All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

'Bellen en internetten over de grens blijft duur'

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Het ziet ernaar uit dat de lidstaten van de EU de bescherming van hun nationale telecombedrijven belangrijker vinden dan de opdracht van Brussel om de internationale roamingtarieven geheel af te schaffen. Dus bellen en internetten over de grens in een andere EU-staat blijft duurder dan thuis.

'Bellen en internetten over de grens blijft duur' flag yellow low

Dit ligt niet aan de EU. Al sinds Neelie Smit eurocommissaris was, probeerde zij de roamingtarieven af te schaffen met het argument dat de economie in de hele EU ermee gediend zou zijn als mensen overal zonder zorgen over spookrekeningen kunnen bellen en internetten op hun mobiele telefoon. Stukje bij beetje zijn die tarieven verlaagd, maar tot een volledige afschaffing lijkt het niet te komen. De lidstaten liggen dwars, ingefluisterd door hun nationale telecombedrijven die deze lucratieve inkomstenbron niet graag willen missen.

De liberale fractie in het Europarlement vindt dit een 'schandalige zaak', om met fractievoorzitter Guy Verhofstadt te spreken. "Een einde aan de roamingkosten om daarmee daadwerkelijk één Europese telecommarkt te stichten was een prioriteit voor alle partijen, van wie er nu vele verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van deze maatregel."

Er zou nu een waterig compromis in de maak zijn, waarbij consumenten in de EU 5MB per dag gratis mogen gebruiken en de rest moeten bijbetalen.

Lees verder of laat een reactie achter

Qualcomm kondigt 'zelfdenkende' Snapdragon 820 aan

Door Bart Vuijk, | 3 reacties

BARCELONA - Chipfabrikant Qualcomm heeft in Barcelona de Snapdragon 820-processor aangekondigd. Dit is niet alleen maar de opvolger van de Snapdragon 810, maar een chip die in staat is om zelf te 'bedenken' welke processen er in gang gezet moeten worden.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Qualcomm zit niet stil. De Snapdragon 810 is nog maar nauwelijks in de laatste lichting high-end smartphones te vinden. De 820 biedt niet weer wat meer snelheid en zuinigheid, maar ook ondersteuning voor het Qualcomm Zeroth-platform. Daarmee krijgen mobiele apparaten een nieuw niveau van intelligentie en personalisatie.

De 820-chip is in staat om dingen te leren over het gebruik van het toestel waar het in zit, en over de omgeving van het toestel. Qualcomm gaf een voorbeeld aan de hand van de camera-applicatie die op elke smartphone zit. De smartphone is in staat aan de hand van het beeld om te ontdekken of er binnen of buiten mee wordt gefotografeerd, of er mensen in het beeld staan, wie dat zijn en of het vrienden van de fotograaf zijn. Ook allerlei andere zaken zoals voedselproducten en zelfs het feit dat je een horloge om hebt, worden meegenomen in het 'denkproces' van de smartphone.

Vervolgens kan de camera de omgeving herkennen en de beste instellingen voor de foto selecteren. Hoe meer foto's je maakt, hoe beter de chip daarin wordt; hij is zelflerend.

Qualcomm heeft op die manier tussen dertig en veertig verschillende situaties voor de camera ingevoerd, waarop de camera-app zichzelf kan instellen. Dat is al een hoop, maar het is nog maar een beginnetje, meldt Qualcomm.

Het Zeroth-platform belooft om ook andere gebieden te ontginnen, waardoor het ook functioneel wordt in huis en in de auto. Qualcomm belooft het platform verder te ontwikkelen, zodat smartphones steeds slimmer worden.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Sony presenteert nieuwe producten op 2 maart’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Sony kondigt op 2 maart in Barcelona op het Mobile World Congress waarschijnlijk nieuwe toestellen aan. Hiervoor geeft de Japanse fabrikant een hint af op Twitter.

‘Sony presenteert nieuwe producten op 2 maart’ Sony

“Dunner, lichter, helderder”, schrijft Sony. Daaronder is een deel van een nieuw apparaat te zien. Waarschijnlijk gaat het hier om een tablet en dan zou het zomaar eens de Xperia Z4 Tablet kunnen zijn. Sony plaatste deze week per ongeluk al een foto van deze tablet online op zijn site.

De kans zit erin dat Sony nog meer producten gaat aankondigen in Barcelona. “Alles wordt op 2 maart 2015 gepresenteerd”, schrijft de fabrikant verder in het Twitter-bericht. Hoewel het nog onduidelijk is om welke producten het gaat, ligt het in de lijn der verwachting dat Sony ook de Xperia M4 Aqua presenteert. Dit is een midrange smartphone dat waterdicht is.

Hierover verscheen ook al wat informatie online. Gisteren, om precies te zijn. Deze smartphone draait waarschijnlijk gelijk op Android 5.0 Lollipop. Interessant, want Sony’s versie van dit besturingssysteem hebben we nog niet gezien. Binnenkort wordt Lollipop uitgerold naar de Xperia Z-toestellen van het bedrijf.

