All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Bedrijven nieuws

‘Lege huls’ Acer zet zichzelf in de uitverkoop

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Fabrikant Acer staat ervoor open om overgenomen te worden. Oprichter Stan Shih waarschuwt kopers echter dat het bedrijf duur én een lege huls is.

Acer Liquid Jade Z design

Hierover schrijft Reuters. Toch wel opvallend, als je van je eigen bedrijf probeert af te komen. Het aandeel van Acer daalt al een aantal kwartalen op rij. De top van het Taiwanese bedrijf zou het daarom niet zo erg vinden om overgenomen te worden, maar dan krijgt de koper dus wel een ‘lege huls’.

Shih zegt het echt. Navraag door Taiwanese media leert zelfs dat een woordvoerder het vervolgens heeft bevestigd. “Amerikaanse en Europese bedrijven maken zich doorgaans zorgen om geld. Hun CEO’s doen het alleen daar voor. Taiwanezen maken zich eerder druk om het doel van een bedrijf en zijn emotioneel betrokken”, vertelt hij verder.

Waarschijnlijk bedoelt Shih hiermee te zeggen dat er weinig van Acer overblijft als het wordt overgenomen. Topmensen zouden vertrekken, waardoor het bedrijf in essentie een lege huls is. Dit is niet het beste verkooppraatje dat je kunt houden als je écht van je bedrijf af wil. Het is daarom ook de vraag of Acer daadwerkelijk ja zal zeggen tegen een overnamebod.

De belangrijkste ‘business’ van de fabrikant is computers, daarnaast is Acer druk in de weer met smartphones. In de Liquid Jade-lijn zit het beste dat Acer te bieden heeft. Deze smartphones zijn allemaal te koop voor minder dan 300 euro. Onder de liquid Jade-lijn zitten nog een aantal betaalbaardere smartphones die draaien op Android of het minder populaire Windows Phone.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Amazon ontslaat personeel op hardware-afdeling

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Lab126, de afdeling van Amazon die verantwoordelijk is voor voor de ontwikkeling van de Fire Phone, zou ‘dozijnen’ aan personeel ontslaan. Daarnaast trapt Amazon op de rem voor de ontwikkeling van onder andere een grote tablet.

Amazon presenteert Fire Phone met 3D-scherm firephone9

De Fire Phone werd vorig jaar door Amazon uitgebracht, maar de verkoop van de smartphone viel vies tegen. Terwijl hij toch wat innovatiefs te bieden had. De voorkant van de telefoon is namelijk voorzien van een heleboel sensoren en camera’s, waarmee een 3D-effect wordt gecreëerd.

Hoewel dit op papier goed klinkt, sloeg het concept niet aan. De Fire Phone kostte sowieso veel geld en bijna niemand kocht hem. Dit lijkt nu consequenties te hebben, schrijft the Wall Street Journal op basis van meerdere bronnen. Voor het eerst in elf jaar tijd zijn er namelijk mensen ontslagen op de afdeling die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de smartphone.

Het zou gaan om ‘dozijnen’ aan personeel die de Fire Phone ontwikkelden bij Lab126, de afdeling in Silicon Valley die de telefoon ontwikkelde. Het is onbekend om hoeveel personeel het precies gaat, aangezien alle werknemers bij Amazon een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen.

Daarnaast beperkt Amazon Lab126 in de ontwikkeling van een aantal ambitieuze nieuwe producten. Zo zou er gewerkt worden aan de totstandkoming van een nieuwe grote tablet. De afdeling wordt ook gereorganiseerd. Twee hardware-afdelingen moeten fuseren, om maar een voorbeeld te noemen.

Amazon wil niet reageren op het gerucht. De Fire Phone kwam nooit in Nederland uit. Inmiddels is hij tweedehands verkrijgbaar voor ongeveer 120 euro.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Noodlijdend HTC verkoopt Chinese fabriek’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

HTC wil af van een smartphonefabriek in Shanghai. Het bedrijf hoopt op die manier de verliezen momenteel gedraaid worden op te vangen.

Cher Wang CEO HTC

Dit meldt het Taiwanese NextMagazin, dat stelt dat HTC de fabriek zou verkopen aan een Chinese fabrikant. De identiteit van de mogelijke koper is op dit moment nog onbekend. Het gaat om een fabriek die HTC bouwde in 2009 en toentertijd 32,3 miljoen dollar kostte. De vraagprijs is onbekend.

De keuze om de fabriek te verkopen zou zijn gemaakt door Cher Wang, de topvrouw van HTC. De verkoop van de fabriek zou bijna zijn afgerond en HTC krijgt het geld binnenkort gestort.

HTC kent een zwaar jaar. Eerder werd al bekend dat het bedrijf tegenwoordig net zoveel waard is als het geld dat HTC in kas heeft. De One M9 werd begin dit jaar slecht ontvangen en kampte ook nog eens met oververhittingsproblemen. De omzet daalt meerdere kwartalen op rij en inmiddels wordt er ook geen winst meer gemaakt.

De fabrikant komt later dit jaar met een nieuwe toptelefoon en het zou daarnaast van plan zijn om niet door te gaan met de One-lijn. Dit is de toplijn van de fabrikant. Waarschijnlijk gaat het nieuwe vlaggenschip de HTC O2 heten. Deze telefoon wordt begin volgend jaar als het goed is aangekondigd.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Samsung-top krijgt lager salaris dankzij matige periode

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De Samsung-top begint de consequenties te merken van een matige periode. Meerdere topmensen krijgen fors minder betaald dan vorig jaar.

Samsung CEO J.K Shin

Hierover schrijft het Zuid-Koreaanse Yonhap. Zo verdiende JK Shin in de eerste helft van dit jaar 1,25 miljoen euro. Dit is ruim 85 procent minder dan zijn salaris in dezelfde periode vorig jaar. Shin is de topman van de smartphone-afdeling van Samsung.

Boo-keun Yoon kreeg ongeveer hetzelfde salaris als Shin, wat een daling van 43 procent betekende. Boo stuurt de consumentenelektronica-afdeling aan. Het hoofd van de chip-afdeling, Oh-hyun Kwon, verdiende 2,25 miljoen euro. Daarmee is hij de grootverdiener, maar vorig jaar verdiende hij nog bijna het dubbele.

De salarisdalingen zijn het gevolg van een matige periode die Samsung doorgaat. Het bedrijf ziet zijn omzet en winst nu vijf kwartelen op rij dalen. Zo worden er minder smartphones verkocht dan voorheen, al zijn de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge over het algemeen goed ontvangen.

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft het in de smartphone-industrie steeds lastiger. Zo is het bedrijf in het high end-segment Apple niet de baas. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus doen het beter dan de topmodellen van Samsung. In het goedkopere segment kampt Samsung met steeds meer concurrentie van goedkopere fabrikanten, zoals Huawei en Xiaomi.

Toch lijkt het erop dat de matigste periode van Samsung achter de rug is. Die was in 2015, toen de Galaxy S5 slecht werd ontvangen. Daarna gooide Samsung het roer om, mikt het meer op ‘premium design’ en dat lijkt over het algemeen goed te gaan. Naast toptelefoons brengt Samsung in de Galaxy A-lijn ook smartphones uit waarbij de focus is gelegd op het ontwerp en de bouwmaterialen van de telefoon.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

HTC gaat 15 procent van personeel ontslaan

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

HTC verkeert in zwaar weer en onderneemt daarom actie. De Taiwanese smartphonefabrikant wil de kosten met 35 procent verlagen en daarom moet 15 procent van het personeel een andere baan zoeken.

HTC gaat 15 procent van personeel ontslaan Htc

Dit heeft de fabrikant donderdag laten weten, schrijft NU. HTC heeft een slecht tweede kwartaal gedraaid. Het was het tweede kwartaal op rij waarin de fabrikant winst draaide. In de kwartalen daarvoor was de winst minimaal en in het tweede kwartaal halveerde de omzet ten opzichte van vorig jaar.

Zoals het nu gaat, kan het dus niet langer, moeten ze bij HTC hebben gedacht. De HTC One M9 is geflopt en het bedrijf moet weer winst maken. De operationele kosten moeten daardoor met 35 procent verlaagd worden. Een consequentie om dit doel te bereiken is dat 15 procent van het personeel gaat worden ontslagen.

Waarschijnlijk kan alleen dan de fabrikant een kans maken om een vuist te bieden tegen concurrenten. Ondertussen heeft HTC in Nederland de One M9+ tijdelijk uit de schappen gehaald. Er zouden problemen zijn met het 4G-internet van de smartphone.

Deze smartphone is hier verkrijgbaar voor ongeveer 800 euro. Ondertussen heeft Xiaomi in China een smartphone aangekondigd die dezelfde processor heeft als de One M9+ en ondertussen minder dan 150 euro kost. Misschien dat dit verklaart waarom het niet zo goed met HTC gaat.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Sundar Pichai nieuwe CEO van Google

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Google heeft grote veranderingen aangekondigd in de top en in de structuur van het bedrijf. Sundar Pichai wordt de CEO van Google. Google zelf valt voortaan onder een nieuw holdingbedrijf met de naam Alphabet. CEO's daarvan worden de huidige Google-CEO Larry Page en Google-medeoprichter Serge Brin.

Sundar Pichai nieuwe CEO van Google schermafbeelding 2015 08 11 om 002345
Sundar Pichai

Google speelt in de nieuwe opzet dus niet meer de eerste viool, maar wordt de belangrijkste activiteit - of dochterbedrijf - van Alphabet. De leiding van Alphabet ziet toe op de gang van zaken bij Google, en bij een aantal aparte dochterbedrijven.

Dochterbedrijven zoals het project Calico, dat erop is gericht om de levensduur van de mensheid te verlengen en Wing, een bedrijf dat zich bezighoudt met leveranties door drones. Ook neemt Alphabet enkele investeringsvehikels onder zijn hoede met de namen Capital en Ventures. Alle genoemde operaties krijgen hun eigen CEO, met Pichai van Google als belangrijkste. Google gaat straks over het zoeken, advertenties, maps, de Google Play Store, YouTube en Android.

Een en ander houdt ook in dat er flink met de financien wordt geschoven binnen de nieuwe opzet. Alle aandelen van Google worden vanaf nu verhandeld als aandelen van de grotere holding Alphabet. Dit nieuws joeg de aandelenkoers van Google met vier procentpunten omhoog na de aankondiging.

Alles is aangekondigd door Larry Page, huidige CEO van Google en nu CEO van Alphabet. Hij vindt dat Google niet moet indutten en ervoor moet waken om zich niet altijd met hetzelfde bezig te houden, en alleen nog maar kleine wijzigingen in de werkwijze door te voeren. "In de technologie-industrie, waar revolutionaire ideeën de nieuwe grote groeigebieden aanjagen, moet je een beetje oncomfortabel zitten om relevant te blijven."

Sundar Pichai was tot dusver chef van Chrome OS en Android. Hij heeft in die rol een steeds belangrijker rol gekregen in de plannen van Google. Page toont bijzonder veel vertrouwen in de capaciteiten van Pichai om Google te leiden. Gelijktijdig is Page tevreden over het feit dat hij zich nu bezig kan houden met andere aspiraties bij Alphabet.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Foxconn gaat voor 4,5 miljard euro fabriek bouwen in India

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Producent Foxconn is van plan een fabriek te openen in het Indiase Maharashtra. De fabriek moet werk gaan bieden aan ongeveer 50 duizend mensen.

Foxconn wil smartphone- en tabletfabriek stichten in Amerika foxconn lunch620x418
Imaginechina/Corbis

Hierover schrijft persbureau Reuters. Foxconn is de grootste fabrikant van elektronica ter wereld. De meeste fabrieken van het bedrijf zijn gezeteld in China. Foxconn is verantwoordelijk voor de productie van de iPhone, maar produceert bijvoorbeeld ook de telefoons van Xiaomi.

Met de bouw van de Indiase fabriek zou een bedrag zijn genoemd van omgerekend ongeveer 4,5 miljard euro. Dit bedrag wordt in de komende vijf jaar in de fabriek geïnvesteerd. Het is nog onbekend over smartphones in de fabriek geproduceerd gaan worden.

De overeenkomst is goed nieuws voor de Indiase premier Narendra Modi, die flink inzet op zijn ‘Make in India’-programma, dat ervoor moet zorgen dat er meer producten in India geproduceerd gaan worden. India kan op die manier als ‘toevluchtsoord’ dienen voor fabrieken die vertrekken uit China.

Daar gaan inmiddels de lonen namelijk omhoog, waardoor fabrikanten elders kijken waar ze hun producten in elkaar kunnen laten zetten. Samsung fabriceert bijvoorbeeld al producten in Vietnam en ook India wordt steeds vaker een alternatief.

Foxconn hoopt tegen de tijd van 2020 tussen de 10 en 12 fabrieken te ontwikkelen in India, waaronder ook datacentra. Lokale ondernemers hopen dat met Foxconn ook de leveranciers van het bedrijf zullen volgen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

HTC evenveel geld waard als eigen contanten

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het aandeel HTC blijft dalen. De waarde van het bedrijf wordt momenteel geschat op 1,4 miljard euro. Hiermee is de waarde van het bedrijf ongeveer gelijk aan het eigen vermogen van de Taiwanese smartphonefabrikant.

‘HTC’s nieuwe toptelefoon krijgt revolutionaire camera’ Htc

Hierover schrijft Bloomberg. HTC kent voorlopig een desastreus 2015, waarin de aandelenkoers daalde met ongeveer 60 procent. “Het geld dat HTC nog in kas heeft is het enige dat bij HTC van waarde is voor zijn aandeelhouders”, vertelt analist Calvin Huang. “De meeste andere bezittingen van het bedrijf worden door aandeelhouders niet in overweging genomen. Er worden meer afschrijvingen verwacht en het merk heeft geen waarde.”

Voorlopig komt er dan ook nog geen einde aan de misère van HTC. Verwacht wordt dat de verkoop van smartphones in het derde kwartaal 48 procent lager uitvalt dan verwacht. “Wij verwachten ook niet dat HTC in de komende twee jaar winst zal maken”, vertelt Birdy Lu, analist voor Deutsche Bank.

“Er is weinig kans dat HTC de strijd kan aangaan met de iPhone en Samsung, gezien de beperkte middelen die het bedrijf heeft. Waarschijnlijk blijft de fabrikant ook marktaandeel verliezen aan Chinese fabrikanten in het lagere en middelste segment.”

HTC kondigt later dit jaar een nieuwe toptelefoon aan, als antwoord op de matige HTC One M9. Verwacht wordt dat deze smartphone minder geld gaat kosten, maar het is de vraag of mensen massaal deze smartphone wél zullen gaan kopen. Bovendien lijkt HTC van plan te zijn de komende jaren in te zetten op andere producten, zoals de VR-bril Vive.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Samsung heeft marktaandeel van 40 procent in India’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Samsung lijkt het momenteel erg goed te doen in India. De Zuid-Koreaanse fabrikant zou daar marktleider zijn met een marktaandeel van om en nabij de 40 procent.

‘Samsung heeft marktaandeel van 40 procent in India’ Samsung

En dat is niet niks. Zeker niet gezien het feit dat India de op drie na grootste smartphonemarkt is wereldwijd. In juni passeerde Samsung de grens van een marktaandeel van 40 procent. Ter indicatie: in januari bedroeg Samsungs marktaandeel in India nog 35 procent.

Dit claimt Samsung op basis van cijfers van GfK. “Ons marktaandeel is de 40 procent in juni gepasseerd”, vertelt Asim Warsi, de marketingdirecteur van Samsung in India tijdens de lancering van de Galaxy A8 in het land. “Sinds januari steeg ons marktaandeel zes maanden achter elkaar.”

“India is een veel belovende markt waarin we met dubbele cijfers groeien”, aldus Warsi. Samsung zet daarom ook flink in op groei in het land. Het lanceerde dit jaar al ongeveer 16 smartphones in het land met meer dan een miljard inwoners.

De Galaxy A8 is inmiddels dus verkrijgbaar in India. Deze nieuwe smartphone heeft een scherm met een formaat van 5,7 inch en een full HD-resolutie. De smartphone beschikt over een Exynos 5430-processor. Deze chipset heeft vier Cortex A15-kernen die 1,8GHz klokken en vier Cortex A7-kernen die zijn geklokt op 1,3GHz. Deze chipset wordt door Samsung al een poosje gebruikt, zoals in de Galaxy Alpha die vorig jaar werd aangekondigd. De smartphone heeft 2GB ram en een batterij met redelijk wat inhoud: 3050 mAh. Foto’s maakt hij in 16 en 5 megapixel.

Het is nog onbekend wanneer de Galaxy A8 naar Nederland komt.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple ontkent plannen voor start virtuele provider

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple ontkent dat het van plan is om een virtuele provider te worden in de Verenigde Staten en Europa. Dit laat de fabrikant weten in een verklaring aan diverse Amerikaanse media, waaronder Reuters.

Provider met Apple SIM in de iPad Air 2
Provider met Apple SIM in de iPad Air 2

“We hebben gesproken noch plannen ontvouwd voor het starten van een virtuele provider”, vertelt een woordvoerster van Apple. Meer wil de Amerikaanse fabrikant er ook niet over kwijt. Maandag schreef Business Insider nog dat Apple dit wél van plan is.

De ontkenning van Apple mag natuurlijk geen verrassing heten. Alsof de fabrikant opeens de plannen zou bevestigen. Bronnen zouden dus hebben gemeld dat Apple de mogelijkheid onderzoekt om in Europa en de Verenigde Staten een virtuele provider te worden.

Een virtuele provider is een provider die het netwerk van een andere provider gebruikt. In Nederland zijn er binnenkort een viertal netwerken. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben al een netwerk die door andere providers worden gebruikt en Tele2 heeft dat binnenkort ook.

Apple zou het plan hebben om niet één netwerk te gebruiken, maar ze allemaal. Degene die het beste bereik heeft, die wordt door je iPhone straks gebruikt. Dit is echter niet zonder slag of stoot realiseerbaar. Apple zou ook al een aantal jaar aan het idee werken.

De ingebouwde simkaart zou hier een cruciale rol in spelen. Deze simkaart kan het netwerk van elke willekeurige provider gebruiken. In Amerika heeft de iPad mini 3 al zo’n ingebouwde simkaart. Hiermee kun je dus elke maand weer een andere provider hebben. Je kijkt gewoon welke het goedkoopste is en die ga je vervolgens gebruiken, om maar een voorbeeld te noemen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Apple wil als provider aan de slag in Europa en VS’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple als provider: het is niet langer ondenkbaar. De Amerikaanse fabrikant zou de mogelijkheid onderzoeken om als virtuele provider aan de slag te gaan in zowel de Verenigde Staten als Europa.

De consequenties van Apple's simkaart Apple SIM
Zo kies je met Apple SIM je provider

Dat melden bronnen dichtbij Apple tegenover Business Insider. Virtuele providers gebruiken het mobiele netwerk van andere providers. Zo gebruikt Simyo in Nederland het KPN-netwerk en zit Ben op het netwerk van T-Mobile.

Apple wil nu ook een virtuele provider worden, en onderzoekt nu een plan waarin meerdere netwerken gebruikt kunnen worden. De smartphone van de gebruiker wisselt dan automatisch naar het netwerk dat het beste bereik heeft. De realisering van zo’n virtuele provider zou een jaar of vijf moeten duren.

Apple zou hier al voorzichtig mee aan het testen zijn, en het is maar de vraag of de plannen van de fabrikant ooit uit de testfase komen. Deze tests zouden plaats vinden in de Verenigde Staten en Apple spreekt waarschijnlijk ook al met Europese providers.

Een ingebouwde simkaart in een smartphone zou een belangrijke rol spelen bij de realisering van virtuele provider Apple. Hierdoor kun je van provider wisselen zonder dat je je simkaart hoeft te vervangen. Deze ingebouwde simkaart zit al in de Amerikaanse iPad mini 3.

Apple neemt samen met Samsung en brancheorganisatie GSAM het voortouw in de realisering van een standaard voor een ingebouwde simkaart. Mede hierdoor kunnen mensen straks een iPhone-abonnement direct bij Apple afsluiten en dus niet bij een provider. Vervolgens kun je dan in Nederland in theorie het netwerk van zowel KPN, Vodafone, T-Mobile als – tegen die tijd - Tele2 gebruiken.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

BMW, Daimler en Audi ronden overname Nokia Here af

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De Duitse autofabrikanten BMW, Daimler en Audi nemen inderdaad Nokia’s kaartendienst Here over. Met de overname is een bedrag gemoeid van 2,8 miljard euro.

Nokia Here Auto

Dit meldt the Wall Street Journal. Volgens de krant hebben de autofabrikanten meerdere Tech-bedrijven afgetroefd. De Duitsers betalen 2,5 miljard euro voor Here en nemen ook een schuld over van het bedrijf van 300 miljoen euro. Nokia kocht Navteq, dat de basis voor Here vormt, in 2008 voor 8,1 miljard dollar.

BMW, Daimler en Audi kopen Here niet om er een leuke bijverdienste aan over te houden. Here is gekocht met het oog op zelfrijdende auto’s. Deze auto’s moeten beschikken over zeer gedetailleerde wegenkaarten. Hiervoor hebben de fabrikanten nu de expertise voor in huis gehaald. Deze wegenkaarten moeten op de centimeter nauwkeurig kloppen.

De drie fabrikanten krijgen alle drie evenveel aandelen in Here. Ze sloegen de handen ineen om te voorkomen dat Apple, Google of Uber de kaartendienst in handen kreeg. Hierdoor zouden de fabrikanten geen controle hebben over de systemen die in de toekomst nodig zijn voor zelfrijdende auto’s.

“De achterliggende gedachte van deze aankoop is de beschikbaarheid van Here voor de lange termijn”, vertellen de fabrikanten in een gezamenlijke verklaring. “De producten van Here moeten beschikbaar als een onafhankelijk platform voor iedereen in de auto-industrie, maar ook voor andere sectoren.”

De dagelijkse leiding van Nokia Here blijft zoals ‘ie is en behoudt zijn autonomie. Verwacht wordt dat de overname in het eerste kwartaal van 2016 kan worden afgerond, omdat bijvoorbeeld de EU nog moet kijken of de overname niet in strijd is met de concurrentiewetgeving.

Here speelt dus een belangrijke rol in zelfrijdende auto's voor later. Hier zetten steeds meer partijen op in. Zo zou Google onlangs in het geheim een autobedrijf hebben opgestart, Google Auto.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

‘Huawei nu mondiale nummer drie’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Achter Samsung en Apple is nu fabrikant Huawei de mondiale nummer drie qua verkopen van mobiele telefoons. Microsoft is de grote verliezer en keldert uit de top drie.

Strategy Analytics marktaandeel

Dit meldt marktonderzoeker Strategy Analytics, dat onderzoek deed naar het marktaandeel van telefoonfabrikanten in het afgelopen kwartaal. Het gaat hier niet alleen om de verkoop van smartphones, maar ook om de verkoop van gewone mobiele telefoons.

In het afgelopen kwartaal verkocht Samsung 89 miljoen telefoons, wat goed is voor een marktaandeel van 20,5 procent. Apple heeft dankzij de verkoop van 47,5 miljoen telefoons een marktaandeel van 10,9 procent. Huawei verscheepte 30,9 miljoen exemplaren en heeft daardoor een marktaandeel van 7 procent.

Een jaar geleden had Microsoft nog een marktaandeel van 11,8 procent, terwijl dat nu 6,4 procent is. Het aantal verkochte telefoons daalde van 50,3 miljoen naar 27,8 miljoen exemplaren. Microsoft bezet nu wereldwijd de vierde plaats.

Xiaomi is nu de wereldwijde nummer vijf, met 19,8 miljoen verkochte mobiele telefoons. Vorig jaar waren dat er in het tweede kwartaal 15,1 miljoen. Het marktaandeel van de Chinese fabrikant is 4,6 procent: een stijging van 1,1 procentpunt.

De verkoop van de hoeveelheid mobiele telefoons nam jaar op jaar toe met 6,6 miljoen exemplaren. Het afgelopen kwartaal werden er 434,6 miljoen mobiele telefoons verscheept. Volgens Strategy Analytics is 80 procent van de mobiele telefoons een smartphone.

Hoewel Samsung dus nog altijd de grootste is, wordt er wel aan de stoelpoten van de Zuid-Koreaanse fabrikant gezaagd. Het marktaandeel van Apple nam toe en dat van Huawei en Xiaomi ook.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

LG verdiende in Q2 1,1 eurocent aan elke verkochte smartphone

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De kwartaalresultaten over Q2 van LG laten zien dat het Zuid-Koreaanse bedrijf net iets minder dan 1,1 eurocent winst maakte op elke verkochte smartphone in de afgelopen drie maanden.

LG G4 hoofdfoto

Daarmee zit LG in ieder geval nog in de zwarte cijfers. In de afgelopen drie maanden zijn er wereldwijd 8,1 miljoen lte-telefoons verkocht. Dat is het beste resultaat dat het bedrijf ooit heeft geboekt in een kwartaal tijd. Er werd echter slechts 172.000 dollar winst op geboekt. Dat komt overeen met 1,1 eurocent per verkochte telefoon.

Een en ander kan goed te maken hebben met het feit dat vlaggenschip LG G4 nog niet zo lang op de markt is. Dus de verkoopresultaten van deze telefoon tellen nog maar een paar weken mee. Het zou goed kunnen dat de LG G4 de cijfers van het komende kwartaal gunstig beïnvloedt.

De lage winst per verkocht toestel geeft wel aan dat de concurrentie op de smartphonemarkt moordend is. In thuisland Korea verkocht LG minder dure toestellen, en de fabrikant raakte veel geld kwijt aan marketingcampagnes in de Verenigde Staten om de LG G4 onder de aandacht van consumenten te brengen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

KPN ziet cijfers stabiliseren, maar kwartaalomzet dalen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Telecombedrijf KPN ziet zijn winstcijfers stabiliseren, maar de nettowinst over het afgelopen kwartaal (Q2) juist dalen. Het bedrijf toont zich echter positief over de te verwachten resultaten over heel 2015.

Het bedrijf heeft zijn brutowinst zien stabiliseren en verwacht nu dat er over 2015 ongeveer hetzelfde resultaat zal worden geboekt als over 2014. De omzet zakte met vier procent naar 1,75 miljard euro in Q2. De kwartaalwinst over Q2 is vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar flink afgenomen met 55 procent. De nettowinst kwam uit op 160 miljoen euro. Een jaar eerder werd de winst eenmalig omhoog gejaagd door een eenmalige pensioenmeevaller.

In een infographic meldt KPN dat het aantal mobiele klanten met 70.000 aansluitingen is gegroeid tot 3.433.000. Het bedrijf heeft zijn klanttevredenheid zien stijgen maar het aantal zakelijke abonnees met tien procent zien dalen. Het marktaandeel op de Nederlandse markt steeg vorig kwartaal van 42 naar 44 procent.

KPN zegt aan een reorganisatie te werken om de zakelijke markt weer winstgevend te maken. Die moet de komende maanden gestalte krijgen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Is de opmars van virtuele providers een bedreiging voor de grote drie?

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Een aantal weken geleden kwam Telecompaper na een onderzoek tot de conclusie dat steeds meer Nederlanders voor een virtuele provider kiezen. Door abonnementen aan te bieden tegen scherpe prijzen weten de virtuele providers hun marktaandeel te vergroten en lijken de grote drie onder druk te staan, maar is dat ook echt zo?

afbeelding virtuele provider

Virtuele providers doen het op dit moment vooral goed op de sim only-markt. Ze zagen hun gezamenlijke marktaandeel op die markt in het laatste kwartaal van vorig jaar groeien tot 61 procent. Volgens Telecompaper komt dat vooral doordat de Nederlandse consument steeds prijsbewuster wordt en virtuele providers momenteel de beste deals aanbieden op de sim only-markt. Dat laatste is voor een deel ook een gevolg van een prijzenoorlog die op dit moment onder gaande is onder virtuele providers.

Hoewel KPN, Vodafone en T-Mobile samen nog altijd ongeveer 6 op de 10 aansluitingen in de postpaid-markt leveren, lijkt deze voorsprong de afgelopen jaren langzaam maar zeker weg te ebben door het aanbod van goedkopere virtuele providers. Dat hebben de grote drie natuurlijk zelf ook wel door, maar dat leidt niet direct tot lagere prijzen bij de providers zelf. In plaats daarvan is de strategische keuze gemaakt om de onafhankelijke virtuele providers te bestrijden met eigen virtuele providers, om zodanig indirect de klanten te kunnen behouden.

Dit beleid lijkt tot dusverre vrij succesvol. De virtuele providers die eigendom zijn van de grote providers, waaronder Telfort en Simyo (KPN), HollandsNieuwe (Vodafone) en Ben (T-Mobile), hebben meer dan de helft van de MVNO-markt in handen, terwijl de onafhankelijke virtuele providers het gezamenlijk met iets minder dan de helft moeten doen. Er vanuitgaande dat ongeveer 60 procent van de postpaid-markt in handen is van KPN, Vodafone en T-Mobile en daarnaast ongeveer de helft van het resterende deel in handen is van virtuele merken van de providers, lijkt er dus weinig aan de hand voor de grote providers.

Maar dat is eigenlijk te simpel geredeneerd. Hoewel het er wat betreft marktaandeel nog altijd prima uitziet voor de grote drie en hun virtuele providers, stappen wel steeds meer mensen over naar de goedkopere merken. Door virtuele providers in te zetten hebben de grote drie hun prijzen niet hoeven te verlagen, maar over het marktaandeel dat de virtuele providers bedienen wordt aanzienlijk minder winst gemaakt.

De inzet van de virtuele providers is dan ook vooral een poging om de schade beperkt te houden en klanten binnenboord te houden, maar het heeft voor de providers zeker een prijs. Een echte bedreiging vormen de virtuele providers (nog) niet en de kans dat een van de grote providers echt in de problemen komt is nihil, zeker omdat zij het netwerk bezitten dat ook virtuele providers nodig hebben.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Recordwinst voor Apple in tweede kwartaal

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple draait beter dan ooit. De fabrikant boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 10,7 miljard dollar. Nog niet eerder maakte Apple in een tweede kwartaal zoveel winst.

Recordwinst voor Apple in tweede kwartaal Apple

Dit laat het Amerikaanse bedrijf weten bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De omzet bedroeg 49,6 miljard dollar. De winst van 10,7 miljard dollar ligt 39 procent hoger dan vorig jaar en de omzet steeg met 32,6 procent.

De belangrijkste reden voor dit recordkwartaal is China. Daar stegen de verkopen met 112 procent. Concreet betekent dit dat Apple in China 13,2 miljard dollar verdiende. Ondertussen draait de iPhone-verkoop onverminderd goed. Waar Apple vorig jaar 35,2 miljoen smartphones verkocht, zijn dat er nu 47,5 miljoen. Voor de duidelijk: het gaat hier om één kwartaal.

Helaas laat Apple nog niet weten hoeveel exemplaren van de Apple Watch er inmiddels zijn verkocht. Volgens CEO Tim Cook zijn er echter meer exemplaren van de Watch verkocht in zijn eerste negen weken dan de eerste iPhone en iPad in hun eerste negen weken.

Het eigen vermogen van Apple is ondertussen hoger dan ooit. Voor het eerst heeft Apple meer dan 200 miljard dollar op zijn bankrekening staan. Toch een fijne gedachte, mocht je ooit een missertje begaan. Waarschijnlijk blijft Apple onverminderd veel winst draaien.

Komend kwartaal presenteert de fabrikant als het goed is twee nieuwe smartphones. Het gaat hier om de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, die later dit jaar in Nederland te koop zullen zijn. Deze smartphones lijken qua uiterlijk veel op de gewone iPhone 6-smartphones, maar beschikken over onder andere force touch en een dubbele hoeveelheid werkgeheugen: 2GB.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Klantenbestand Tele2 blijft stijgen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Provider Tele2 krijgt in Nederland steeds meer gebruikers. Toch loopt de winst van het bedrijf terug, al is daarvoor wel een logische verklaring.

Tele2 4G dekking

Tele2 is in Nederland namelijk druk met het uitrollen van een eigen 4G-netwerk. De Zweedse provider maakt momenteel nog gebruik van het netwerk van T-Mobile, maar het is dus de bedoeling dat het straks helemaal op eigen benen staat. En zoiets kost natuurlijk veel geld.

Het positieve voor de provider is dus dat steeds meer mensen klant zijn bij Tele2. Inmiddels heeft het bedrijf 841 duizend gebruikers: 7 duizend meer dan in de eerste kwartaal van dit jaar. Dit laat het bedrijf weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers (PDF).

Het bedrijf maakt ondertussen ook nog winst, maar deze daalt wel. De brutowinst halveerde nagenoeg tot 15,7 miljoen euro. Naast de investeringen in het eigen netwerk, zorgt ook de toename van dataverbruik voor minder winst bij Tele2. De omzet van het bedrijf bedraagt 708 miljoen euro, wat een groei is van 2 procent.

Het 4G-netwerk van Tele2 is vooralsnog beperkt beschikbaar voor bestaande klanten van het bedrijf. Het netwerk heeft vooral dekking in de Randstad, maar in andere delen van Nederland nog niet in grote mate. Uiterlijk in maart 2016 moet het netwerk landelijke dekking hebben.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Omzet Huawei blijft stijgen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Huawei wordt groter en groter. De omzet van het Chinese bedrijf steeg in de eerste helft van 2015 met 30 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2014.

Huawei P8 design

Dit heeft Huawei maandag laten weten. Ondertussen blijft de winstmarge ongeveer gelijk aan vorig jaar: 18 procent. De omzet van Huawei bedroeg in de eerste helft van dit jaar omgerekend ruim 26 miljard euro.

“In de eerste helft van 2015 behaalden alle drie onderdelen van Huawei een stabiele en gezonde groei”, vertelt Meng Wanzhou, de financiële topman van het bedrijf. “Huawei is wereldwijd goed zichtbaar. We zijn er van overtuigd dat we dit jaar op alle fronten stabiel blijven groeien.”

Op het gebied van smartphones zou Huawei vooral goed scoren dankzij de P8 en Ascend Mate 7. “Deze smartphones boeken veel vooruitgang, net als smartphones die we via Honor uitbrengen. Hierdoor is onze groei stabiel en bieden we kwalitatief goede producten aan de consument”, meent Meng.

Hoewel het marktaandeel van Huawei niet kan tippen aan dat van bijvoorbeeld Samsung als Apple, nestelt het bedrijf zich steeds beter in de subtop. Steeds vaker laat Huawei fabrikanten achter zicht als Sony en LG.

In Nederland timmert Huawei zelf goed aan de weg, maar is het sinds vorig jaar ook via Honor actief. Later dit jaar komt de Honor 7 hier op de markt. Daarnaast zal er een opvolger komen voor de Ascend Mate 7, die vorig jaar op de IFA-beurs in Berlijn werd gepresenteerd. Huawei is dus niet van plan het ook maar iets rustiger aan te gaan doen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Simyo maakt het mogelijk om extra data bij te kopen

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Sim Only-provider Simyo heeft het mogelijk gemaakt om extra data bij te kopen. Hierdoor kunnen consumenten blijven internetten voor een voordeliger tarief zodra hun data op is.

Simyo op haar blog weten dat het bijkopen van data vanaf afgelopen vrijdag mogelijk is. De Sim Only-provider van KPN laat weten dat veel klanten hierop zaten te wachten. De provider heeft het nu mogelijk gemaakt om een databundel van 500MB bij te kopen zodra de data voor de maand op is. Deze bundel kost 5 euro extra en is tot het einde van de maand geldig. Hierdoor kunnen consumenten blijven internetten voor 1 cent per MB.

De provider heeft het ook mogelijk gemaakt voor haar consumenten om de hele maand de bundel aan te kunnen passen. Tot nu toe was dat alleen mogelijk tot de 25e van de maand. Met de introductie van de nieuwe bundel maakt Simyo het nu ook mogelijk om tot de 31e van de maand de bundel te wijzigen. De provider laat tot slot ook weten dat het haar klantomgeving heeft vernieuwd. Hierdoor wordt het volgens de provider nog makkelijker om de bundel aan te passen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp