All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

Gebruiker kan beveiliging App Store in iOS 8.3 zelf beter instellen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

iOS 8.3 brengt wat wijzigingen met zich mee voor de beveiliging van de App Store van Apple. Zo kun je instellen dat je niet meer je wachtwoord hoeft in te voeren voor het downloaden van gratis apps.

iOS 8.3 instellingen

Dit blijkt uit screenshots die in handen zijn van 9 to 5 Mac. Nu moet je nog bij elke download een wachtwoord invoeren of je vingerafdruk laten scannen. In het instellingenmenu van iOS kun je nu zelf instellen dat dit niet meer hoeft.

Ook is er wat vrijheid gekomen met betrekking tot het downloaden van betaalde apps. Hiervoor kun je nu instellen dat je óf altijd een wachtwoord moet invoeren óf na een kwartier. Dit betekent dat je een kwartier lang geen wachtwoord hoeft in te voeren voor het downloaden van betaalde apps.

De aanpassing aan iOS is ook van toepassing voor iTunes. iOS 8.3 is nu nog in de bètafase. Apple heeft de nieuwe beveiligingsfuncties van de App Store en iTunes nu nog niet aangezet. Het is de verwachting dat de Amerikaanse fabrikant dit pas doet als iOS 8.3 helemaal klaar is en de definitieve versie wordt uitgerold.

Het is nog onbekend wanneer precies de definitieve versie van iOS 8.3 wordt uitgerold. De update brengt een aantal updates met zich mee aan het besturingssysteem van Apple. Zo krijgen iPhones en iPads met iOS een speciaal Emoji-toetsenbord en wordt spraakassistent Siri uitgebreid. Zo spreekt ze nu ook eindelijk Nederlands en kun je Siri ook vragen om een gesprek op de speaker te zetten.

Lees verder of laat een reactie achter

Oppo vindt randloos scherm uit

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

GSM Arena heeft de hand gelegd op een nieuw patent van telefoonfabrikant Oppo, waarin door een optische truc de randen van het scherm volledig onzichtbaar worden. Ze zijn er nog wel, maar je ziet ze niet.

Oppo patent randloos bezelloos scherm

GSM Arena meldt dat zo'n randloos scherm eigenlijk niet geproduceerd kan worden, maar het patent laat zien hoe de reflectie van het licht over de bezels heen schijnt. De projectie van het beeld schijnt dus over de bezels heen naar het glas erboven. Daardoor verdwijnen de randen voor het oog, zodat het lijkt alsof het scherm helemaal geen rand heeft.

Hiermee kan Oppo de schermtechnologie een aardige stap vooruit helpen, want dit patent maakt het vrij goedkoop om 'randloze' schermen te produceren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebogen scherm van de Samsung Galaxy S6 Edge, dat een peperduur stukje glas heeft dat rond de zijkanten van het toestel loopt.

Het patent beschrijft niet of er nog andere gevolgen zijn van de optische truc die hier wordt toegepast, bijvoorbeeld of er vervorming of iets anders aan de zijkanten optreedt of wat de beperkingen van deze nieuwe technologie zijn. Ook wordt niet onthuld hoe groot het scherm dan lijkt, en welke afmetingen het kan aannemen vergeleken met een scherm in een huidige smartphone.

Het patent is midden december al in China geregistreerd maar het is nog niet officieel gepubliceerd. Dat gaat over enkele maanden gebeuren. Of Oppo actieve plannen heeft om dit bijzondere randloze scherm in een nieuwe smartphone te gaan verwerken, is nog niet bekend.

Lees verder of laat een reactie achter

Androidtelefoon 'in beweging' vraagt straks geen pincode meer

Door Bart Vuijk, | 7 reacties

Een Androidtelefoon die in beweging is, omdat de eigenaar het toestel in zijn zak heeft of in een tas, zal straks geen pincode of andere unlockmethode meer vragen. Deze mogelijkheid wordt binnenkort uitgerold naar smartphones die op Android 5.0 Lollipop lopen.

Trusted Places

Nu moet een eigenaar die zijn telefoon na een tijdje pakt, eerst het scherm unlocken met een pincode, een patroon, een scan van het gezicht of - in sommige toestellen - een vingerafdruk. Dat is straks niet meer nodig voor toestellen die 'in beweging' zijn. Zolang de accelerometer in de telefoon 'voelt' dat het in beweging is, heeft de eigenaar het kennelijk op zak en zal het lock er niet op gaan. Pas als de telefoon een tijdje in stilstand is, bijvoorbeeld omdat het aan een lader of op een tafel ligt, gaat het lock erop.

Google hoopt zo iets te doen tegen diefstal. Wie zijn telefoon even laat liggen op een tafeltje in een restaurant, hoeft niet bang te zijn dat dieven toegang krijgen tot alle inhoud van de telefoon. Die zal zelf op slot gaan.

Als een telefoon die van zijn lock af is, aan iemand anders wordt overhandigd, blijft het lock er ook af. De accelerometer kan niet zien wie het toestel vast heeft; het registreert uitsluitend of het toestel in beweging is. Bij gebruik is dat zo.

Deze nieuwe veiligheidsmaatregel wordt uitgerold naar Android 5.0-toestellen. Een update naar Google Play Store-versie 7.0.97 is noodzakelijk om de nieuwe mogelijkheid te kunnen gebruiken.

Lees verder of laat een reactie achter

'Jongeren bankieren massaal mobiel'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Driekwart van de jongeren tussen 16 en 24 jaar bankieren op hun mobiele telefoon. Dat is uitgezocht door onderzoeksbureau Gemalto.

geld money
Bart Vuijk

Gemalto onderzocht de betaalgewoonten van mensen in vijf landen. De VS, Groot-Brittannië, Mexico, Brazilië en Singapore. Meer dan duizend mensen zijn naar hun betalingsgedrag gevraagd.

De Engelse resultaten geven aan dat de helft van de volwassenen en driekwart van de mensen tussen 25 en 34 jaar hun geld online beheren. Een in de vijf gebruikt hun mobiele telefoon voor diverse betalingen, en een kwart kijkt op de telefoon om het saldo te checken. In Amerika heeft eenderde van alle mensen met een mobieltje een bank-app op zijn telefoon staan die ook wordt gebruikt. Het gebruik is in een jaar tijd met vijf procentpunten gestegen.

Uit het onderzoek van Gemalto blijkt dat jongeren zo gesteld zijn op het bankieren via hun mobiel, dat ze bereid zijn om van bank te verwisselen als hun eigen bank niet zo'n app aanbiedt. Banken zonder zo'n app gaan marktaandeel verliezen, voorspelt Gemalto. Jongeren eisen daarnaast absolute veiligheid van het mobiele betaalverkeer. Als er een veiligheidsprobleem rijst, verliezen ze snel hun vertrouwen in de bank.


Vier van de vijf jonge mensen gebruikt nu online bankierdiensten, en 42 procent doet dat meer dan vijf keer per maand. Bijna tweederde gebruikt de apps van hun bank en bijna de helft regelt vrijwel alle bankzaken via de telefoon. Iets meer dan een kwart van de jongeren komt nooit meer in een bankfiliaal.

Lees verder of laat een reactie achter

'Gebruikers van high end-Android stappen over op iOS'

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Steeds meer consumenten die nu nog een dure Android-telefoon hebben, overwegen over te stappen op de iPhone. “De nieuwe iPhones met een groot scherm zijn krachtige alternatieven.”

Apple iPhone 6 Plus hoofdfoto

Dit stelt Roberta Cozza, de onderzoeksdirecteur van Gartner. “Fabrikanten van Android-smartphones hebben er moeite mee om zich te onderscheiden van de concurrentie, maar ook om meer te bieden dan alleen technologie en features. Apple’s ecosysteem en merknaam vormen samen met de grotere schermen in de nieuwe iPhones een krachtig alternatief.”

Gartner verwacht daarom dat de groei van Apple zich dit jaar doorzet. “We verwachten dat de groei die iOS vorig jaar doormaakte zich, ondanks het flinke prijskaartje dat Apple voor zijn toestellen hanteert, doorzet in 2015.”

Redelijk opvallend, aangezien de Galaxy S6 waarschijnlijk de verkooprecords van Samsung gaat verbreken. Dit zou dus betekenen dat de klap valt bij andere, kleinere fabrikanten. De afzet van mobiele telefoons start dit jaar in totaal met 3,5 procent.

Dit komt waarschijnlijk omdat in ontwikkelingslanden steeds meer mensen een smartphone nemen. Zo groeit de markt in bijvoorbeeld India enorm, en wordt ook de Afrikaanse markt steeds interessanter voor smartphonefabrikanten.

Het wordt, kortom, dus interessant om te zien welke fabrikanten van high end Android-telefoons de dupe worden van gebruikers die overstappen op de iPhone 6 of iPhone 6 Plus. Samsung lijkt er weinig van te gaan merken, maar hoe zal dat met HTC gaan? Of LG? Dat wordt interessant om te volgen. De One M9 is net uit en de G4 wordt binnenkort aangekondigd, en waarschijnlijk volgen er daarna van onderzoeksbureau's, zoals Gartner, snel voorspellingen over de verkoop van deze nieuwe vlaggenschepen.

Lees verder of laat een reactie achter

Windows 10 krijgt krachtige compressiemethode

Door Bouke van den Berg, | 4 reacties

Wil je net een app installeren, is het flashgeheugen van je telefoon vol! Heel irritant, zeker omdat je voor je gevoel niet zoveel apps op je smartphone hebt staan. Het meeste opslaggeheugen wordt echter gebruikt door het besturingssysteem. Microsoft heeft voor Windows 10 iets bedacht waardoor het besturingssysteem minder ruimte in gaat nemen op je smartphone.

Windows 10 krijgt krachtige compressiemethode windows10

Het opslaggeheugen van je smartphone wordt vaak nogal opgeslokt door het besturingssysteem. 8GB opslagcapaciteit komt in de werkelijkheid neer op maar 5GB opslaggeheugen, om maar een voorbeeld te noemen. Microsoft lijkt hier iets op gevonden te hebben.

In een blogpost licht de Amerikaanse fabrikant namelijk uitgebreid toe waartoe Windows 10 in staat is. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft beschikt over nieuwe compressiemethoden, waardoor een 32 bit-apparaat 1,5GB ruimte bespaart en een 64 bit-apparaat 2,6GB met Windows 10.

Behoorlijk wat ruimte, en aangezien steeds meer smartphones een 64 bit-processor hebben, ligt het voor de hand dat Microsoft binnenkort ook met een 64 bit-smartphone komt. Zeker gezien de ruimte die het ten opzichte van het huidige Windows Phone 8.1 bespaart.

Windows 10 is het nieuwe besturingssysteem dat Microsoft gaat gebruiken voor computers, tablets, smartphones en de Xbox. Als het goed is wordt het besturingssysteem later dit jaar uitgerold. De nieuwe compressietechniek is hierbij inbegrepen.

Lees verder of laat een reactie achter

In de Neptune Suite bestuurt de smartwatch je tablet en smartphone

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Waar de meeste fabrikanten de smartphone zien als het centrale apparaat dat in de toekomst andere apparaten gaat aansturen, denkt het bedrijf Neptune net wat anders. De smartwatch van Neptune moet het centrale apparaat worden die in verbinding staat met tablets, televisies en smartphones.

In de Neptune Suite bestuurt de smartwatch je tablet en smartphone n1

In de Neptunus Suite moeten zes apparaten naadloos met elkaar samenwerken. Informatie, zoals een beeldscherm, kan supersnel worden overgeplaatst op een ander apparaat via WiGig. Dit is een nieuwe wifi-technologie waarmee draadloos supersnel data wordt uitgewisseld. Het bereik van WiGig is minder sterk dan ‘gewone’ wifi.

Een probleem is dat niet. Wanneer je de Neptunus-smartwatch tegen een van de andere apparaten uit de Suite houdt, zoals je smartphone of tablet, heb je niet een groot bereik nodig. Ook kun je via een dongle in je televisie informatie vanaf je smartwatch op een groot beeld tonen.

De smartwatch heeft een gebogen scherm en ziet er niet uit als een horloge, maar meer als een soort polsband. Hij is waterdicht en wordt door Neptune de hub genoemd. In de hub past een nano simkaart en de band ondersteunt 4G-internet. Hij draait op Android 5.0 Lollipop.

In de Neptune Suite is het de bedoeling dat je dus naadloos van het ene op het andere apparaat kunt overschakelen, afhankelijk van de taak die je wil doen. Wil je een mail tikken? Houdt de band dan in de buurt van je tablet, klik het toetsenbordje aan je tablet vast, en begin met het tikken van een mail. Wil je een WhatsAppje sturen? Dan houd je je smartphone in de buurt van je polsband om een berichtje te sturen.

Alle data wordt dan verzonden via het horloge. De Neptune hub is niet volgestopt met allerlei high end-hardware zodat het horloge alles zelf kan doen, maar het verdeelt dus zijn taken naar apparaten die wel over de benodigde hardware beschikken om de taken uit te voeren.

In de Neptune hub vind je dus geen camera, aangezien die op je smartphone zit. Volgens Neptune gaat met het Suite-systeem de batterij van je apparaten ook langer mee. Je smartphone is eigenlijk niet meer dan een soort extern scherm waarop je handelingen doet. Het handelt niet zelfstandig, aangezien de Neptune hub dit doet.

Neptune is op Indiegogo nu een crowdfundingcampagne gestart. Als je er vroeg bij bent krijg je voor 599 dollar zes apparaten, waaronder dus de polsband, smartphone en tablet. In februari moet de Neptune Suite helemaal af zijn. Voor die tijd hoopt het bedrijf 100 duizend dollar opgehaald te hebben, wat al lang en breed is gelukt. De teller staat al bijna op 8 ton.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Nieuwe techniek verdubbelt levensduur smartphonebatterij’

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Elektronicafabrikant Dyson slaat de handen ineen met start-up Sakti3. Dit bedrijfje is gespecialiseerd in batterijen en beweert dat het de batterijduur van smartphones kan verdubbelen.

Nokia C6-01 batterij

Dit schrijft Technology Review. Dyson gaat de batterijen die door Sakti3 zijn ontworpen gebruiken in zijn nieuwe producten. Het is nog onbekend wanneer Dyson-apparaten, zoals stofzuigers, met deze nieuwe batterijtechnologie worden uitgerust.

Sakti3 gebruikt in zijn batterijen nieuwe materialen en past andere productietechnieken toe. Hierdoor zou de energiedichtheid in batterijen hoger liggen. Dit komt omdat de batterij geen brandbare vloeistoffen in de gebruikelijke lithium-ion batterijen gebruikt die nu vooral in smartphones zitten. Hierdoor is het mogelijk dat de batterijen van Sakti3 meer energie in dezelfde ruimte kunnen opslaan.

In theorie kan dit ervoor zorgen dat de inhoud van smartphonebatterijen kan verdubbelen, zonder dat de omvang van de batterij groter wordt. Dit biedt uitkomst voor de productie van dunne smartphones en telefoons met een display met een hoge resolutie. Smartphones worden steeds dunner en krijgen steeds scherpere displays, dus de techniek van Sakti3 lijkt te gaan voorzien in een behoefte.

Dyson is onder de indruk van start-up Sakti3. “Ze hebben stappen gezet in de prestaties van batterijen die met conventionele batterijtechnieken gewoon niet gemaakt kunnen worden”, zegt Dyson-oprichter James Dyson.

Er is nog niets bekend over de aspiraties van Sakti3 om ook voor smartphones batterijen te gaan produceren. Voorlopig gaat het bedrijf waarschijnlijk alleen aan Dyson zijn producten leveren. Dit is al opvallend. Heel veel start-ups die betere batterijtechnieken claimen te ontwikkelen, hebben er moeite mee om de veelbelovende prototypes ook in massaproductie goed te kunnen produceren.

Lees verder of laat een reactie achter

Sony start uitrol Android 5.0 Lollipop naar Xperia Z3 en Z3 Compact

Door Bouke van den Berg, | 4 reacties

Sony is eindelijk begonnen met het uitrollen van Android 5.0 Lollipop naar een aantal smartphones. Het gaat om een update voor de Xperia Z3 en de Xperia Z3 Compact. Alle andere Xperia Z-apparaten krijgen later de update.

Sony Xperia Z3 design

Dit meldt Sony op zijn blog. Alleen smartphones en tablets in de Xperia Z-lijn van Sony krijgen de update naar Android 5.0 Lollipop. Telefoons als de Xperia M2 en Xperia T3 dus niet, om maar wat voordelen te noemen.

Sony rolt Android 5.0 Lollipop als eerste uit naar Scandinavië en de Baltische staten. Het gaat dus om Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Letland, Estland en Litouwen. Daarna volgen andere markten. Het is nog onbekend wanneer Nederland precies aan de beurt is, maar het lange wachten is dus bijna voorbij. Eindelijk.

Over twee weken start Sony ook de uitrol van Android 5.0 Lollipop naar andere Xperia Z-apparaten, zoals de Xperia Z2 en de Xperia Z1 Compact. Sony zegt het Material Design van Google aan te houden, maar levert wel een eigen uiterlijk met Android 5.0 Lollipop mee.

Daarnaast is het lockscreen aangepast en ziet het notificatiescherm er iets anders uit. Sony belooft ook dat gebruikers meer controle hebben over alle bestanden die op je tablet of smartphone staan. Het moet makkelijker worden om apps van het opslaggeheugen over te zetten naar een Micro sd-kaart.

Sony is relatief laat met zijn update naar Android 5.0 Lollipop. Apparaten van Samsung, HTC, LG en Motorola hebben de update al. Al schieten die ook niet altijd even op. Zo krijgt de eerste Moto X van Motorola vanaf nu pas mondjesmaat Android 5.0 Lollipop, terwijl andere Motorola-smartphones soms eerder Lollipop hadden dan een aantal Nexus-apparaten van Google zelf.

Lees verder of laat een reactie achter

'Microsoft investeert toch niet in Cyanogen'

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Enige tijd geleden kwam naar buiten dat Microsoft zou willen investeren in Cyanogen. Dat is een bedrijf dat nu een interessante Androidschil maakt, maar plannen heeft om het monopolie van Google op de mobiele markt te doorbreken met een eigen versie van Android. Dat blijkt niet waar te zijn, meldt Bloomberg.

CyanogenMod Installer beschikbaar in Google Play Store fff7d cyanogenmod nexus one

Microsoft zou alleen zijn eigen apps naar het Cyanogenplatform willen brengen, net zoals dat al is gebeurd naar de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge vanwege een deal tussen Samsung en Microsoft. Gebruikers van die nieuwe toestellen kunnen bijvoorbeeld OneNote, OneDrive en Skype al voorgeïnstalleerd op hun toestel vinden.

Het plan van Microsoft om als minderheidsaandeelhouder te investeren in Cyanogen, bestaat niet meer, meldt Bloomberg. Niet omdat Microsoft niet zou willen, maar omdat beide bedrijven het oneens werden over de voorwaarden.

Cyanogen boert momenteel niet slecht; van andere investeerders is inmiddels 110 miljoen dollar verkregen waarmee het bedrijf zijn plannen kan uitvoeren. Geld van Microsoft heeft Cyanogen hierdoor niet echt meer nodig bij zijn ambities om Cyanogenmod op zoveel mogelijk smartphones te krijgen.

Wel praten beide bedrijven nog verder, melden de bronnen van Bloomberg. Wellicht komt er toch nog een overeenkomst uit.

Microsoft is er veel aan gelegen dat Cyanogen zoveel mogelijk zand in de Androidmachine van Google gooit. Aan de andere kant brengt Microsoft ook steeds meer apps uit voor zowel Android als iOS, twee concurrerende mobiele besturingssystemen. Waar nu dus ook Cyanogen alvast bij komt.

Lees verder of laat een reactie achter

Zuid-Korea best gedekte en Spanje snelste 4G

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Nederland is een goede subtopper op het gebied van 4G-internet. Zuid-Korea heeft als enige écht landelijke dekking en in Spanje vindt je het snelste 4G-internet dat er is. T-Mobile Nederland is wereldwijd de nummer drie qua 4G-snelheid.

telefoonmast

Dit blijkt uit onderzoek van Open Signal naar de status van 4G-internet in het eerste kwartaal van 2015. De drie Zuid-Koreaanse providers LG U+, olleh en South Korea Telecom bieden wereldwijd de beste dekking. LG U+ nadert écht de volledige landelijke dekking, met een dekking van 99 procent. Olleh heeft 94 procent dekking en South Korea Telecom zit op 93 procent.

Het 4G-internet is in Zuid-Korea alleen niet het snelst. Daarvoor moet je in Spanje of Noorwegen zijn. Vodafone Spanje biedt het snelste 4G-internet, met een gemiddelde snelheid van 25,5 megabit per seconde. NetCom heeft in Noorwegen een snelheid van 23,6 megabit per seconde.

Nederland doet het niet slecht. KPN heeft een dekking van 90 procent. Vodafone zit op 79,2 procent en T-Mobile heeft inmiddels een dekking in Nederland van 64,7 procent. Daarnaast is het 4G-internet van T-Mobile na dat van Vodafone in Spanje en NetCom in Noorwegen de mondiale nummer drie qua snelheid.

Bovendien is de dekking van T-Mobile in Nederland ten opzichte van die andere twee providers in Spanje en Noorwegen beter. Vodafone Spanje heeft een dekking van 45,6 procent, NetCom Noorwegen 59,3 procent. T-Mobile Nederland hoopt tegen het einde van dit jaar landelijke dekking van zijn 4G-netwerk gerealiseerd te hebben.

Lees verder of laat een reactie achter

Mobiel netwerk Tele2 kampt met storing

Update Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het mobiele netwerk van Tele2 kampt met een storing. De provider heeft storingsmeldingen ontvangen van klanten die niet kunnen bellen, sms’en of mobiel bellen.

Tele2 logo

Dit laat Tele2 weten op zijn Facebook-pagina. “Sorry, sorry, sorry! Maar we zijn het al aan het repareren”, laat Tele2 weten. “Heb je een probleem met mobiel bellen, sms’en en 3G-internet? Er zijn storingen gemeld en het kan zijn dat je daar ook last van hebt.”

De provider laat niet weten wanneer de storing is opgelost. “We doen er alles aan om het weer optimaal te laten werken”, schrijft Tele2 verder nog. “Sorry voor het ongemak.”

Update 10.47: De storing bij Tele2 is weer opgelost. Een probleem in het netwerk van T-Mobile lag hier aan ten grondslag. "Vanochtend waren er korte tijd problemen met onze mobiele diensten", laat Tele2 weten. "Deze werden veroorzaakt door een storing in het T-Mobile-netwerk. Als gevolg konden Tele2-klanten rond tien uur niet mobiel bellen en gebeld worden en geen gebruik maken van mobiel internet. Mocht je op dit moment toch nog problemen hebben met je mobiele diensten, zet dan je toestel eenmaal uit en aan. Excuus voor het ongemak

Lees verder of laat een reactie achter

'Toptelefoons vanaf tweede helft dit jaar met snellere wifi-chips'

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Toptelefoons worden vanaf de tweede helft van dit jaar uitgerust met betere wifi-chips. Deze zogeheten WiGig-chips worden onder andere gemaakt door Qualcomm en Intel.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Dit stelt Digitimes op basis van eigen onderzoek. Samsung is ook bezig met WiGig. Deze techniek kan ook door andere fabrikanten gebruikt gaan worden. WiGig staat voor Wireless Gigabit Alliance. De leveranciers hiervan zijn Nitero, Intel, Broadcom, Panasonic en Qualcomm.

Het is de bedoeling dat de techniek van WiGig vanaf de tweede helft in toptelefoons komt te zitten. WiGig opereert op een frequentie van 60 GHz, terwijl de huidige wifi-verbindingen werken tussen de 2,4 en 5 GHz. WiGig moet veel sneller kunnen werken dan de huidige wifi-technologie.

Zo zou de maximale snelheid liggen op 7 gigabit per seconde, wat neerkomt op 0,88 GB per seconde. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een beeldscherm niet meer via een kabel op je computer hoeft te worden aangesloten. Het nadeel van WiGig is dat het signaal minder krachtig is dan het huidige wifi. Dit betekent dat je dan meerdere wifi-boosters in je huis moet plaatsen, zodat je ook op zolder kunt internetten.

Lees verder of laat een reactie achter

Bijna 9 van de 10 groep 8-leerlingen heeft mobiele telefoon

Door Bouke van den Berg, | 4 reacties

Steeds meer basisscholieren hebben een mobiele telefoon. Inmiddels heeft 86 procent van de groep 8-leerlingen een telefoon. Deze wordt doorgaans betaald door de ouders.

App review Android: De Kinderkijkbuis screenshot 2013 04 22 11 00 46

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Ook voor jongere kinderen zijn mobiele telefoons steeds belangrijker. Zo heeft 1 op de 5 leerlingen van een gemiddelde groep 5-klas ook een mobiele telefoon.

Het aantal mobiele telefoontjes in het klaslokaal neemt in ieder geval toe. Zo heeft dus 86 procent van de leerlingen van groep 8 nu een mobiele telefoon, terwijl dat vier jaar geleden nog 70 procent was.

Hoewel kinderen vinden dat ze goed met geld om kunnen gaan, blijft het een feit dat ouders de telefoonrekening in vrijwel alle gevallen betalen. Kinderen komen in de knel als ouders dit niet meer doen. Volgens Wijzer in Geldzaken kan het er dan zelfs soms toe leiden dat kinderen niet meer naar school gaan, omdat ze moeten werken om hun telefoonrekening te kunnen betalen.

Lees verder of laat een reactie achter

'Bellen en internetten over de grens blijft duur'

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Het ziet ernaar uit dat de lidstaten van de EU de bescherming van hun nationale telecombedrijven belangrijker vinden dan de opdracht van Brussel om de internationale roamingtarieven geheel af te schaffen. Dus bellen en internetten over de grens in een andere EU-staat blijft duurder dan thuis.

'Bellen en internetten over de grens blijft duur' flag yellow low

Dit ligt niet aan de EU. Al sinds Neelie Smit eurocommissaris was, probeerde zij de roamingtarieven af te schaffen met het argument dat de economie in de hele EU ermee gediend zou zijn als mensen overal zonder zorgen over spookrekeningen kunnen bellen en internetten op hun mobiele telefoon. Stukje bij beetje zijn die tarieven verlaagd, maar tot een volledige afschaffing lijkt het niet te komen. De lidstaten liggen dwars, ingefluisterd door hun nationale telecombedrijven die deze lucratieve inkomstenbron niet graag willen missen.

De liberale fractie in het Europarlement vindt dit een 'schandalige zaak', om met fractievoorzitter Guy Verhofstadt te spreken. "Een einde aan de roamingkosten om daarmee daadwerkelijk één Europese telecommarkt te stichten was een prioriteit voor alle partijen, van wie er nu vele verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van deze maatregel."

Er zou nu een waterig compromis in de maak zijn, waarbij consumenten in de EU 5MB per dag gratis mogen gebruiken en de rest moeten bijbetalen.

Lees verder of laat een reactie achter

Qualcomm kondigt 'zelfdenkende' Snapdragon 820 aan

Door Bart Vuijk, | 3 reacties

BARCELONA - Chipfabrikant Qualcomm heeft in Barcelona de Snapdragon 820-processor aangekondigd. Dit is niet alleen maar de opvolger van de Snapdragon 810, maar een chip die in staat is om zelf te 'bedenken' welke processen er in gang gezet moeten worden.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Qualcomm zit niet stil. De Snapdragon 810 is nog maar nauwelijks in de laatste lichting high-end smartphones te vinden. De 820 biedt niet weer wat meer snelheid en zuinigheid, maar ook ondersteuning voor het Qualcomm Zeroth-platform. Daarmee krijgen mobiele apparaten een nieuw niveau van intelligentie en personalisatie.

De 820-chip is in staat om dingen te leren over het gebruik van het toestel waar het in zit, en over de omgeving van het toestel. Qualcomm gaf een voorbeeld aan de hand van de camera-applicatie die op elke smartphone zit. De smartphone is in staat aan de hand van het beeld om te ontdekken of er binnen of buiten mee wordt gefotografeerd, of er mensen in het beeld staan, wie dat zijn en of het vrienden van de fotograaf zijn. Ook allerlei andere zaken zoals voedselproducten en zelfs het feit dat je een horloge om hebt, worden meegenomen in het 'denkproces' van de smartphone.

Vervolgens kan de camera de omgeving herkennen en de beste instellingen voor de foto selecteren. Hoe meer foto's je maakt, hoe beter de chip daarin wordt; hij is zelflerend.

Qualcomm heeft op die manier tussen dertig en veertig verschillende situaties voor de camera ingevoerd, waarop de camera-app zichzelf kan instellen. Dat is al een hoop, maar het is nog maar een beginnetje, meldt Qualcomm.

Het Zeroth-platform belooft om ook andere gebieden te ontginnen, waardoor het ook functioneel wordt in huis en in de auto. Qualcomm belooft het platform verder te ontwikkelen, zodat smartphones steeds slimmer worden.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Sony presenteert nieuwe producten op 2 maart’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Sony kondigt op 2 maart in Barcelona op het Mobile World Congress waarschijnlijk nieuwe toestellen aan. Hiervoor geeft de Japanse fabrikant een hint af op Twitter.

‘Sony presenteert nieuwe producten op 2 maart’ Sony

“Dunner, lichter, helderder”, schrijft Sony. Daaronder is een deel van een nieuw apparaat te zien. Waarschijnlijk gaat het hier om een tablet en dan zou het zomaar eens de Xperia Z4 Tablet kunnen zijn. Sony plaatste deze week per ongeluk al een foto van deze tablet online op zijn site.

De kans zit erin dat Sony nog meer producten gaat aankondigen in Barcelona. “Alles wordt op 2 maart 2015 gepresenteerd”, schrijft de fabrikant verder in het Twitter-bericht. Hoewel het nog onduidelijk is om welke producten het gaat, ligt het in de lijn der verwachting dat Sony ook de Xperia M4 Aqua presenteert. Dit is een midrange smartphone dat waterdicht is.

Hierover verscheen ook al wat informatie online. Gisteren, om precies te zijn. Deze smartphone draait waarschijnlijk gelijk op Android 5.0 Lollipop. Interessant, want Sony’s versie van dit besturingssysteem hebben we nog niet gezien. Binnenkort wordt Lollipop uitgerold naar de Xperia Z-toestellen van het bedrijf.

Als Sony inderdaad de Xperia Z4 Tablet aankondigt, krijgen we een beter beeld van het uiterlijk van de Xperia Z4-smartphone. Het is nog onbekend of het vlaggenschip van Sony in Barcelona wordt aangekondigd. Het uiterlijk zal waarschijnlijk veel lijken op voorgangers in de Xperia Z-reeks.

De Sony Xperia Z4 wordt waarschijnlijk Sony’s enige vlaggenschip van dit jaar. Normaal komt de Japanse fabrikant altijd met twee vlaggenschepen, maar wegens een teleurstellend 2014 stapt het bedrijf waarschijnlijk van dat idee af.

Lees verder of laat een reactie achter

Android en iOS domineren bijna complete smartphonemarkt

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Android en iOS worden samen steeds machtiger. In het vierde kwartaal zat op 96,3 procent van alle verscheepte smartphones Android of iOS. Een kleine stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Android is nog steeds de grootste, ondanks iOS 8 en de iPhone 6 van Apple

Toen draaide 95,6 procent van de verscheepte smartphones op Android of iOS. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. In 2014 werden er meer dan een miljard Android-apparaten verkocht. Samsung is nog altijd de grootste Android-afnemer, met meer verscheepte apparaten dan de volgende vijf grote fabrikanten bij elkaar.

Het marktaandeel van iOS nam in 2014 af. Dit komt waarschijnlijk vooral omdat in ontwikkelingslanden veel smartphones met Android zijn verkocht, want voor Apple was 2014 een uiterst succesvol jaar met een denderende verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Windows Phone is dus totaal niet opgewassen tegen de twee besturingssystemen. Toch steeg het gebruik van Microsofts besturingssysteem een klein beetje, met 4,2 procent.

IDC is benieuwd hoe het iOS en Android in 2015 vergaat. “Dat gaan we nauwgezet volgen”, vertelt Ramon Llamas, de onderzoeksdirecteur van IDC. “Apple heeft met de iPhone 6 Plus de phabletmarkt betreden en daar ligt voor het bedrijf nu een aantal nieuwe uitdagingen. Ondertussen stagneerde de groei van Samsung, waardoor Android nu meer afhankelijk is van kleinere fabrikanten om voor een hogere verkoop te zorgen.”

Melissa Chau van IDC denkt niet dat een besturingssysteem dit jaar de concurrentie met Android en iOS kan aangaan, al wordt dat wel geprobeerd. “Microsoft heeft nog nooit zulke goedkope Lumia’s op de markt gebracht en Tizen is in India eindelijk gelanceerd. Men is hongerig om wat marktaandeel van Android af te snoepen.”

Lees verder of laat een reactie achter

Stemmen via smartphone al mogelijk in Estland

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

In Estland hoeven kiezers niet naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen, maar stemmen ze met hun smartphone en een computer. Voor het elektronisch stemmen hoeven ze de deur niet meer uit en het is zo gepiept.

Stemmen

Het duurt maar een minuutje om je stem uit te brengen in het Baltische land. De technologie die Estland hiervoor gebruikt, is goed dichtgetimmerd, maar nog maar in een paar landen in gebruik.

In een filmpje legt de premier van Estland uit hoe simpel het werkt. Hij stemt met behulp van een laptop en een iPhone. Hij logt in op een website op de computer, die een pincode naar de telefoon stuurt. Daarop moet hij weer een andere pincode invoeren, een soort DigiD. Vervolgens kan hij op de computer zijn stem uitbrengen. Na een laatste bevestiging is het stemproces afgerond.

Op die manier kunnen mensen ook stemmen als ze in het buitenland zijn, in een ziekenhuis liggen of op een andere manier verhinderd zijn om op de gebruikelijke manier een stemlokaal op te zoeken. Burgers van het land laten via twitter weten dat ze blij zijn met deze vooruitstrevende mogelijkheid.

Hackers schijnen de Estlandse politiek niet zo interessant te vinden, maar los daarvan, is het de vraag of het stemmen via internet wel zo veilig is. In Estland doen ze daar niet zo moeilijk over. Inwoners van het land kunnen via internet hun gezondheidsdossier managen, het huiswerk van hun kinderen inzien en een bedrijf opzetten. Dat maakt allemaal deel uit van de digitale strategie van de regering, waarmee Estland voorop loopt in de wereld.

Hieronder het filmpje waarin de premier op zijn macbook met behulp van zijn iPhone zijn stem uitbrengt.

Lees verder of laat een reactie achter

Google introduceert spraakgestuurde instellingen in Android Lollipop

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Google heeft stilletjes een nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd in Android 5.0 Lollipop. Het is nu mogelijk om de instellingen met de stem te wijzigen. Zaklamp aan, wifi uit, open instellingenmenu: dat zijn zo'n beetje de belangrijkste mogelijkheden. Helaas werkt het alleen nog in het Engels.

Het is in het Nederlands nog niet mogelijk om een Android Lollipop-apparaat toe te spreken. Spreek je een van de commando's hierboven uit, dan opent het toestel een zoekvenster. Zet je de toesteltaal in het Engels, dan lukt het wel. Bluetooth on, wifi off, open settings: dat werkt allemaal.

Het rijtje spraakgestuurde instellingen is nog niet erg lang. Bloggers hebben geprobeerd om er talloze commando's op los te laten, maar verder dan de aansturing van bluetooth, nfc, wifi, vliegtuigmodus, de zaklamp en het openen van het instellingenmenu lijkt het vooralsnog niet te gaan. Het werkt in het Engels wel goed. We hebben het uitgeprobeerd op een Nexus 7, die op Android 5.0.2 loopt, en de commando's werden vlotjes uitgevoerd. Het gaat een stuk sneller dan met de vingers.

In het Nederlands is dit dus nog niet mogelijk. Wel kun je met een apparaat dat op Android 5.0 loopt apps openen met de stem, en een gesproken adres invoeren in Google Maps.

Lees verder of laat een reactie achter