Als Sony inderdaad de Xperia Z4 Tablet aankondigt, krijgen we een beter beeld van het uiterlijk van de Xperia Z4-smartphone. Het is nog onbekend of het vlaggenschip van Sony in Barcelona wordt aangekondigd. Het uiterlijk zal waarschijnlijk veel lijken op voorgangers in de Xperia Z-reeks.

De Sony Xperia Z4 wordt waarschijnlijk Sony’s enige vlaggenschip van dit jaar. Normaal komt de Japanse fabrikant altijd met twee vlaggenschepen, maar wegens een teleurstellend 2014 stapt het bedrijf waarschijnlijk van dat idee af.

Lees verder of laat een reactie achter

Android en iOS domineren bijna complete smartphonemarkt

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Android en iOS worden samen steeds machtiger. In het vierde kwartaal zat op 96,3 procent van alle verscheepte smartphones Android of iOS. Een kleine stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Android is nog steeds de grootste, ondanks iOS 8 en de iPhone 6 van Apple

Toen draaide 95,6 procent van de verscheepte smartphones op Android of iOS. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. In 2014 werden er meer dan een miljard Android-apparaten verkocht. Samsung is nog altijd de grootste Android-afnemer, met meer verscheepte apparaten dan de volgende vijf grote fabrikanten bij elkaar.

Het marktaandeel van iOS nam in 2014 af. Dit komt waarschijnlijk vooral omdat in ontwikkelingslanden veel smartphones met Android zijn verkocht, want voor Apple was 2014 een uiterst succesvol jaar met een denderende verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Windows Phone is dus totaal niet opgewassen tegen de twee besturingssystemen. Toch steeg het gebruik van Microsofts besturingssysteem een klein beetje, met 4,2 procent.

IDC is benieuwd hoe het iOS en Android in 2015 vergaat. “Dat gaan we nauwgezet volgen”, vertelt Ramon Llamas, de onderzoeksdirecteur van IDC. “Apple heeft met de iPhone 6 Plus de phabletmarkt betreden en daar ligt voor het bedrijf nu een aantal nieuwe uitdagingen. Ondertussen stagneerde de groei van Samsung, waardoor Android nu meer afhankelijk is van kleinere fabrikanten om voor een hogere verkoop te zorgen.”

Melissa Chau van IDC denkt niet dat een besturingssysteem dit jaar de concurrentie met Android en iOS kan aangaan, al wordt dat wel geprobeerd. “Microsoft heeft nog nooit zulke goedkope Lumia’s op de markt gebracht en Tizen is in India eindelijk gelanceerd. Men is hongerig om wat marktaandeel van Android af te snoepen.”

Lees verder of laat een reactie achter

Stemmen via smartphone al mogelijk in Estland

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

In Estland hoeven kiezers niet naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen, maar stemmen ze met hun smartphone en een computer. Voor het elektronisch stemmen hoeven ze de deur niet meer uit en het is zo gepiept.

Stemmen

Het duurt maar een minuutje om je stem uit te brengen in het Baltische land. De technologie die Estland hiervoor gebruikt, is goed dichtgetimmerd, maar nog maar in een paar landen in gebruik.

In een filmpje legt de premier van Estland uit hoe simpel het werkt. Hij stemt met behulp van een laptop en een iPhone. Hij logt in op een website op de computer, die een pincode naar de telefoon stuurt. Daarop moet hij weer een andere pincode invoeren, een soort DigiD. Vervolgens kan hij op de computer zijn stem uitbrengen. Na een laatste bevestiging is het stemproces afgerond.

Op die manier kunnen mensen ook stemmen als ze in het buitenland zijn, in een ziekenhuis liggen of op een andere manier verhinderd zijn om op de gebruikelijke manier een stemlokaal op te zoeken. Burgers van het land laten via twitter weten dat ze blij zijn met deze vooruitstrevende mogelijkheid.

Hackers schijnen de Estlandse politiek niet zo interessant te vinden, maar los daarvan, is het de vraag of het stemmen via internet wel zo veilig is. In Estland doen ze daar niet zo moeilijk over. Inwoners van het land kunnen via internet hun gezondheidsdossier managen, het huiswerk van hun kinderen inzien en een bedrijf opzetten. Dat maakt allemaal deel uit van de digitale strategie van de regering, waarmee Estland voorop loopt in de wereld.

Hieronder het filmpje waarin de premier op zijn macbook met behulp van zijn iPhone zijn stem uitbrengt.

Lees verder of laat een reactie achter

Google introduceert spraakgestuurde instellingen in Android Lollipop

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Google heeft stilletjes een nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd in Android 5.0 Lollipop. Het is nu mogelijk om de instellingen met de stem te wijzigen. Zaklamp aan, wifi uit, open instellingenmenu: dat zijn zo'n beetje de belangrijkste mogelijkheden. Helaas werkt het alleen nog in het Engels.

Het is in het Nederlands nog niet mogelijk om een Android Lollipop-apparaat toe te spreken. Spreek je een van de commando's hierboven uit, dan opent het toestel een zoekvenster. Zet je de toesteltaal in het Engels, dan lukt het wel. Bluetooth on, wifi off, open settings: dat werkt allemaal.

Het rijtje spraakgestuurde instellingen is nog niet erg lang. Bloggers hebben geprobeerd om er talloze commando's op los te laten, maar verder dan de aansturing van bluetooth, nfc, wifi, vliegtuigmodus, de zaklamp en het openen van het instellingenmenu lijkt het vooralsnog niet te gaan. Het werkt in het Engels wel goed. We hebben het uitgeprobeerd op een Nexus 7, die op Android 5.0.2 loopt, en de commando's werden vlotjes uitgevoerd. Het gaat een stuk sneller dan met de vingers.

In het Nederlands is dit dus nog niet mogelijk. Wel kun je met een apparaat dat op Android 5.0 loopt apps openen met de stem, en een gesproken adres invoeren in Google Maps.

Lees verder of laat een reactie achter

Google wil Wallet laten concurreren met Apple Pay

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Google heeft al jarenlang Wallet, een betaalproduct dat niet zo populair is. Er werd tot dusver ook vrij weinig moeite in gestoken om het populair te maken. Dat gaat nu veranderen. Google heeft bemerkt dat Apple met betaaldienst Apple Pay aardig scoort, en wil Wallet nu ook slijten aan telecombedrijven, smartphonefabrikanten en banken.

geld money
Bart Vuijk

Een en ander gaat leiden tot een nieuwe app die in mei moet worden gelanceerd. The Wall Street Journal schrijft dat hierover gesprekken worden gevoerd met de bedrijven die ook Apple Pay hebben omarmd als nieuwe betaalmogelijkheid.

Wallet is niet populair geworden omdat andere bedrijven er niet aan mee wilden doen. Overigens is er naast Apple Pay nog een kaper op de kust voor Wallet: Samsung. De Koreaanse elektronicagigant heeft onlangs LoopPay overgenomen. Dit biedt smartphonebezitters de mogelijkheid om te betalen met alle telefoons, want het werkt ook zonder NFC-chip in het toestel.

Lees verder of laat een reactie achter

Steeds meer Japanners nemen weer een uitklapbare telefoon

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De uitklapbare telefoon is na zeven jaar weer bezig aan een opmars in Japan. Steeds meer Japanners nemen zo’n uitklapbare telefoon. De verkoop van gewone smartphones is daarentegen gedaald.

Steeds meer Japanners nemen weer een uitklapbare telefoon golden2

Dit blijkt uit informatie van marktonderzoeker MM Research Institute, aldus Reuters. Japanners zouden gehecht zijn aan de vertrouwde werking van deze telefoons. Bovendien zijn deze uitklapbare telefoons veel goedkoper dan smartphones.

De toestelprijs van een smartphone ligt in Japan bovengemiddeld hoog. Uitklapbare telefoons zijn daarentegen weer heel goedkoop. In 2014 steeg de verkoop van dit telefoontype met 5,7 procent naar 10,58 miljoen. De verkoop van smartphones daalde voor het tweede jaar op rij. Met 5,3 procent om precies te zijn, tot 27,7 miljoen verkochte smartphones.

In Japan worden er nog genoeg uitklapbare telefoons aangeboden, en die voorzien dus in een behoefte. Fabrikanten als Panasonic en NEC willen niet langer de strijd aangaan met smartphonegiganten als Apple en Samsung en richten zich weer op de ontwikkeling van uitklapbare telefoons. Ook Fujitsu en Sharp zijn actief op de markt van uitklapbare telefoons.

Ondertussen heeft Samsung de laatste tijd ook weer uitklapbare telefoons uitgebracht. Dit zijn wel smartphones, die op Android draaien en over twee touchscreens beschikt: aan de binnen- én buitenkant. Het is onbekend hoe deze telefoons het in Japan doen.

De Japanse markt voor telefoons is wel zo goed als verzadigd. 98,5 procent van de Japanners heeft namelijk een telefoon. Er is dus niet veel ruimte meer voor groei, maar misschien dat meer mensen dus wel terugstappen van een smartphone naar een uitklapbare telefoon.

Hiermee kun je vaak ook internetten, al gaat het om een eenvoudige uitvoering hiervan. Zo kun je er mee e-mailen en browsen.

Lees verder of laat een reactie achter

Samsung presenteert mogelijke processor voor Galaxy S6

Door Bouke van den Berg, | 4 reacties

Samsung heeft een nieuwe processor gepresenteerd die waarschijnlijk in de Galaxy S6 komt. Het gaat om de nieuwe Exynos 7 Octa-chipset, die geproduceerd is op 14 nanometer en volgens de finfet-methode is ontwikkeld.

Samsung Exynos 7 Octa
Samsung Exynos 7 Octa

Dit laat Samsung weten in een persbericht. De Exynos 7 Octa maakt gebruik van vier Cortex A57-kernen en vier Cortex A53-kernen. Samsung heeft in de eerste Exynos 7 Octa al een processor met die acht kernen, maar die chipset is geproduceerd op 20 nanometer. Dat stukje silicium had als typenummer 5433, voor de nieuwe versie heeft Samsung nog geen typenummer bekend gemaakt.

De nieuwe Exynos 7 Octa is, omdat hij op 14 nanometer is geproduceerd, zuiniger en efficiënter. Omdat de processor volgens de finfet-methode is ontwikkeld, schakelen transistors sneller en zijn ze zuiniger. Dit komt vanwege lagere lekstromen. Bovendien is zo’n processor goedkoper om te produceren voor Samsung, wat goed nieuws kan zijn voor de toestelprijs. Samsung zou al jaren bezig zijn deze finfet-methode te verfijnen.

Het aankondigen van deze high end-processor, versterkt het vermoeden dat Samsung de Snapdragon 810-processor links laat liggen voor de Galaxy S6. Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat Samsung de Exynos 7 Octa in zijn nieuwe vlaggenschip gaat gebruiken.

Samsung is van plan om de finfet-methode ook toe te passen op andere processors die het ontwikkeld. Naar eigen zeggen investeert de Zuid-Koreaanse fabrikant al sinds het begin van het millennium grof geld in deze methode.

“Dit is zonder twijfel de meest geavanceerde technologie in zijn soort”, zegt Gabsoo Han over de techniek. Hij is vicepresident van de betrokken afdeling van Samsung. “We denken dat de productie van onze 14nm processors een goede invloed hebben op de groei van de mobiele industrie. Baanbrekende smartphones worden hierdoor nog krachtiger.”

Lees verder of laat een reactie achter

'Qualcomm Snapdragon 810-processor minder heet dan 801'

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Na de klachten van Samsung over de oververhitte Qualcomm Snapdragon 810-processoren zijn onderzoekers hier eens mee aan de slag gegaan. Ze vergeleken de 810 met de voorganger 810. De conclusie: de 810 is een stuk koeler dan de 801. Had Samsung dan toch ongelijk?

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Samsung weigert de Qualcomm Snapdragon 810 in de Galaxy S6 te zetten vanwege het oververhittingsprobleem. Nadat Samsung dit naar buiten bracht, waren LG en andere concurrenten er als de kippen bij om het verhaal als flauwekul te bestempelen. LG gebruikt de 810 wel gewoon in zijn laatste modellen en meldt dat er van een oververhittingsprobleem niets is te merken.

Onderoekers van STJS Gadgets Portal hebben de zaak nu eens goed onderzocht. De 810 en de 801 zijn allebei op de pijnbank gelegd met een thermometer in hun mond. De temperatuur van het laboratorium waarin de test plaatsvond, was 25 graden.

Vervolgens werden zware taken op de beide processoren losgelaten, zoals een spelletje Asphalt 8 en het opnemen van 4K video. In de eerste test liep de temperatuur van de Snapdragon 810 op tot veertig graden Celsius. De 801 kwam echter tot 45 graden. In de tweede test kwam de Snapdragon 810 tot 35 graden, terwijl de 801 tot 43 graden kwam.

Dit onderzoek toont aan dat de nieuwste generatie Qualcomm-chips toch koeler is dan zijn voorganger. Maar de temperatuur kan nog aardig worden beïnvloed door de telefoon waar de chip in wordt gebouwd. Het design van de telefoon kan de temperatuur van de chip nog aardig laten oplopen of juist verminderen.

Lees verder of laat een reactie achter

'Apple presenteert muziekstreamingdienst in de zomer'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Apple zou in de komende zomer een nieuwe muziekstreamingdienst uitrollen. Het wordt een fusie van iTunes Radio en het vorig jaar overgenomen Beats Music, melden bronnen in Amerika.

Apple iPad Air 2 review img 0167

Speculaties over die nieuwe muziekstreamingdienst, die moet concurreren met Spotify en Google Music, doen al de ronde sinds de overname van Beats door Apple. iTunes Radio loopt niet zo hard, en Beats Music zou hier verandering in moeten brengen.

Echter, achter de schermen verloopt alles allerminst op rolletjes. Het is volgens een ingewijde 'een zooitje' bij de afdeling van Apple die de twee streamingdiensten in één gelikte Spotify-achtige muziekabonneedienst moet omsmeden.

Er zou echter wel haast achter worden gezet door Apple. 9to5Mac meldt dat versie 8.4 van iOS waarschijnlijk wordt voorzien van deze nieuwe streamingdienst. Die nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone en de iPad wordt naar alle waarschijnlijkheid tijdens het jaarlijkse WWDC-symposium gepresenteerd. Of de nieuwe streamingdienst dan alle problemen heeft opgelost, blijft dus afwachten.

Lees verder of laat een reactie achter

Visa wil met gps creditcarduitgaven controleren

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Creditcardmaatschappij Visa wil met behulp van de gps in een smartphone controleren of een uitgave wel door de eigenaar wordt gedaan. Als de creditcard te ver weg is van de smartphone van de eigenaar, kan de betaling niet deugen en is of de creditcard, of de telefoon waarschijnlijk gestolen, zo is de gedachte.

Samsung Galaxy S IV komt met mobiele betalingdienst van VISA visa logo

Door met de gps-gegevens van de smartphone van de eigenaar te controleren of de creditcard en de smartphone op dezelfde plek zijn, hoopt Visa creditcardfraude te voorkomen. Nu controleert Visa dit soort uitgaven nog met een telefoontje. Dat moet makkelijker kunnen met de gps in smartphones, is de gedachte.

De service die Visa in april wil uitrollen naar de eigenaren van een Visa-card, is optioneel. Met de nieuwe dienst worden de coordinaten van de smartphone dan vergeleken met de coordinaten van een betaalautomaat.

Visa heeft contracten gesloten met banken die de Visa-card uitgeven, om deze optie aan de bankier-apps toe te laten voegen. De optie laat het toe om binnen 75 kilometer rondom de woonplaats probleemloos te betalen. Kom je daar buiten, dan zullen de gps-coordinaten van de creditcardbetaling worden vergeleken met die van de smartphone van de eigenaar. Een eigenaar moet dan natuurlijk niet zijn telefoon vergeten als hij honderd kilometer verder een jas koopt.

Visa hoopt zo flink wat geld te besparen, niet alleen aan het voorkomen van creditcardfraude, maar ook aan telefonische verificatieprocessen na een aankoop. Die nemen in een winkel ook nogal wat tijd in beslag, wat lastig is als je een rij klanten achter je hebt staan.

Met zo'n nieuwe optie zou je verwachten dat privacy-beschermers vooraan zouden staan om dit af te keuren, want Visa volgt op deze manier de bewegingen van zijn klanten. Maar die zijn juist tevreden over de nieuwe service. Privacy-experts wijzen erop dat het een goede manier kan zijn om creditcardfraude te voorkomen en de optie om gps te gebruiken ter verificatie van betalingen, kan altijd worden aan- en uitgezet. Visa belooft overigens dat de locatiegegevens van zijn klanten nooit zullen worden misbruikt voor marketingdoeleinden.

Creditcardfraude is geen kleine criminaliteit. In 2012 verloren de creditcardmaatschappijen hier vier miljard dollar aan.

Lees verder of laat een reactie achter

Apple Car Play wellicht voorbode van echte Apple Car

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Apple presenteerde bijna een jaar geleden Apple Car Play, software waarmee iOS-apparaten zoals de iPhone en de iPad aan een auto gekoppeld kunnen worden. Volgens The Wall Street Journal is dit slechts een voorbode geweest van de ontwikkeling van een echte auto door Apple. Het bedrijf zou er al duizend mensen aan laten werken.

Ferrari en Mercedes gaan met Apples CarPlay rijden carplay
Een impressie die Apple maakte van CarPlay

De Amerikaanse zakenkrant meldt dat Apple bij autofabrikanten mensen heeft weggekocht om aan het project te werken. Het zou nog jaren duren voordat de eerste Apple Car of iCar de showrooms bereikt, maar het is niettemin een zeer serieus project van de iPhonefabrikant. The Wall Street Journal houdt nog wel een slag om de arm. De krant meldt dat nog niet zeker is of het hele project uiteindelijk uitmondt in de productie van een auto door Apple.

Apple zou met de autoplannen Google volgen, dat al langer bezig is op dit gebied, met zelfsturende auto's en in de voetsporen van Tesla, dat successen boekt met de verkoop van elektrische auto's. De onlangs uitgelekte beelden van Apple-minibusjes met allerlei sensors en camera's op het dak zouden onderdeel uitmaken van de plannen om een Apple Car uit te brengen.

Onlangs heeft Apple een belangrijke medewerker van Mercedes-Benz in dienst genomen, die volgens bronnen van The Wall Street Journal een team aanstuurt in het geheime lab waar Apple de auto ontwikkelt. Overigens zou die niet zelfsturend zijn, zoals de Google-auto's, meldde een anonieme bron aan de krant.

Apple Car Play, dat vorig jaar is uitgebracht, laat gebruikers via hun iPhone of ander iOS-apparaat contact maken met de auto waardoor ze kunnen bellen of naar voicemails kunnen luisteren zonder de handen van het stuur te halen. Apple Car Play werd gelijktijdig gepresenteerd met HealthKit en HomeKit, software waarmee Apple zijn software naar de huiskamer en de gezondheidszorg wil brengen.

Lees verder of laat een reactie achter

Sim Only populairste abonnementsvorm in vierde kwartaal 2014

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Sim Only is nu populairder dan een abonnement met ‘gratis’ smartphone. Dit blijkt uit cijfers van GfK. In het vierde kwartaal was 53 procent van de verkochte smartphones in combinatie met een Sim Only-abonnement aangeschaft.

Simyo sim only simkaart

En dat de groei toeneemt, blijkt als je de cijfers van december bekijkt. Toen was 56 procent van alle nieuwe toestellen verkocht in combinatie met een Sim Only-abonnement. In hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dit aandeel 11 procent lager.

Er lijkt dus geen sprake te zijn van een incident. Steeds meer mensen nemen een Sim Only-abonnement omdat ze daarmee meer geld besparen. De maandelijkse lasten van een telefoonrekening zijn met Sim Only lager omdat de telefoon al is afbetaald. Bij een normaal abonnement, waarbij je gelijk de smartphone krijgt, betaal je de smartphone over de abonnementsperiode maandelijks af.

Een reden voor het succes van Sim Only kan de controle die de klant heeft zijn. Zo kun je bij steeds meer providers elke maand de hoogte van je bel- en internetbundels los van elkaar naar beneden en boven bijstellen.

Volgens GfK (PDF) is er ook een interessante trend gaande op het gebied van accessoires. De omzet van mobiele accessoires is in het vierde kwartaal met 27 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook opvallend is dat telefoonhoesjes juist minder goed worden verkocht.

Er worden dus meer andere accessoires verkocht, zoals headsets. De hoesjes waren in het afgelopen kwartaal goed voor 35 procent van de verkoop van accessoires, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog 40 procent was.

Lees verder of laat een reactie achter

'iOS 9 moet vooral stabieler en kleiner in omvang zijn'

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

Apple zal met iOS 9 zijn besturingssysteem voor de iPhone en iPad niet uitbreiden met allerlei nieuwe functies. De Amerikaanse fabrikant legt bij de ontwikkeling van iOS 9 juist de focus op het verbeteren van de stabiliteit van het besturingssysteem.

'iOS 9 moet vooral stabieler en kleiner in omvang zijn' Apple

Dit melden bronnen tegen het doorgaans goed ingelichte 9to5Mac. iOS 9 draagt codenaam ‘Monarch’. Volgens de site bevat de nieuwe versie vooral verbeteringen voor onder de motorkap. Visueel zal de gebruiker dus niet zoveel verschil zien.

Bij Apple zou de focus voor iOS 9 ontzettend liggen bij het fixen van bugs en het waarborgen van de stabiliteit. Daarnaast moet het nieuwe besturingssysteem beter presteren. Apple vindt dit belangrijker dan het toevoegen van nieuwe, grote functies.

Daarnaast wil de fabrikant uit Cupertino de grootte van het besturingssysteem binnen de perken houden. Zeker met het oog op de vele klanten die een apparaat hebben met 16GB opslaggeheugen. Bij de uitrol van iOS 8 kreeg Apple veel kritiek op het feit dat het besturingssysteem zoveel ruimte in beslag nam.

Apple kondigt iOS 9 waarschijnlijk in september aan. Dit doet het eigenlijk altijd, ongeveer tegelijkertijd met de release van nieuwe iPhones. Inmiddels wordt er ook nog druk gewerkt aan iOS 8. iOS 8.2 komt er waarschijnlijk in maart aan en inmiddels is een betaversie van iOS 8.3 beschikbaar voor ontwikkelaars.

Het is nog onbekend welke voor welke apparaten Apple een iOS 9-update maakt. Zo kan het al een stuk makkelijker worden om op de omvang van de update te letten als het alleen voor de 64 bit-apparaten een update maakt.

Lees verder of laat een reactie achter

Apple patenteert vingerafdruksensor in het scherm

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Apple wil blijkbaar van de dikke bezels onder en boven het scherm van de iPhone en iPad af, en heeft daartoe een nieuw patent geregistreerd waardoor de vingerafdruksensor in de home-knop naar het scherm kan verhuizen.

Apple patenteert vingerafdruksensor in het scherm untitled us20150036065a1 copy page 8 of 24 600x328

Alle iPhones sinds de allereerste hebben een homeknop onder het scherm, die sinds de 5S ook een vingerafdruksensor heeft gekregen. Die sensor biedt aardige functies, zoals het unlocken van de telefoon en op een makkelijke manier betalen voor bijvoorbeeld muziek en apps. Die functies wil Apple natuurlijk graag behouden, mocht in een toekomstige versie van de telefoon de homeknop verdwijnen om het scherm groter te kunnen maken zonder dat het toestel dat wordt.

In het patent wordt omschreven hoe de vingerafdruk door het scherm zelf wordt 'gevoeld' en geregistreerd. Het patent is getiteld 'vingerafdruksendor in een elektronisch apparaat' en het is afgelopen week bekendgemaakt door het Amerikaanse octrooibureau. Een app geeft straks aan op welke plek je vingerafdruk is gewenst, zodat je daar bijvoorbeeld een liedje mee kunt kopen op iTunes.

Het patent is nog uitgebreider, het is bijvoorbeeld ook in staat om de afdrukken van meerdere vingers te scannen. Bij een iPad kun je dan een aankoop of iets dergelijks autoriseren door je hele hand op het scherm te plaatsen.

Nu is het met patenten van Apple altijd maar afwachten of ze überhaupt ooit worden gebruikt en wanneer, dus of deze optie al in de iPhone 6S of 7 zal zitten, blijft de vraag.

Overigens ziet Apple over het hoofd dat er al een andere oplossing is bedacht voor de vingerafdruksensor: op de achterkant. De Huawei Ascend Mate 7 bezit zo'n goedwerkende vingerafdruksensor, waardoor de bezels van dat toestel bijzonder dun kunnen blijven. Het toestel heeft een 6-inch scherm, maar is fysiek net zo groot als een iPhone 6 Plus dat 'slechts' een 5,5-inch scherm heeft.

Lees verder of laat een reactie achter

Twitter: 'iOS8 heeft ons vier miljoen twitteraars gekost'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De uitrol van het nieuwe besturingssysteem iOS8 naar de iPhones en iPads heeft ertoe geleid dat Twitter vier miljoen gebruikers is kwijtgeraakt. Dat meldt Twitter tenminste zelf.

Apple iPhone 5 Twitter

Tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten zei een vertegenwoordiger van Twitter dat de uitrol van iOS8 direct leidde tot het verlies van drie miljoen twitteraars. Dat zou te maken hebben met een nieuwe functie in browser Safari, Shared Links.

Shared Links is aan de webbrowser toegevoegd in iOS7. Deze optie biedt de mogelijkheid om links te volgen van mensen die je volgt. Voorheen stond deze optie toe dat Safari automatisch de link van de servers van Twitter volgde. In iOS8 heeft Apple dit veranderd; de informatie wordt alleen opgehaald als je de Shared Links-optie zelf opent.

Dat kostte Twitter dus drie miljoen klanten. Het vierde miljoen is simpelweg verdwenen omdat mensen hun wachtwoorden opnieuw moesten invullen na de installatie van iOS8. Mensen die zich dit niet meer herinnerden, zagen er maar van af om de microblogdienst verder te gebruiken, aldus CEO Dick Costollo van Twitter.

Lees verder of laat een reactie achter

Corning werkt aan smartphoneglas dat zo sterk is als saffierglas

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Corning, de producent van het Gorilla Glass dat je op veel smartphones en tablets vindt, werkt aan een nieuw product dat bijna net zo sterk is als saffierglas.

Corning Gorilla Glass kondigt 3D-schermen aan ku xlarge

Corning is kennelijk wat zenuwachtig geworden door de - mislukte - poging van Apple om de schermen van de iPhone 6 en 6 Plus niet meer van Gorilla Glass te voorzien, maar van saffierglas. Apple heeft zoals bekend een producent van saffierglas opgekocht om hierin te voorzien. Maar het project is mislukt, de schermen bleken te bewerkelijk en niet in grote snelheid en massa te produceren. Althans niet snel genoeg voor Apple.

Dat vinden veel mensen jammer, want saffierglas belooft een bijna onbreekbaar scherm op te leveren. Enkele kleinere producenten zijn er wel mee begonnen, maar het spul is nog zo duur dat het op zeer weinig telefoons is te vinden.

Toch kan het ineens snel gaan met ontwikkelingen op dit gebied en Corning wacht de saffierglasrevolutie niet af. Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat er nog sterker glas is geproduceerd, dat beter bestand is tegen een gewone val en dagelijkse ongelukken die een smartphonebezitter kan meemaken. Het heet nu geen Gorilla Glass meer, maar Project Phire. En Corning belooft dat dit product de 'stevigheid van Gorilla Glass 4 combineert met een krasbestendigheid die de sterkte van saffier benadert.'

Maar dit is dus geen saffierglas; daar begint Corning niet aan. Het bedrijf heeft altijd beweerd dat saffierglas uitstekend is voor het voorkomen van krasjes, maar het is niet bestand tegen een eenvoudige val op de tegels. Dan versplintert het.

In plaats daarvan is het Gorilla Glass andermaal verbeterd zodat het nu ook krasjes beter kan voorkomen. Het nieuwe Project Phire-glas zou ook een flinke val op de stoep aan moeten kunnen, en het is geen probleem als je ongewild je scherm zandstraalt in je eigen broekzak na een dagje op het strand. Daar moet het nieuwe scherm goed tegen kunnen.

Corning belooft dat de Project Phire-schermen nog dit jaar naar de smartphonefabrikanten kunnen worden gestuurd. Inclusief Apple, hoopt het bedrijf.

Lees verder of laat een reactie achter

'Apple stuurt zelf StreetView-achtige auto's de straat op'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Wakkere journalisten zagen afgelopen week een merkwaardig busje rijden in Canada, met een vreemd geval op het dak. Navraag leerde dat deze auto was gehuurd door Apple. Nadere bestudering van de apparatuur op het dak en op een van de wielen leert dat Apple waarschijnlijk bezig is met een soort StreetView-project, bestemd om Apple Maps met eigen middelen sterk te verbeteren.

'Apple stuurt zelf Streetview-achtige auto's de straat op' applevan 640x384

Zoals bekend was de presentatie van Apple Maps - dat Google Maps moest vervangen op de iPhone - een bittere teleurstelling. De kaarten klopten niet, waren onvolledig en de satellietbeelden lieten eerder een kluwen spaghetti zien dan een normale snelweg. Ook gebouwen stonden vervormd op de foto en de navigatie ermee was zo beroerd dat de Australische overheid automobilisten waarschuwde dat het levensgevaarlijk was om met Apple Maps in de woestijn te navigeren.

Apple heeft daarna veel verbeteringen doorgevoerd, en zou daar nu nog verder in willen gaan. Na de ontdekking van het bestelbusje in Canada zijn elders in Noord- en Midden-Amerika soortgelijke busjes gespot die klaarblijkelijk bezig waren om het kaartmateriaal te verbeteren. Tenminste, dat wordt afgeleid aan de apparatuur die zichtbaar op het dak van de busjes is aangebracht.

Die installatie op het dak ziet er zo curieus uit, dat aanvankelijk werd vermoed dat Apple bezig was met een eigen variant van Google's zelfsturende auto's. De apparatuur is namelijk vergeven van de camera's die de omgeving vastleggen. Maar de busjes werden ook gezien in Amerikaanse staten waar zelfsturende auto's op grond van wetgeving niet de weg op mogen, dus dat was het niet.

Nadat de herkomst van het busje in Canada was nagetrokken en was gebleken dat Apple die auto had gehuurd, herinnerden bloggers zich dat in de voorbije maanden elders al meer van die bijzondere auto's waren te zien. In New York, Californië, Hawaii, en zelfs in Panama. Plus nog een aantal Amerikaanse staten.

Bijzonder is dat de auto's helemaal niet zo bijzonder zijn. Het gaat om Dodge-exemplaren die oud, log en groot zijn, en helemaal niet doen denken aan de glimmende strakke producten van Apple. Maar vanwege hun omvang zijn ze wel prima geschikt om allerlei apparatuur in op te bergen, die nodig is voor het in kaart brengen van grote gebieden.

Lees verder of laat een reactie achter

iOS in vierde kwartaal grootste besturingssysteem Verenigde Staten

Door Bouke van den Berg, | 3 reacties

De iPhone 6 verkoopt als een tierelier in de Verenigde Staten. In het vierde kwartaal werden er in het land meer iOS-apparaten verkocht dan Android-apparaten.

Apple iPhone 6 Plus hoofdfoto

Dit beweert Kantar World Panel, dat vaker dit soort metingen doet. Het verschil tussen Android en iOS in de Verenigde Staten is overigens miniem. Tussen oktober en december draaide 47,6 procent van alle verkochte smartphones en tablets op Android en 47,7 procent op iOS. Een verschil dus van maar 0,1 procentpunt.

Toch geeft het nog maar eens aan dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus het bijzonder goed doen. Eerdere indicaties hiervoor waren er al. Zo heeft Apple een recordkwartaal achter de rug met de verkoop van 74,5 miljoen iPhones. Daarmee werd Apple gelijk in het laatste kwartaal van 2014 de grootste smartphonefabrikant wereldwijd door Samsung voorbij te streven.

Android is nog wel altijd wereldwijd het grootste besturingssysteem. Het marktaandeel zit in Europa op 66,1 procent en in China op 77 procent. Ook in de Verenigde Staten is Android nog altijd de grootste, met een marktaandeel van 59 procent. Daar heeft Android van Google dus wel nog wat terrein te winnen.

In de vijf grote Europese landen, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië, verschilt het marktaandeel van Android en iOS. In Frankrijk zit Android op 64,7 procent, iOS op 23 procent en Windows op 11,6 procent. Android zit in Groot-Brittannië op 50,5 procent van de apparaten, terwijl iOS daar een marktaandeel van 42 procent heeft. Windows doet het hier met 6,6 procent minder goed.

71 procent van de mobiele apparaten in Duitsland hebben Android, 20,9 procent iOS. Windows heeft een aandeel van 7,4 procent. In Spanje is Android goed voor 83 procent terwijl iOS maar 12,9 procent heeft. Windows is hier met 3,8 procent behoorlijk klein. Tot slot Italië. Daar heeft Android 67,3, iOS 18,3 en Windows 12,7 procent.

Dat komt ongetwijfeld de komende paar maanden. De komende tijd gaan er weer een boel nieuwe toptelefoons worden aangekondigd, zoals de Samsung Galaxy S6 en de HTC One M9. Dit gebeurt allemaal op het Mobile World Congress in Barcelona, waarbij All About Phones ook aanwezig is.

Lees verder of laat een reactie achter