All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Bedrijven nieuws

LG verdiende in Q2 1,1 eurocent aan elke verkochte smartphone

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De kwartaalresultaten over Q2 van LG laten zien dat het Zuid-Koreaanse bedrijf net iets minder dan 1,1 eurocent winst maakte op elke verkochte smartphone in de afgelopen drie maanden.

LG G4 hoofdfoto

Daarmee zit LG in ieder geval nog in de zwarte cijfers. In de afgelopen drie maanden zijn er wereldwijd 8,1 miljoen lte-telefoons verkocht. Dat is het beste resultaat dat het bedrijf ooit heeft geboekt in een kwartaal tijd. Er werd echter slechts 172.000 dollar winst op geboekt. Dat komt overeen met 1,1 eurocent per verkochte telefoon.

Een en ander kan goed te maken hebben met het feit dat vlaggenschip LG G4 nog niet zo lang op de markt is. Dus de verkoopresultaten van deze telefoon tellen nog maar een paar weken mee. Het zou goed kunnen dat de LG G4 de cijfers van het komende kwartaal gunstig beïnvloedt.

De lage winst per verkocht toestel geeft wel aan dat de concurrentie op de smartphonemarkt moordend is. In thuisland Korea verkocht LG minder dure toestellen, en de fabrikant raakte veel geld kwijt aan marketingcampagnes in de Verenigde Staten om de LG G4 onder de aandacht van consumenten te brengen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

KPN ziet cijfers stabiliseren, maar kwartaalomzet dalen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Telecombedrijf KPN ziet zijn winstcijfers stabiliseren, maar de nettowinst over het afgelopen kwartaal (Q2) juist dalen. Het bedrijf toont zich echter positief over de te verwachten resultaten over heel 2015.

Het bedrijf heeft zijn brutowinst zien stabiliseren en verwacht nu dat er over 2015 ongeveer hetzelfde resultaat zal worden geboekt als over 2014. De omzet zakte met vier procent naar 1,75 miljard euro in Q2. De kwartaalwinst over Q2 is vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar flink afgenomen met 55 procent. De nettowinst kwam uit op 160 miljoen euro. Een jaar eerder werd de winst eenmalig omhoog gejaagd door een eenmalige pensioenmeevaller.

In een infographic meldt KPN dat het aantal mobiele klanten met 70.000 aansluitingen is gegroeid tot 3.433.000. Het bedrijf heeft zijn klanttevredenheid zien stijgen maar het aantal zakelijke abonnees met tien procent zien dalen. Het marktaandeel op de Nederlandse markt steeg vorig kwartaal van 42 naar 44 procent.

KPN zegt aan een reorganisatie te werken om de zakelijke markt weer winstgevend te maken. Die moet de komende maanden gestalte krijgen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Is de opmars van virtuele providers een bedreiging voor de grote drie?

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Een aantal weken geleden kwam Telecompaper na een onderzoek tot de conclusie dat steeds meer Nederlanders voor een virtuele provider kiezen. Door abonnementen aan te bieden tegen scherpe prijzen weten de virtuele providers hun marktaandeel te vergroten en lijken de grote drie onder druk te staan, maar is dat ook echt zo?

afbeelding virtuele provider

Virtuele providers doen het op dit moment vooral goed op de sim only-markt. Ze zagen hun gezamenlijke marktaandeel op die markt in het laatste kwartaal van vorig jaar groeien tot 61 procent. Volgens Telecompaper komt dat vooral doordat de Nederlandse consument steeds prijsbewuster wordt en virtuele providers momenteel de beste deals aanbieden op de sim only-markt. Dat laatste is voor een deel ook een gevolg van een prijzenoorlog die op dit moment onder gaande is onder virtuele providers.

Hoewel KPN, Vodafone en T-Mobile samen nog altijd ongeveer 6 op de 10 aansluitingen in de postpaid-markt leveren, lijkt deze voorsprong de afgelopen jaren langzaam maar zeker weg te ebben door het aanbod van goedkopere virtuele providers. Dat hebben de grote drie natuurlijk zelf ook wel door, maar dat leidt niet direct tot lagere prijzen bij de providers zelf. In plaats daarvan is de strategische keuze gemaakt om de onafhankelijke virtuele providers te bestrijden met eigen virtuele providers, om zodanig indirect de klanten te kunnen behouden.

Dit beleid lijkt tot dusverre vrij succesvol. De virtuele providers die eigendom zijn van de grote providers, waaronder Telfort en Simyo (KPN), HollandsNieuwe (Vodafone) en Ben (T-Mobile), hebben meer dan de helft van de MVNO-markt in handen, terwijl de onafhankelijke virtuele providers het gezamenlijk met iets minder dan de helft moeten doen. Er vanuitgaande dat ongeveer 60 procent van de postpaid-markt in handen is van KPN, Vodafone en T-Mobile en daarnaast ongeveer de helft van het resterende deel in handen is van virtuele merken van de providers, lijkt er dus weinig aan de hand voor de grote providers.

Maar dat is eigenlijk te simpel geredeneerd. Hoewel het er wat betreft marktaandeel nog altijd prima uitziet voor de grote drie en hun virtuele providers, stappen wel steeds meer mensen over naar de goedkopere merken. Door virtuele providers in te zetten hebben de grote drie hun prijzen niet hoeven te verlagen, maar over het marktaandeel dat de virtuele providers bedienen wordt aanzienlijk minder winst gemaakt.

De inzet van de virtuele providers is dan ook vooral een poging om de schade beperkt te houden en klanten binnenboord te houden, maar het heeft voor de providers zeker een prijs. Een echte bedreiging vormen de virtuele providers (nog) niet en de kans dat een van de grote providers echt in de problemen komt is nihil, zeker omdat zij het netwerk bezitten dat ook virtuele providers nodig hebben.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Recordwinst voor Apple in tweede kwartaal

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple draait beter dan ooit. De fabrikant boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een winst van 10,7 miljard dollar. Nog niet eerder maakte Apple in een tweede kwartaal zoveel winst.

Recordwinst voor Apple in tweede kwartaal Apple

Dit laat het Amerikaanse bedrijf weten bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De omzet bedroeg 49,6 miljard dollar. De winst van 10,7 miljard dollar ligt 39 procent hoger dan vorig jaar en de omzet steeg met 32,6 procent.

De belangrijkste reden voor dit recordkwartaal is China. Daar stegen de verkopen met 112 procent. Concreet betekent dit dat Apple in China 13,2 miljard dollar verdiende. Ondertussen draait de iPhone-verkoop onverminderd goed. Waar Apple vorig jaar 35,2 miljoen smartphones verkocht, zijn dat er nu 47,5 miljoen. Voor de duidelijk: het gaat hier om één kwartaal.

Helaas laat Apple nog niet weten hoeveel exemplaren van de Apple Watch er inmiddels zijn verkocht. Volgens CEO Tim Cook zijn er echter meer exemplaren van de Watch verkocht in zijn eerste negen weken dan de eerste iPhone en iPad in hun eerste negen weken.

Het eigen vermogen van Apple is ondertussen hoger dan ooit. Voor het eerst heeft Apple meer dan 200 miljard dollar op zijn bankrekening staan. Toch een fijne gedachte, mocht je ooit een missertje begaan. Waarschijnlijk blijft Apple onverminderd veel winst draaien.

Komend kwartaal presenteert de fabrikant als het goed is twee nieuwe smartphones. Het gaat hier om de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, die later dit jaar in Nederland te koop zullen zijn. Deze smartphones lijken qua uiterlijk veel op de gewone iPhone 6-smartphones, maar beschikken over onder andere force touch en een dubbele hoeveelheid werkgeheugen: 2GB.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Klantenbestand Tele2 blijft stijgen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Provider Tele2 krijgt in Nederland steeds meer gebruikers. Toch loopt de winst van het bedrijf terug, al is daarvoor wel een logische verklaring.

Tele2 4G dekking

Tele2 is in Nederland namelijk druk met het uitrollen van een eigen 4G-netwerk. De Zweedse provider maakt momenteel nog gebruik van het netwerk van T-Mobile, maar het is dus de bedoeling dat het straks helemaal op eigen benen staat. En zoiets kost natuurlijk veel geld.

Het positieve voor de provider is dus dat steeds meer mensen klant zijn bij Tele2. Inmiddels heeft het bedrijf 841 duizend gebruikers: 7 duizend meer dan in de eerste kwartaal van dit jaar. Dit laat het bedrijf weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers (PDF).

Het bedrijf maakt ondertussen ook nog winst, maar deze daalt wel. De brutowinst halveerde nagenoeg tot 15,7 miljoen euro. Naast de investeringen in het eigen netwerk, zorgt ook de toename van dataverbruik voor minder winst bij Tele2. De omzet van het bedrijf bedraagt 708 miljoen euro, wat een groei is van 2 procent.

Het 4G-netwerk van Tele2 is vooralsnog beperkt beschikbaar voor bestaande klanten van het bedrijf. Het netwerk heeft vooral dekking in de Randstad, maar in andere delen van Nederland nog niet in grote mate. Uiterlijk in maart 2016 moet het netwerk landelijke dekking hebben.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Omzet Huawei blijft stijgen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Huawei wordt groter en groter. De omzet van het Chinese bedrijf steeg in de eerste helft van 2015 met 30 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2014.

Huawei P8 design

Dit heeft Huawei maandag laten weten. Ondertussen blijft de winstmarge ongeveer gelijk aan vorig jaar: 18 procent. De omzet van Huawei bedroeg in de eerste helft van dit jaar omgerekend ruim 26 miljard euro.

“In de eerste helft van 2015 behaalden alle drie onderdelen van Huawei een stabiele en gezonde groei”, vertelt Meng Wanzhou, de financiële topman van het bedrijf. “Huawei is wereldwijd goed zichtbaar. We zijn er van overtuigd dat we dit jaar op alle fronten stabiel blijven groeien.”

Op het gebied van smartphones zou Huawei vooral goed scoren dankzij de P8 en Ascend Mate 7. “Deze smartphones boeken veel vooruitgang, net als smartphones die we via Honor uitbrengen. Hierdoor is onze groei stabiel en bieden we kwalitatief goede producten aan de consument”, meent Meng.

Hoewel het marktaandeel van Huawei niet kan tippen aan dat van bijvoorbeeld Samsung als Apple, nestelt het bedrijf zich steeds beter in de subtop. Steeds vaker laat Huawei fabrikanten achter zicht als Sony en LG.

In Nederland timmert Huawei zelf goed aan de weg, maar is het sinds vorig jaar ook via Honor actief. Later dit jaar komt de Honor 7 hier op de markt. Daarnaast zal er een opvolger komen voor de Ascend Mate 7, die vorig jaar op de IFA-beurs in Berlijn werd gepresenteerd. Huawei is dus niet van plan het ook maar iets rustiger aan te gaan doen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Simyo maakt het mogelijk om extra data bij te kopen

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Sim Only-provider Simyo heeft het mogelijk gemaakt om extra data bij te kopen. Hierdoor kunnen consumenten blijven internetten voor een voordeliger tarief zodra hun data op is.

Simyo op haar blog weten dat het bijkopen van data vanaf afgelopen vrijdag mogelijk is. De Sim Only-provider van KPN laat weten dat veel klanten hierop zaten te wachten. De provider heeft het nu mogelijk gemaakt om een databundel van 500MB bij te kopen zodra de data voor de maand op is. Deze bundel kost 5 euro extra en is tot het einde van de maand geldig. Hierdoor kunnen consumenten blijven internetten voor 1 cent per MB.

De provider heeft het ook mogelijk gemaakt voor haar consumenten om de hele maand de bundel aan te kunnen passen. Tot nu toe was dat alleen mogelijk tot de 25e van de maand. Met de introductie van de nieuwe bundel maakt Simyo het nu ook mogelijk om tot de 31e van de maand de bundel te wijzigen. De provider laat tot slot ook weten dat het haar klantomgeving heeft vernieuwd. Hierdoor wordt het volgens de provider nog makkelijker om de bundel aan te passen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple heeft 92% van alle winst in smartphone industrie

Door Rutger Verstegen, | 4 reacties

Volgens Wall Street Journal heeft Apple 92% van alle winst in de smartphonemarkt binnengehaald.

Van alle verkochte telefoons in het afgelopen kwartaal is minder dan 1 op de 5 telefoons van Apple. Toch heeft Apple 92% van alle winst in de smartphone industrie verdiend van kwartaal 1. Concurrent Samsung heeft 15% van alle inkomsten gekregen in het eerste kwartaal van 2015. Deze twee bedrijven komen samen boven de 100% uit, aangezien er ook bedrijven zijn die verlies draaien. Deze negatieve percentages brengen het totaal terug op 100%.

Bij het maken van deze berekening, heeft Wall Street Journal niet gekeken naar privé beheerde bedrijven als Xiaomi. Desalniettemin is de bovenstaande berekening zeer accuraat aangezien deze bedrijven geen groot verschil maken in het totaalplaatje.

Apple is in staat veel winst te maken aangezien het bedrijf gemiddeld 591 euro vraagt voor een telefoon. De gemiddelde prijs van een Android toestel ligt rond de 166 euro, aldus Strategy Analytics. Ook heeft Apple zeer hoge winstmarges en verlaagt ze haar toestellen minder in prijs naarmate deze ouder worden.

In tegenstelling tot Apple, gaat Samsung's winst in het totaalplaatje bij de smartphone afdeling niet omhoog. In 2013 had Apple 57% van de winst, Samsung kreeg toen 43%.

Apple lijkt de komende tijd dominant in de smartphone markt te blijven. Geruchten gaan dat Apple bezig is met de productie van meer dan 85 miljoen iPhone 6S toestellen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Onbeperkt internetten vanaf nu mogelijk bij KPN Prepaid

Door Danijel Dercksen, | 0 reacties

KPN heeft een nieuwe bundel geintroduceerd waarmee Prepaid-bellers onbeperkt kunnen internetten. De internetsnelheid wordt wel door KPN gelimiteerd en kost € 7,50 per maand.

De twee nieuwe bundels van KPN worden vermeld op de website van de provider. KPN heeft twee type bundels voor onbeperkt internet via Prepaid. De eerste heet Onbeperkt Online en kost € 7,50 per 31 dagen. De tweede heet Zorgeloos Online en hierbij krijgt men naast onbeperkt internet ook 20 gratis belminuten en 20 gratis sms'jes. Deze bundel kost € 10,- per 31 dagen.

Nadeel van de twee bundels is wel dat het interent sterk afgeknepen wordt door KPN. De maximale snelheid van de twee bundels ligt op 128 kb/s. Desondanks kan men hiermee wel onbeperkt internetten. KPN biedt ook andere bundels, tot 1GB, waarmee 4G-snelheden bereikt kunnen worden op een Prepaid-simkaart. Voor een dergelijke bundel betaalt de consument wel 16 euro extra.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Microsoft ontslaat 7800 man en schrijft 7,6 miljard dollar af op Nokia

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Microsoft ontslaat 7800 man bij de smartphonetak van het bedrijf en schrijft 7.6 miljard dollar af op de aankoop van Nokia vorig jaar.

Microsoft Lumia 435 hoofdfoto

CEO Satya Nadella van Microsoft heeft dit aangekondigd in een e-mail aan alle Microsoftwerknemers. Dat er 7,6 miljard dollar op Nokia wordt afgeschreven, is een bittere pil voor het bedrijf, dat vorig jaar 7,2 miljard dollar betaalde voor de aankoop van de smartphonetak van het Finse bedrijf. Daar wordt dus 400 miljoen dollar op toegelegd.

Nadella meldt in zijn bericht aan de werknemers dat de strategie om de mobiele markt te veroveren met Windowstelefoons grondig wordt gewijzigd. "We groeien van een standalone telefoon-business naar een strategie om een levendig Windows-ecosysteem te stichten, inclusief onze device-tak", aldus Nadella. "In de nabije toekomst stichten wij een effectievere en meer gefocuste telefoonportfolio."

Kortom, er worden minder Lumia's uitgebracht. De 7800 ontslagen volgen op de 18.000 ontslagen die vorig jaar al vielen bij Microsoft. Als er minder Lumia's worden gemaakt, is daar ook minder personeel voor nodig. Voor het nieuwe Windows 10 Mobile wil Microsoft twee nieuwe high-end Lumia's in de markt zetten. Maar of daarna nog een waaier van midrange en low-end Lumia's zal volgen, is dus zeer onzeker geworden.

Nadella heeft het over drie telefooncategorieen die hij wil uitbrengen: zakelijke telefoons, 'value phones' en vlaggenschepen. Dat betekent dat de hele Lumia-portfolio die Nokia stichtte, van de Lumia 435 tot en met de Lumia 1020, behoorlijk zal worden uitgedund.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple oefent invloed uit op verpakkingen accessoires in Apple Stores

Door Rutger Verstegen, | 1 reactie

Waar Apple vroeger het motto ''Think Different'' (denk anders) had, wil het bedrijf tegenwoordig alles in één stijl hebben. Apple geeft merken duidelijke richtlijnen over de verpakking van producten in de Apple Store, de nieuwe verpakkingen moeten beter samengaan met Apple's eigen product verpakkingen.

Apple oefent invloed uit op verpakkingen accessoires in Apple Stores artikel afbeelding
Aangepaste verpakking

Producten in de Apple Store krijgen in de toekomst verpakkingen die qua stijl meer op elkaar lijken. Apple heeft de afgelopen 6 maanden samengewerkt met de fabrikanten van accessoires om te zorgen dat de verpakkingen nauwer samengaan met die van Apple, aldus 9to5Mac. Verpakkingen van onder andere Mophie, Incase en Lochitech zullen zijn aangepast.

Één van de aanpassingen in de verpakkingen is het gebruik van kleuren; er wordt meer wit gebruikt, net zoals in de Apple verpakkingen. Ook zullen er simpelere lettertypes en duidelijkere productfoto's komen. De materiaalkeuze van de verpakkingen zal ook worden aangepast. De verpakkingen voldoen nu aan Apple's kwaliteit en milieu standaarden.

Langzaam wil Apple met derden gaan werken om te zorgen dat alle product verpakkingen voldoen aan Apple's wensen. De kans dat Jonny Ive met zijn nieuwe rol als ''Chief Design Officer'' te maken heeft gehad met deze veranderingen bestaat zeker.

Of de design aanpassingen van de verpakkingen de product prijs aantasten weten we nog niet. Het schijnt dat deze nieuwe stijl van verpakkingen volgende week gebruikt gaan worden in een aantal Apple Stores.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Nieuwe ontslagronde op komst bij smartphonedivisie Microsoft'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Er is een nieuwe grote ontslagronde op komst bij de smartphonedivisie van Microsoft, voorheen Nokia. Dat meldt The New York Times. Microsoft zou de divisie echter niet willen opdoeken, waar de laatste tijd veel geruchten over de ronde doen.

Satya Nadella CEO Microsoft
Microsoft-CEO Satya Nadella

Er zijn een jaar geleden al 18.000 ontslagen gevallen bij Microsoft. De nieuwe ontslagronde bij de divisie die de Lumia-smartphones produceert, komt daar nog bovenop. Hoeveel mensen hun baan verliezen is nog onbekend. The New York Times baseert zich op anonieme bronnen binnen het bedrijf. Wereldwijd heeft Microsoft momenteel 118.000 mensen in dienst.

Microsoft kocht de hardwaretak van Nokia vorig jaar voor 7,2 miljard dollar. Dat werd destijds een schijntje gevonden voor de voormalige marktleider in de mobiele telefonie, maar het is voor Microsoft kennelijk toch een hoop geld geweest. Microsoft zou bovendien vanwege de tegenvallende verkoop van Lumia-smartphones binnenkort een aanzienlijke afschrijving op het voormalige Nokia moeten doen. Dat gaat de resultaten van het bedrijf waarschijnlijk voor enkele miljarden dollars negatief beïnvloeden. De Windows Phones kunnen na vijf jaar ploeteren op de mobiele markt nog lang geen deuk schoppen in het enorme marktaandeel dat nu voor zo'n 85 procent wordt verdeeld tussen Android en de iPhone.

De eerste 'werknemer' van de mobiele tak van Microsoft heeft het pand overigens al verlaten: directeur en voormalig Nokia-CEO Stephen Elop. Microsoft zou volgens de bronnen van The New York Times niet van plan zijn om de mobiele business geheel te verlaten, omdat ingezien wordt dat de groei in deze sector te vinden is. Met de lancering van Windows 10, dat op alle platformen inclusief de Windows Phones draait, hoopt het softwarebedrijf dat de Lumia-telefoons eindelijk een behoorlijk marktaandeel kunnen veroveren, en aandacht van software-ontwikkelaars die het platform nu grotendeels links laten liggen omdat er bij Android en iOS meer te verdienen valt.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Jolla wil software en hardware-afdeling splitsen

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Smartphone, tablet en softwaremaker Jolla wil zich in de toekomst volledig focussen op het maken van software. Dit resulteert in een splitsing tussen de hardware- en software-afdeling van het bedrijf.

Jolla wil software en hardware-afdeling splitsen jolla foto

Het Finse bedrijf Jolla heeft na het maken van een smartphone en de aankondiging van een tablet, toch besloten zich te focussen op het maken van software. De tak van het bedrijf dat zich bezighoudt op het maken van hardware wordt afgesplitst van het bedrijf.

Deze verandering van de plannen van Jolla heeft geen impact op de directe toekomst van het bedrijf. Hoewel het bedrijf waarschijnlijk iets later dan gehoopt begint met de verzending, ontvangt iedereen die de Jolla tablet besteld heeft uiteindelijk haar apparaat. De vertraging wordt veroorzaakt door problemen met het gelamineerde beeldscherm van deze tablet.

Van het bedrijf Jolla, zoals het nu is, hoeven we geen smartphone meer te verwachten. In kwartaal vier van dit jaar gaat Jolla haar bedrijfsplannen vertellen. Hoewel over nieuwe hardware nog weinig bekend is, zal het afgesplitste deel van Jolla zich richten op hardware die zorgt voor goede beveiliging.

Het bedrijf Jolla zal zich in de toekomst richten op de productie van software. Door de verkoop van licenties zal Jolla haar inkomsten moeten krijgen. De recentste software van het bedrijf heet Sailfish OS en is Linux-gebaseerd.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Panel Consumentenbond verkiest Simyo opnieuw tot de beste provider

Door Bouke van den Berg, | 4 reacties

Een 5500 koppig panel van de Consumentenbond heeft Sim Only-provider Simyo voor de vijfde keer verkozen tot de beste provider. Op de laatste plek eindigt Tele2.

De Consumentenbond houdt elk halfjaar een panel peiling onder 5500 consumenten. Inmiddels is de vijfde meetronde gehouden door de bond en hieruit is opnieuw een lijst met de beste providers van Nederland naar buiten gekomen. De consumenten beoordelen alleen hun eigen provider en geven het een cijfer voor ondermeer de kwaliteit van het netwerk, het aantal storingen en de algemene kwaliteit van de provider.

Het panel heeft dit keer elf providers beoordeeld. Uit de resultaten blijkt dat het netwerk van KPN nog steeds het beste is van Nederland. Daarbij valt op dat KPN-dochter Simyo voor de vijfde keer op rij op de eerste plek staat, zo meldt de provider zelf. Simyo scoort een 8.4 en is de enige provider die op alle onderdelen boven een 8 scoort. Op de tweede plek staat Youfone met een 8.2 en KPN sluit de topdrie af met een 8. Op de laatste plek staat Tele2 met een 7.4.

De panelleden melden weinig storingen bij bellen, sms’en en internetten bij Simyo en KPN. Ook Telfort had relatief weinig storingen en staat op een derde plek met een 7.9. Bij Tele2 was dit niet het geval. De klanten van Tele2 laten weten vooral veel last te hebben van storingen met data. Gemiddeld had Tele2 de meeste storingen, 15 procent, aldus het panel.

Opvallend is dat de goedkope providers, Simyo en Youfone, bovenaan staan. Dit komt omdat ze gebruik maken van het KPN-netwerk en daarnaast heldere tarieven hebben, aldus het panel. Ook helpt het dat ze goedkoop zijn waardoor de prijs/kwaliteit verhouding beter is dan bij de overige providers. Tot slot valt ook op dat de klantenservice van Youfone en Simyo als goed wordt gezien. T-Mobile en Vodafone moeten het beide doen met een 7.7 als eindcijfer. Zij worden bestempeld als duur en hebben volgens het panel ondoorzichtige tarieven.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

HTC duikt in de rode cijfers

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

HTC is in de rode cijfers terecht gekomen. De Taiwanese smartphonemaker boekte over het vorige kwartaal een nettoverlies van 261 miljoen dollar.

'HTC One M9+ vanaf half juli in Nederland te koop' 1349485067 smartphones htc m9 99hadr063 00

Na vier kwartalen waarin HTC nog een bescheiden winst wist te boeken, is de smartphonemaker nu dus weer in de rode cijfers beland. De winst van het afgelopen jaar was te danken aan de aantrekkende verkoop van midrangetoestellen in ontwikkelingslanden en kostenbesparingen door de productie deels bij andere bedrijven onder te brengen. Er zijn ook enkele HTC-fabrieken gesloten.

Die dubbelzijdige tactiek, dure modellen verkopen in de rijke landen en midrangemodellen in de armere landen, heeft dus het afgelopen kwartaal niet meer weten te voorkomen dat het bedrijf verlies maakte. HTC heeft niet onthuld hoeveel toestellen er in het vorige kwartaal zijn verkocht.

De toenemende concurrentie van opkomende Chinese smartphonefabrikanten als Xiaomi maakt dat HTC het moeilijker krijgt op de low-end markt. Tegelijkertijd leggen de vlaggenschepen van HTC het aan de top van de markt af tegen toestellen als de Samsung Galaxy S6 en de iPhone. Hoewel er algemeen is geoordeeld dat de HTC One M9 er mooi uitziet, bevat die telefoon maar een kleine update tegenover de One M8 van het jaar ervoor, en er is weinig enthousiasme over.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Betalen van iPhone naar iPhone wordt mogelijk

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Het wordt mogelijk om een betaling te verrichten door twee iPhones tegen elkaar te houden. Via Apple Pay wordt dan een bedrag overgeschreven van de ene naar de andere iPhone.

Apple plaatst patent op Apple Pay-naar-Apple Pay betaalsysteem apple pay
Apple Pay

Apple heeft hier een patent voor geregistreerd. Het patent beschrijft hoe je een transactie tussen twee apparaten kunt verrichten door die tegen elkaar te houden. Eerder bestond de mogelijkheid al om in Amerika of Engeland te betalen via Apple Pay wanneer een winkel de juiste apparatuur bevatte.

Bij de verkoop van producten tussen particulieren is deze functie erg handig. De vinder van de patentinformatie, PatentlyApple, vertelt dat deze functie bij een rommelmarkt erg handig kan zijn.
Het eerste apparaat maakt de betaling aan, vervolgens worden de twee apparaten tegen elkaar aan gehouden. Op het tweede apparaat krijgen we dan de optie om deze betaling te accepteren, als dit gebeurt wordt de betaling afgerond door een derde partij, aldus PatentlyApple.

Hoewel het lijkt alsof je door dit systeem je portemonnee niet meer nodig gaat hebben, is dit zeker niet zo. Veel mensen hebben namelijk geen iPhone 6 of 6+, met eerdere apparaten werkt Apple Pay niet aangezien een NFC chip vereist is. Vooralsnog is Apple Pay niet beschikbaar in Nederland.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple voortaan eerder bereid je iPhone-batterij te verwisselen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het wordt voor leden van AppleCare+, het uitgebreidere garantieprogramma voor onder andere de iPhone, voortaan makkelijker om je batterij door Apple te laten verwisselen.

Apple voortaan eerder bereid je iPhone-batterij te verwisselen Apple

Waar de batterij qua capaciteit eerst nog 50 procent van de oorspronkelijke capaciteit moest hebben om in aanmerking te komen, verwisselt Apple ‘m nu al bij 80 procent. Dit ontdekte Lifehacker in de nieuwe voorwaarden van AppleCare+.

Voorwaarde daarvoor is dus wel dat je lid moet zijn van het AppleCare+-programma. In feite komt het erop neer dat elk Apple de batterij van elk product zal wisselen als de capaciteit van de batterij op 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit zat. Zonder dat daar kosten bij komen kijken.

Het kost huidige batterijen ongeveer duizend ladingen voordat de capaciteit minder wordt. Vanaf dan gaat een batterij voor smartphones minder lang mee. Fabrikanten en universiteiten zijn druk bezig met onderzoek naar het verbeteren van batterijen voor kleine, mobiele apparaten zoals smartphones en smartwatches.

Laatst claimde de universiteit van Stanford een doorbraak op dit gebied. Onderzoekers hadden een aluminiumbatterij ontwikkeld die in een minuut helemaal is opgeladen. Daarnaast vermindert de capaciteit pas na 8000 ladingen, niet na 1000 ladingen.

Het is altijd de vraag met dit soort technieken óf en wanneer het geïmplementeerd wordt in smartphonebatterijen. Vaak blijkt het product in theorie goed te werken, maar is het in de praktijk vooral lastig om zo’n batterij op grote schaal te produceren. Het is daarom puur een kwestie van wachten tot de batterijduur verder verbeterd wordt. Vooral smartwatches hebben behoefte aan betere batterijen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Sony overweegt smartphonefabriek in India te bouwen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Sony overweegt een smartphonefabriek te bouwen in India. De Japanse fabrikant speelt serieus met de gedachte om een deel van zijn smartphones in dat land te laten fabriceren.

Sony overweegt smartphonefabriek in India te bouwen Sony

Hierover schrijft India Times, dat sprak met de uitvoerend directeur van Sony India, Kenichiro Hibi. Hoewel hij geen jaartal noemde voor de mogelijke opening van een fabriek, en ook niet de bedragen wil noemen die gemoeid zijn met de bouw van een fabriek, liet hij wel weten dat Sony er veel mee bezig is.

Dit is te danken aan een nieuw initiatief van de Indiase minister-president, Narendra Modi. Hij lanceerde onlangs een nieuw initiatief, Make in India, dat multinationals aanmoedigt om producten in India te maken in plaats van ze te importeren. Smartphoneproducent Foxconn schijnt al geïnteresseerd te zijn om een fabriek in India te openen en Sony is dat ook.

“Dankzij dit goede initiatief van de heer Modi moeten we zien te dealen met deze nieuwe koers en strategie”, vertelt Hibi. “We praten nu over hoe wij de nieuwe koers kunnen ondersteunen, maar iets concreets kan ik daar verder nog niet over zeggen. We onderzoeken echter serieus hoe we aan de vereisten van het programma kunnen voldoen.”

Binnen twee jaar kan er echter al veel gebeuren, meent Hibi. “Absoluut ja, in dat tijdsbestek kan er iets neergezet worden. Ik kan hier niet specifiek op ingaan, maar ja: we denken hier serieus over na.”

India wordt dus steeds aantrekkelijker voor fabrikanten om daar hun producten te laten maken. Waar het overgrote merendeel van de smartphones vandaag de dag worden geproduceerd in China, wordt India een steeds belangrijkere concurrent. Zo produceert Samsung de Z1 ook al in India.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Virtuele providers zijn KPN, Vodafone en T-Mobile de baas

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Steeds meer Nederlanders sluiten een abonnement af bij een virtuele provider, zoals Simyo, Ziggo of Telfort. Het marktaandeel van KPN, Vodafone en T-Mobile daalt collectief.

Simyo sim only simkaart

Dit meldt Telecompaper op basis van eigen onderzoek over het eerste kwartaal van dit jaar. De drie providers met een eigen netwerk, KPN, Vodafone en T-Mobile, verliezen klanten aan Telfort, een dochtermerk van KPN, en Hollandsnieuwe. Maar ook aan Tele2, dat met het uitrollen van zijn eigen 4G-netwerk binnenkort bij de groep van providers met een eigen netwerk bestaande uit KPN, Vodafone en T-Mobile hoort.

Inmiddels kijkt 44 procent van de Nederlandse consumenten die een abonnement afsluiten naar geld. De maandelijkse kosten van een abonnement zijn belangrijker dan om bijvoorbeeld klant te zijn van KPN en Vodafone. Telecompaper meent dat deze groep het afgelopen jaar groter is geworden: mensen worden dus steeds prijsbewuster.

De gemiddelde leeftijd van consumenten met een abonnement – in combinatie met toestel of sim only – is behoorlijk hoog: 45 jaar. Ziggo kan worden beschouwd als de oude mensen-provider, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Hollandsnieuwe en Tele2 hebben relatief veel jonge klanten. Een vijfde van hun klanten met een abonnement is 20 jaar of jonger.

Het gaat overigens goed met de telecomafdeling van Ziggo. Het afgelopen jaar verdubbelde de provider zijn marktaandeel naar 5 procent. Telfort blijft de grootste virtuele provider, maar zag zijn marktaandeel wel dalen met 3 procentpunt.

Op het gebied van sim only-abonnementen zijn de virtuele providers samen groter dan de drie providers. De verhouding is 59 om 41 procent. Het marktaandeel van sim only an sich is het afgelopen jaar gestegen met 2 procentpunt.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Nokia wil vanaf volgend jaar weer smartphones op de markt brengen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Nokia wil weer smartphones ontwikkelen. Deze moeten vanaf 2016 door andere fabrikanten op de markt worden gebracht. “We gaan zoeken naar partners die bij ons passen”, aldus Nokia.

Nokia N1 hands-on

Nokia verkocht vorig jaar voor 7,2 miljard dollar zijn smartphone-afdeling aan Microsoft. Niet veel later kwam de Finse fabrikant al met een Android-tablet, de Nokia N1. Deze werd geproduceerd en op de markt gebracht door Foxconn, dat een licentie voor de tablet had om de tablet ook als een Nokia op de markt te brengen.

Het lijkt erop dat deze Nokia N1 een prototype is voor toekomstige smartphones van Nokia. De fabrikant kan zijn smartphones alleen niet volgens de gebruikelijke manier op de markt brengen, namelijk dat je zelf een smartphone ontwikkeld en op de markt brengt.

Voorwaarden in de overeenkomst met Microsoft over de verkoop van vorig jaar staan dat namelijk in de weg. Nokia mag in 2016 nog niet zelf een smartphone op de markt brengen. Wel mag het zelf smartphones ontwikkelen en die door een andere fabrikant op de markt laten brengen. En die fabrikant mag ook gebruikmaken van de naam Nokia, via een licentieovereenkomst.

En dus is het mogelijk dat er volgend jaar weer Nokia-smartphones te koop zullen zijn. Rajeev Suri, de bestuursvoorzitter van de fabrikant, heeft daar wel oren naar. “We gaan zoeken naar partners die bij ons passen”, vertelt hij in een interview met het Duitse Manager Magazin, schrijft Reuters. “Microsoft ontwikkelt smartphones. Wij zouden ze simpelweg ontwerpen en vervolgens onze merknaam ter beschikking stellen voor licenties.”

Nokia roert zich de laatste tijd steeds meer. Zo nam het bedrijf eerder dit jaar Alcatel-Lucent over, een concurrent dat ook mobiele netwerken ontwikkelt. Daarnaast wil het bedrijf Here Maps verkopen. Een aantal Duitse autofabrikanten, maar ook Chinese bedrijven zouden geïnteresseerd zijn in het overnemen van de kaartendienst. “Iedereen die de dienst op de lange termijn kan verbeteren zou een goede overnamekandidaat zijn”, aldus Suri.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp