All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

Wifi-opvolger lifi is 100 keer sneller

Door Daan 't Hooft, | 0 reacties

De nieuwe draadloze internetvariant lifi heeft zijn eerste test buiten een laboratorium voltooid. De snelheid liep op tot 1 gigabit per seconde. Dit is 100 keer de snelheid van wifi.

Lifi demonstratie

Het is een uitvinding die al jaren in de maak is. Gisteren is lifi voor het eerst geslaagd getest buiten een laboratorium. In 2008 begon bedenker Harald Haas met het onderzoeken van de technologie. Hij zag licht in het idee om van iedere ledlamp een lifi-router te maken. De uitvinding is ondertussen uitgebreid tot een solide product.

De grote vraag is: hoe werkt lifi? Normaal gesproken komt internet binnen in de meterkast. Vanaf daar gaat het naar een router en die zendt een draadloos wifi-signaal uit. Bij lifi gaat dat anders.

Het internet komt binnen in de meterkast en gaat naar de stroomtoevoer van een ledlamp. Vanaf daar gaat het internet naar de ledlamp. Deze lampen zijn in staat om op hoge snelheid te knipperen, waar je als gebruiker niets van merkt. Dit is de zender van het signaal. Maar dat is nog niet alles. Vanaf de ledlamp gaat het signaal naar een ‘photo-detector’, deze zet het elektrische signaal om in een internet-signaal. De weg is een stuk langer, maar door de ledlamp kan het signaal 100 keer sneller uitgezonden worden dan wifi.

Toch kleven er een aantal nadelen aan. Voordat lifi werkt, moet je speciale lampen aanschaffen met een chip waardoor het signaal verzonden kan worden. Verder kan lifi niet door muren heen, omdat licht gewoon niet door een muur heen kan. Je moet dus in elke kamer een ledlamp-zender hebben. Als laatste minpunt kun je lifi niet buiten gebruiken. De technologie botst met zonlicht, een openbaar lifi-netwerk zit er dus niet in.

De ontwikkelaars zien lifi niet als vervanger voor wifi. Het meest praktische is om een wifi-netwerk in je huis te houden en daarnaast op bepaalde plekken een lifi-netwerk. Op deze manier heb je overal internet en kun je op lifi-plekken gebruik maken van de hoge internetsnelheden.

Volgens Haas zal de technologie pas over drie of vier jaar op de markt komen. Er wordt in de aankomende jaren eerst nog flink getest met de technologie. Daarnaast is het ook nog maar de vraag hoe snel mobiele apparaten lifi-chips krijgen. Het is onbekend of er al lifi-chips voor smartphones in ontwikkeling zijn of wanneer deze klaar zijn. Waarschijnlijk krijgen smartphones op termijn zowel een wifi- als lifi-chip.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Samsung presenteert nieuwe cameratechnologie

Door Daan 't Hooft, | 0 reacties

Samsung heeft maandag een nieuwe cameratechnologie gepresenteerd. De BRITECELL-sensor, zoals Samsung hem noemt, heeft kleinere pixels en kan beter foto’s maken in het donker.

Samsung Galaxy S6 Edge+ design

Het is een tijd waarin de smartphones steeds dunner en lichter worden, maar door die trend steken camera’s ineens uit. Samsung probeert met de nieuwe sensor dit probleem op te lossen. De pixels van de BRITECELL worden 17 procent kleiner, hierdoor kan een kleinere camera dezelfde scherpte houden.

Het smartphonemerk gaat de nieuwe camera waarschijnlijk gebruiken in de Galaxy S7. Deze smartphone komt als het goed is volgend jaar op de markt. Met de komst van de Galaxy S5 kwam er ook een nieuwe cameratechnologie en met de BRITECELL-sensor wordt de techniek weer een stukje beter.

Samsung claimt dat de kleinere pixels niet ten koste gaan van de kwaliteit in het donker. Hij zou zelfs verbeterd zijn op dit punt. De fabrikant verklaart dit door de pixelindeling. De groene pixels zijn vervangen door witte pixels. Hierdoor komt er meer licht op de sensor.

De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft de beeldbewerking ook opnieuw ontwikkeld. Samsung heeft hierbij vooral gewerkt aan de ‘dynamic range’, wat zorgt voor diepte in foto’s en de focussnelheid verbetert.

De Samsung Galaxy S7 wordt waarschijnlijk de eerste smartphone met de nieuwe BRITECELL-sensor. De fabrikant heeft hier nog niks over losgelaten.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Vodafone test nieuwe 4G-frequentie

Door Daan 't Hooft, | 0 reacties

Vodafone test momenteel frequenties die normaal gesproken bij wifi-netwerken worden gebruikt. De nieuwe frequenties zullen de huidige 4G-frequenties aanvullen.

telefoonmast

De nieuwe 5 GHz-frequentie worden normaal gebruikt bij wifi-netwerken. Vodafone test deze frequentie nu, zodat in de toekomst in drukke gebieden het netwerk minder wordt belast. De frequentie heeft niet zo’n groot bereik als de normale 4G frequentie, maar hij is wel sneller. De uitbreiding is zeer geschikt voor drukke steden. Zo blijft de snelheid ook in de toekomst constant.

De nieuwe frequentie is nu nog in de testfase, maar Vodafone heeft al naar buiten gebracht dat de frequentie niet botst met de bestaande frequenties. De provider zegt te hopen dat de combinatietechniek wordt opgenomen in de 3GPP-standaard, die door providers, netwerkbouwers en makers van smartphones wordt nagestreefd. Dit zorgt ervoor dat smartphones het netwerk ook daadwerkelijk kunnen gebruiken.

Dit gebeurt op z’n vroegst in 2016. Tot die tijd zal Vodafone de frequentie nog niet in gebruik nemen.
Vodafone kocht in 2012, net als KPN, Tele2 en T-Mobile, vergunningen voor een 4G-netwerk. Dit kostte de providers in totaal 3,8 miljard euro. De nieuwe frequentie van Vodafone vereist geen nieuwe vergunning. Dit betekent dat de provider de frequentie in gebruik kan nemen zonder dat er een nieuwe veiling geopend hoeft te worden met de andere providers.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Huawei laadt batterij snel op zonder te beschadigen

Door Daan 't Hooft, | 0 reacties

Telefoonfabrikant Huawei heeft een nieuwe oplaadtechniek bedacht. Hiermee laadt een batterij met een inhoud van 3000 mAh in vijf minuten tijd voor ongeveer de helft op. Voorlopig komt de techniek echter nog niet op de markt.

Huawei Mate S design

Als je de afgelopen tijd een telefoon hebt gekocht met ‘fast charging’, dan is de kans groot dat de accu verloop van tijd minder inhoud heeft. Huawei heeft een nieuw soort batterij ontworpen die geen last heeft van volumeverlies. Dit gebeurt bij batterijen van concurrenten wél.

Huawei heeft de anoden in de lithium-ion batterij veranderd. Deze zijn bedekt met grafiet. De anoden zorgen voor de doorstroom van de elektriciteit in de accu. Dankzij deze grafiet-bedekking kan de telefoon snel opgeladen worden, maar slijt de batterij niet.

Het bedrijf heeft tot nu toe alleen prototypes gemaakt. Toch ziet het er veelbelovend uit. Een batterij van 3000 mAh wordt in vijf minuten opgeladen tot 48 procent. Een ander model met 600 mAh wordt in twee minuten opgeladen tot 68 procent.

Voorlopig komt de nieuwe batterij nog niet op de markt. Huawei kan de batterij nu alleen opladen met een speciale lader. Hiervoor moet de batterij eerst uit het toestel gehaald worden. Huawei zal moeten uitvinden hoe ze de technologie in een smartphone kunnen stoppen voordat het bij de consument komt.

Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van snelladen en betere batterijen. De batterij is nu meestal de achilleshiel van smartphones, aangezien ze vaak na een dag weer aan de lader moeten. Eerder dit jaar onthulde Samsung in samenwerking met Stanford een aluminiumbatterij die in een minuut opgeladen zou worden. Ook hiervan is het nog onbekend wanneer deze technologie in massaproductie gaat. Het is ook vaak de vraag óf het mogelijk is dat zo’n nieuwe techniek op grote schaal geproduceerd kan worden.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Nieuw Bluetooth-type is sneller en heeft groter bereik

Door Daan 't Hooft, | 0 reacties

De nieuwe versie van Bluetooth, Roadmap, is vandaag aangekondigd door de Special Interest Group (SIG). Volgens het bedrijf zou de nieuwe versie sneller zijn en een beter bereik hebben.

bluetooth logo

De nieuwe versie is vandaag aangekondigd en wordt in februari op de markt gebracht. Bluetooth Roadmap is 100 procent sneller dan het huidige Bluetooth en het bereik is vier keer zo groot. Dit gebeurt allemaal zonder dat het stroomverbruik toeneemt. De SIG focust zich met Roadmap op ‘internet of things’. Dit is de verzamelnaam voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten die zijn verbonden met het internet en in verbinding staan met je smartphone.

Met Bluetooth Roadmap ligt de focus vooral op de verdere ontwikkeling van Mesh-verbindingen. Dit zou je kunnen zien als een systeem dat vergelijkbaar is met een wifi-booster, maar dan voor Bluetooth. Met Mesh-verbindingen staan allerlei kleine zenders in je huis in verbinding met Bluetooth-apparaten.

Met deze nieuwe ontwikkeling wordt het makkelijker om je huis slimmer te maken. Sloten, lampen en bijvoorbeeld ramen kunnen zo verbonden worden met een Bluetooth-netwerk. Hiermee kan de bewoner via zijn of haar smartphone zelf alles regelen. Het is ook mogelijk om deze technologie toe te passen in grote gebouwen.

Bluetooth is een uitvinding van de Nederlander Jaap Haartsen. Hij bedacht de uitvinding in 1994 toen hij voor Ericsson werkte. De technologie is sindsdien in bijna elke smartphone, tablet en laptop te vinden.

Hoewel Bluetooth Roadmap vanaf februari voor apparaten beschikbaar is, is het nog onduidelijk wanneer de versie daadwerkelijk in gebruik wordt genomen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

KPN voorziet buitengebieden van breedband via 4G

Door Jens Royakkers, | 0 reacties

KPN zal landelijke gebieden waar snel internet nog niet voor handen is gaan voorzien van breedband via 4G.

KPN laat vandaag in een persbericht weten dat het zijn 4G-netwerk zal inzetten om huishoudens in landelijke gebieden van snel internet te voorzien. In die gebieden is een sterk glasvezel- of vdsl-netwerk vaak niet aanwezig. De provider laat weten zo'n 100.000 huishoudens te kunnen voorzien van snel internet. Voor de verbinding is een speciale 4G-modem vereist.

In gebieden waar adsl een snelheid van minder dan 6Mbit/s haalt komen in aanmerking. De provider biedt twee nieuwe 4G-abonnementen aan: een datalimiet van 10GB voor 40 euro per maand en een duurder abonnement met maximaal 50GB volume voor 50 euro per maand. Wanneer gebruikers de limieten overschrijden zullen de snelheden sterk vertraagt worden.

Volgens KPN zou het momenteel bij zo'n 500.000 huishoudens, zo'n 7 procent van de Nederlandse bevolking, moeilijk zijn om snel internet aan te bieden. Naast de huishoudens die KPN via 4G van internet wil voorzien wil het met glasvezel en vdsl zo'n 300.000 andere huishoudens van snel internet voorzien in de toekomst. Hiervoor zijn echter nog heel wat investeringen nodig in het netwerk.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Philips voorziet lantaarnpalen Los Angeles van 4G lte

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Philips heeft samen met Ericsson honderd lantaarnpalen in Los Angeles voorzien van kleine 4G lte-zendmasten. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Gebieden zonder 4G hebben dat nu wel, consumenten kunnen dus snel internetten en de stad verdient er ook nog aan.

Philips voorziet lantaarnpalen Los Angeles van 4G lte screen shot 2015 11 07 at 85924 am 752x490

Wie in de buurt van een van de honderd lte-lantaarnpalen staat, kan dus van 4G genieten op zijn smartphone. De connectie is voor het stadsbestuur ook nog op een andere manier handig, want via een app valt het licht ook nog aan en uit te zetten.

De 4G-lantaarnpalen zijn volgens Philips de voorbode van iets anders, en wel 'the internet of things'. Daarmee wordt aangeduid dat huishoudelijke apparatuur wordt aangestuurd via internetverbindingen. Dan moeten die verbindingen er wel zijn, en de lantaarnpalen helpen mee om een snelle internetverbinding in alle straten te krijgen.

Meer steden zijn bezig om in alledaagse zaken internetverbindingen te stoppen. Zo kwam onlangs een Engelse stad met het plan op de proppen om internet uit de stoeptegels te laten komen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Google wil net als Apple eigen chips maken voor Androidapparaten'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Google broedt volgens bronnen van The Verge op een plan om zelf processoren te produceren voor Androidapparaten, zoals smartphones en tablets. Daarmee zou Google in de voetsporen treden van Apple, dat al jarenlang zijn eigen A-processorlijn heeft.

De laatste generatie iPhones loopt bijvoorbeeld op de Apple A9-chip. Die is weliswaar door Samsung of TSMC geproduceerd, maar volgens de aanwijzingen van Apple. Google wil nu blijkbaar ook zo'n eigen processor produceren, die naar alle waarschijnlijkheid het eerst in toekomstige Nexus-smartphones en -tablets zal zitten.

Google moet hiervoor wel gaan buurten bij een andere processorfabrikant zoals Qualcomm, die dan moet slikken dat de nieuwe chip niet bijvoorbeeld Qualcomm Snapdragon 830 gaat heten, maar de Android 1.

Google zou de 'eigen' chips willen produceren om de hele keten die benodigd is voor het produceren van nieuwe apparaten in eigen huis te krijgen. Daar zijn al voorbeelden van, bijvoorbeeld de Pixel C-laptop die door Google zelf is geproduceerd. Nu zou Google een stap verder willen gaan door een eigen Androidchip uit te brengen, waar dan waarschijnlijk allerlei zaken in worden gebakken die uniek zijn voor deze processor. Bekend is dat Google graag stoeit met zaken als augmented en virtual reality. Voor die zaken is het handig om goed geïntegreerde hard- en software te hebben. En net als Apple, die zijn eigen software schrijft en eigen hardware ontwikkelt die precies op elkaar zijn afgestemd, wil Google dat nu ook regelen voor zijn toekomstige Nexus-apparaten, meldt The Verge.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Huawei stelt krachtige Kirin 950-processor voor

Door Jens Royakkers, | 0 reacties

Huawei kondigde vandaag in Peking een nieuwe octa-core processor aan, de Kirin 950. Het is een geduchte concurrent voor de verwachtte Qualcomm 820.

De octa-core processor is een combinatie van een 2.3GHz quad-core Cortex chip en een 1.8GHz Cortex chip. Deze structuur zou volgens Huawei heel wat prestaties kunnen neerzetten zonder al te veel energie te verbruiken. De chip ondersteunt ook het zogenaamde categorie 6 LTE, wat een theoretische downloadsnelheid van 300Mbps kan bereiken.

De Kirin 950 lijkt een sterke concurrent te zijn van de nog niet aangekondigde Snapdragon 820 van Qualcomm. Er zijn wel al heel wat geruchten rond die processor, zo bleek uit verschillende bronnen dat Samsung de processor in verschillende high-end toestellen wil integeren en actief betrokken was in de ontwikkeling.

Waarschijnlijk zal Huawei's nieuwste processor worden geïntegreerd in de Mate 8. Die high-end smartphone wordt eind deze maand aangekondigd door de Chinese fabrikant. Verwacht wordt dat het toestel een groot scherm heeft en krachtige prestaties kan neerzetten aan een relatief lage prijs.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Hollands Nieuwe en Tele 2 populair bij jongeren

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Jongeren in Nederland kiezen vaak voor een abonnement van Hollands Nieuwe of Tele 2. Dat staat in een rapport van Telecompaper. In dat rapport staat ook dat senioren vaker voor een abonnement kiezen bij Telfort of Simpel.

Hollands Nieuwe en Tele 2 populair bij jongeren schermafbeelding 2015 11 02 om 000220

Hoewel de voorkeur voor Hollandsnieuwe en Tele 2 bij jongeren, en voor Telfort en Simpel bij ouderen groeit, zitten veruit de meeste belconsumenten nog bij een van de grote aanbieders. Zo hebben veel mensen een abonnement bij KPN of Vodafone of gaan ze Sim Only bestellen bij T-Mobile. Bij alle leeftijdsgroepen zijn de grote drie nog steeds het populairst.

De reden om van een van de grote drie over te stappen naar - vaak - een sim-only abonnement bij een virtuele provider als Ben, Hollands Nieuwe of Simyo, heeft vooral te maken met de maandelijkse kosten. Maar klanten van Vodafone en T-Mobile vertellen aan Telecompaper dat de kosten ook hier de belangrijkste reden zijn om voor deze providers te kiezen. Klanten van KPN geven daarnaast aan dat ze graag bij deze provider zitten vanwege de goede netwerkkwaliteit. Bijna de helft van alle belklanten, 47 procent, kijkt allereerst naar het tarief voordat een abonnement wordt gekozen.

Vier op de tien telefoonabonnees is de afgelopen twee jaar van aanbieder gewisseld, merkt Telecompaper op. Toch zijn er ook mensen met grote merktrouw. 37 Procent zit al langer dan vier jaar bij zijn provider. De trouwste klanten zitten bij T-Mobile en Vodafone. De helft van hun klanten hebben ze al langer dan vier jaar.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Nieuw ontwikkelde lithium-air batterij gaat tien keer zo lang mee

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben een batterij ontwikkeld die tien keer zo lang mee gaat als de huidige li-ion batterijen, die smartphones van stroom voorzien. De nieuwe technologie heet lithium-air. Het duurt echter nog zeker tien jaar voordat de batterijen op de markt komen.

Nieuw ontwikkelde lithium-air batterij gaat tien keer zo lang mee batterij

Zonder al te technisch te worden, komt het erop neer dat het een doorontwikkeling is van bestaande technologie met andere chemische materialen. De nieuwe lithium-air batterijen zijn dunner, lichter en tegelijkertijd veel krachtiger dan de huidige lithium-ion batterijen. Een van de ontwikkelde laboratoriummodellen kon tot tweeduizend keer opgeladen worden.

De onderzoekers noemen lithium-air batterijen de 'ultieme batterij', omdat ze ondanks hun lage gewicht, zo verdicht zijn dat er veel meer energie in kan worden opgeslagen. Maar ze waarschuwen ook dat het nog wel tien jaar kan duren voordat deze batterijen in de winkel liggen, en in smartphones zitten.

De onderzoekers zijn er namelijk nog niet helemaal mee klaar. Het is lastig de batterijen op te laden, en alleen in het laboratorium doen ze het goed. Toch noemt een professor van de universiteit dit een belangrijke stap voorwaarts. "We hebben nog niet alle chemische problemen opgelost, maar onze resultaten laten richtingen naar de toekomst zien die naar een praktisch apparaat leiden."

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Google voegt Android en Chrome OS samen'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Al vele jaren doen geruchten de ronde dat Google de besturingssystemen Android en Chrome OS wil samenvoegen, maar het werd altijd ontkend. Nu meldt The Wall Street Journal dat het in 2017 waarschijnlijk gaat gebeuren.

'Google maakt werk van samenvoeging Android en Chrome' Google

Dat leidt de krant af uit de aanstelling van één nieuwe chef voor zowel Android, Chrome OS als de Chromecast. Deze Hiroshi Lockheimer zou er werk van willen maken om voor alle apparaten, mobiel zowel als desktops, één besturingssysteem in de lucht te brengen.

Dat hoort The Wall Street Journal althans van bronnen die het kunnen weten. Het werken naar één samengevoegd besturignssysteem zou al volgend jaar beginnen, en we zouden er dan al een preview van te zien kunnen krijgen. In 2017 wordt dan de grote stap genomen: dan komt er een nieuw OS dat alles vervangt.

Het nieuwe besturingssysteem zou meer op Android lijken dan op Chrome OS. Dit laatste zou min of meer worden geabsorbeerd door Android. Dit besturingssysteem komen we al steeds meer tegen op andere apparaten dan smartphones en tablets, zoals in televisies en auto's. Het leidt ertoe dat Android ook op dit gebied Chrome OS verdringt, en dat zou ertoe hebben geleid dat Google de besturingssystemen maar wil samenvoegen.

Of dat betekent dat de Chromebooks straks worden vervangen door Nexus-laptops, ligt nog in de toekomst verscholen, maar dat Chrome OS eindig is, lijkt uit dit bericht wel duidelijk. Hoewel de webbrowser Chrome gewoon zo blijft heten.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple patenteert onbreekbaar smartphonescherm

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Apple heeft een patent ingediend voor een smartphonescherm dat niet kan breken. Het werkt met een soort pinnetjes in de hoeken van het scherm.

Apple patenteert onbreekbaar smartphonescherm apple screen protection patent 2

Die pinnetjes komen blijkbaar alleen te voorschijn als het toestel daadwerkelijk een smak dreigt te maken. Elke iPhone zonder hoesje die nu op de stoeptegels valt vanaf enige hoogte, kan naar de reparateur voor een nieuw scherm. Dat hoeft straks niet meer zo te zijn, als we de werking van de pinnetjes in dit patent mogen geloven.

De pinnetjes floepen te voorschijn in de hoeken van het scherm zodra de telefoon valt. Daardoor wordt het scherm beschermd tegen een val op een plat oppervlak, van wat voor materiaal dat ook is. Het zou ertoe moeten leiden dat een beetje viezigheid de enige 'schade' is die de iPhone oploopt na een val.

Als de telefoon niet valt, blijven de pinnetjes keurig verborgen in de randen van het scherm. Ze komen alleen in actie als dat nodig is. Op deze manier hoopt Apple te voorkomen dat de dure schermen van de iPhone kunnen breken door een val.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Engeland werkt aan wifi uit de stoep

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

We hadden al smartphones, smartwatches, smarthomes en wat al niet meer voor slimme zaken. Nu gaan ze in Engeland nog een stap verder met het 'smart pavement'. Dat betekent niets anders dan dat er wifi uit de stoep komt.

Engeland werkt aan wifi uit de stoep img 20151018 124351

Wifi-hotspots in steden zijn niets nieuws meer. Maar het komt meestal uit gebouwen, waar een wifi-extender aan is gehangen. Of bankjes, bussen, taxi's, telefooncellen of treinen. Dit gaat e gemeente Chesham nog niet ver genoeg. Daar wil men wifi uit het trottoir laten komen.

Samen met Virgin Media wordt nu gewerkt aan een pilotproject, waaruit moet blijken of het aanslaat. Is dat het geval, dan zullen we op meer plekken in Engeland straks wifi uit de stoep zien komen.

Mensen die op deze stoep-hotspot willen inloggen, krijgen een internetsnelheid van maximaal 166 Mbps. Als je even stilstaat bij zo'n hotspot, kun je in enkele minuten een hele film binnenhalen met deze snelheid.

Het is niet de bedoeling dat de wifi-hotspots zichtbaar zijn; ze moeten opgaan in hun omgeving. De gebruikers mogen er niets van te zien krijgen. Het zal waarschijnlijk in regenputten worden aangebracht, waar de wifi-apparatuur waterdicht in zal worden aangebracht.

Chesham, een stadje met 21.000 inwoners, vindt het een prachtig project en een gemeenteraadslid heeft in de krant laten weten dat hij hoopt dat het stadje hierdoor een digitale voorsprong zal krijgen. Want via de stoepwifi kan voortaan iedereen van ultrasnel internet genieten.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Microsoft legt Windows Continuum uit in reclamefilmpje

Door Bart Vuijk, | 3 reacties

Microsoft heeft met Windows 10 een bijzondere functie geïntroduceerd: Windows 10-smartphones kunnen aan een monitor, toetsenbord en muis gehangen worden waarna ineens een pc ontstaat. In een reclamefilmpje wordt deze functie toegelicht.

Microsoft Lumia 950 XL aangekondigd microsoft october 6 event continuum twitter wider 1333x750

Dat reclamefilmpje is kort, zoals het moet, maar wel duidelijk. Hoewel het dock van 99 euro ontbreekt in het filmpje, dat nodig is tussen de smartphone en de monitor. Dat is wel degelijk nodig om de smartphone in staat te stellen om de monitor om te toveren tot een pc.

Microsoft heeft met Windows nog altijd de pc-markt stevig in handen, maar moet de laatste jaren met lede ogen aanzien dat steeds meer pc-gebruikers veel computerfuncties op hun smartphone of tablet uitvoeren. Microsoft lijkt erop gebrand te zijn om de smartphonegebruikers weer terug te brengen naar de pc, en wijst erop dat een groot scherm toch echt wel makkelijker is in veel gevallen.

Met Windows Continuum wordt de Windows 10-telefoon dus via het dock met een monitor verbonden, die dan de pc-versie van Windows 10 op het scherm tovert. Op die manier kun je op die virtuele pc allerlei taken uitvoeren die in de smartphone worden opgeslagen. Gelijktijdig blijft de telefoon gewoon als zodanig werken. Wordt er gebeld, dan kun je gewoon opnemen. De functionaliteit van de 'pc' is beperkt. Hevig 3D-gamen zul je via Windows Continuum niet kunnen.

In het filmpje laat Microsoft zien hoe het werkt. Waarbij je het broodnodige dock er maar even bij moet denken.


Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Huawei haalt 3,6 Gbit per seconde bij 5G-test in Japan

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

Huawei, dat behalve smartphones ook gsm-masten en de bijbehorende technologie verkoopt aan providers, heeft bij een test van 5G in Japan een snelheid van 3,6 Gbit per seconde weten te halen. Ter vergelijking: de snelste 4G lte-snelheid die ooit in de praktijk is gemeten, kwam niet verder dan 18Mbps.

Huawei haalt 3,6 Gbit per seconde bij 5G-test in Japan Huawei

Nu 4G aardig ingeburgerd begint te raken, zijn providers en ingenieurs alweer bezig met de volgende stap. Geregeld worden er tests gehouden met nieuwe 5G-netwerken, die indrukwekkende internetsnelheden beloven. In Japan heeft Huawei samen met telecomprovider NTT Docomo het experiment gedaan. Het resultaat is meer dan indrukwekkend, het ging tweehonderd keer zo snel als de huidige 4G-netwerken aan kunnen.

Een andere bijzonderheid is dat dit geen laboratoriumtest was, waarbij je ideale omstandigheden kunt creëren om de snelheid nog extra op te krikken. Niet echt vergelijkbaar dus met de omstandigheden in het echte leven. Deze test is echter gewoon buiten uitgevoerd.

Huawei ziet veel brood in 5G en het Chinese bedrijf probeert met dit soort tests te laten zien dat de toekomst van het mobiele internet er mooi uit kan zien. In 2018 wil Huawei zijn eerste netwerken ermee uitrusten, en in 2020 zou 5G commercieel worden gelanceerd.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Google bedenkt manier om het mobiele web te versnellen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Langzaam ladende mobiele sites op smartphones. Het is een ergernis van menig smartphonebezitter. Google heeft besloten hier wat aan te doen. Maar de makers van websites moeten er wel aan meedoen.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus design

Google heeft een manier bedacht om mobiele sites sneller te laten laden op een smartphone. Met Acellerated Mobile Pages moet het allemaal een heel stuk sneller gaan. Websites die nu zo langzaam laden dat mensen die de rug toekeren, kunnen hun bezoekers zo behouden.

Hiertoe is een open-source project gestart onder de naam Acellerated Mobile Pages. Gebruikmakend van bestaande html-technologieën kan met behulp van nieuwe software van Google een soort 'licht-versie' van een website worden geproduceerd die in een oogwenk op het schermpje van een mobiele telefoon verschijnt.

Een aantal beheerders van bekende websites heeft al bekendgemaakt hier wat in te zien. Het gaat om The Guardian, BuzFeed, en The Washington Post, plus Twitter, WordPress, Pinterest en LinkedIn.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Orange mag experimenteren met 5G in Frankrijk

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Telecombedrijf Orange heeft van de Franse overheid toestemming gekregen om met 5G te experimenteren in de gemeente Belfort, in de buurt van de Zwitserse grens. Orange wil met 5G mobiele internetsnelheden tot 2GBit per seconde halen.

De Franse overheid zal waarschijnlijk pas in 2020 de frequenties voor 5G gaan veilen. Verwacht wordt dat 5G een forse snelheidsverbetering tot gevolg zal hebben. Met 4G, dat op dit moment nog niet eens volledig is uitgerold in Frankrijk, kun je theoretisch 1GBit per seconde halen, maar in de praktijk is dit ergens tussen de 10MBit en 20MBit per seconde.

De 5G-frequentie wordt waarschijnlijk op de 70Ghz-band gevonden.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Infographic: het moment waarop Microsoft zijn werelddominantie verloor

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

In twee infographics laat analist Benedict Evans precies zien op welk moment Microsoft met Windows het primaat op het gebied van besturingssystemen voor computers en andere 'slimme' apparaten verloor. Het hangt, zoals te verwachten valt, sterk samen met de opkomst van de smartphone.

Microsoft Windows 10 Lumia 635

Sinds 1997 werden er al meer mobiele telefoons verkocht dan pc's. Maar dat waren nog geen smartphones zoals wij die nu kennen. Die kwamen pas met de eerste iPhone in 2007. Daarna ging het heel snel naar beneden met Windows/Windows Mobile. iOS en Android grepen de macht om die niet meer los te laten.

In 2012 werden er voor het eerst meer apparaten met Android verkocht, dan apparaten - pc's, telefoons en tablets - met een vorm van Windows. In 2015 ging ook iOS, het besturingssysteem van de iPhone, Windows voorbij.

Een en ander wil niet zeggen dat Windows nu ineens onbelangrijk is; op de pc is het nog altijd het meestgebruikte besturignssysteem, op grote afstand gevolgd door OSX, het besturingsssyteem van de Mac van Apple. Maar de infographics van Evans laten mooi zien hoe Microsoft de boot volledig heeft gemist op mobiel gebied.

Door met Windows 10 de integratie tussen de mobiele wereld en de desktop-pc te versterken, hoopt Microsoft het tij te keren en weer wat marktaandeel terug te winnen. Binnenkort worden de eerste Lumia-telefoons met het nieuwe Windows 10 Mobile gepresenteerd.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Twee nieuwe stagefright-bugs brengen alle Androidapparaten in gevaar'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Na de eerste stagefrightbug, die in de nieuwste versies van Android getackeld zou moeten zijn, hebben onderzoekers twee nieuwe bugs ontdekt van hetzelfde soort. Het slechte nieuws: de patch in de laatste Androidversies is hier machteloos tegen.

Android malware

Bezitters van een Androidsmartphone of -tablet moeten met name bijzonder oppassen als zij een website bezoeken waar een mp3 of mp4-bestand op staat. Die bestanden kunnen geïnfecteerd zijn met de stagefrightbug. Als erop wordt geklikt om het af te spelen, installeert een virus zich op het Androidtoestel en zo krijgen hackers op afstand ongemerkt toegang tot de telefoon of tablet.

Alle 1,4 miljard Androidtelefoons en -tablets die nu circuleren, zijn kwetsbaar voor de bug. Ook de laatste Android 5.0 en 5.1-toestellen, die net een patch hebben gekregen tegen de eerste bug.

Bijzonder gevaarlijk is dat een geïnfecteerd mp3- of mp4-bestand niet eens hoeft te worden geopend. Alleen het previewen van de muziek of het filmpje is al voldoende om het virus op de Androidtelefoon te krijgen. Mocht de hacker zich op hetzelfde netwerk bevinden als zijn slachtoffer, dan kan de malware zelfs direct in de smartphone geïnjecteerd worden. In dat laatste geval hoeft de smartphone niet eens langs een geïnfecteerd mp3- of mp4-bestand te zijn gekomen.

Google meldt dat vanaf maandag een fix voor al deze bugs wordt uitgerold. De Nexus-apparaten van Google zelf zijn het eerst aan de beurt, andere bedrijven die Androidapparaten maken zullen volgen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp