All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Bedrijven nieuws

Apple koopt bedrijf op om Siri te verbeteren

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Apple heeft het bedrijf VocallQ opgekocht. De kennis van deze startup, die zich bezighoudt met spraakherkenningssoftware, zal naar alle waarschijnlijkheid worden benut om de spraakassistent Siri in de iPhone en de iPad te verbeteren.

Motorola breidt spraakherkenning uit op Moto X motorola touchless app 540x304

Siri is een product van het bedrijf SRI, maar de feitelijke basis voor de spraakassistent is afkomstig van Nuance, dat zich al vele jaren bezighoudt met spraakherkenning op pc's. In de Apple Store zijn ook wat apps van Nuance te vinden.

VocallQ is een Brits bedrijf dat zich richt op het makkelijker maken van het bedienen van computers door ze op een natuurlijke wijze toe te spreken. Dus geen ingestudeerde commando's, maar gewoon zeggen wat je op je lever hebt. De software moet daar dan de juiste actie op laten volgen. Iets dat in Siri nogal eens mis gaat.

Het herkennen van gesproken tekst door het op te knippen in fonemen is één ding, de context van een gesproken zin begrijpen is iets heel anders. Dat is het gebied waarop VocallQ zich richt. Door de software te laten leren van de zinnen die de eigenaar van een telefoon of pc inspreekt, wordt de software steeds slimmer en gaat het programma steeds meer 'begrijpen'.

Kennelijk ziet Apple veel in deze aanpak. Maar de precieze reden waarom wordt niet gegeven. Apple stelt domweg in een reactie dat 'er van tijd tot tijd kleinere bedrijven worden gekocht en we gaan over het algemeen niet in op onze bedoelingen of plannen.'

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Samsung verliest rechtszaak van Apple over vier nogal oude telefoons

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Samsung moet van een Amerikaanse rechter een aantal softwarezaken veranderen in vier nogal oude telefoons: de Galaxy Nexus, twee varianten van de Galaxy S2 en de Galaxy S3.

Samsung Galaxy S2 preview

Apple had dit geëist. Het gaat om een aantal softwarezaken die volgens Apple van de iPhone zijn afgekeken. Slide-to-unlock is er een, bijvoorbeeld, de wijze van autocorrectie en de wijze waarop telefoonnummers in tekstbestanden worden weergeven.

De rechtszaak loopt al jaren, vandaar dat het om deze vier jaar oude modellen gaat. Ze worden nauwelijks nog verkocht en Samsung had er dan ook weinig moeite mee om de rechter toe te zeggen dat de software wordt veranderd, zodat er geen inbreuk meer wordt gemaakt op de patenten van Apple.

Apple toonde zich zelf ook lankmoedig, door een periode van een maand voor te stellen om Samsung de software te laten veranderen.

Inmiddels is het vlaggenschip van Samsung de Galaxy S6 (Edge) en de Galaxy S2 en Galaxy S3, laat staan de Galaxy Nexus moet je in de meeste telefoonwinkels met een lampje zoeken. Erg veel schade voor Samsung levert deze uitspraak dus niet op.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple Store opent in Brussel

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De eerste Apple Store in Brussel is zaterdagochtend open gegaan. Apple-fans stonden rijen dik te wachten tot de glazen deuren van de winkel in de Guldenvlieslaan zouden openen.

De Morgen schrijft dat uitzinnige fans al uren van tevoren stonden te wachten. Toen de deuren eindelijk open gingen, stoven bezoekers juichend de winkel binnen. De medewerkers van de Apple Store kregen een high-five. In de rij hadden de werknemers van Apple de hongerige wachtenden al getrakteerd op koffie en croissants, en andere winkels maakten eveneens gebruik van de drukte. Zo deelde het naastgelegen Marks & Spencer appels uit.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Panel Telecompaper: "Simyo opnieuw het meest aanbevolen door consumenten"

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat Simyo opnieuw de hoogste Word-of-Mouth score heeft onder alle Nederlandse providers. Ongeveer 78% van de consumenten zou Simyo bij andere mensen aanraden.

Telecompaper onderzoekt elke maand onder haar eigen panel, dat ongeveer 30.000 mensen groot is, wat de Word-of-Mouth score is. De WOM-score geeft aan hoe groot de kans is dat consumenten een bedrijf bij hun vrienden of familie zouden aanraden. In de maand september heeft Telecompaper becijferd dat Sim Only provider Simyo opnieuw de hoogste score heeft. Daarmee is Simyo voor de vijfde maand op rij de provider met de hoogste score.

De nummer twee in het onderzoek is Ziggo. Volgens Telecompaper beveelt 73% van de mensen deze provider bij andere mensen aan. De nummer drie is KPN met een score van 64%. T-Mobile en Vodafone zitten in de middenmoot met 56 en 60 procent scores. Onderop is Tele2 te vinden met een score van 44%.

Volgens Telecompaper is Nederland ook het meest te spreken over de Apple iPhone 6. Dit toestel wordt het meest aangeraden door consumenten. De nummer twee is de Galaxy S5 en op drie staat de iPhone 5, aldus Telecompaper.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Vodafone kampt met landelijke storing

Update Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Provider Vodafone zou kampen met een storing. Sinds half twee zouden gebruikers geen of minder goed bereik hebben. Sommige gebruikers kunnen gewoon nog bellen, sms'en en internetten via Vodafone.

Vodafone storing

Hierover schrijft Tweakers. Vodafone bevestigt inmiddels ook dat het inderdaad met een storing kampt. Tegelijkertijd geeft het aan dat het er hard aan werkt het probleem te verhelpen, maar het weet nog niet hoe lang dit precies gaat duren.

"Een deel van onze klanten kan momenteel problemen ervaren met bellen, gebeld worden, sms'en, mms'en en mobiel internet", schrijft de provider op zijn forum. "We hebben dit momenteel in onderzoek en doen ons best om dit zo snel mogelijk op te lossen. Helaas hebben we op dit moment geen informatie over de verwachte oplostijd. We zullen dit topic updaten zodra er meer informatie beschikbaar is."

Het lijkt erop dat de storing als een klein probleem is begonnen, maar nu is uitgegroeid tot een groter wordend probleem. Vooral in de Randstad en in andere stedelijke gebieden, komen er meldingen van storingen binnen bij Alle Storingen. Gek is dat natuurlijk niet, aangezien hier de inwoneraantallen ook groter zijn.

Update 14:40 uur

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple-designer Jony Ive laat parodiesite offline halen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Een paar lollige Apple-watchers hebben vlak na de presentatie van de iPhone 6S een parodiesite in de lucht gebracht, waarop bezoekers zelf zinnen konden maken met de stem van Apple-topdesigner Jony Ive. Maar die bleek daar niet van gediend. De makers kregen binnen de kortste keren de advocaten van Apple achter zich aan.

Tijdens de presentatie van de iPhone 6S werden de verhalen van de presentator afgewisseld door uitlegfilmpjes die waren ingesproken door Jony Ive. Die met zijn dromerige, Britse stem zinnen de wereld in slingerde waarin hij de techologische superioriteit van het door hem ontworpen apparaat bejubelde op een zeer rustige toon.

Door stukjes uit die presentaties te knippen en de woorden op een rijtje te zetten met het geluid er achter, werd een soundgenerator gebouwd - die binnen acht uur klaar was - waarin bezoekers een rij woorden willekeurig achter elkaar konden zetten en die door Ive konden laten uitspreken. Het resultaat was hilarisch.

Je kon Ive, die hierbij met een bewegende mond werd afgebeeld, bijvoorbeeld laten zeggen dat de 'mensheid technisch imperfect is'. Ook All About Phones heeft een tijdje met de Ive-geluidsgenerator gespeeld.

Maar dat kan nu niet meer. Luttele uren nadat Ive lucht kreeg van het bestaan van de soundgenerator, liet hij Apple-advocaten er op los om hem offline te laten halen. Geschrokken door de commotie gaven de makers hier direct gevolg aan. Ze verklaarden alleen maar lollig te willen zijn, en niet de bedoeling te hebben gehad om Ive te beledigen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Uber breidt taxidienst uit met middenklassers

Door Danijel Dercksen, | 0 reacties

Taxidienst Uber komt met een derde vorm van dienstverlening in Amsterdam en wellicht ook andere steden. Met de nieuwe dienst UberX kan een taxichauffeur opgeroepen worden die in een eenvoudige middenklasser rijdt. Precies als UberPop, met het grote verschil dat de chauffeur geen bijverdiendende particulier is, maar een echte taxichauffeur die over alle benodigde vergunningen beschikt.

Uber breidt taxidienst uit met middenklassers schermafbeelding 2015 09 10 om 153512

AT5 meldt dat de taxidienst donderdag - vandaag dus - van start gaat in Amsterdam. De Uber-taxidiensten werken eenvoudig. Je roept een taxi op met een app in je smartphone. De app geeft het bericht door aan de dichtstbijzijnde taxi en die staat binnen no time voor je neus. In Nederland bleef de taxidienst beperkt tot ritten met luxe-auto's (UberBlack) die wordt gereden met echte taxichauffeurs, want de omstreden dienst UberPop - waarbij particulieren hun eigen auto gebruiken om een centje bij te verdienen met taxiritjes - is in Nederland verboden. Met UberX, de nieuwe vorm van dienstverlening, verschijnt er een taxichauffeur in een middenklasser, zoals een VW Passat of een Toyota Prius.

De chauffeur in zo'n UberX-taxi beschikt wel over alle benodigde vergunningen. Uber vertelt aan AT5 dat een rit met UberX eenderde goedkoper is dan met een gewone taxi. Het voorbeeld van een rit van Zuidas naar het Leidesplein wordt genoemd. Dat kost volgens Uber met een normale taxi 15 euro, en met UberX een tientje.

Er zijn momenteel nog niet erg veel UberX-taxichauffeurs, maar het aantal zal zich in de komende weken sterk uitbreiden, meldt een woordvoerder van het bedrijf aan AT5. De dienst is voor taxichauffeurs rendabel omdat het aantal ritten vanwege de lagere prijs sterk zal toenemen, zo verwacht hij.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Consumentenbond voert anti-reclamecampagne tegen BEN

Door Danijel Dercksen, | 0 reacties

De Consumentenbond heeft het ernstig aan de stok met telecomprovider BEN, een dochter van T-Mobile. De bond plakt nu reclameposters voor BEN op straat over met stickers: "BEN een chaos."

Consumentenbond voert anti-reclamecampagne tegen BEN ben een chaos

In bushokjes en elders adverteert BEN met posters met teksten als "Ik Ben niet van het allerduurste." Die tekst gaat in flink wat abri's inmiddels verscholen onder een knalroze sticker van de Consumentenbond: "Ben een chaos." Foto's van deze 'aangepaste' posters worden door de Consumentenbond ook via de sociale media verspreid.

De actie is bedoeld om de telecomprovider ertoe aan te zetten om eerst in eigen huis orde op zaken te stellen, voordat via reclamecampagnes nieuwe abonnees worden geworven die vervolgens ook gaan klagen over een slechte service en niet-werkende diensten. De klachten over BEN zijn niet misselijk. Verkeerde facturen, niet-werkende diensten en simkaarten, een slechte klantenservice en fouten met nummerbehoud: over dit soort zaken komen tientallen klachten per week binnen bij de Consumentenbond.

Al in april liet BEN weten dat alle technische problemen waren opgelost, maar de bond merkt daar weinig van, gezien het aantal klachten dat maar blijft toenemen. BEN heeft de Consumentenbond verteld dat de klachten worden erkend en dat er aan verbeteringen wordt gewerkt, maar dat gaat de Consumentenbond niet snel genoeg. Daarom vindt de bond dat BEN moet stoppen met het werven van nieuwe abonnees, om te voorkomen dat die ook weer allemaal klachten krijgen.

De Consumentenbond heeft op zijn website een vergelijker van telefoonabonnementen. Bij BEN wordt gewaarschuwd: "Let op! Er zijn veel klachten onder nieuwe en bestaande klanten van BEN." Inmiddels schijnt er wat verbetering op te treden bij het nummerbehoud, zodat hier minder klachten over binnenkomen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Vodafone gooit de turbo op 3G-netwerk

Door Danijel Dercksen, | 0 reacties

Vodafone heeft aangekondigd de snelheid van het 3G-netwerk te verhogen. Dat geldt voor alle klanten. Ze hoeven er niets extra voor te betalen.

Vodafone gooit de turbo op 3G-netwerk tripleeight teamvodafone holden v8supercars 02

Dat meldt Telecompaper. De maximale datasnelheden zijn verhoogd ot 43,3 mbps download en 5,8 mbps uopload. Dat zijn theoretische snelheden, in werkelijkheid zullen veel klanten lager uitkomen. Dat hangt geheel af van de dekking op de plek waar je bent en ook het type smartphone heeft invloed.

De verhoging van de HSPA-snelheid wordt doorgevoerd voor alle huidige abonnementen. Zowel consumenten en zakelijke klanten kunnen direct van de turbosnelheid meegenieten. Klanten van Hollands Nieuwe en andere MVNO's op het Vodafone-netwerk moeten het stellen met de oude snelheid.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

BlackBerry neemt bedrijf voor beveiligingssoftware over

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

BlackBerry heeft voor 425 miljoen dollar het beveiligingssoftwarebedrijf Good Technology overgenomen. Met de aankoop wil BlackBerry grote stappen zetten om bedrijven te interesseren in de veilige BlackBerrysoftware voor iOS en Android.

Een en ander leidt wel tot de conclusie dat BlackBerry de productie van telefoons niet meer als eerste prioriteit ziet. De verkoop van veilige software voor alle platformen is nu de koers. Die richt zich vooral op bedrijven en overheden, een markt waar BlackBerry traditioneel sterk is en nog flink wat krediet heeft vanwege de veilige toestellen van weleer.

Nu steeds meer bedrijven op de iPhone of Androidtoestellen overstappen, probeert BlackBerry met zijn veilige software en apps een voet tussen de deur te krijgen. De aankoop van Good Technology moet in dat verband worden gezien, want Good heeft een paar patenten op software die zelfs BlackBerry nog niet had. Good Technology presenteerde enkele jaren geleden bijvoorbeeld een veilige browser voor smartphones.

BlackBerry heeft zich tot dusver vooral bezig gehouden met de productie van eigen toestellen met het eigen besturingssysteem BlackBerry OS 10, maar aangezien daar nauwelijks meer markt voor is, wordt nu achter de schermen de eerste Androidtelefoon voorbereid. Die wordt wel voorzien van twee zaken die BlackBerryfans goed kennen: een uitmuntend qwerty-toetsenbord en een aantal populaire BlackBerry-apps.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Apple kan boete van 19 miljard euro voor belastingontduiking krijgen'

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

Apple kan een EU-boete van 19 miljard euro krijgen, als bewezen wordt geacht dat het Amerikaanse bedrijf via Ierland belastingen heeft ontdoken. De iPhonemaker betaalt in Ierland slechts twee procent belasting, iets wat door de Europese Commissie wordt gezien als belastingontduiking.

Dit wordt gemeld door diverse media. Apple zou voor veel meer miljarden de Europese belastingwetten hebben ontdoken. Er wordt gesproken over een biljoen euro, oftewel duizend miljard euro.

Apple heeft zijn Europese hoofdkantoor in Ierland gevestigd na een deal met de Ierse regering over de belastingen die he Amerikaanse bedrijf daar moest gaan betalen. Met de Ieren werd overeengekomen dat de belasting slechts twee procent zou bedragen, in ruil voor de belofte van Apple dat het bedrijf voor werkgelegenheid zou zorgen in Ierland.

Hierdoor kreeg Apple toegang tot de Europese markt tegen een zeer laag belastingtarief. Met net zulke constructies hebben de Ieren ook de Amerikaanse ketens Starbucks en Amazon.com bediend. Al deze belastingconstructies worden nu al maandenlang onderzocht door een speciaal onderzoeksteam van de EU, die volgens anonieme bronnen tot de voorlopige conclusie zou zijn gekomen dat Apple een boete van 19 miljard euro behoort te betalen.

Apple vindt hierbij echter de Ierse regering aan zijn zijde, die volgens dezelfde bronnen van plan is om een EU-boete te bestrijden.

De onderzoekscommissie is nog niet met conclusies naar buiten gekomen, hoewel dat al deze zomer had moeten gebeuren.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Microsoft ontsnapt aan importverbod Lumiatelefoons in Verenigde Staten

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

Een rechter in Amerika heeft Microsoft verlost van een dreigend importverbod van Lumiatelefoons in dat land. Net voordat het bedrijf zijn nieuwe lichting Lumia's met Windows 10 wil presenteren, hing dit verbod als een zwaard van Damocles boven het bedrijf.

Microsoft Lumia 532 koopwijzer

Maar dat importverbod gaat dus niet door. Interdigital, een bedrijf dat 3G-patenten bezit, beschuldigde al in 2007 Nokia ervan dat patenten van het bedrijf werden geschonden. Nokia is vorig jaar door Microsoft ingelijfd, en de claim ging daarmee over naar Microsoft.

Een lagere rechter oordeelde al een tijd geleden dat Nokia/Microsoft de patenten van Interdigital schendt, en vonniste dat een importverbod voor alle telefoons met 3G aan boord niet het land in mogen. Dat zou een harde klap zijn voor Nokia/Microsoft, aangezien alle telefoons in China worden geproduceerd en zodoende niet in Amerika kunnen worden verkocht.

Echter, Microsoft ging in hoger beroep en een hogere rechtbank heeft nu besloten dat er van een inbreuk op patenten van Interdigital geen sprake is.

Microsoft is blij dat het gevaar van een importverbod is geweken. Interdigital haalt in een reactie zijn schouders op, en wijst op het zeer kleine marktaandeel van Windows Phone en Lumia. De beslissing doet Interdigital weinig zeer, was de boodschap.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Lege huls’ Acer zet zichzelf in de uitverkoop

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Fabrikant Acer staat ervoor open om overgenomen te worden. Oprichter Stan Shih waarschuwt kopers echter dat het bedrijf duur én een lege huls is.

Acer Liquid Jade Z design

Hierover schrijft Reuters. Toch wel opvallend, als je van je eigen bedrijf probeert af te komen. Het aandeel van Acer daalt al een aantal kwartalen op rij. De top van het Taiwanese bedrijf zou het daarom niet zo erg vinden om overgenomen te worden, maar dan krijgt de koper dus wel een ‘lege huls’.

Shih zegt het echt. Navraag door Taiwanese media leert zelfs dat een woordvoerder het vervolgens heeft bevestigd. “Amerikaanse en Europese bedrijven maken zich doorgaans zorgen om geld. Hun CEO’s doen het alleen daar voor. Taiwanezen maken zich eerder druk om het doel van een bedrijf en zijn emotioneel betrokken”, vertelt hij verder.

Waarschijnlijk bedoelt Shih hiermee te zeggen dat er weinig van Acer overblijft als het wordt overgenomen. Topmensen zouden vertrekken, waardoor het bedrijf in essentie een lege huls is. Dit is niet het beste verkooppraatje dat je kunt houden als je écht van je bedrijf af wil. Het is daarom ook de vraag of Acer daadwerkelijk ja zal zeggen tegen een overnamebod.

De belangrijkste ‘business’ van de fabrikant is computers, daarnaast is Acer druk in de weer met smartphones. In de Liquid Jade-lijn zit het beste dat Acer te bieden heeft. Deze smartphones zijn allemaal te koop voor minder dan 300 euro. Onder de liquid Jade-lijn zitten nog een aantal betaalbaardere smartphones die draaien op Android of het minder populaire Windows Phone.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Amazon ontslaat personeel op hardware-afdeling

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Lab126, de afdeling van Amazon die verantwoordelijk is voor voor de ontwikkeling van de Fire Phone, zou ‘dozijnen’ aan personeel ontslaan. Daarnaast trapt Amazon op de rem voor de ontwikkeling van onder andere een grote tablet.

Amazon presenteert Fire Phone met 3D-scherm firephone9

De Fire Phone werd vorig jaar door Amazon uitgebracht, maar de verkoop van de smartphone viel vies tegen. Terwijl hij toch wat innovatiefs te bieden had. De voorkant van de telefoon is namelijk voorzien van een heleboel sensoren en camera’s, waarmee een 3D-effect wordt gecreëerd.

Hoewel dit op papier goed klinkt, sloeg het concept niet aan. De Fire Phone kostte sowieso veel geld en bijna niemand kocht hem. Dit lijkt nu consequenties te hebben, schrijft the Wall Street Journal op basis van meerdere bronnen. Voor het eerst in elf jaar tijd zijn er namelijk mensen ontslagen op de afdeling die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de smartphone.

Het zou gaan om ‘dozijnen’ aan personeel die de Fire Phone ontwikkelden bij Lab126, de afdeling in Silicon Valley die de telefoon ontwikkelde. Het is onbekend om hoeveel personeel het precies gaat, aangezien alle werknemers bij Amazon een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen.

Daarnaast beperkt Amazon Lab126 in de ontwikkeling van een aantal ambitieuze nieuwe producten. Zo zou er gewerkt worden aan de totstandkoming van een nieuwe grote tablet. De afdeling wordt ook gereorganiseerd. Twee hardware-afdelingen moeten fuseren, om maar een voorbeeld te noemen.

Amazon wil niet reageren op het gerucht. De Fire Phone kwam nooit in Nederland uit. Inmiddels is hij tweedehands verkrijgbaar voor ongeveer 120 euro.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Noodlijdend HTC verkoopt Chinese fabriek’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

HTC wil af van een smartphonefabriek in Shanghai. Het bedrijf hoopt op die manier de verliezen momenteel gedraaid worden op te vangen.

Cher Wang CEO HTC

Dit meldt het Taiwanese NextMagazin, dat stelt dat HTC de fabriek zou verkopen aan een Chinese fabrikant. De identiteit van de mogelijke koper is op dit moment nog onbekend. Het gaat om een fabriek die HTC bouwde in 2009 en toentertijd 32,3 miljoen dollar kostte. De vraagprijs is onbekend.

De keuze om de fabriek te verkopen zou zijn gemaakt door Cher Wang, de topvrouw van HTC. De verkoop van de fabriek zou bijna zijn afgerond en HTC krijgt het geld binnenkort gestort.

HTC kent een zwaar jaar. Eerder werd al bekend dat het bedrijf tegenwoordig net zoveel waard is als het geld dat HTC in kas heeft. De One M9 werd begin dit jaar slecht ontvangen en kampte ook nog eens met oververhittingsproblemen. De omzet daalt meerdere kwartalen op rij en inmiddels wordt er ook geen winst meer gemaakt.

De fabrikant komt later dit jaar met een nieuwe toptelefoon en het zou daarnaast van plan zijn om niet door te gaan met de One-lijn. Dit is de toplijn van de fabrikant. Waarschijnlijk gaat het nieuwe vlaggenschip de HTC O2 heten. Deze telefoon wordt begin volgend jaar als het goed is aangekondigd.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Samsung-top krijgt lager salaris dankzij matige periode

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De Samsung-top begint de consequenties te merken van een matige periode. Meerdere topmensen krijgen fors minder betaald dan vorig jaar.

Samsung CEO J.K Shin

Hierover schrijft het Zuid-Koreaanse Yonhap. Zo verdiende JK Shin in de eerste helft van dit jaar 1,25 miljoen euro. Dit is ruim 85 procent minder dan zijn salaris in dezelfde periode vorig jaar. Shin is de topman van de smartphone-afdeling van Samsung.

Boo-keun Yoon kreeg ongeveer hetzelfde salaris als Shin, wat een daling van 43 procent betekende. Boo stuurt de consumentenelektronica-afdeling aan. Het hoofd van de chip-afdeling, Oh-hyun Kwon, verdiende 2,25 miljoen euro. Daarmee is hij de grootverdiener, maar vorig jaar verdiende hij nog bijna het dubbele.

De salarisdalingen zijn het gevolg van een matige periode die Samsung doorgaat. Het bedrijf ziet zijn omzet en winst nu vijf kwartelen op rij dalen. Zo worden er minder smartphones verkocht dan voorheen, al zijn de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge over het algemeen goed ontvangen.

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft het in de smartphone-industrie steeds lastiger. Zo is het bedrijf in het high end-segment Apple niet de baas. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus doen het beter dan de topmodellen van Samsung. In het goedkopere segment kampt Samsung met steeds meer concurrentie van goedkopere fabrikanten, zoals Huawei en Xiaomi.

Toch lijkt het erop dat de matigste periode van Samsung achter de rug is. Die was in 2015, toen de Galaxy S5 slecht werd ontvangen. Daarna gooide Samsung het roer om, mikt het meer op ‘premium design’ en dat lijkt over het algemeen goed te gaan. Naast toptelefoons brengt Samsung in de Galaxy A-lijn ook smartphones uit waarbij de focus is gelegd op het ontwerp en de bouwmaterialen van de telefoon.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

HTC gaat 15 procent van personeel ontslaan

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

HTC verkeert in zwaar weer en onderneemt daarom actie. De Taiwanese smartphonefabrikant wil de kosten met 35 procent verlagen en daarom moet 15 procent van het personeel een andere baan zoeken.

HTC gaat 15 procent van personeel ontslaan Htc

Dit heeft de fabrikant donderdag laten weten, schrijft NU. HTC heeft een slecht tweede kwartaal gedraaid. Het was het tweede kwartaal op rij waarin de fabrikant winst draaide. In de kwartalen daarvoor was de winst minimaal en in het tweede kwartaal halveerde de omzet ten opzichte van vorig jaar.

Zoals het nu gaat, kan het dus niet langer, moeten ze bij HTC hebben gedacht. De HTC One M9 is geflopt en het bedrijf moet weer winst maken. De operationele kosten moeten daardoor met 35 procent verlaagd worden. Een consequentie om dit doel te bereiken is dat 15 procent van het personeel gaat worden ontslagen.

Waarschijnlijk kan alleen dan de fabrikant een kans maken om een vuist te bieden tegen concurrenten. Ondertussen heeft HTC in Nederland de One M9+ tijdelijk uit de schappen gehaald. Er zouden problemen zijn met het 4G-internet van de smartphone.

Deze smartphone is hier verkrijgbaar voor ongeveer 800 euro. Ondertussen heeft Xiaomi in China een smartphone aangekondigd die dezelfde processor heeft als de One M9+ en ondertussen minder dan 150 euro kost. Misschien dat dit verklaart waarom het niet zo goed met HTC gaat.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Sundar Pichai nieuwe CEO van Google

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Google heeft grote veranderingen aangekondigd in de top en in de structuur van het bedrijf. Sundar Pichai wordt de CEO van Google. Google zelf valt voortaan onder een nieuw holdingbedrijf met de naam Alphabet. CEO's daarvan worden de huidige Google-CEO Larry Page en Google-medeoprichter Serge Brin.

Sundar Pichai nieuwe CEO van Google schermafbeelding 2015 08 11 om 002345
Sundar Pichai

Google speelt in de nieuwe opzet dus niet meer de eerste viool, maar wordt de belangrijkste activiteit - of dochterbedrijf - van Alphabet. De leiding van Alphabet ziet toe op de gang van zaken bij Google, en bij een aantal aparte dochterbedrijven.

Dochterbedrijven zoals het project Calico, dat erop is gericht om de levensduur van de mensheid te verlengen en Wing, een bedrijf dat zich bezighoudt met leveranties door drones. Ook neemt Alphabet enkele investeringsvehikels onder zijn hoede met de namen Capital en Ventures. Alle genoemde operaties krijgen hun eigen CEO, met Pichai van Google als belangrijkste. Google gaat straks over het zoeken, advertenties, maps, de Google Play Store, YouTube en Android.

Een en ander houdt ook in dat er flink met de financien wordt geschoven binnen de nieuwe opzet. Alle aandelen van Google worden vanaf nu verhandeld als aandelen van de grotere holding Alphabet. Dit nieuws joeg de aandelenkoers van Google met vier procentpunten omhoog na de aankondiging.

Alles is aangekondigd door Larry Page, huidige CEO van Google en nu CEO van Alphabet. Hij vindt dat Google niet moet indutten en ervoor moet waken om zich niet altijd met hetzelfde bezig te houden, en alleen nog maar kleine wijzigingen in de werkwijze door te voeren. "In de technologie-industrie, waar revolutionaire ideeën de nieuwe grote groeigebieden aanjagen, moet je een beetje oncomfortabel zitten om relevant te blijven."

Sundar Pichai was tot dusver chef van Chrome OS en Android. Hij heeft in die rol een steeds belangrijker rol gekregen in de plannen van Google. Page toont bijzonder veel vertrouwen in de capaciteiten van Pichai om Google te leiden. Gelijktijdig is Page tevreden over het feit dat hij zich nu bezig kan houden met andere aspiraties bij Alphabet.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Foxconn gaat voor 4,5 miljard euro fabriek bouwen in India

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Producent Foxconn is van plan een fabriek te openen in het Indiase Maharashtra. De fabriek moet werk gaan bieden aan ongeveer 50 duizend mensen.

Foxconn wil smartphone- en tabletfabriek stichten in Amerika foxconn lunch620x418
Imaginechina/Corbis

Hierover schrijft persbureau Reuters. Foxconn is de grootste fabrikant van elektronica ter wereld. De meeste fabrieken van het bedrijf zijn gezeteld in China. Foxconn is verantwoordelijk voor de productie van de iPhone, maar produceert bijvoorbeeld ook de telefoons van Xiaomi.

Met de bouw van de Indiase fabriek zou een bedrag zijn genoemd van omgerekend ongeveer 4,5 miljard euro. Dit bedrag wordt in de komende vijf jaar in de fabriek geïnvesteerd. Het is nog onbekend over smartphones in de fabriek geproduceerd gaan worden.

De overeenkomst is goed nieuws voor de Indiase premier Narendra Modi, die flink inzet op zijn ‘Make in India’-programma, dat ervoor moet zorgen dat er meer producten in India geproduceerd gaan worden. India kan op die manier als ‘toevluchtsoord’ dienen voor fabrieken die vertrekken uit China.

Daar gaan inmiddels de lonen namelijk omhoog, waardoor fabrikanten elders kijken waar ze hun producten in elkaar kunnen laten zetten. Samsung fabriceert bijvoorbeeld al producten in Vietnam en ook India wordt steeds vaker een alternatief.

Foxconn hoopt tegen de tijd van 2020 tussen de 10 en 12 fabrieken te ontwikkelen in India, waaronder ook datacentra. Lokale ondernemers hopen dat met Foxconn ook de leveranciers van het bedrijf zullen volgen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

HTC evenveel geld waard als eigen contanten

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het aandeel HTC blijft dalen. De waarde van het bedrijf wordt momenteel geschat op 1,4 miljard euro. Hiermee is de waarde van het bedrijf ongeveer gelijk aan het eigen vermogen van de Taiwanese smartphonefabrikant.

‘HTC’s nieuwe toptelefoon krijgt revolutionaire camera’ Htc

Hierover schrijft Bloomberg. HTC kent voorlopig een desastreus 2015, waarin de aandelenkoers daalde met ongeveer 60 procent. “Het geld dat HTC nog in kas heeft is het enige dat bij HTC van waarde is voor zijn aandeelhouders”, vertelt analist Calvin Huang. “De meeste andere bezittingen van het bedrijf worden door aandeelhouders niet in overweging genomen. Er worden meer afschrijvingen verwacht en het merk heeft geen waarde.”

Voorlopig komt er dan ook nog geen einde aan de misère van HTC. Verwacht wordt dat de verkoop van smartphones in het derde kwartaal 48 procent lager uitvalt dan verwacht. “Wij verwachten ook niet dat HTC in de komende twee jaar winst zal maken”, vertelt Birdy Lu, analist voor Deutsche Bank.

“Er is weinig kans dat HTC de strijd kan aangaan met de iPhone en Samsung, gezien de beperkte middelen die het bedrijf heeft. Waarschijnlijk blijft de fabrikant ook marktaandeel verliezen aan Chinese fabrikanten in het lagere en middelste segment.”

HTC kondigt later dit jaar een nieuwe toptelefoon aan, als antwoord op de matige HTC One M9. Verwacht wordt dat deze smartphone minder geld gaat kosten, maar het is de vraag of mensen massaal deze smartphone wél zullen gaan kopen. Bovendien lijkt HTC van plan te zijn de komende jaren in te zetten op andere producten, zoals de VR-bril Vive.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp