbeeld restaurants bekijken. Reviews zijn ook offline opvraagbaar. Wel is het nog onbekend of je bij Google Maps straks, net als bij Nokia Here, in een keer de wegenkaart van een compleet land of continent kunt downloaden, of dat je maar een bepaald deel van een land offline gratis kunt downloaden.

Google werkt ook aan een offline-modus voor YouTube. Je kunt video’s dan voor 48 uur opslaan op je smartphone. Deze bestanden worden daarna automatisch weer verwijderd. Dit kan van pas komen in bijvoorbeeld de trein of in de auto, als je een bepaald fragment wilt bekijken zonder data te verbruiken.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Berichten-bug Apple krijgt tijdelijke oplossing

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple komt met een tijdelijke oplossing voor de bug in de berichten-app van iOS. Na het ontvangen van een bepaald bericht kunnen iOS-apparaten crashen of plotseling opnieuw opstarten.

iMessage nu ook zonder iPhone uit te zetten Apple

Door Siri de opdracht te geven het bericht voor te lezen, wordt het probleem opgelost en kan de berichten-app weer worden geopend. Apple zegt dat dit een tijdelijke oplossing is en dat het binnenkort komt met een app-update die het probleem definitief verhelpt.

De Berichten-app crasht zodra je een bepaald bericht krijgt met Chinese en Arabische tekens. Op zijn website beschrijft Apple hoe de tijdelijke oplossing werkt. “We zijn ons bewust van een probleem met iMessage, dat wordt veroorzaakt wanneer je een bepaalde reeks unicode-karakters gebruikt.”

Het is nog onbekend wanneer Apple met een app-update komt die het probleem definitief verhelpt. Het bedrijf heeft nu in ieder geval laten weten dat het bekend is met het probleem en dat er dus aan een oplossing wordt gewerkt.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp