All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus

Door , | 2 reacties

Pas in oktober worden de eerste echte Ubuntu-telefoons verwacht, maar voor ontwikkelaars brengt Ubuntu al deze maand software uit die op een Samsung Galaxy Nexus kan worden gezet. Zo hoopt Ubuntu dat het nieuwe mobiele platform in oktober direct al met een flink aantal apps van start kan gaan.

Ubuntu-firmware komt nog deze maand beschikbaar voor de Galaxy Nexus schermafbeelding 2013 02 08 om 120715

Ubuntu-chef Mark Shuttleworth heeft dat bekendgemaakt in een interview met The Wall Street Journal. Ubuntu Linux OS kan al deze maand worden gedownload en op een Galaxy Nexus draaien. Dit 'pure Androidtoestel' van Google is unlocked en makkelijk van de nieuwe firmware te voorzien.

Ook draaien Android en Ubuntu grotendeels op dezelfde drivers, zodat er geen probleem ontstaat met de aansturing van de hardware. Als Ubuntu draait op een Galaxy Nexus zal het waarschijnlijk ook geen probleem zijn om de firmware op andere Androidtelefoons te laten draaien.

Dat Ubuntu voor de bijna anderhalf jaar oude Galaxy Nexus heeft gekozen en niet voor de Nexus 4, schijnt te maken te hebben met de beschikbaarheid. De Galaxy Nexus is vrijwel overal nog te koop, de Nexus 4 is steeds uitverkocht.

Eerder maakte Ubuntu bekend dat in oktober in twee 'grote geografische markten' Ubuntutelefoons op de markt komen. Maar waar dat precies is, hield Shuttleworth ook in zijn gesprek met The Wall Street Journal nog geheim.

Ubuntu is een apart mobiel besturingssysteem. Ubuntu bestaat al een tijdje als desktopbesturingssysteem. Deze Linux-variant op een telefoon zou het mogelijk moeten maken om de telefoon aan een normaal toetsenbord en een grote monitor te koppelen, waardoor je een computer voor je hebt. De telefoon verandert zo in een desktop-werkstation. En je kunt er ook nog mee bellen.

Shuttleworth meldde tevens dat het mogelijk wordt om bepaalde Windows-applicaties onder Ubuntu te draaien, en die te streamen vanaf bedrijfsservers naar toestellen. Hij zweeg echter over de details.

Artikel delen via:
Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Tags: SamsungUbuntu MobileGalaxy NexusUbuntuUbuntu phone OS

Bron: The Register

Gerelateerde artikelen

 1. Lees verder

  Spaanse fabrikant brengt eerste Ubuntu-telefoon uit

  Al sinds 2012 belooft Canonical om een smartphone uit te brengen met Ubuntu als besturingssysteem. Nu lijkt het er na veel vertragingen eindelijk van te komen: het Spaanse bedrijf BQ heeft aangekondig...

 2. Lees verder

  Samsung verliest rechtszaak van Apple over vier nogal oude telefoons

  Samsung moet van een Amerikaanse rechter een aantal softwarezaken veranderen in vier nogal oude telefoons: de Galaxy Nexus, twee varianten van de Galaxy S2 en de Galaxy S3.

 3. Lees verder

  Samsung W2016 klaptelefoon aangekondigd

  Samsung heeft een klaptelefoon aan haar Chinese productlijn toegevoegd: de W2016. Dit toestel is een klaptelefoon met een touchscreen op de voorkant en premium specificaties.

Reageren

Avatar

Log-in via een van de volgende social media partners om een reactie achter te laten

Of gebruik je All About Phones account om te reageren

Reacties

Avatar Thijs Oost

Thijs Oost -

Denken jullie dat het mogelijk wordt om Ubuntu naast Android te draaien (een soort dual-boot dus)?

Avatar Dominick

Dominick -

Ik denk het officieel niet, maar er zal vast wat moois voor geklust worden