All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Bedrijven nieuws

Smartflash klaagt Apple opnieuw aan voor schending patenten

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Eerder deze week werd bekend dat Apple een boete van ruim een half miljard dollar moet betalen aan patentbedrijf Smartflash. Volgens de jury van de Amerikaanse rechtbank heeft Apple willens en wetens de patenten van Smartflash geschonden.

Smartflash klaagt Apple opnieuw aan voor schending patenten Apple

Dit gebeurt in iTunes en heeft betrekking op het managen van digitale rechten, opslagruimte en het krijgen van toegang tot bestanden door middel van betalingen. Apple moet hiervoor een boete betalen van 532,9 miljoen dollar. Nu dreigt het bedrijf opnieuw een boete aan Smartflash te moeten betalen.

Het bedrijf uit Texas heeft Apple namelijk aangeklaagd voor het schenden van dezelfde patenten, maar dan in nieuwe toestellen. Het gaat hier om onder andere de iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPad Air 2.

Apple reageerde afgelopen week woedend op het nieuws dat het een boete van ruim een miljard dollar aan Smartflash moet betalen. “Smartflash maakt geen producten, heeft geen werknemers, creeert geen banen, is in de Verenigde Staten niet aanwezig en misbruikt het patentensysteem om geld te vangen van Apple voor technieken die we zelf bedenken”, liet Apple-woordvoerster Kristin Huguet weten.

Volgens Apple omvatten de patenten van Smartflash zulke eenvoudige technieken, dat schending ervan al snel een feit is. De jury stelde Smartflash echter in het gelijk, en nu dreigt Apple opnieuw een miljoenenboete aan Smartflash te moeten betalen. Het is alleen nog onbekend wanneer de zaak gaat dienen en wat de hoogte van de boete zal zijn.

Smartflash kreeg afgelopen week overigens niet het gehoopte schadebedrag van 852 miljoen dollar. Het liet echter weten te kunnen leven met het bedrag van 532,9 miljoen dollar.

Lees verder of laat een reactie achter

KPN koppelt drie frequenties samen voor sneller 4G-internet

Door Bouke van den Berg, | 5 reacties

KPN gaat zijn 4G-internet verder verbeteren. De provider koppelt drie frequenties aan elkaar, zodat de downloadsnelheid verder wordt verhoogd. Dit doet KPN eerst in een proefopstelling in Delft.

KPN koppelt drie frequenties samen voor sneller 4G-internet Kpn

KPN laat dit weten in een persbericht. Sinds vorig jaar koppelt KPN in grote steden al de 800 en 1800 MHz-frequenties aan elkaar. Stapelen noemt de provider dit. Nu gaat het in samenwerking met Ericsson en Qualcomm daar in Delft nog een frequentie aan toevoegen, die van 2600 MHz.

Wanneer het ‘drie-in-één’-4G verder wordt uitgerold, is nog onbekend. Volgens KPN gaat het eerst gebeuren op plekken waar het 4G-gebruik heel hoog is. Dit beïnvloedt de snelheid van een 4G-netwerk. Met het ‘drie-in-één’-4G komt er meer capaciteit.

KPN beweert dat de snelheid fors wordt verbeterd. Zo zijn er downloadsnelheden van maximaal 297Mb per seconde genoteerd, wat vier keer zo snel is als normaal 4G van KPN. De komende tijd wil KPN vooral ervaring opdoen met het verbeterde 4G-internet.

“Deze resultaten laten zien dat KPN voorbereid is op de toekomst”, meent Jacob Groote, directeur Mobiel KPN. “KPN heeft als eerste telecomprovider in Nederland een landelijke 4G-dekking gerealiseerd. In het belang van onze klanten willen we deze technische voorsprong behouden.”

Naast KPN heeft ook Vodafone een 4G-netwerk dat landelijk gedekt is. T-Mobile heeft ook een 4G-netwerk. Dit is nog niet landelijk gedekt, maar moet dit aan het einde van 2015 wel zijn. Ondertussen begint Tele2 dit jaar ook met het uitrollen van zijn netwerk voor supersnel 4G-internet. Het is nog niet bekend wanneer dit netwerk landelijk gedekt is.

Lees verder of laat een reactie achter

Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto gehackt door NSA en GCHQ

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Simkaarten van de Nederlandse chipfabrikant Gemalto zijn op grote schaal gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en het Britse GCHQ. Gemalto produceert jaarlijks ongeveer 2 miljard simkaarten.

Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto gehackt door NSA en GCHQ screen shot 2015 02 20 at 113310

Daarnaast produceert het bedrijf uit Amsterdam chips voor creditcards. Dankzij de hack is al het telefoonverkeer van telefoons met simkaarten van Gemalto af te luisteren. Dit blijkt uit documenten die zijn gelekt door NSA-klokkenluider Edward Snowden, waarover The Intercept bericht.

Door het hacken van de simkaarten heeft de NSA geen hulp van providers of overheden nodig om een telefoon af te tappen. Ook laat deze vorm van spionage geen sporen achter bij providers. Ook eerder onderschepte data kan worden ontcijferd dankzij de hack.

Gemalto is bepaald niet te spreken over de hack. “Het doel van de hack was niet Gemalto. Hackers zochten een manier om zo effectief mogelijk in te breken om zo veel mogelijk data van mobiele telefoons te verkrijgen”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

“Op dit moment kunnen we de bevindingen van de publicatie niet verifiëren en we wisten ook niet dat deze inlichtingendiensten hiermee bezig waren. We nemen de publicatie heel serieus en zullen alles inzetten om deze zaak compleet te onderzoeken om de omvang te begrijpen.”

Het nieuws heeft als gevolg dat Gemalto vanochtend de grote daler op de Amsterdamse beurs is, met – op het moment van schrijven – een daling van 6 procent. De adviesprijs van het aandeel is scherp bijgesteld van 84 naar 65 euro, schrijft De Telegraaf. Onder andere D66 en GroenLinks hebben om opheldering gevraagd van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Onder andere Vodafone, T-Mobile en KPN laten hun simkaarten door Gemalto maken.

Lees verder of laat een reactie achter

'Apple en Japan Display bouwen displayfabriek van 1,5 miljard euro'

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple en schermfabrikant Japan Display slaan waarschijnlijk de handen ineen voor de bouw van een gigantische displayfabriek. Deze fabriek moet in het Japanse Ishikawa worden gebouwd en zou ongeveer 1,5 miljard euro gaan kosten.

Japan Display toont mogelijk quad hd-scherm van iPhone 6 japandisplay
Japan Display's 5,5 inch quad hd-scherm

Dit schrijft Reuters op basis van berichtgeving van Nikkan Kogyo Shimbun en Jiji. Japan Display ontkent dit gerucht niet. “Er zijn geen beslissingen genomen die we nu bekend moeten maken”, schrijft Japan Display in een reactie over de fabriek. Deze displayfabriek moet in 2016 in gebruik worden genomen.

Het is de bedoeling dat de fabriek vooral schermen gaat maken voor Apple, maar ook andere fabrikanten kunnen er aankloppen. Japan Display zou vorig jaar wel hebben aangegeven een nieuwe fabriek te willen bouwen, en dan komt een samenwerking met Apple natuurlijk goed uit.

Voor Apple zou dit ook een goed moment zijn om een samenwerking aan te gaan, na het fiasco met GT Advanced. Dit Amerikaanse bedrijf zou saffierschermen moeten leveren voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar dat lukte niet. Apple investeerde ondertussen flink wat geld in GT Advanced, dat inmiddels failliet is gegaan.

Het is onbekend of Apple nu de resten van GT Advanced, waaronder twee geavanceerde fabrieken, gaat overnemen. Het heeft er alle schijn van dat hiervan geen sprake is, omdat Japan Display en Apple dus wellicht de handen ineen gaan slaan.

Het is onbekend wat voor displays de nieuwe fabriek moet gaan maken. De kans zit er dik in dat Apple toch nog een keer naar de mogelijkheden gaat kijken om saffierschermen voor een mooie prijs op grote schaal te produceren. Deze plannen zijn slecht nieuws voor LG, dat nu de grootste leverancier van iPhone-displays is.

Lees verder of laat een reactie achter

Simyo verkozen tot beste prepaidprovider van 2014

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Simyo is net als in 2013 ook voor 2014 gekozen tot beste prepaid provider van Nederland. Simyo blijft KPN en Vodafone voor, die als tweede en derde zijn geëindigd. Telfort en T-Mobile zijn vierde en vijfde.

Simyo verkozen tot beste prepaidprovider van 2014 simyobesteprovider

Organisator van de award is PrepaidSimkaart.net, dat aan de hand van negentien criteria onderzocht welke provider het op prepaid gebied het beste doet. Simyo zou zich het meeste van andere providers onderscheiden vanwege zijn Twitter-helpdesk.

Simyo is daar natuurlijk blij mee, zo schrijft het op zijn blog. “Via Twitter bieden we service op een snelle, toegankelijke en persoonlijke manier”, zegt Charlene Schmeltz, de Team Lead Social Media van Simyo. “Zo leren we onze klanten beter kennen tijdens het beantwoorden van hun vragen. We zijn blij dat dit voor waardering zorgt.”

Naast de goede helpdesk looft PrepaidSimkaart ook het goede bereik. Simyo maakt gebruik van het netwerk van KPN. Daarnaast is Simyo volgens de site de goedkoopste aanbieder van prepaid. Hoewel Simyo dus de beste is over 2014, is PrepaidSimkaart ook te spreken over KPN.

“KPN heeft dit jaar de tweede positie veroverd omdat het onder andere een uitgebreider aanbod heeft wat betreft prepaid internet”, aldus de site. “Wij adviseren Simyo en alle andere providers die geen databundels van 500MB en 1GB hebben, deze aan het assortiment toe te voegen. Prepaid internet wordt namelijk alsmaar populairder en wij als consument moeten natuurlijk in onze behoeften worden voorzien!”

Het is onbekend of Simyo gehoor gaat geven aan dit verzoek, maar ze zijn blij met hun prijs. “We zijn trots dat PrepaidSimkaart.net ons wéér de beste prepaid provider vindt”, aldus Lieve Gerretsen, de Online Marketing Manager van Simyo. “We blijven hard werken om te bewijzen dat we de award hebben verdiend. Ons doel is natuurlijk om ook in 2015 weer de beste prepaid provider te zijn.”

Lees verder of laat een reactie achter

Sony overweegt smartphone-afdeling nog altijd te verkopen

Door Bouke van den Berg, | 3 reacties

Sony weet nog altijd niet wat het aan moet met zijn kwakkelende smartphone-afdeling. De topman van de Japanse tech-gigant sluit een exit-strategie namelijk niet uit.

‘Sony staat open voor verkopen smartphone-afdeling’ Sony

Dit schrijft the Wall Street Journal. Duidelijk is wel dat Sony zich de komende jaren meer gaat richten op groei van zijn succesvolle afdelingen, zoals die van de camerasensors en PlayStation. Het is de bedoeling dat dit soort afdelingen van Sony dochterbedrijven worden. Hierdoor komt de focus volgens CEO Kazuo Hirai meer op winst maken te liggen.

Ook andere afdelingen moeten op een gegeven moment worden afgesplitst en er wordt een verkoop overwogen van de televisieafdeling en smartphonetak van het bedrijf. “Die mogelijkheden moeten we in ons achterhoofd houden”, aldus Hirai.

Hoewel Sony over het algemeen goede smartphones maakt, gaat het bedrijf het in smartphoneland niet voor de wind. In de high end-markt kan de Japanse firma geen vuist bieden tegen Apple en Samsung, terwijl het in het lagere segment niet kan opboksen tegen merken als Huawei.

De verkoop van Sony-smartphones valt daardoor flink tegen, al ging het in het laatste kwartaal wat beter. Feit is wel dat Sony vooral dankzij de smartphone-afdeling vorig jaar geen rooskleurige cijfers bekend kon maken. Als gevolg daarvan komt Sony dit jaar waarschijnlijk met minder telefoons.

Zo wordt er niet aan twee, maar één vlaggenschip gewerkt: de Sony Xperia Z4. Daarnaast brengt het bedrijf minder telefoons in het lagere segment op de markt. Het is de bedoeling dat Sony binnen drie jaar tijd weer een winst draait van 4,2 miljard dollar. Dat is 25 keer zoveel als nu het geval is.

Lees verder of laat een reactie achter

Vier nieuwe Snapdragon-processors voor lagere segmenten

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Qualcomm komt met vier nieuwe achtkernige 64 bit-processors voor in het middelste en lagere segment. Het gaat om de Snapdragon 415, Snapdragon 425, Snapdragon 618 en Snapdragon 620.

Vier nieuwe Snapdragon-processors voor lagere segmenten snapdragons

Dit laat Qualcomm weten in een persbericht. De 415 en 425 zijn de eerste processors in de 400-lijn die over acht kernen beschikken. De Snapdragon 415-chipset wordt nu geproduceerd en kan in de eerste helft van dit jaar al gebruikt worden in smartphones. Qualcomm verwacht dat de drie andere processors in de tweede helft van dit jaar in smartphones komen te zitten. Alle vier de processors ondersteunen 4G-internet.

“Qualcomms strategie is altijd om baanbrekende features te introduceren in de Snapdragon 800-lijn en daarna uit te rollen naar de 600-, 400- en 200-series”, aldus Alex Katouzian, de vicepresident van productmanagement bij Qualcomm. “Hierdoor kunnen fabrikanten geweldige producten leveren aan de prijsbewuste consument.”

“We zijn blij om te melden dat de Snapdragon 618 en 620 betere graphics ondersteunen en onder andere in 4K kan filmen: functies die eerder alleen waren weggelegd voor de Snapdragon 800-lijn.”

De Snapdragon 620 krijgt vier Cortex A53-kernen, die ook in de Snapdragon 810 gebruikt worden, en vier Cortex A72-kernen. In de Snapdragon 618 vinden we de vier Cortex A53-kernen weer terug, maar nu samen met twee A72-kernen. Qualcomm stopt in de Snapdragon 425 acht Cortex A53-kernen. De Snapdragon 415-chipset krijgt ook acht van die kernen.

Processors met acht in plaats van vier kernen zijn in principe sneller en zuiniger. Qualcomm geeft nog niet de kloksnelheid vrij van hun nieuwe processors, dat zal later dit jaar bekend worden als ze in smartphones komen te zitten.

Lees verder of laat een reactie achter

Samsung nu nog maar vijfde speler op Chinese markt

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Samsung lijkt het momentum in China compleet kwijt te zijn. Nadat het eerder vorig jaar zijn koppositie in het land verloor aan Xiaomi, is de Zuid-Koreaanse fabrikant nu nog maar de vijfde speler.

Samsung nu nog maar vijfde speler op Chinese markt Samsung

Samsung moet naast Xiaomi nu namelijk ook Apple, Huawei en Lenovo voor zich dulden. Deze hebben in China allemaal nu een groter marktaandeel dan Samsung, stelt onderzoeksbureau IDC. Xiaomi had in het vierde kwartaal een marktaandeel van 13,7 procent.

Een lichte daling ten opzichte van het derde kwartaal, toen het 14,8 procent van de smartphonemarkt in handen had. Apple is de grote winnaar: in het derde kwartaal had het een marktaandeel van 5 procent, maar dat was een kwartaal later al 12,3 procent. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn ook in China een succes.

Huawei heeft een marktaandeel van 11 procent en Lenovo van 9,5 procent. Samsung bezit een marktaandeel van nog maar 7,9 procent. In het derde kwartaal was dat 11 procent en in het vierde kwartaal van 2013 was dit nog 18,8 procent.

Nu Samsung nog maar een marktaandeel van 7,9 procent heeft, betekent het dat zijn marktaandeel met bijna 50 procent is gedaald. 49,9 procent, om precies te zijn. De Zuid-Koreaanse fabrikant lijkt het in het goedkopere segment af te leggen tegen Xiaomi en andere Chinese fabrikanten, terwijl het in het duurste segment niet kan opboksen tegen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Dit lijkt in ieder geval in een notendop de verklaring te zijn van Samsungs dalende marktaandeel in China, dat nu toch wel structurele vormen begint aan te nemen. Misschien dat de lancering van de Galaxy S6 daar verandering in kan brengen.

Deze telefoon wordt op 1 maart op het Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd, waarbij All About Phones aanwezig is.

Lees verder of laat een reactie achter

Nieuwe patentoorlog komt eraan, nu in China

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Er dreigt een nieuwe patentoorlog aan te komen, ditmaal in China. Plaatselijke smartphonefabrikanten sturen elkaar steds vaker rekeningen als zij vinden dat hun patenten door een ander bedrijf zijn gebruikt.

ZTE levert Google Now-launcher op nieuwe smartphones nexusae0 blade vec thumb

De eerste die hiermee begon, was ZTE, meldt Reuters. Advocaten van deze smartphonemaker hebben rekeningen gestuurd naar een half dozijn andere smartphonemakers. Ze moeten van ZTE betalen voor designpatenten die aan het bedrijf zouden toebehoren.

Dat geeft aan dat de Chinese smartphonefabrikanten nu op dezelfde wijze 'zaken' beginnen te doen als de westerse bedrijven, die net een grote patentoorlog hebben afgesloten. Vooral Samsung en Apple bevochten elkaar voor de rechter in veel landen, maar dat is nu grotendeels afgelopen. Er loopt nog maar één zaak, in Amerika. Uiteindelijk zijn de meeste fabrikanten er achter gekomen dat de rechtszaken en patentclaims ze niet veel hebben opgeleverd.

Patentrechtszaken aanspannen om het eigen marktaandeel te beschermen, lijkt nu ook in toenemende mate door Chinese smartphonefabrikanten te zijn ontdekt. Het gaat lang niet alleen om het beschermen van intellectueel eigendom, maar vooral om de concurrent de voet dwars te zetten.

Het worden daarmee spannende tijden in China, waar bijvoorbeeld Xiaomi nauwelijks eigen patenten bezit en welk bedrijf dus een makkelijk slachtoffer kan worden van zo'n patentoorlog. Het ligt ook voor de hand dat stijgende kosten van telefoons door de verplichte patentbetalingen op de consument worden afgewenteld. Xiaomi is overigens al de klos. Het Zweedse Ericsson heeft al de verkoop van Xiaomi-telefoons in India via de rechter weten lam te leggen, omdat er patenten van Ericsson zouden zijn gebruikt. In reactie is Xiaomi inderhaast een stuk of tweeduizend patenten gaan registreren.

Huawei en ZTE hebben allebei zo'n 34.000 patenten, die sinds 2007 zijn geregistreerd. Daarmee zijn zij wat betreft de patentenportefeuille het best bewapend van alle Chinese smartphonemakers. Die gebruiken ze ook stevig, want het aantal Chinese patentrechtszaken over smartphones is sinds 2006 verdrievoudigd.

Lees verder of laat een reactie achter

Ook Zuid-Korea onderzoekt Qualcomm voor oneerlijke concurrentie

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Qualcomm staat waarschijnlijk nóg een hoge boete te wachten vanwege oneerlijke concurrentie. De autoriteiten van Zuid-Korea onderzoeken nu of de Amerikaanse chipfabrikant zich hieraan schuldig heeft gemaakt.

De Qualcomm Snapdragon 810-processor lijkt zo goed als af te zijn

Dit schrijft Reuters op basis van een anonieme bron. Volgens het Zuid-Koreaanse Maeil Business onderzoekt de commissie voor eerlijke handel van het land nu of Qualcomm misbruikt maakt van zijn grote marktaandeel. Het gaat hiervoor navraag doen bij de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikanten en chipfabrikant Intel, een concurrent van Qualcomm.

In 2009 kreeg Qualcomm al een boete van de Zuid-Koreaanse overheid van 200 miljoen dollar. Eerder deze week ging Qualcomm in China akkoord met het betalen van een recordboete van 975 miljoen dollar. Qualcomm liet Chinese smartphonefabrikanten expres te veel geld betalen voor het gebruik van zijn licenties en onderdelen.

Dit is goed nieuws voor fabrikanten als Huawei en Xiaomi, die nu minder geld hiervoor hoeven te betalen. Dit kan de toestelprijs van de smartphones van Chinese fabrikanten verlagen.

Het is nog onbekend of Qualcomm in Zuid-Korea überhaupt schuldig is, maar een onderzoek kan redelijk lang duren. In China duurde het onderzoek veertien maanden.

Qualcomm is wereldwijd de grootste fabrikant op het gebied van processors voor smartphones en tablets. De Snapdragon-lijn wordt door bijna iedereen gebruikt. Zo heeft de Samsung Galaxy Note 4 de Snapdragon 805-processor en krijgen toekomstige vlaggenschepen van Sony en LG waarschijnlijk de Snapdragon 810-chipset.

Het gaat de laatste tijd niet heel goed bij Qualcomm. De Snapdragon 810 zou kampen met oververhittingsproblemen, waardoor Samsung besloot de chipset niet te gaan gebruiken voor de Galaxy S6.

Lees verder of laat een reactie achter

Google organiseert ontwikkelaarsconferentie I/O op 28 en 29 mei

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Google organiseert dit jaar zijn ontwikkelaarsbeurs I/O op donderdag 28 en vrijdag 29 mei. Het is nog onbekend of de zoekmachinegigant dan iets interessants gaat aankondigen.

Google organiseert ontwikkelaarsconferentie I/O op 28 en 29 mei screen shot 2015 02 11 at 104402

Inmiddels heeft Google een pagina aangemaakt voor I/O 2015 waar ontwikkelaars zich kunnen inschrijven. Omdat er meer aanvragen dan plaatsen zijn, worden tickets verloot onder de mensen die zich hebben ingeschreven.

In 2014 kondigde Google op I/O zijn nieuwste Android-versie aan. Toen werd deze nog Android L genoemd, dat nu door het leven gaat als Android 5.0 Lollipop. Google kondigde toen aan het uiterlijk van Android flink te willen veranderen.

Onder de noemer van Material Design moeten apps op computers, tablets en smartphones zoveel mogelijk op elkaar lijken. Het moet dus niet ingewikkelder zijn om een mailtje via de Gmail-app op je smartphone te versturen, dan op je laptop.

Ook kondigde Google op I/O 2014 dingen aan als Android Auto en liet het smartwatches van LG, Samsung en Motorola zien. Deze G Watch, Gear Live en Moto 360 zijn inmiddels allemaal te koop. LG heeft zelfs al een opvolger voor de G Watch, de ronde G Watch R en ook Samsung is druk bezig met de ontwikkeling van smartwatches.

Waarschijnlijk zal Google Android dit jaar niet zo restylen zoals het vorig jaar deed. Het rept nog met geen woord over wat het dit jaar op I/O wil gaan aankondigen, maar eind mei schakelen wij in om je hiervan op de hoogte. Vorig jaar vond Google I/O plaats op 25 en 26 juni, dus het wachten duurt nu minder lang.

Lees verder of laat een reactie achter

Recordboete in China voor chipfabrikant Qualcomm

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Chipfabrikant Qualcomm moet in China een boete betalen van ongeveer 860 miljoen euro, vanwege oneerlijke concurrentie. Qualcomm zou Chinese smartphonefabrikanten teveel geld laten betalen voor zijn processors.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Dit meldt Reuters. Het gaat om een recordboete in China. Deze is opgelegd door de National Development and reform Commission van China, dat onderzoek deed naar Qualcomms praktijken in China. De Chinese overheid en het Amerikaanse Qualcomm zouden akkoord zijn gegaan over een schikking. Qualcomm moet dan dus 860 miljoen euro betalen en zijn licentiekosten voor patenten in China verlagen met ongeveer een derde van de prijs.

Qualcomm gaat in een persbericht al in op de schikking. Daarin laat het weten teleurgesteld te zijn met de uitkomst, maar het gaat er wel mee akkoord. Er komen nieuwe voorwaarden voor Chinese fabrikanten die Qualcomms producten willen gebruiken. Chinese smartphonefabrikanten kunnen nu goedkoper chips voor mobiel internet en 3G- en 4G-technologieën van Qualcomm krijgen.

Deze regeling is ook van toepassing op fabrikanten die al een overeenkomst met Qualcomm hebben. “We zijn blij dat het onderzoek tot een einde is gekomen en hebben nu het idee dat onze licenties nu goed gepositioneerd zijn voor de toename in China van 3G- en 4G-technologie”, zegt Derek Aberle, de president van Qualcomm.

Seteve Mollenkopf, de CEO van Qualcomm, voegt toe door te zeggen: “We zijn blij dat met deze regeling een einde komt aan onduidelijkheid over onze zaken in China. Onze volle aandacht gaat nu uit naar het ondersteunen van partners en klanten in China en het aangaan van nieuwe uitdagingen.”

Door de hoge boete moet Qualcomm zijn financiële verwachting voor dit boekjaar bijstellen.

Lees verder of laat een reactie achter

Microsoft en Samsung treffen schikking in patentenrechtszaak

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het patentengeschil tussen Microsoft en Samsung is opgelost. De twee technische grootmachten hebben de zaak buiten de rechtszaak weten op te lossen. Het is onbekend wat er bij de schikking komt kijken.

Microsoft en Samsung treffen schikking in patentenrechtszaak Samsung

Microsoft en Samsung melden in een gezamenlijke verklaring dat er een schikking is getroffen. “Samsung en Microsoft zijn blij dat ze kunnen mededelen dat ze hun geschil hebben bijgelegd. De voorwaarden van de schikking zijn vertrouwelijk", meldt Jaewan Chi, de vicepresident van Samsungs juridische afdeling.

Samsung betaalt geld voor het gebruik van technologieën in Android-telefoons. Dit komt omdat hiervoor technieken worden gebruikt waar Microsoft een patent op heeft. Na de overname van Nokia door Microsoft ging Samsung moeilijk doen, maar nu is de boel dus opgelost.

Wel is het dus onbekend of Samsung nu minder of meer royalty’s over een verkochte telefoon moet betalen aan Microsoft. De Zuid-Koreaanse fabrikant moest ook nog ruim een miljard dollar overmaken naar Microsoft, maar het is niet bekend of dit nu voltooid is.

Eerder werd bekend dat Samsung dit jaar misschien een Windows Phone-smartphone op de markt wil brengen. Dit kan een onderdeel zijn van de tactiek van Samsung om op goede voet bij Microsoft te komen en om dat bedrag misschien niet te hoeven betalen.

Naast Microsoft zelf maken de grote fabrikanten geen smartphones die op het besturingssysteem van de Amerikaanse fabrikant draaien. Huawei deed het een keer, zonder succes, maar misschien gaat Samsung het nu ook wel weer doen als gevolg van de schikking. De telefoon zou later dit jaar klaar zijn, maar momenteel komen er geen geruchten over een Windows Phone-toestel van Samsung meer naar buiten.

Lees verder of laat een reactie achter

Chinese webwinkel Alibaba investeert half miljard euro in Meizu

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De Chinese internetgigant Alibaba neemt een minderheidsbelang in de smartphonefabrikant Meizu. Alibaba investeert omgerekend ongeveer 520 miljoen euro in de Chinese smartphonefabrikant.

Meizu-telefoon van nog geen 100 euro heeft 2GB ram mi5

Dit meldt Reuters. Met de investering wil Alibaba waarschijnlijk de concurrentie aangaan met Xiaomi, dat met goedkope telefoons een ijzersterk aandeel heeft in de Chinese telecommarkt.

Alibaba heeft een eigen besturingssysteem voor smartphones. Het is nog onbekend of de internetgigant YunOS op Meizu-smartphones wil gaan plaatsen. Met dit besturingssysteem hebben smartphonegebruikers direct toegang tot de webwinkel van Alibaba.

Meizu heeft nu een marktaandeel van ongeveer 2 procent. Het bedrijf verkocht in januari ongeveer 1,5 miljoen smartphones. Analisten plaatsen vraagtekens bij de investering, omdat Meizu na Xiaomi, Huawei, Lenovo, Apple en Samsung in eigen land maar een kleine speler is.

“Je zou kunnen zeggen dat Alibaba het geld investeert om te kijken wat er daarmee kan gebeuren. Maar dat is wel een dure investering dan, toch?”, vraagt Michael Clendenin van RedTech Advisors zich openlijk af. “Mijn zorg ligt bij het feit dat sommige grote internetbedrijven makkelijk in staat zijn om enkele honderden miljoenen dollars te investeren in een stukje hardware dat er gaaf uit ziet, maar eigenlijk een kopie is van wat Apple en Xiaomi hebben gedaan.”

Feit is wel dat steeds meer fabrikanten zich proberen te wapenen tegen het succes van Xiaomi. Het leidde waarschijnlijk tot de beslissing van Huawei om Honor in de markt te plaatsen als goedkope smartphonefabrikant. Huawei gaat zich ondertussen meer richten op het fabriceren van duurdere telefoons met een premium bouwkwaliteit. In India lanceerde Micromax al een nieuw merk, Yu, waarmee het de strijd met Xiaomi wil aangaan.

Lees verder of laat een reactie achter

Beurswaakhond onderzoekt vals overnamegerucht BlackBerry

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt het valse gerucht dat Samsung BlackBerry zou willen overnemen. Direct na verspreiding van dat gerucht steeg de koers van BlackBerry voor het eerst sinds jaren. De SEC wil weten wie daar rijker van is geworden, want het was niet waar.

Witte en rode versies BlackBerry Passport in de maak passport white front

De beurskoers van BlackBerry is al jaren erg laag, maar na het overnamegerucht steeg de waarde van een BlackBerry-aandeel met dertig procent. Reuters had gemeld dat Samsung de BlackBerry-aandeelhouders een prijs van zo'n veertien tot vijftien dollar per aandeel had beloofd. Veel hoger dan de waarde van het aandeel van dat moment, die ergens rond de negen dollar schommelde. Ook de call-opties stegen, en zelfs met nog veel meer.

Vlak voordat Reuters het bericht naar buiten bracht, kocht iemand 200.000 aandelen BlackBerrry. Dat wijst erop dat de koper voorkennis had van het overnamegerucht, en het wellicht zelf in omloop heeft gebracht. Het is niet duidelijk of de koper zijn aandelen voor de hogere prijs weer heeft verkocht. Maar als dat zo is, heeft de koper een goede deal gesloten: de aankoop van 20.000 dollar had een winst op kunnen leveren van bijna een half miljoen dollar.

Het overnamegerucht werd snel door beide bedrijven ontkend en Reuters zwakte het verhaal later af: er zouden alleen nog maar gesprekken tussen adviseurs plaatsvinden, in plaats van gesprekken tussen de CEO's van beide bedrijven met de contracten op tafel.

Lees verder of laat een reactie achter

HTC draait voor derde kwartaal op rij winst

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

HTC heeft 2014 goed afgesloten. In het vierde kwartaal boekte het bedrijf een winst van omgerekend zo’n 13,8 miljoen euro. De omzet lag op ongeveer 1,3 miljard euro.

HTC Desire Eye design

Dit meldt HTC op zijn site over de kwartaalcijfers (PDF). De omzet ligt hiermee hoger dan in het vorige kwartaal, toen de omzet net onder de miljard euro lag. Nu is de omzet hoger, maar de winst iets kleiner. 16 miljoen euro in het derde kwartaal ten opzichte van 13,8 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Alleen in het eerste kwartaal boekte HTC een verlies, van ongeveer 45 miljoen euro. Over heel 2014 draaide HTC ongeveer een winst van omgerekend zo’n 30 miljoen euro. Geen vetpot, ten opzichte van de miljardenwinsten die Samsung en Apple draaien, maar HTC is ook een veel kleinere speler.

De Taiwanese smartphonefabrikant verwacht ook in 2015 winst te blijven maken. “HTC besloot het jaar door voor het derde kwartaal op rij winst te draaien. We zijn goed gepositioneerd om vanuit die solide basis verder te gaan, met een portfolio dat mikt op hoge doelen en een duidelijke boodschap”, is het niet zo duidelijke betoog van HTC’s CEO, Peter Chou.

“De sleutel tot de verbeterde verkoop van apparaten was onze kwaliteit om mooie producten aan te bieden voor een goede prijs. Hiermee voorzien we in de behoefte van specifieke markten.”

HTC kondigde in 2014 naast vlaggenschip de One M8 ook de opmerkelijke Desire Eye aan. Dit is een smartphone met zowel aan de voorkant als achterkant een 13-megapixelcamera. Daarnaast is een concurrent van GoPro op de markt gebracht: RE.

Lees verder of laat een reactie achter

Datagebruik Vodafone-klanten neemt fors toe

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Sinds het 4G-netwerk van Vodafone landelijk gedekt is, neemt het datagebruik bij de provider fors toe. In het derde kwartaal werd er 5891TB aan data verbruikt, wat een stijging van 84,7 procent is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Datagebruik Vodafone-klanten neemt fors toe Vodafone

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Vodafone over het vierde kwartaal. In de periode tussen 1 oktober en 31 december steeg de omzet naar 437,7 miljoen euro, wat een stijging is van 2,2 procent. Het klantenaantal daalde wel met 1,9 procent. Vodafone heeft nu 5,180 miljoen gebruikers in Nederland.

In totaal heeft Vodafone 3,870 miljoen klanten die een abonnement hebben. Dit is een stijging van 3,8 procent. Het aantal mensen dat met beltegoed belt is fors gedaald, naar 1,310 miljoen mensen. Dit is een daling van 15,6 procent.

In de infographic hieronder staat nog meer informatie over het afgelopen kwartaal van provider Vodafone. Samen met KPN is Vodafone de enige provider die een landelijk dekkend 4G-netwerk heeft. Althans, de dekking is met 95 procent zo goed als dekkend.

Hiermee heeft het 4G-netwerk voor supersnel internet van Vodafone net zo veel dekking als het 3G-netwerk van de provider. Het 2G-netwerk van het Britse Vodafone heeft een dekking van 99,9 procent.

Ook in het buitenland kun je als Vodafone-klant uit de voeten met je abonnement. Zo kun je ook in andere Europese landen waar Vodafone actief is uit de voeten met 4G-internet. De provider biedt naast abonnementen met toestel ook Sim Only-abonnementen aan. Daarnaast zijn er nog hybride bundels en beltegoed van Vodafone. Thuis kun je ook internet, televisie en bellen van Vodafone nemen.

Lees verder of laat een reactie achter

Eindelijk weer goed nieuws voor Sony's smartphone-afdeling

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Sony heeft de wind eindelijk weer in de rug. De smartphone-afdeling van de Japanse fabrikant loopt heel slecht, maar toch werden er in het derde kwartaal van dit financiële boekjaar 11,9 miljoen smartphones verscheept.

Sony Xperia Z4
Bron: Phone Arena

In dezelfde periode vorig jaar verkocht Sony nog ongeveer 8,8 miljoen smartphones. De stijging is dus aanzienlijk. Ook boekte de smartphone-afdeling van Sony weer winst. Omgerekend gaat het om zo’n 69 miljoen euro. De kwartaalcijfers van Sony zijn nog niet definitief. Het gaat nog om een voorspelling. Sony mag zijn kwartaalcijfers later presenteren omdat het bedrijf getroffen is door een grootschalige hack.

Het is in ieder geval goed nieuws voor de kwakkelende smartphone-afdeling, dat nu weer wat lucht lijkt te hebben. Deze divisie draaide een gigantisch verlies van meer dan anderhalf miljard euro, maar kan nu dus weer geld bijschrijven. Dat betekent niet dat het probleem van Sony’s smartphone-afdeling ten einde is.

Zo komen dit jaar 1000 mensen op straat te staan en zou Sony overwegen de smartphone-afdeling te verkopen. Er komen in ieder geval minder telefoons uit dit jaar. De Japanse fabrikant stopt met elk half jaar een nieuw vlaggenschip uit te brengen. Het bedrijf werkt nu hard aan de Sony Xperia Z4 en daarna is het een jaar wachten op zijn opvolger.

Ook worden er minder telefoons in het middensegment verkocht. Het is nog onbekend wanneer Sony zijn nieuwe vlaggenschip aankondigd. Normaal doet het bedrijf dit op het Mobile World Congress in Barcelona, maar over de Xperia Z4 is nu nog heel weinig informatie beschikbaar. Het is dus niet ondenkbaar dat de telefoon pas later dit jaar wordt gepresenteerd. Er doen wel al geruchten over de smartphone de ronde. Zo zou hij wellicht 4GB werkgeheugen krijgen.

Lees verder of laat een reactie achter

KPN ziet aantal mobiele klanten stijgen en 4G-gebruik toenemen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het gaat goed met de mobiele afdeling van KPN. In het vierde kwartaal van 2014 verwelkomde de provider namelijk 57 duizend nieuwe mobiele abonnees. Ruim 1,3 miljoen mensen gebruiken KPN’s 4G-netwerk.

KPN verhoogt internetbundels voor nieuwe én bestaande klanten Kpn

Dit laat KPN weten in een persbericht over de kwartaalcijfers van het bedrijf. Oorzaak van de stijging van abonnees is volgens KPN het feit dat het goed op de mobiele markt is gepositioneerd met een landelijk dekkend 4G-netwerk, unieke vast-mobiele bundels en een familiepakket. In totaal heeft KPN nu 3,7 miljoen mobiele abonnees.

Steeds meer KPN-klanten gebruiken daadwerkelijk het 4G-netwerk. In het derde kwartaal waren dit 1,1 miljoen mensen, maar in het vierde kwartaal was dit aantal gestegen tot 1.332.00 consumenten.

KPN zag de omzet in het vierde kwartaal licht stijgen. Het draaide een omzet van 2.105.000 euro. In 2013 was dat in hetzelfde kwartaal nog 2.061.000 euro. Een stijging van 2,1 procent. Over geheel 2014 was de omzet overigens wel lager. In 2013 was de omzet 8.472.000 euro en in 2014 was de omzet 8.083.000 euro. Dit is een daling van 4,7 procent.

KPN draaide in 2014 een verlies van 37 miljoen euro. Dit werd voornamelijk beïnvloed door hogere financiële kosten in verband met de terugkoop van obligaties. Hiermee is een bedrag van 211 miljoen euro gemoeid. Door eenmalige kosten draaide KPN verlies. Zonder deze kostenposten zou de provider een winst hebben gedraaid van 405 miljoen euro.

“2014 was voor KPN een jaar van transformatie waarin we goede strategische voortgang hebben geboekt”, vindt KPN-CEO Eelco Blok. “Na de verkoop van E-Plus hebben we onze positie in Nederland verder versterkt door het resterende belang in de glasvezel joint-venture Reggefiber te kopen.”

“Dankzij de investeringen die we hebben gedaan in onze klanten, producten en netwerken, groeien de klantenaantallen en is de klanttevredenheid in Nederland niet eerder zo hoog geweest.”

“We hebben in 2014 een aantal belangrijke stappen genomen om de schuldpositie en andere financiële verplichtingen te verlagen, waardoor onze financiële flexibiliteit aanzienlijk is verhoogd. Het aantrekkelijke 20,5% belang in Telefónica Deutschland zorgt voor additionele flexibiliteit en inkomsten door mogelijke dividendbetalingen.

“Mede dankzij het uitstekende operationele momentum hebben we in 2014 stabiliserende financiële resultaten door de kwartalen heen gezien. Ook door de besparingen als gevolg van het Vereenvoudigingsprogramma verwachten we dat de geschoonde EBITDA aan het einde van het jaar zal zijn gestabiliseerd en dat de vrije kasstroom in 2015 zal groeien. Op deze basis vertrouwen wij erop ons dividend per aandeel te kunnen laten groeien.”

Lees verder of laat een reactie achter

OnePlus opent dit jaar research & development-centrum in Europa

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

OnePlus, het bedrijf achter de succesvolle telefoon OnePlus One, opent in de tweede helft van dit jaar een research & development-centrum in Europa. Dat meldt mede-oprichter van OnePlus Carl Pei in een Google+ bericht.

Dit maar dan wat kleiner, de OnePlus One 2

Merkwaardig genoeg toont Pei bij zijn mededeling een link naar het Reuters-bericht over de duizend ontslagen die bij Sony Mobile gaan vallen. Hij lijkt erop te hinten dat die mensen bij OnePlus welkom zijn.

OnePlus heeft vorig jaar met de OnePlus One een van de opvallendste mobiele producten op de markt gebracht. Het is een telefoon die beschikt over high-end hardware en een aantrekkelijk uiterlijk, software van Cyanogen (vooralsnog) en een voor de specificaties bijzonder lage prijs.

Er is één maar: het is erg moeilijk om aan de telefoon te komen. Je kunt er alleen aan komen als je een 'invite' bemachtigt. Dan krijg je een code waarmee je op de website van OnePlus een telefoon kunt bestellen. Zonder zo'n invite ben je kansloos.

Carl Pei heeft verder niets onthuld over de bezigheden van het nieuwe R&D-centrum in Europa. Ook zegt hij er niet bij waar het komt.

Lees verder of laat een reactie achter