All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

Qualcomm: draadloos opladen nu ook mogelijk met metalen smartphone

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Qualcomm heeft een uitvinding bekendgemaakt waarmee smartphones met een metalen achterkant draadloos kunnen worden opgeladen. Tot nu toe was draadloos opladen voorbehouden aan telefoons met een plastic achterkant.

'Draadloos opladen op Samsung-telefoons in 2014' maxresdefault 1

Qualcomm heeft een manier uitgevonden om metalen toestellen veilig draadloos op te laden. De uitvinding heet Qualcomm WiPower. Dit is compatibel met de Rezence standaard. Het is de eerste mogelijkheid om smartphones van metaal zonder draadje op te laden. Het patent is vanaf heden beschikbaar voor smartphonefabrikanten die de mogelijkheid in toekomstige toestellen willen inbouwen.

Qualcomm meent dat het draadloos opladen van metalen toestellen belangrijk is, omdat steeds meer fabrikanten afstappen van plastic en metaal gebruiken om smartphones dunner te maken en er mooier uit te laten zien. Ook zijn toestellen van metaal doorgaans een stuk steviger dan telefoons van plastic. Tot nu toe was het onmogelijk om toestellen van metaal draadloos op te laden, maar het patent van Qualcomm Technologies maakt het nu wel mogelijk. Qualcomm ziet een toekomst voor zich waarbij smartphonefabrikanten zich niet meer hoeven te storen aan gaatjes voor draadjes, en mooiere cases voor smartphones die ook geen opening meer nodig hebben om het toestel via een kabeltje op te laden.

Draadloos opladen maakt het ook mogelijk om meerdere apparaten gelijktijdig op een oplaadstation te leggen, vertelt Qualcomm. De WiPower technologie maakt het mogelijk om toestellen tot 22 Watt op te laden, en meestal sneller dan met andere draadloze oplaadtechnieken, aldus de chipfabrikant.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Nieuwe techniek maakt vingerafdruksensor in homeknop overbodig

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Een fysieke homeknop als vingerafdruksensor: binnenkort is dat misschien verleden tijd, dankzij een nieuwe techniek van het bedrijf Sonavation.

Oppo R7 Plus krijgt randloos scherm en vingerafdruksensor oppo r7 plus 02

Steeds meer smartphones hebben een vingerafdruksensor. Die zit vaak los van het scherm in de smartphone verwerkt, door middel van een fysieke knop. Als het aan Sonavation ligt, is deze manier binnenkort achterhaald. Het bedrijf heeft een manier gevonden waardoor het een vingerafdruksensor onder Gorilla Glass, dat het smartphonescherm beschermt tegen krassen, kan plaatsen.

De vingerafdruksensor wordt met de techniek van Sonavation direct in het touchscreen verwerkt. De Chief Technology Officer van het bedrijf, Rainer Schmitt, meent daarnaast dat de nieuwe vingerafdruksensor ook in staat is vieze, natte en gladde vingers afleest. Iets waar huidige vingerafdruksensors moeite mee hebben.

Het is met dit soort nieuwe technieken altijd de vraag of het ooit zijn weg vindt naar een smartphone en, zo ja, hoe lang dat dus gaat duren. Nu is het in ieder geval nog onduidelijk of de techniek van Sonavation ooit gebruikt gaat worden in smartphones en tablets.

De implementatie van de techniek zou in ieder geval invloed hebben op het uiterlijk van smartphones. Het maakt de fysieke homeknop overbodig. Dit zorgt er, in geval van bijvoorbeeld de iPhone 6, voor dat de randen rondom het toestel dunner worden. Een smartphone wordt hierdoor compacter.

Bij andere smartphones heeft de vingerafdruksensor minder invloed op de omvang. Zo plaatst Huawei zijn vingerafdruksensor aan de achterkant van de telefoon, bijvoorbeeld bij de Honor 7 en Ascend Mate 7. Dit zorgt er inderdaad voor dat de randen rondom de smartphone een stuk dunner zijn. Zo is de Ascend Mate 7 ongeveer net zo groot als de iPhone 6 Plus, maar is zijn scherm wel een stuk groter: 6 inch om 5,5 inch.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple plaatst patent onzichtbare zonnecellen

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Een goede accuduur is erg belangrijk bij een smartphone. Terwijl fabrikanten hun telefoons dunner en sneller maken, wordt de accuduur vaak vergeten. Apple heeft een patent geplaatst op onzichtbare zonnecellen waardoor de iPhone langer mee moet gaan op een acculading.

Apple plaatst patent onzichtbare zonnecellen 6a0120a5580826970c01b8d138d8c7970c pi 

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Apple en Samsung willen van simkaart af

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Apple wilde al eerder van de simkaart af, nu heeft ook Samsung zich hierbij aangesloten. Zij hopen de telecomproviders ervan te overtuigen dat de kaartjes beter vervangen kunnen worden door een e-sim, die de benodigde data in de telefoon zelf beheert. Scheelt de fabrikanten weer een klepje.

Simyo simkaart
Bron: Simyo sim

Eigenlijk hebben ook de telecomproviders weinig met de simkaart op. Ze zijn gevoelig, geld waard, en er is altijd gezeur over met klanten die ze kwijtraken of in een andere telefoon proberen te stoppen wat soms niet goed gaat. De fabrikanten willen van de simkaart af omdat die kostbare ruimte in de steeds dunnere telefoons opslokt en eigenlijk, wat hun betreft, achterhaald is: de beperkte data die op de simkaart staat, kan ook in de telefoon zelf worden opgeslagen.

Alleen consumenten zijn nog fan van de simkaart, die ze zonder problemen in een ander simlockvrij toestel kunnen stoppen. Met een e-sim vergt dat eerst wat handelingen die de provider moet doen. Maar ook steeds meer consumenten zitten niet echt meer op het gehannes met de steeds kleiner geworden simkaartjes te wachten. De minuscule kaartjes raken snel kwijt en zijn snel stuk.

Nu hebben zowel Samsung als Apple contact opgenomen met de GSMA, de wereldwijde vereniging van telecomproviders, om de simkaart de nek om te draaien. Eigenlijk zijn alle belangrijke spelers op de telecommarkt er wel klaar mee, maar er moet nog wel wat nieuws bedacht worden wat voor consumenten net zo makkelijk is.

Apple is er zelfs al mee begonnen. In de laatste generatie iPads zit al een e-sim. De e-sim heeft voor de consument, en voor bedrijven die telefoons verstrekken aan hun werknemers, ook een voordeel. Door de e-sim op afstand te blokkeren als een toestel kwijt of gestolen is, kan het gestolen toestel niet meer worden gebruikt. Voor consumenten is het vervallen van de simkaart in ieder geval een gevoelig klepje minder, maar het betekent wel dat ze het voortaan aan hun provider moeten vragen als ze de e-sim naar een ander toestel willen overzetten.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Snapdragon 820 heeft dezelfde oververhittingsproblemen als de 810'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De in ontwikkeling zijnde Qualcomm Snapdragon 820-processor lijdt volgens geruchten aan dezelfde oververhittingsproblemen als de Snapdragon 810. Dat kan weleens een probleem worden voor de volgende generatie superphones. De geruchtenmachine draait volop. Nog niets is zeker.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

De oververhittingsproblemen van de Qualcomm Snapdrtagon 810, een bloedsnelle processor die onder meer in de HTC One M9, de Sony Xperia Z3+ en de LG G Flex 2 zit, zijn alom bekend. Via software-updates proberen fabrikanten te voorkomen dat de veel te warm wordende processor problemen veroorzaakt voor het toestel en de gebruiker. Meestal komt het erop neer dat de kloksnelheid softwarematig omlaag wordt gebracht. De problemen met de 810 leidden ertoe dat Samsung ervan afzag om de processor in de Galaxy S6 (Edge) te bouwen, en in plaats daarvan koos voor een zelfontwikkelde Exynos-CPU. De Japanse telecomprovider NTT Docomo ging zelfs zo ver om zijn klanten in telefoonwinkels op posters te waarschuwen voor de warmteproblemen in toestellen die door deze processor worden aangedreven.

Qualcomm is achter de schermen alweer bezig met het volgende topmodel, de Snapdragon 820. Wie denkt dat met die processor de warmteproblemen zijn opgelost, komt echter bedrogen uit, zegt iemand die over zichzelf vermeldt dat hij het weten kan. Deze kenner - een zekere Ricciolo - adviseert mensen die een nieuw vlaggenschip willen kopen, om te wachten op de Snapdragon 830, in de hoop dat Qualcomm in die processor het probleem eindelijk onder de knie heeft. Maar de eerste telefoons op die CPU vallen pas eind volgend jaar te verwachten.

Andere kenners vinden de claim van Ricciolo een beetje overdreven. Zij wijzen erop dat de kernen van de Snapdragon 810 standaard-ARM kernen zijn, terwijl die in de Snapdragon 820 door Qualcomm zelf zijn ontwikkeld, juist om het hitteprobleem te tackelen. Het is dus echt wel een hele andere processor dan de 810.

De Snapdragon 820 zou in december dit jaar op de markt komen en kort daarna de nieuwste generatie vlaggenschepen gaan aandrijven. De eerste telefoon die op deze nieuwe CPU zou lopen, zou de Xiaomi Mi5 Plus zijn. De 820 wordt een 64-bit processor met twee keer vier kernen die op 1,7 en 2,2Ghz zijn geklokt. Daarmee is de maximale capaciteit van de processor nog lang niet bereikt; die zou op 3Ghz liggen, melden bronnen. Maar veiligheidshalve zou Qualcomm niet zo ver willen gaan.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Motorola kondigt 28 juli evenement aan

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Na gelekte foto's van toekomstige Motorola telefoons, is het logisch dat er een aankondigings-evenement aankomt. Motorola heeft uitnodigingen verstuurd voor een evenement op 28 juli.

Motorola kondigt 28 juli evenement aan motolivestream english us final00

Het Motorola evenement was al verwacht op 28 juli 2015 door de Braziliaanse website Tecmundo. Het blijkt dat de website gelijk had, aangezien Motorola zelf uitnodigingen aan de pers heeft verstuurd voor het evenement. Dit evenement vindt plaats om 9 AM Eastern Time, dit is gelijk aan 15:00 Nederlandse tijd.

Op de uitnodiging staat geschreven dat de status van onze relatie gaat veranderen. Hiermee bedoelt Motorola de relatie met onze telefoon. Op haar website verwijst Motorola naar haar uitnodiging; we vertrouwen hun onze persoonlijke verhalen, foto's, geheimen en vragen. Een beter mobiele relatie is onderweg.

De groet onder de kaart moeten kusjes en knuffels voorstellen; XOX. De kusjes en knuffels kunnen weer een terugwijzing zijn naar de relatie status. Ook lijkt de O verdacht veel op een G. De letters XGX wijzen op de telefoons die Motorola waarschijnlijk gaat aankondigen; de Moto G en de Moto X.

Of er meer dan alleen een Moto G en een Moto X aangekondigd gaat worden in nog niet bekend. In de afgelopen lekken, hebben we foto's gezien van mogelijke Motorola Droid's en andere toestellen. De huidige Motorola Moto 360 staat ook op het lijstje met toestellen die toe zijn aan een nieuwe versie.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Nederlanders gebruiken steeds meer alternatieve apps voor bellen

Door Rutger Verstegen, | 0 reacties

Steeds meer Nederlandse mensen gebruiken een alternatieve app in plaats van het traditionele bellen. Meer dan de helft van de gevraagden in een Multiscope onderzoek, heeft weleens via WhatsApp gebeld.

Nederlanders gebruiken steeds meer alternatieve apps voor bellen img 0316

Volgens onderzoeksbureau Multiscope gebeurt 12% van al het belverkeer via een app. Het bureau kwam ook tot de uitslag dat meer dan 50% procent van de onderzochte mensen ooit via een app gebeld heeft. Één op de vijf belt met enige regelmaat via een app.

De meest gebruikte app voor het voeren van telefoon gesprekken is WhatsApp. Van alle mensen die via een app bellen, belt 86% via WhatsApp. De concurrenten Skype en FaceTime zijn een stuk minder populair, met percentages van 19% en 12%. FaceBook messenger en Viber staan laatste, met percentages van ook 12% en 5%.

Bart Roozen van multipanel heeft een aantal goede redenen waarom mensen vaker een app gebruiken voor bellen. Hij vertelt over deze mensen: "Ze hebben de app vaak al open staan en hoeven alleen maar op het telefoonicoontje te drukken om te bellen. Bij sommige apps hoef je niet eens het telefoonnummer van iemand te hebben."

Als belapps steeds populairder worden, zullen er uiteindelijk minder belminuten verkocht gaan worden. Om toch voldoende winst te maken, zullen telecomproviders meer aan data gaan verdienen, voorspelt Roozen.

Hoewel voor sommige gebruikers de gesprekskwaliteit via een belapp een probleem is, verwachten veel gebruikers dat ze het komende jaar nog meer via apps gaan bellen. Een slechte gesprekskwaliteit kan ontstaan door een slechte verbinding. Aangezien de komende jaren het Nederlandse netwerk van mobiel internet verbeterd zal worden, is er een interessante toekomst voor belapps.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Microsoft zit er niet mee om enige Windows Phone-producent te zijn

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Microsoft blijft achter Windows Phone staan, of de mobiele versie van Windows 10 zoals het straks heet. Het mobiele besturingssysteem zal ontwikkeld blijven worden, ook als geen enkel ander bedrijf zich bij het platform aansluit, en Microsoft zodoende de enige producent van Windowstelefoons zou blijven.

Satya Nadella CEO Microsoft

Dat zegt Microsoft-CEO Satya Nadella in een interview met ZD Net. Nadella meldt daarin: "Als er veel OEM's (fabrikanten die Windowstelefoons produceren) zijn, hebben we één strategie. Als er geen OEM's zijn, hebben we één strategie."

HTC, LG en Samsung hebben in het verleden Windows Phones gemaakt, maar alleen HTC heeft nog zijdelings belangstelling voor het platform. Microsoft lijkt daar allerminst mee te zitten. Nu Nokia is overgenomen, kan het bedrijf zijn eigen hardware produceren, en dan blijft het maar bij de Lumia-serie van Microsoft zelf. Mochten HTC, Samsung of wie dan ook zich er weer bij willen aansluiten, dan zijn ze welkom.

Nadella vindt mobiele telefoons overigens niet superbelangrijk voor Windows 10. Dat besturingssysteem moet gaan draaien op pc's, tablets, de nieuwe Hololens en de Xbox. En dus ook smartphones. Er zijn letterlijk miljarden apparaten die straks op Windows 10 lopen en smartphones zijn er een onderdeel van. Het gaat het bedrijf vooral om de software, die op al die platforms uitwisselbaar is. Een app die wordt gestart op een smartphone kan via de Hololens of de pc verder worden bediend en andersom. Daar gaat het hem om.

Het gaat hem er vooral om dat software-ontwikkelaars gaan ontwikkelen voor Windows 10, waardoor hun software vanzelf ook op smartphones terecht komt. Iedereen die een programma schrijft voor de desktop, maakt die straks automatisch ook voor de smartphone. Zo hoopt Nadella het aantal apps gestaag uit te breiden en uiteindelijk ook het marktaandeel van Windows 10 Mobile, dat nu rond 3 procent van de totale markt blijft hangen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Samsung patenteert 'onzichtbare knopjes' aan rand van het scherm

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Samsung heeft een patent geregistreerd waarmee functies van een smartphone met 'onzichtbare knopjes' aan de randen van het scherm kunnen worden gestart.

Dat klinkt wat spannender dan het wellicht is, maar de functie zelf lijkt wel handig. Als de smartphone op zijn kant wordt gezet, kunnen aan de vier hoeken van het scherm functies worden bediend. Het patent beschrijft de mogelijkheid om met een tikje op de zijkant van het toestel een foto te nemen, de foto-timer te starten, een videofilm op te nemen of de flitser te bedienen.

Het zijn voorbeelden die Samsung heeft ingeleverd bij het octrooibureau, maar het patent is ruimer, en omschrijft dat er meerdere functies aan deze onzichtbare knopjes op of aan de rand van het scherm kunnen worden toegevoegd.

Het is altijd afwachten of Samsung een dergelijk patent überhaupt gaat gebruiken in toekomstige smartphones, want veel patenten worden geregistreerd zonder dat ze ooit daadwerkelijk in technologie worden verwerkt. Maar dergelijke gevoelige 'gebieden' op de rand van een Edge-telefoon zouden wellicht best functioneel kunnen zijn.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

'Smartphone unlocken met je oor'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Webwinkel Amazon heeft een patent geregistreerd waarmee je een smartphone kunt unlocken met je oor. Geen code, patroon, gezicht- of vingerafdrukherkenning meer: gewoon de telefoon tegen je oor houden. Alsof je een gesprek gaat voeren.

De smartphone maakt met de frontcamera automatisch een foto, als hij naar het oor wordt gebracht. De foto van het oor wordt vergeleken met het oor dat eerder is opgeslagen. Kennelijk zijn menselijke oren net zo verschillend van elkaar als ogen en vingerafdrukken, want iemand anders zal de telefoon niet op deze wijze van zijn slot af kunnen krijgen.

Het patent wordt in een filmpje uitgelegd. De authenticatiemethode moet nog door Amazon in smartphones worden verwerkt. Het patent onthult niet of en wanneer dat gebeurt. Amazon brengt een beperkt aantal eigen Androidsmartphones uit buiten Nederland, maar ze zijn wel te importeren via de Amazonwinkels in Duitsland en Engeland. Wellicht komen de eerste oor-herkennende smartphones via die weg naar Nederland.

Het filmpje van PatentYogi waarin wordt uitgelegd hoe een en ander werkt, nemen we hieronder over.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Samsung ontwikkelt smartphone met vetpercentagemeter

Door Bart Vuijk, | 5 reacties

Samsung ontwikkelt een smartphone die het vetpercentage van de gebruiker kan meten. Dat wordt gedaan met enkele nieuwe sensors op de achterkant van het toestel.

Samsung ontwikkelt smartphone met vetpercentagemeter samsung body fat patent 640x446

De inzet van smartphones en wearables voor fitness en gezondheid heeft al een hoge vlucht genomen, en Samsung wil nu iets nieuws introduceren. Het is echter nog maar een nieuw patent, en het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor we de vetpercentagemeters in een smartphone zien.

Zoals bekend meten smartphones en -watches en fitnessbandjes al de hartslag en de snelheid van de drager. De stap naar het meten van het vetpercentage is niet zo groot. Het vergt de installatie van enkele sensors op de achterkant van een telefoon. Door die met beide handen aan te raken, wordt een klein stroompje door het lichaam van de drager gestuurd. Die meet uit hoeveel procent vet het lichaam bestaat. Het resultaat wordt op het scherm van de telefoon getoond. Tot zover is het weinig nieuws ten opzichte van sommige weegschalen. Die doen precies hetzelfde als je er met twee voeten op gaat staan en zo'n meting laat doen.

De vier sensors die Samsung op de achterkant van een smartphone wil zetten, meten zo het percentage vet waaruit het lichaam bestaat. Dat is belangrijk voor mensen die willen afvallen. Fitnessen zorgt ervoor dat vetmassa vermindert en het aandeel spiermassa stijgt, maar het gewicht neemt daardoor soms juist toe. Een meting van het vetpercentage kan dan uitsluitsel geven of dit komt door die zak chips gisteravond of door alle inspanningen in de sportschool.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Android nu tien jaar onder de vleugels van Google

Door Bart Vuijk, | 7 reacties

Android viert zijn tiende verjaardag als onderdeel van Google. Het bedrijf dat Android maakte, bestond al eerder. Het werd precies tien jaar geleden opgekocht door de zoekgigant die er de mobiele wereld flink mee heeft veranderd.

“Mensen dachten dat we gek waren toen we Android kochten voor 50 miljoen”
HTC Hero vs HTC Dream

In 2005 kocht Google Android Inc., een klein startend bedrijfje dat bezig was met de ontwikkeling van een besturingssysteem voor smartphones. De eigenaren van het bedrijf werden meegenomen naar Google en bezetten daar soms nog hoge posities, zoals mede-oprichter Rich Miner. Hij is degene die via een tweet eraan herinnerde dat Android Inc. alweer tien jaar geleden naar Google is overgegaan.

"Mensen dachten dat we gek waren toen we Android opkochten", schrijft Google in zijn laatste jaarverslag. De implicaties van deze deal werden destijds erg onderschat. Android is in de afgelopen tien jaar dan ook verschrikkelijk veranderd. Van een beginnend besturingssysteem waar in 2005 maar één telefoon op liep, de T-Mobile G1, is nu meer dan de helft van alle smartphones ter wereld een Androidtelefoon. Eind 2014 bezat Android 53 procent van de markt, groter dan iOS van Apple, dat wereldwijd tot 41,6 procent komt. Deze cijfers zijn afkomstig van Comscore.

Android had een jaar geleden meer dan een miljard dagelijkse gebruikers. Vorig jaar zijn er meer dan 1,05 miljard Androidtelefoons verkocht. Als we kijken naar de verkoopcijfers van het jaar 2014, zijn de percentages van Android nog indrukwekkender: Android komt dan tot dik 81 procent en de rest is min of meer voor iOS van Apple, dat vorig jaar bijna 193 miljoen iPhones verkocht. Waarbij je wel moet bedenken dat er letterlijk honderden verschillende Androidtoestellen in alle kleuren en maten en van tientallen fabrikanten verkrijgbaar zijn, en van de iPhone zijn maar enkele modellen tegelijk op de markt die alleen maar door Apple worden geproduceerd. Kortom, Android is zo'n beetje de wereldstandaard geworden op mobiel OS-gebied.

Android is tien jaar geleden voor vijftig miljoen dollar aangekocht door Google. Dat vindt Google nog altijd 'de beste deal ooit.' Het besturingssysteem is in de afgelopen tien jaar van steeds meer functies en mogelijkheden voorzien en kan op zowel low-end als high-end smartphones draaien.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Sony patenteert herkenning gezichtsuitdrukkingen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Sony heeft een patent geregistreerd omtrent de herkenning van gezichtsuitdrukkingen. En dat zowel overdag als 's nachts. Op die manier wil Sony door software laten vastleggen hoe iemand zich voelt.

Sony Xperia Z3+ hoofdfoto

Het komt erop neer dat er dag en nacht foto's van je worden gemaakt, door een smartphone, een camera, een Google Glassbril of iets anders met een lens. De beelden worden naar een server gestuurd waar de gezichtsuitdrukking op de foto's wordt beoordeeld. Doel is dat men er zo achter komt hoe het door het etmaal heen zit met de emoties van de gebruiker van deze technologie. Alle beelden worden veilig opgeslagen, belooft Sony.

De technologie maakt een zeer groot aantal foto's per dag. Op die manier worden 'timelines' gemaakt van diverse gebeurtenissen die invloed hebben op de emoties. Die gebeurtenissen moeten in de selfies worden weerspiegeld, zodat de software door heeft wanneer iemand blij is of verdrietig.

Dit gebeurt ook 's nachts. Tijdens de slaap wordt de gezichtsuitdrukking ook vastgelegd. Op die manier kan door de software worden beoordeeld of iemand fijn in dromenland verkeert of een nachtmerrie heeft.

Wat Sony precies met dit patent van plan is, blijft gissen. Het lijkt er in ieder geval op dat het gebruik van smartphones met een goede selfiecamera onontbeerlijk is bij deze technologie. En de smartphonecamera's van Sony staan hoog aangeschreven.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Bellen met VoLTE nu met iPhone 6 mogelijk bij Vodafone Duitsland

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Duitse abonnees van Vodafone kunnen in Duitsland met hun iPhone 6 of iPhone 6 Plus voortaan bellen over VoLTE. Sinds de update naar iOS 8.4 is dit mogelijk. De belkwaliteit is met VoLTE een stuk beter dan normaal.

VoLTE Duitsland Vodafone iPhone 6

Hierover schrijft het Duitstalige MobiFlip. In Duitsland konden Vodafone-gebruikers al over VoLTE bellen met een Microsoft Lumia 640. Op de iPhone 6 of iPhone 6 Plus kan de mogelijkheid nu ook worden ingesteld, sinds iOS 8.4 is uitgerold. Bellen over 2G of 3G blijft overigens ook gewoon mogelijk.

Voorlopig is het nog niet mogelijk om in Nederland bij Vodafone via VoLTE te bellen. Dit laat Vodafone Nederland weten aan All About Phones. “We zijn op dit moment bezig met het testen van VoLTE”, vertelt een woordvoerster. “De resultaten hiervan kunnen we nog niet delen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze functionaliteit voor onze klanten beschikbaar komt.”

VoLTE staat voor voice over lte: bellen via een 4G-netwerk. Het verschil met bellen via 2G of 3G is groot. Met bellen via 4G wordt er drie keer meer data verzonden en ontvangen dan bellen via 3G. Met VoLTE wordt er zelfs zes keer zoveel data overgebracht dan wanneer je via 2G belt. Het is dus stukken makkelijker om elkaar te verstaan.

KPN is in Nederland ook al aan het testen met VoLTE. Het is nog onbekend wanneer het mogelijk wordt dat alle gebruikers van een provider over 4G kunnen bellen.

Deze video is weliswaar in het Japans, maar het demonstreet het verschil in audiokwaliteit tussen gewoon bellen en bellen met VoLTE.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

EU-roamingtarieven worden per 2017 afgeschaft

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De Europese Unie heeft het voor elkaar: internationale roamingtarieven worden in 2017 afgeschaft. Er was lang twijfel over of dit wel zou gebeuren.

EU-roamingtarieven worden per 2017 afgeschaft europese vlag

Vannacht werd een deal bereikt na een twaalf uur lang durende vergadering. De Europese politici hebben de afschaffing van de roamingtarieven er doorheen weten te krijgen ondanks weerstand van grote telecombedrijven, zoals Deutsche Telekom, Orange en Telecom Italia. Ook zijn er nog EU-landen die een beschermde telecommarkt hebben.

De Europees commissaris van digitale economie, Günther Oettinger, twitterde erover. Hij vindt het een doorbraak en meldt dat de internationale roamingtarieven binnen de EU gegarandeerd worden afgeschaft over twee jaar.

Het mag dan wel een doorbraak zijn, het is wel een vol jaar later dan ex-EU-commissaris Neelie Kroes had bedoeld. Zij meldde voor de microfoon van BNR dat ze 'buitengewoon teleurgesteld' was in de datum.

Het is namelijk niet per 1 januari 2017, maar pas halverwege dat jaar dat de roaming wordt afgeschaft. Wel komt er volgend jaar alvast een verplichte prijsverlaging aan. Vanaf 30 april 2016 kost een minuut bellen vijf cent. Een sms kost 2 cent en één MB verbruik van het mobiele internet kost vijf cent. Spookrekeningen van vele honderden of zelfs duizenden euro's, waar vakantiegangers in voorbije jaren wel eens mee werden geconfronteerd, zullen zo alvast niet meer voorkomen.

De EU-lidstaten moeten de Brusselse deal nog goedkeuren.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Uber neemt deel van Microsoft's Bing Maps over, inclusief 100 man personeel

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft een deel van Bing Maps van Microsoft overgenomen, inclusief honderd man personeel. Microsoft stopt met het in beeld brengen van de wereld, Uber gaat hiermee verder.

Apple-CEO Tim Cook: 'gebruik Bing, Google Maps of Waze'  schermafbeelding 2012 09 30 om 144218

De dienst van Microsoft, die veel wegheeft van Google Streetview, is met alle apparatuur en de honderd werknemers overgegaan naar Uber. Het taxibedrijf gaat verder met het in kaart brengen van het wegennetwerk. Beide bedrijven hebben de overname bevestigd tegenover Techcrunch.

Welke bedragen er met de overname gemoeid zijn, willen Microsoft noch Uber onthullen. Maar dat doet er ook niet zoveel toe; de gevolgen voor de bijbehorende technologie zijn veel belangrijker. Uber kan de ICT'ers van Microsoft hierbij goed gebruiken en Microsoft heeft ze niet meer zo hard nodig, nu de kaart- en navigatiedienst niet meer als kernactiviteit worden gezien.

Microsoft heeft er gelijktijdig wel op gewezen dat de zoekdienst Bing nog steeds bij de kernactiviteiten van het bedrijf wordt gezien. Wat Uber betreft, is het een belangrijke overname, die het begin van meer van dit soort activiteiten markeert. Wat beide bedrijven precies met de overdracht willen bereiken, is echter nog een beetje een gok, maar de gok dat hier sprake is van een wijziging van de strategie van Microsoft lijkt hier wel veilig.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Gerucht: 'Microsoft wil met Android in zee en laat Windows Phone vallen'

Door Bart Vuijk, | 3 reacties

Microsoft zou het op mobiel gebied over een geheel andere boeg willen gooien. Windows op smartphones zou verdwijnen. Windows op tablets ook. In plaats daarvan wil Microsoft een deal met Google maken. Die komt erop neer dat Microsoft-apps de standaard-apps worden op het Android-platform.

Dit gerucht, meer is het nog niet, is de wereld in geholpen door een notoire lekker die vaker verhalen over de softwaregigant naar buiten brengt. Soms kloppen ze wel, soms niet, dus wat er van dit verhaal waar is, valt niet te zeggen. Dus dit nieuws dient met de nodige korrels zout geconsumeerd te worden.

Duidelijk is wel dat er tekenen zijn dat de top van Microsoft het anders wil aanpakken op mobiel gebied. Windows op smartphones en tablets slaat niet aan. Het Winddows-besturingssysteem is nog wel altijd dominant in de pc-wereld, maar die wereld wordt steeds kleiner.

Microsoft zou de eigen software naar voren willen schuiven bij Google, dat in ruil daarvoor zijn eigen Google-apps laat vallen en die van Microsoft standaard aan gebruikers van Android aanbiedt. Dus geen Google Docs, maar Microsoft Office. Op die manier zou Microsoft toch nog wat te vertellen willen krijgen, in de mobiele wereld die almaar groeit ten koste van computers.

De moeizame relatie tussen Google en Microsoft weerspiegelt zich in de apps die voor Windows en Android beschikbaar zijn. Zo kunnen alle Androidgebruikers onbelemmerd op YouTube komen, maar eigenaren van een Windows-smartphone moeten daar allerlei kunstgrepen voor uithalen. Kies je voor een Windowstelefoon, dan kies je bijvoorbeeld niet voor YouTube en Google Maps. Microsoft merkt dat deze apps razend populair zijn en wil blijkbaar een deal met Google om Microsoft als vaste softwareleverancier voor Android naar voren te schuiven bij gebruikers. Hoe dat in de praktijk gaat uitwerken, is niet te zeggen, maar het verdwijnen van het Windows Phone-platform lijkt er een onderdeel van uit te maken. Als de geruchten tenminste kloppen.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Telefoontjes opnemen standaard mogelijk in mobiele versie Windows 10

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het opnemen van telefoontjes wordt een standaardmogelijkheid in de mobiele versie van Windows 10, die op smartphones staat.

Telefoontjes opnemen standaard mogelijk in mobiele versie Windows 10 recorded calls folder windows10

Dit is niets nieuws voor bezitters van een iPhone of een Androidtelefoon, die hiervoor talloze apps kunnen installeren die dit doen. Maar op een Windows Phone was het opnemen van telefoontjes tot dusver niet mogelijk. De hardware pf de software stelde beperkingen waardoor dit niet kon.

In versie 10149 van Windows 10 Mobile is in de File Explorer - bestandsbeheer - een nieuwe map aangemaakt die Recorded Calls heet. Dit mapje staat tussen de standaardmappen als documenten, downloads, muziek, foto's, ringtones en video's.

Dat betekent dus dat bezitters van bijvoorbeeld een Lumia-telefoon straks de telefoontjes die zij plegen kunnen opnemen en later weergeven.

De bijbehorende app is echter nog niet gevonden in de laatste Windows 10-versie. Dus hoe het precies werkt en hoe het eruit ziet, blijft nog een verrassing.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Snelladen kan nu ook draadloos

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Snelladers, die een toestel binnen een half uurtje voor 60 procent vol laden, bestaan al een tijdje. Maar draadloze laders konden nog niet snelladen. Daar was geen officieel protocol voor. Nu wel.

'Draadloos opladen op Samsung-telefoons in 2014' maxresdefault 1

Draadloos opladen is een mogelijkheid in steeds meer toestellen. Het is handig; geen gepruts met kabeltjes meer, maar gewoon je toestel op een lader leggen die hem dan begint te voorzien van stroom. Dat was tot dusver alleen mogelijk als je een toestel op de gewone snelheid wilde laden.

Het officiële Wireless Power Consortium heeft nu de nieuwste Qi-specificaties aangekondigd, waardoor draadloze laadstations nu ook kunnen snelladen.

Deze snelladende draadloze laadstations bestaan nog niet, maar het nieuwe Qi-protocol legt fabrikanten nu niets meer in de weg om ze te gaan produceren. De laadstations moeten echter ook nog op de 'oude', langzame manier kunnen opladen voor toestellen die niet geschikt zijn voor de snellaadtechnologie.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp

Taylor Swift doet niet mee aan Apple Music-streamingdienst

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Zangeres Taylor Swift weigert haar nieuwe album '1989' aan te bieden via de streamingdienst Apple Music. Eerder trok ze haar muziek al terug van Spotify. Ze is van mening dat haar muziek te goedkoop wordt aangeboden.

Taylor Swift doet niet mee aan Apple Music-streamingdienst taylorswift

De zangeres vindt het onterecht dat Apple Music drie maanden gratis aan de klanten wordt aangeboden. Dat betekent namelijk ook dat de artiesten niets krijgen voor hun muziek in die periode. Ze meldt dat ze het niet voor zichzelf doet, zij kan na vijf succesvolle albums zichzelf en haar band goed bedruipen met de inkomsten uit live concerten.

Maar beginnende artiesten kunnen niet zonder die drie maanden, omdat hun eerste hit dan alweer uit de charts is verdwenen, schrijft ze op haar blog. Dat beleid kan eenvoudig door Apple veranderd worden door de artiesten zelf te betalen, maar het voor de klanten gratis te houden. Het bedrijf heeft daar geld genoeg voor, vindt ze.

Ze schrijft herhaaldelijk dat ze Apple bijzonder bewondert en veel verschuldigd is - waarschijnlijk door de verkoop van haar muziek via iTunes. Als Apple zijn beleid ten aanzien van de gratis eerste drie maanden wijzigt ten gunste van de artiesten, zal ze zich aansluiten, eerder niet.

Lees verder of laat een reactie achter

Facebook Twitter Google+ WhatsApp