All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

Bellen met VoLTE nu met iPhone 6 mogelijk bij Vodafone Duitsland

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Duitse abonnees van Vodafone kunnen in Duitsland met hun iPhone 6 of iPhone 6 Plus voortaan bellen over VoLTE. Sinds de update naar iOS 8.4 is dit mogelijk. De belkwaliteit is met VoLTE een stuk beter dan normaal.

VoLTE Duitsland Vodafone iPhone 6

Hierover schrijft het Duitstalige MobiFlip. In Duitsland konden Vodafone-gebruikers al over VoLTE bellen met een Microsoft Lumia 640. Op de iPhone 6 of iPhone 6 Plus kan de mogelijkheid nu ook worden ingesteld, sinds iOS 8.4 is uitgerold. Bellen over 2G of 3G blijft overigens ook gewoon mogelijk.

Voorlopig is het nog niet mogelijk om in Nederland bij Vodafone via VoLTE te bellen. Dit laat Vodafone Nederland weten aan All About Phones. “We zijn op dit moment bezig met het testen van VoLTE”, vertelt een woordvoerster. “De resultaten hiervan kunnen we nog niet delen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze functionaliteit voor onze klanten beschikbaar komt.”

VoLTE staat voor voice over lte: bellen via een 4G-netwerk. Het verschil met bellen via 2G of 3G is groot. Met bellen via 4G wordt er drie keer meer data verzonden en ontvangen dan bellen via 3G. Met VoLTE wordt er zelfs zes keer zoveel data overgebracht dan wanneer je via 2G belt. Het is dus stukken makkelijker om elkaar te verstaan.

KPN is in Nederland ook al aan het testen met VoLTE. Het is nog onbekend wanneer het mogelijk wordt dat alle gebruikers van een provider over 4G kunnen bellen.

Deze video is weliswaar in het Japans, maar het demonstreet het verschil in audiokwaliteit tussen gewoon bellen en bellen met VoLTE.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

EU-roamingtarieven worden per 2017 afgeschaft

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De Europese Unie heeft het voor elkaar: internationale roamingtarieven worden in 2017 afgeschaft. Er was lang twijfel over of dit wel zou gebeuren.

EU-roamingtarieven worden per 2017 afgeschaft europese vlag

Vannacht werd een deal bereikt na een twaalf uur lang durende vergadering. De Europese politici hebben de afschaffing van de roamingtarieven er doorheen weten te krijgen ondanks weerstand van grote telecombedrijven, zoals Deutsche Telekom, Orange en Telecom Italia. Ook zijn er nog EU-landen die een beschermde telecommarkt hebben.

De Europees commissaris van digitale economie, Günther Oettinger, twitterde erover. Hij vindt het een doorbraak en meldt dat de internationale roamingtarieven binnen de EU gegarandeerd worden afgeschaft over twee jaar.

Het mag dan wel een doorbraak zijn, het is wel een vol jaar later dan ex-EU-commissaris Neelie Kroes had bedoeld. Zij meldde voor de microfoon van BNR dat ze 'buitengewoon teleurgesteld' was in de datum.

Het is namelijk niet per 1 januari 2017, maar pas halverwege dat jaar dat de roaming wordt afgeschaft. Wel komt er volgend jaar alvast een verplichte prijsverlaging aan. Vanaf 30 april 2016 kost een minuut bellen vijf cent. Een sms kost 2 cent en één MB verbruik van het mobiele internet kost vijf cent. Spookrekeningen van vele honderden of zelfs duizenden euro's, waar vakantiegangers in voorbije jaren wel eens mee werden geconfronteerd, zullen zo alvast niet meer voorkomen.

De EU-lidstaten moeten de Brusselse deal nog goedkeuren.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Uber neemt deel van Microsoft's Bing Maps over, inclusief 100 man personeel

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft een deel van Bing Maps van Microsoft overgenomen, inclusief honderd man personeel. Microsoft stopt met het in beeld brengen van de wereld, Uber gaat hiermee verder.

Apple-CEO Tim Cook: 'gebruik Bing, Google Maps of Waze'  schermafbeelding 2012 09 30 om 144218

De dienst van Microsoft, die veel wegheeft van Google Streetview, is met alle apparatuur en de honderd werknemers overgegaan naar Uber. Het taxibedrijf gaat verder met het in kaart brengen van het wegennetwerk. Beide bedrijven hebben de overname bevestigd tegenover Techcrunch.

Welke bedragen er met de overname gemoeid zijn, willen Microsoft noch Uber onthullen. Maar dat doet er ook niet zoveel toe; de gevolgen voor de bijbehorende technologie zijn veel belangrijker. Uber kan de ICT'ers van Microsoft hierbij goed gebruiken en Microsoft heeft ze niet meer zo hard nodig, nu de kaart- en navigatiedienst niet meer als kernactiviteit worden gezien.

Microsoft heeft er gelijktijdig wel op gewezen dat de zoekdienst Bing nog steeds bij de kernactiviteiten van het bedrijf wordt gezien. Wat Uber betreft, is het een belangrijke overname, die het begin van meer van dit soort activiteiten markeert. Wat beide bedrijven precies met de overdracht willen bereiken, is echter nog een beetje een gok, maar de gok dat hier sprake is van een wijziging van de strategie van Microsoft lijkt hier wel veilig.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Gerucht: 'Microsoft wil met Android in zee en laat Windows Phone vallen'

Door Bart Vuijk, | 3 reacties

Microsoft zou het op mobiel gebied over een geheel andere boeg willen gooien. Windows op smartphones zou verdwijnen. Windows op tablets ook. In plaats daarvan wil Microsoft een deal met Google maken. Die komt erop neer dat Microsoft-apps de standaard-apps worden op het Android-platform.

Dit gerucht, meer is het nog niet, is de wereld in geholpen door een notoire lekker die vaker verhalen over de softwaregigant naar buiten brengt. Soms kloppen ze wel, soms niet, dus wat er van dit verhaal waar is, valt niet te zeggen. Dus dit nieuws dient met de nodige korrels zout geconsumeerd te worden.

Duidelijk is wel dat er tekenen zijn dat de top van Microsoft het anders wil aanpakken op mobiel gebied. Windows op smartphones en tablets slaat niet aan. Het Winddows-besturingssysteem is nog wel altijd dominant in de pc-wereld, maar die wereld wordt steeds kleiner.

Microsoft zou de eigen software naar voren willen schuiven bij Google, dat in ruil daarvoor zijn eigen Google-apps laat vallen en die van Microsoft standaard aan gebruikers van Android aanbiedt. Dus geen Google Docs, maar Microsoft Office. Op die manier zou Microsoft toch nog wat te vertellen willen krijgen, in de mobiele wereld die almaar groeit ten koste van computers.

De moeizame relatie tussen Google en Microsoft weerspiegelt zich in de apps die voor Windows en Android beschikbaar zijn. Zo kunnen alle Androidgebruikers onbelemmerd op YouTube komen, maar eigenaren van een Windows-smartphone moeten daar allerlei kunstgrepen voor uithalen. Kies je voor een Windowstelefoon, dan kies je bijvoorbeeld niet voor YouTube en Google Maps. Microsoft merkt dat deze apps razend populair zijn en wil blijkbaar een deal met Google om Microsoft als vaste softwareleverancier voor Android naar voren te schuiven bij gebruikers. Hoe dat in de praktijk gaat uitwerken, is niet te zeggen, maar het verdwijnen van het Windows Phone-platform lijkt er een onderdeel van uit te maken. Als de geruchten tenminste kloppen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Telefoontjes opnemen standaard mogelijk in mobiele versie Windows 10

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het opnemen van telefoontjes wordt een standaardmogelijkheid in de mobiele versie van Windows 10, die op smartphones staat.

Telefoontjes opnemen standaard mogelijk in mobiele versie Windows 10 recorded calls folder windows10

Dit is niets nieuws voor bezitters van een iPhone of een Androidtelefoon, die hiervoor talloze apps kunnen installeren die dit doen. Maar op een Windows Phone was het opnemen van telefoontjes tot dusver niet mogelijk. De hardware pf de software stelde beperkingen waardoor dit niet kon.

In versie 10149 van Windows 10 Mobile is in de File Explorer - bestandsbeheer - een nieuwe map aangemaakt die Recorded Calls heet. Dit mapje staat tussen de standaardmappen als documenten, downloads, muziek, foto's, ringtones en video's.

Dat betekent dus dat bezitters van bijvoorbeeld een Lumia-telefoon straks de telefoontjes die zij plegen kunnen opnemen en later weergeven.

De bijbehorende app is echter nog niet gevonden in de laatste Windows 10-versie. Dus hoe het precies werkt en hoe het eruit ziet, blijft nog een verrassing.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Snelladen kan nu ook draadloos

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Snelladers, die een toestel binnen een half uurtje voor 60 procent vol laden, bestaan al een tijdje. Maar draadloze laders konden nog niet snelladen. Daar was geen officieel protocol voor. Nu wel.

'Draadloos opladen op Samsung-telefoons in 2014' maxresdefault 1

Draadloos opladen is een mogelijkheid in steeds meer toestellen. Het is handig; geen gepruts met kabeltjes meer, maar gewoon je toestel op een lader leggen die hem dan begint te voorzien van stroom. Dat was tot dusver alleen mogelijk als je een toestel op de gewone snelheid wilde laden.

Het officiële Wireless Power Consortium heeft nu de nieuwste Qi-specificaties aangekondigd, waardoor draadloze laadstations nu ook kunnen snelladen.

Deze snelladende draadloze laadstations bestaan nog niet, maar het nieuwe Qi-protocol legt fabrikanten nu niets meer in de weg om ze te gaan produceren. De laadstations moeten echter ook nog op de 'oude', langzame manier kunnen opladen voor toestellen die niet geschikt zijn voor de snellaadtechnologie.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Taylor Swift doet niet mee aan Apple Music-streamingdienst

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Zangeres Taylor Swift weigert haar nieuwe album '1989' aan te bieden via de streamingdienst Apple Music. Eerder trok ze haar muziek al terug van Spotify. Ze is van mening dat haar muziek te goedkoop wordt aangeboden.

Taylor Swift doet niet mee aan Apple Music-streamingdienst taylorswift

De zangeres vindt het onterecht dat Apple Music drie maanden gratis aan de klanten wordt aangeboden. Dat betekent namelijk ook dat de artiesten niets krijgen voor hun muziek in die periode. Ze meldt dat ze het niet voor zichzelf doet, zij kan na vijf succesvolle albums zichzelf en haar band goed bedruipen met de inkomsten uit live concerten.

Maar beginnende artiesten kunnen niet zonder die drie maanden, omdat hun eerste hit dan alweer uit de charts is verdwenen, schrijft ze op haar blog. Dat beleid kan eenvoudig door Apple veranderd worden door de artiesten zelf te betalen, maar het voor de klanten gratis te houden. Het bedrijf heeft daar geld genoeg voor, vindt ze.

Ze schrijft herhaaldelijk dat ze Apple bijzonder bewondert en veel verschuldigd is - waarschijnlijk door de verkoop van haar muziek via iTunes. Als Apple zijn beleid ten aanzien van de gratis eerste drie maanden wijzigt ten gunste van de artiesten, zal ze zich aansluiten, eerder niet.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Chinese fabrikant ontwikkelt smartphone die een week mee gaat op één lading

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De Chinese fabrikant Oukitel is bezig met een nieuwe smartphone die een week lang meegaat op één acculading. Daartoe krijgt het toestel een 10.000 mAh batterij aan boord.

Chinese fabrikant bezig met smartphone die een week mee gaat op één lading big battery 650 80

Die batterij heeft meer vermogen dan menige laptop. De telefoon levert hierdoor wel op andere gebieden in. Het schijnt een nogal dik apparaat te zijn en ook, voor de hand liggend, is het toestel nogal zwaar vergeleken met andere smartphones. Het is onbekend wat de laadtijd is van zo'n grote batterij.

Een eerste plaatje van de Oukitel-telefoon is al gelekt. Daarop valt niet veel te ontdekken. Het enige wat erbij is uitgelekt, is de term 'Android 5.1', wat dus op het toestel valt te verwachten.

Chinese fabrikanten zijn bijna allemaal bezig om een snelle oplossing te bieden voor de meestgehoorde klacht van smartphonebezitters: dat de accu zo snel leeg is. Ze zoeken het vooralsnog voornamelijk in dikkere batterijen met een groter vermogen. Nieuwe technologieën worden nog niet toegepast, voor zover bekend.

Mocht de Oukitel-telefoon daadwerkelijk verkocht gaan worden, dan valt hij waarschijnlijk niet in Europa te verwachten. De meeste kleine Chinese telefoonfabrikanten richten zich op de thuismarkt.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'5G maakt debuut tijdens Olympische Winterspelen van 2018'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

4G is over een paar jaar alweer uit. Volgens de Internationale Telecommunicatie Unie maakt 5G zijn debuut in 2018, en wel tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

“Met 5G een HD-film binnen enkele seconden binnenslurpen”
Samsung 5G netwerk

Volgens de Korea Times is 5G bijna onvergelijkbaar veel sneller dan 4G. De hoogst haalbare snelheid met 4G is 150 Mbps. In de praktijk is dat overigens veel lager. 5G moet je in staat stellen om een HD-film binnen enkele seconden binnen te slurpen. Dat gaat met een snelheid van 20 gigabit per seconde.

De ITU heeft met het bekendmaken van deze snelheid de eerste stap gezet om te komen tot het nieuwe telecomprotocol. Het 5G-netwerk stelt gebruikers in staat om met een snelheid van meer dan 100 Mbps een miljoen apparaten binnen één vierkante kilometer aan te sturen die zijn aangesloten op internet, het zogeheten Internet of Things. In 2020 moet het 5G-netwerk zoetjes aan uitgerold worden, maar tijdens de Olympische Spelen in Peyongchang in Zuid-Korea twee jaar eerder wordt het nieuwe 5G al gedemonstreerd door de Koreanen.

Punt is wel dat de talloze telecombedrijven in de wereld het eens moeten worden over een standaard, en zo ver is het nog niet. Er zijn nogal wat werkgroepen bezig om een standaard te bedenken waarbij ieder bedrijf zich kan aansluiten, en ook wordt gekeken naar compatibiliteit met het oudere 4G en 3G. Het nieuwe 5G-netwerk moet weer een flinke tijd mee gaan.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Bijna elke jongere heeft smartphone, maar belt steeds minder

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Bijna elke jongere heeft tegenwoordig een smartphone: 96 procent om precies te zijn. De mobiele telefoon wordt echter steeds minder vaak gebruikt om te bellen. Ongeveer een kwart belt niet met zijn smartphone.

Jongeren vrije tijd

Dit meldt GfK. Ondertussen ‘appt’ met 84 procent bijna elke jongere. In totaal heeft 80 procent van de Nederlanders boven de dertien jaar een smartphone. Vorig jaar was dat 76 procent. Het aantal tablets in Nederland blijft groeien. Tegenwoordig heeft 65 procent van de Nederlanders zo’n apparaat, terwijl dat eind vorig jaar nog op 61 procent zat.

De smartwatch is ondertussen nog niet bepaald populair in Nederland. 1,5 procent van de Nederlandse bevolking heeft een slimme horloge, maar niet veel mensen zijn van plan zo’n ding te kopen. Volgens GfK is de aanschafintentie gedaald van 17 naar 11 procent.

Op het gebied van social media steekt Facebook er met kop en schouders boven uit. Drie van de vier Nederlanders zit op Facebook en drie op de tien gebruikt actief zijn Twitter-account. Onder jongeren is dat aantal iets groter. Hiervan zit 89 procent op Facebook en 52 procent op Twitter.

Het gebruik van Instagram, Snapchat en Pinterest groeit. Vooral bij jongeren, al weten we hiervan de exacte cijfers niet.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Twee batterijen in één smartphone

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Neowin heeft op een rijtje gezet met welke innovaties de Chinese smartphonefabrikanten het komende jaar zullen komen. Een van de opvallendste vernieuwingen zijn telefoons met twee batterijen.

“Twee batterijen, samen 6000 mAh, in half uurtje voor 60% op te laden”
Twee batterijen in één smartphone schermafbeelding 2015 06 13 om 101425

De Chinese fabrikanten willen wat doen aan de eeuwige klacht van gebruikers dat de batterij van smartphones zo snel leeg is. Dat hebben ze overigens in een aantal toestellen al laten zien. De Huawei Ascend Mate 7 heeft bijvoorbeeld een kolossale 4100 mAh batterij, en daarna zijn de Chinezen verder gegaan door bijna alleen nog topmodellen op de markt te brengen met minimaal 3000 mAh aan boord. Verwacht wordt dat die ontwikkeling zal doorzetten totdat er batterijen met een capaciteit van 6000 mAh in de smartphones zitten. Dat is evenveel als een gemiddelde laptop ter beschikking heeft.

Quick charging, oftewel snel opladen hoort daar natuurlijk bij, anders ben je uren bezig om zulke grote batterijen weer helemaal vol te krijgen aan het stopcontact. Maar soms is één batterij, zelfs met zo'n enorme capaciteit, nog onvoldoende, lijken ze in China te vinden. Daarom zijn ze achter de schermen telefoons met twee batterijen aan het ontwikkelen. Die hebben geen grote capaciteit, maar zijn wel erg snel op te laden. Samen bieden de batterijen dan 6000 mAh aan stroom, of zelfs meer. Met twee batterijen in plaats van één zou de telefoon in principe ook tweemaal zo snel op te laden moeten zijn, en als je dit ook nog eens koppelt aan snellaadtechnieken zoals Qualcomm's Quick Charge 2.0 of MediaTek Pump Express Plus kun je een accu-capaciteit van 6000 mAh in slechts 25 minuten voor 60 procent volladen.

De nieuwe toestellen met deze technologie van de Chinese fabrikanten zullen niet onmiddellijk op de Nederlandse markt te koop zijn. Maar te verwachten valt dat andere fabrikanten ze zullen kopiëren en dat deze nieuwe technologie snel gemeengoed zal zijn, als het blijkt aan te slaan bij het publiek.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Kaspersky: ‘Windows Phone is het veiligste besturingssysteem’

Door Bouke van den Berg, | 12 reacties

Eugene Kaspersky, de topman van antivirusfabrikant Kaspersky, stelt dat Windows Phone het veiligste besturingssysteem voor smartphones is. “En de volgende versie (Windows 10 Mobile, red.) wordt nog een stuk veiliger.”

Microsoft Lumia 435 hoofdfoto

Dit vertelt Kaspersky op een beveiligingsconferentie in Australië. Hij beweert daarnaast dat iOS en Android een boel zwakheden qua beveiliging hebben. “Criminelen zijn geobsedeerd met iOS en er zijn heel veel zwakheden hieraan”, zegt Kaspersky over het besturingssysteem voor de iPhone en iPad.

Verder zegt hij over iOS: “Het meest gevaarlijke scenario heb je met de iPhone. Het is lastig om malware voor deze smartphone te ontwikkelen, omdat het besturingssysteem gesloten is voor programmeurs. Elk systeem heeft echter zijn zwakheden.”

“Als het gebeurt”, zegt hij over een infectie van iOS. “Dan worden in het slechtste scenario miljoenen apparaten geïnfecteerd zonder dat er een antivirus is. Dit komt omdat antivirusbedrijven niet de rechten hebben om echt goede antivries voor Apple te ontwikkelen”, aldus Kaspersky.

Hij meent verder dat Android ook niet veilig is en dat Windows Phone het veiligst is. “Dat besturingssysteem is tot dusver heel ‘clean’. Windows is veel beter dan de rest, zoals iOS, OS X en Android. Microsoft maakt de volgende versie nog een stuk veiliger.”

Het is onduidelijk of Windows Phone veiliger is omdat het minder aantrekkelijk voor hackers is, omdat het zoveel minder populair is dan iOS of Android, of omdat het echt beter beveiligd is. Kaspersky zegt overigens ook dat 97% van de mensen op smartphones wachtwoorden gebruikt voor mobiel bankieren. Die kunnen mogelijk door hackers worden opgepikt. Daarnaast zegt hij dat de beste beveiliging tegen hackers is door het internet niet te gebruiken.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Tienkernige processor van MediaTek kan drie 'snelheden' aan

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

MediaTek heeft meer gegevens onthuld over de tienkernige processor waar het bedrijf aan werkt. Die kan drie 'snelheden' aan, voor lichte, middelzware en zware taken.

Tienkernige processor van MediaTek kan drie 'snelheden'  aan gsmarena 001

Voordeel is niet alleen dat de juiste 'versnelling' wordt ingezet bij een taak die daarbij past, maar ook dat hierdoor aanzienlijk wat stroom wordt bespaard. Tot wel dertig of veertig procent vergeleken met de conventionele architectuur van processoren, meldt Mediatek.

De tienkernige Helio X20 chipset wordt door MediaTek vergeleken met een auto die een steeds steilere helling op rijdt. Bij elk hellingspercentage past een aantal processorkernen. Vier van de tien kernen zijn Cortex A53-exemplaren die zuinig zijn geklokt op 1,4 Ghz, en die zijn voor het lichtere werk. Voorts zijn er vier kernen - ook A53-exemplaren - die op 2Ghz zijn geklokt, voor het middelzware werk, en tot slot zijn er nog twee supersnelle Cortex A72-kernen met een kloksnelheid van 2,5 Ghz voor de echt zware taken. Alle tien kernen zijn 64-bits.

Daarbij beschikt de Helio X20 ook over een Mali T800-GPU, zodat de grafische prestaties extra worden ondersteund. De processor is voorzien van technologie die precies bepaalt welke processorkernen op welk moment het beste kunnen worden ingezet. Daarbij wordt ook de GPU gebruikt.

MediaTek meldt dat deze nieuwe processor bij het afspelen van YouTubevideo's in HD zeker 39 procent aan stroom bespaart, en zelfs 41 procent als er een Skype-boodschap binnenkomt. Een spelletje Temple Run kan voor 17 procent minder vermogen dan bij de huidige processoren, en en webpagina laden scheelt vijf procent stroom.

In een filmpje dat is gemaakt op een beurs legt een vertegenwoordiger van MediaTek dit allemaal uit. Hieronder is het te zien.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Productiekosten vingerafdruksensor halveren nog dit jaar'

Door Bouke van den Berg, | 11 reacties

De kosten om een vingerafdruksensor te produceren gaan waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar flink naar beneden. Door de populariteit ervan worden producenten gedwongen hun prijzen te verlagen.

Paypal maakt betalen met vingerafdruk op Galaxy S5 mogelijk paypal galaxy s5

Dit meldt het doorgaans goed ingevoerde Digitimes, dat over een goed netwerk onder Taiwanese fabrikanten beschikt. Producenten van vingerafdruksensoren moeten hun prijzen wel verlagen, omdat ze zichzelf anders uit de markt prijzen. Het is daarom de verwachting dat de prijs om een vingerafdruksensor in de tweede helft van 2015 daalt van 7 tot 8 dollar per stuk naar ongeveer 4 dollar. Nagenoeg een halvering, dus. Daarnaast gaan producenten van smartphoneschermen en vingerafdruksensor samenwerken om samen met een totaalpakketje te komen voor fabrikanten van smartphones. Het totaalplaatje van paneel en sensor wordt daarmee waarschijnlijk een stukje goedkoper.

Een verlaging van de productiekosten van een vingerafdruksensor is goed nieuws voor de komst van vingerafdruksensoren naar meer smartphones. Nu hebben alleen vlaggenschepen een vingerafdruksensor, zoals de iPhone 6 en Samsung Galaxy S6. Nu de productiekosten naar beneden zijn gegaan, is de weg van de vingerafdruksensor naar midrangers weer een stuk vrijer gemaakt.

Tel daar nog eens de komst van Android M bij op, en je kunt concluderen dat het goed gaat met de vingerafdruksensor in de smartphone. In Android M komt namelijk standaard ondersteuning voor vingerafdruksensors. Hierdoor hoeven fabrikanten niet zelf meer de software hiervoor te ontwikkelen. Het is dus een stuk toegankelijker geworden.

De vingerafdruksensor speelt een belangrijke rol in de opkomst van mobiel betalen. Het is op dit moment de beste manier om betalingen te beveiligen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Steeds meer draagvlak bij consument voor mobiel betalen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De welwillendheid om mobiel te betalen neemt toe bij de consument. Bijna de helft van de Europese consumenten ziet het zitten om met zijn smartphone betalingen te verrichten.

Apple Pay zit bij iOS 8.1 meegeleverd
Apple Pay

Dit stelt creditcardmaatschappij Visa, dat een onderzoek uitvoerde onder Europese consumenten waarover Emerce schrijft. Overigens is de definitie van Visa voor mobiele betalingen wel aan de brede kant. Het gaat niet alleen om aankopen in apps en shoppen in webwinkels. Contactloos betalen valt er ook onder, iets dat nu ook met een bankpas al kan.

Feit is wel dat het aantal mobiele betalingen toeneemt. Besteedde de Europeaan in 2012 gemiddeld nog 12 euro via zijn smartphone, het is de verwachting dat in 2020 dat 35 euro is. Dit is bijna een verdrievoudiging.

Dat is volgens Jeremy Nicholds, de baas van Visa Europa, ook de toename van contactloos betalen in Europa het afgelopen jaar. “De groei in mobiel betalen kan nog groter uitpakken als je kijkt naar contactloos betalen”, stelt hij in het onderzoek.

“Dat groeide afgelopen twaalf maanden met een factor drie. Contactloos en verbeteringen op het gebied van e-commerce hebben de weg geplaveid voor de volgende generatie mobiele betaaltechnologieën. Ik denk dat mobiel betalen in de komende maanden al mainstream wordt.“

Mobiel betalen komt inderdaad steeds vaker voor. Het grote voorbeeld is natuurlijk Apple Pay, dat alleen nog niet in Nederland te gebruiken is. Op ontwikkelaarsconferentie I/O kondigde Google Android Pay aan, het alternatief voor Android-smartphones. ING is daarnaast een onderzoek in Leuven gestart met Payconiq, wat ook een vorm van mobiel betalen is. Hierin zijn je bankpasjes gekoppeld aan je smartphone. Door middel van een NFC-chip kun je dan de boodschappen betalen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Steeds minder smartphones gestolen in Rotterdam

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

In Rotterdam blijft het aantal diefstallen van smartphones dalen. Een campagne uit 2013 lijkt hier een belangrijk aandeel in te hebben. De lol is er voor dieven inmiddels wel vanaf om smartphones in de Maasstad te jatten.

Californische parlement eist 'kill switch' in smartphones, tegen diefstal boris boef blog

Hierover schrijft het AD. De campagne ‘Ga slim met je smartphone om’ liep in 2013. In dat jaar werden er in Rotterdam 914 smartphones gestolen. Althans: waarvan de diefstal werd aangegeven. Een jaar later waren dat al een stuk minder aantal diefstallen. 700 om precies te zijn.

Sinds de campagne zijn mensen een stuk voorzichter wanneer ze hun smartphone op straat gebruiken. “Het was een moeite van niets om zo’n ding uit iemand handen te grissen”, vertelt een woordvoerder van de politie. “’s Nachts om drie uur in je eentje op straat lopen bellen was eigenlijk vragen om problemen.”

Daarnaast wees de campagne mensen erop hun smartphone beter te beveiligen. Hierdoor hebben dieven steeds minder vaak wat aan de smartphone die ze hebben gestolen, omdat deze op afstand geblokkeerd kunnen worden of niet toegankelijk zijn vanwege een goede beveiliging. Het wordt voor de Rotterdamse dief daarom steeds minder de moeite waard een smartphone te jatten.

Waar het voor dieven vroeger vaak een kwestie was van de fabrieksinstellingen van een smartphone te herstellen, gaat dat nu een stuk lastiger. Als het al mogelijk is. Vroeger kon een smartphone ‘als nieuw’ worden doorverkocht nadat hij opnieuw was ingesteld. Nu is dat steeds minder vaak het geval. Deels vanwege een betere beveiliging, deels vanwege de eigenaar die zijn bezit beter beschermt.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Microsoft bevestigt: Windows 10 komt inderdaad op 29 juli uit

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Windows 10 is inderdaad vanaf 29 juli verkrijgbaar. Dit heeft Microsoft op zijn website bevestigd. Het besturingssysteem is vanaf dan beschikbaar voor computers en tablets.

Webwinkel laat prijs Windows 10 uitlekken schermafbeelding 2015 05 31 om 120115

Vanaf die woensdag kunnen gebruikers die Windows 7 en Windows 8.1 gebruiken, hun apparaat gratis updaten naar het nieuwe besturingssysteem van de fabrikant. Het is nog onbekend wanneer de Windows 10-versie voor de smartphone en Xbox worden uitgerold. Waarschijnlijk gebeurt dat later dit jaar.

Met Windows 10 komt Microsoft voor de computer weer met een startknop. Daarnaast rolt het de livetiles van Windows Phone ook uit naar andere platformen. Datzelfde geldt voor spraakassistent Cortana. Tevens komt Microsoft met een nieuwe browser: Microsoft Edge.

Met Windows 10 is het de bedoeling dat apps die voor je smartphone worden gebruikt, het ook op je computer doen. En vice versa. Op die manier hoopt Microsoft het tekort aan apps ten opzichte van Android en iOS kleiner te maken. Daarnaast wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om hun app geschikt te maken voor Windows Phone.

Het is dus nog niet precies bekend wanneer Windows 10 definitief op smartphones komt te staan. De meeste nieuwe Lumia-modellen krijgen het besturingssysteem. Al is het de vraag of de Microsoft Lumia 435 dezelfde variant van Windows 10 krijgt als de Nokia Lumia 930.

Dat zullen we aan het einde van het jaar zien. Hoewel Windows 10 nog steeds qua user interface veel trekjes van Windows Phone 8 gaat vertonen, zou het besturingssysteem een stuk uitgebreider en meer mogelijkheden bieden. Het besturingssysteem zou vooral op het gebied van synchronisatie van bestanden met je computer erg sterk zijn.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Werkende cameramodule in Project Ara-telefoon gedemonstreerd

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Er was vorige week zoveel Androidnieuws, dat de demonstratie van Project Ara een beetje ondergeschoven is geraakt. En toch was die best spectaculair.

Google I/O 2014: nieuwe hardware ara1
Project Ara: 'lego'-modules vormen samen een telefoon...

Rafe Camargo, chef van Project Ara, liet zien hoe hij een Androidtelefoon opbouwde uit verschillende modules. De telefoon werd eerst voorzien van een processor, voorts een batterij en dan een extra speaker. De cameramodule liet hij er nog even uit.

Toen hij de camera-app aantikte op het scherm, gaf de telefoon dan ook aan dat er geen camera aanwezig was. Voor een volle zaal vol enthousiaste software-ontwikkelaars schoof hij de module erin, die onmiddellijk begon te werken, zonder dat een reboot nodig was. Vervolgens maakte hij een foto van het publiek.

Zo moet het dus straks gaan met Project Ara: je kunt kiezen welke onderdelen van een telefoon je op welk moment belangrijk vindt, en naar gelang je wensen in de loop der tijd een nieuwere processormodule of meer ramgeheugen erin zetten. Om maar wat van de vele mogelijkheden te noemen.

De mini-show van Project Ara was helemaal aan het eind van een anderhalf uur durende presentatie. In onderstaande YouTube-video begint hij op het juiste moment.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Webwinkel laat prijs Windows 10 uitlekken

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

109 dollar voor de Home-variant, en 149 dollar voor de Pro versie. Dat zijn de Amerikaanse prijzen van Windows 10, onthulde webwinkelier NewEgg.com een beetje voortijdig.

Webwinkel laat prijs Windows 10 uitlekken schermafbeelding 2015 05 31 om 120115

Windows 10 is het eerste jaar na de release overigens gratis voor mensen die upgraden van een officiële versie van Windows 7 en 8. Maar mensen die deze versies niet hebben, of een illegale Windows 7 of 8, zullen de beurs moeten trekken als ze naar Windows 10 willen upgraden.

Windows 10 komt zoals bekend ook naar tablets en smartphones. Die krijgen de update automatisch, als de hardware daarvoor geschikt is. Om de nieuwe software op diverse apparaten uit te proberen, is momenteel een betaversie in omloop die op honderdduizenden Windowstelefoons en -tablets wordt getest door gebruikers.

Behalve de prijs van de Windows 10-versies, onthult NewEgg ook de releasedatum: 31 augustus. Dit is wellicht wat voorzichtig gesteld, omdat Microsoft altijd juli/augustus heeft aangehouden voor de release. Dus misschien komt de nieuwste Windowsversie wat vroeger beschikbaar.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Qualcomm kondigt Tango-smartphone aan, vol met sensors

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Qualcomm heeft onthuld dat de chipfabrikant samenwerkt met Google aan een Tango-smartphone. Vorig jaar werd al een Tango-tablet gemaakt, die alleen voor ontwikkelaars was bestemd. Bijzonder aan die tablet, en ook aan de komende smartphone, is dat ze stampvol zitten met sensors en speciale camera's.

Qualcomm kondigt Tango-smartphone aan, vol met sensors qualcommprojecttangophonelarge

De Tango-tablet kon vorig jaar alleen op basis van een invitatie worden aangeschaft, en was vrij duur. Inmiddels heeft Google de tablet in Amerika te koop gezet voor 512 dollar, zodat iedereen het apparaat kan proberen.

Project Tango is door Google opgezet om nieuwe dingen te doen met beweging en ruimte in technologie. De tablet is daartoe uitgerust met diverse sensoren waarmee ontwikkelaars kunnen experimenteren.

Nu komt er dus ook een smartphone aan. De Tango-smartphone heeft op de achterkant drie camera's, die een camera heeft die diepte 'ziet', een camera die bewegingen volgt en een RGB-camera die ontwikkelaars van nut kan zijn bij het maken van 3D-kaarten. De Tango-smartphone krijgt van Qualcomm een Snapdragon 810-processor en een Adreno 430-GPU. Over de overige specificaties is nog niets gezegd.

Qualcomm heeft niets verteld over de prijs van de Tango-smartphone en of die voor iedereen te koop is, of alleen voor een handvol ontwikkelaars. Ergens deze zomer moet het apparaat beschikbaar komen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp