All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

‘Samsung gaat Snapdragon 820-processor van Qualcomm produceren’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De afdeling van Samsung die processors produceert doet goede zaken. Zo gaat het de nieuwe Apple-processor produceren en nu heeft het er alle schijn van dat Samsung ook de Snapdragon 820-processor van Qualcomm gaat produceren.

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Dit melden bronnen die bekend zijn met de plannen van Qualcomm en Samsung tegenover Re/code. Qualcomm liet zijn topprocessors altijd produceren door het Taiwanese TSMC. Daar lijkt nu verandering in te komen. Reden is het feit dat Samsung processors produceert die gebakken zijn op 14 nanometer, terwijl TSMC nog chipsets maakt die op 20 nanometer zijn gebakken.

Voor processors geldt: des te lager deze waarde van nanometers, des te efficiënter en zuiniger een processor in principe is. Samsung is momenteel de enige die chipsets kan produceren die op 14 nanometer zijn geproduceerd.

Qualcomm hoopt, door Samsung zijn topprocessor voor vlaggenschepen van 2016 te laten produceren, de Zuid-Koreaanse fabrikant weer terug te ‘winnen’. Samsung gebruikt voor de Galaxy S6 niet de Snapdragon 810-processor, zoals eigenlijk het plan was, maar zijn eigen Exynos 7-chipset.

De Snapdragon 810 zou kampen met oververhittingsproblemen en de Exynos 7 is gebakken op 14 nanometer: de Snapdragon 810 niet. Door Samsung nu de productie voor zijn rekening te laten nemen van de Snapdragon 820, hoopt Qualcomm dat de fabrikant ook zijn processors voor de Galaxy S7 gaat gebruiken.

Samsung krijgt het waarschijnlijk dus druk, als dit gerucht blijkt te kloppen. Het zou namelijk ook de A9-processor voor een nieuwe iPhone gaan produceren. Aan de ene kant is dit voor Samsung goed nieuws: het zorgt voor veel extra inkomsten. Aan de andere kant neemt het een voordeel weg voor Samsungs eigen smartphones. Samsung is immers de enige fabrikant die processors op 14 nanometer kan produceren.

De ontwikkelingen zijn juist weer slecht nieuws voor TSMC, al vallen zowel Apple als Samsung waarschijnlijk op deze producent terug als hun eigen productielijnen de vraag niet aankunnen. Ondertussen is de Snapdragon 820 druk in ontwikkeling. Later dit jaar wordt deze chipset voor het eerst in de praktijk getest. Het is de bedoeling dat de vlaggenschepen van de meeste smartphones met deze chipset worden uitgerust. Dat is althans de ambitie van Qualcomm.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Microsoft lanceert Windows 10 eind juli’

Door Bouke van den Berg, | 6 reacties

Microsoft start eind juli met het uitrollen van Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem komt dan naar je computer, tablet, smartphone en Xbox toe, blijkt uit een opmerking van een topvrouw van AMD.

Microsoft Windows 10 Lumia 635

Lisa Su is de bestuursvoorzitter van chipfabrikant AMD. In een reactie op de kwartaalcijfers geeft ze prijs wanneer Windows 10 ongeveer wordt gelanceerd. “Wat meespeelt is dat Windows 10 eind juli wordt gelanceerd”, zegt Su over iets dat verder niet relevant is.

Windows 10 is een besturingssysteem dat wordt uitgerold naar meerdere platformen. Microsofts ideaalbeeld is als volgt: je computer draait op Windows 10, je tablet ook, net als je smartphone en je Xbox. Een app voor je computer moet het ook op je smartphone doen.

Microsoft hoopt zo af te komen van zijn magere app-aanbod voor smartphones. Eerder werd al bekend dat Windows 10 in de zomer helemaal klaar zou zijn. Nu is dit verder gespecificeerd, namelijk eind juli. Of Windows 10 dan ook gelijk naar elk apparaat wordt uitgerold, is nu de grote vraag. Vanaf augustus barst het uitrollen van Windows 10 waarschijnlijk los.

Het merendeel van Microsofts nieuw Lumia-smartphones krijgt Windows 10. Hieronder zit ook de Lumia 435, die nog geen 80 euro kost. Het is alleen de vraag of elke smartphone dezelfde variant van Windows 10 krijgt, of dat het om een aangepaste versie gaat.

Het is nog onbekend wanneer Microsoft zijn eerste vlaggenschip aankondigt die gelijk op Windows 10 draait. Waarschijnlijk komt er dit jaar geen nieuwe toptelefoon van de Amerikaanse fabrikant, omdat het zich eerst volledig op Windows 10 wilt focussen. Daarnaast is de fabrikant goed bezig in het lage segment, waar het steeds een belangrijkere speler wordt.

Lees verder of laat een reactie achter

'Apple rolt Apple Pay in herfst uit in Canada'

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Apple gaat betaaldienst Apple Pay waarschijnlijk na de zomer uitrollen naar andere landen. Canada is in de herfst het eerste land na de Verenigde Staten waar Apple Pay beschikbaar is.

Apple Pay zit bij iOS 8.1 meegeleverd
Apple Pay

Hierover schrijft the Wall Street Journal, dat het als het over Apple gaat vaak bij het juiste eind heeft. Apple zou nu met zes Canadese banken in onderhandeling zijn over Apple Pay. Deze banken zouden Apple Pay wel zien zitten voor hun creditcards en pinpassen, maar ze vinden dat Apple te hoge transactiekosten rekent. Apple zou een halve cent rekenen voor transacties met een pinpas en een percentage van 0,15 tot 0,2 procent rekenen voor transacties met een creditcard.

De keuze voor Canada is wel logisch. Het buurland van de Verenigde Staten heeft relatief veel iPhone-gebruikers. In Canada heeft de iPhone een marktaandeel van ongeveer een derde, terwijl wereldwijd het marktaandeel van Apple op ongeveer 20 procent zit. Daarnaast hebben veel Canadese betaalautomaten al NFC, wat een vereiste voor Apple Pay is.

Na de zomer is Apple Pay dus waarschijnlijk in Canada beschikbaar. Ondertussen zou Apple ook met Chinese banken onderhandelen. De gebruikers in zowel China als Canada zouden veel interesse hebben in het betalen met Apple Pay. Daarna volgen waarschijnlijk andere markten, waaronder waarschijnlijk ook de Europese.

In de Verenigde Staten loopt het nog niet storm met het aantal betalen dat via Apple Pay wordt verricht. Slechts 6 procent van de Amerikanen met een iPhone gebruikt de mogelijkheid wel eens. Met Apple Pay koppel je je betaalpas aan je smartphone, zodat je via NFC je boodschappen betaalt. Deze betalingen kun je beveiligen met je vingerafdruk.

Lees verder of laat een reactie achter

Vodafone start test waarin smartphone als OV-chipkaart dient

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Vodafone start binnenkort samen met de fabrikant van de OV-chipkaart en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf van Amsterdam een onderzoek om met je smartphone in en uit te checken. Hier kunnen 100 Amsterdammers aan meedoen.

Vodafone start test waarin smartphone als OV-chipkaart dient Vodafone

Dit laat provider Vodafone weten op zijn website. De pilot volgt na een succesvolle interne test. 100 Amsterdammers krijgen binnenkort van Vodafone een speciale simkaart met ondersteuning voor de OV-chipkaart en NFC. Daarna kunnen ze in de metro, tram of bus inchecken met hun smartphone.

In- en uitchecken gaat door je smartphone tegen de ontvanger te houden. Eigenlijk gaat het dus op precies dezelfde manier als met je OV-chipkaart. Alleen is dit nog een stukje handiger. Je kunt namelijk op je smartphone zien of je nog in- of uitgecheckt bent. Hierdoor zal je dit niet meer zo snel vergeten.

“De samenwerking past binnen Vodafone’s doelstelling om de fysieke portemonnee binnen enkele jaren overbodig te maken”, schrijft Vodafone. “De drie partners streven ernaar om deze dienst na een succesvolle pilot met de andere O-bedrijven verder landelijk uit te rollen.”

Waarschijnlijk heeft de NS hier ook wel oren naar. Vorig jaar liet een topman van NS al weten de OV-chipkaart achterhaald te vinden. Hij liet weten het omslachtig te vinden om via een automaat saldo op een kaart te zetten en pleit ervoor de smartphone te gebruiken om in en uit te checken. De smartphone moet hiervoor direct gekoppeld zijn aan een bankrekening.

Het is nog onbekend wanneer Vodafone de test gaat uitrollen naar meer dan 100 gebruikers en het is ook onbekend wanneer er buiten Amsterdam getest gaat worden.

Lees verder of laat een reactie achter

'Google wil ongebruikte data van nieuwe, eigen provider terugbetalen aan klanten'

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

Google is volgens Android Police bezig met de oprichting van een eigen telefoon- en dataprovider, en heeft bijzondere regels bedacht om de klanten te paaien. Zo is in het abonnement opgenomen dat klanten straks voor ongebruikte data geld terugkrijgen van Google.

'Google wil ongebruikte data van nieuwe, eigen provider terugbetalen aan klanten' nexus2cee ic launcher thumb1

Allerlei gegevens over Project Fi, zoals de provider van Google waarschijnlijk gaat heten, zijn uitgelekt via een firmware image voor de Motorola Nexus 6 waar xda-developers de hand op heeft weten te leggen. In dat image staan veel gegevens over de nieuwe telefoon- en datadienst van Google. Zo wordt in de Verenigde Staten aangehaakt bij T-Mobile en Sprint om de dienst te leveren. Telefoontjes binnen Amerika worden gratis, internationale telefoontjes kosten niet veel.

Er zijn ook wat namen uitgelekt. De app die Google wil introduceren, gaat Tycho heten, en de telefoniedienst krijgt de naam Nova. Beiden vallen dus onder Project Fi. Vermoed wordt dat Fi staat voor een afkorting van WiFi of Google Fiber, de glasvezeldienst die Google reeds biedt in enkele Amerikaanse steden.

De informatie laat ook zien dat het mogelijk wordt om een Motorola Nexus 6 samen met het abonnement aan te schaffen. Dan wordt het maandelijkse abonnementsgeld een tijdlang opgehoogd met een bedrag om de telefoon af te betalen.

Betaalmogelijkheden moet Project Fi ook met zich meebrengen, zodat de smartphone de portemonnee gaat vervangen.

Meer details over Project Fi zijn bij Android Police te vinden.

Lees verder of laat een reactie achter

'Microsoft wil patentdeal sluiten met Androidfabrikanten'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Volgens Digitimes wil Microsoft een belangrijke deal sluiten met de fabrikanten van Androidtelefoons, die nu voor elk verkocht toestel geld aan Microsoft betalen vanwege patenten van dit bedrijf die in Android worden gebruikt.

'Microsoft wil patentdeal sluiten met Androidfabrikanten' unnamed
Microsoft Word voor Android

Dat levert Microsoft nu een bedrag van naar schatting vijf tot vijftien dollar per verkocht Androidtoestel op. Hoe hoog het totale bedrag kan oplopen dat Microsoft aan Android verdient, werd onlangs duidelijk toen Samsung weigerde nog langer te betalen. Voor een periode van nog geen jaar eiste Microsoft voor de rechter een bedrag van een miljard dollar aan achterstallige patentrechten.

Maar volgens Digitimes wil Microsoft het nu over een andere boeg gooien. Het patentbedrag wordt verlaagd, en in ruil daarvoor moeten de Androidfabrikanten hun toestellen leveren met Microsoft-apps voorgeïnstalleerd. Dus de smartphoneversie van Microsoft Office, OneDrive en Skype staan dan standaard op zo'n Androidtoestel.

Een dergelijke deal is al gesloten met Samsung, Dell en Pegatron. Op alle Androidapparaten gaan deze hardwarefabrikanten nu Office-programma's als Word, Excel, PowerPoint en OneNote zetten, plus OneDrive en Skype. Dat maakte Microsoft onlangs bekend.

Wat niet bekend werd gemaakt, is wat de hardwarefabrikanten hiervoor in ruil krijgen. Digitimes meldt op basis van eigen onderzoek dat het een korting op de patentrechten voor Android betreft. Hierdoor kunnen de hardwarefabrikanten hun toestellen goedkoper maken en beter concurreren.

Een en ander zal tegen het zere been zijn van Google, dat natuurlijk zijn eigen Office-achtige apps meelevert op Androidtoestellen. De Microsoft-software concurreert daarmee. Maar het lijkt erop dat de zoekgigant de Androidfabrikanten niets in de weg kan leggen om met Microsoft in zee te gaan.

Lees verder of laat een reactie achter

Android-smartphone binnenkort met stem te ontgrendelen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het is binnenkort mogelijk om je Android-smartphone te ontgrendelen door middel van je stem. Je hoeft hiervoor alleen maar ‘OK, Google’ te zeggen. De functie wordt onderdeel van Smart Lock in Android 5.0 Lollipop.

Android Smart Lock

Dit stelt Android Police. Smart Lock bestaat nu al uit handige functies, zoals het ontgrendelen van je telefoon op bepaalde locaties, of met een vertrouwd Bluetooth-apparaat. Voor sommige gebruikers is de stemontgrendeling al ingeschakeld. Stemontgrendeling werkt door middel van het trusted voice-principe.

Dit betekent dat de smartphone je stem herkent. Google laat echter wel nadrukkelijk weten dat stemontgrendeling minder veilig is dan bijvoorbeeld een wachtwoord. Als iemand een stem heeft die nogal overeenkomt met de stem van de eigenaar, kan de telefoon namelijk alsnog ontgrendeld worden.

Stemontgrendeling is dus weer een toevoeging aan het veiligheidspalet van Android. Je kunt met Android je telefoon ontgrendelen via een veegpatroon, pincode, wachtwoord en – afhankelijk van de smartphone – je vingerafdruk.

Het is nog onbekend wanneer Stemontgrendeling naar elk apparaat wordt uitgerold dat op Android 5.0 Lollipop of hoger draait. Je kunt in het instellingenmenu van Smart Lock kijken of je de functie al kunt gebruiken.

Er zijn steeds meer verschillende manieren om je telefoon te beveiligen. Zo was er op het Mobile World Congress in Barcelona, waarbij All About Phones ook aanwezig was, zelfs een smartphone te zien met een irisscanner. Aan de hand van je ogen kun je dus je smartphone beveiligen. Het gaat hier om de ZTE Grand S 3. Deze smartphone zal waarschijnlijk niet in Nederland te koop zijn, maar ondertussen heeft ook Samsung al een tijdje een patent op een irisscanner in bezit. De kans zit er dus in dat ook andere fabrikanten op termijn met een ingebouwde irisscanner komen.

Lees verder of laat een reactie achter

NS biedt snellere wifi aan in treinen gebaseerd op 4G

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

OV Magazine meldt dat de NS snellere wifi-verbindingen in treinen gaat aanbieden, gebaseerd op 4G. De gebruikers in de trein kunnen tot een snelheid van maximaal 150 kbps op het wifi-netwerk, om zo de beschikbare bandbreedte eerlijk te verdelen over de treinpassagiers.

Trein wifi

De upgrade voor de treinwifi, die nu nogal langzaam is, moet nog deze zomer gebeuren in alle intercity's. Inmiddels rijden er al wat treinen mee rond, aldus OV Magazine.

De uitgave meldt dat de ombouw van de wifiverbindingen nu al is begonnen en in de derde week van juli moet zijn voltooid. In juni wordt de fair use policy al geïntroduceerd, die de snelheid van de verbinding maximeert op 150 kbps.

Op de stations wordt geen gebruik gemaakt van 4G, maar van de stations-wifi voor de verbindingen waar passagiers en wachtenden op de perrons gebruik van kunnen maken. T-Mobile is de leverancier voor de 4G-verbindingen aan NS. Omdat deze provider nog geen landelijk dekkend 4G-netwerk heeft, kan de nieuwe dienst nog niet in het hele land worden uitgerold.

Lees verder of laat een reactie achter

'Google werkt in geheim lab aan betere smartphonebatterijen'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het X-lab van Google werkt achter de schermen aan nieuwe batterijtechnologie. Dat meldt The Wall Street Journal. De batterijen moeten telefoons, wearables, zelfrijdende auto's enzovoorts aandrijven en het veel langer volhouden dan nu.

'Google werkt in geheim lab aan betere smartphonebatterijen' Google

Google zwijgt zelf in alle talen over het ambitieuze project, maar The Wall Street Journal weet er al aardig wat van af. Het project zou al in 2012 zijn begonnen. Het batterijenteam bestaat uit vier man die hard werken in de geheime laboratoria van Google, in een poging om de huidige lithium-ion technologie te verbeteren. Dat lijkt kansrijker dan iets geheel nieuws bedenken, want dat soort producten kunnen nog niet voor de massa worden geproduceerd.

Massaproductie is een van de zaken waar Google zich op richt, dus de uitvindingen van het X-lab zullen hoogstwaarschijnlijk dichtbij de huidige technologie liggen. Behalve batterijen met een langere levensduur moeten de accu's ook betaalbaar blijven voor het grote publiek.

WSJ weet te vertellen dat er ook wordt gewerkt aan solid-state batterijen die kleiner zijn dan gewone. De stroom wordt niet door vloeibare bestanddelen doorgegeven, maar door vaste bestanddelen van de batterij. De brandbare vloeistoffen uit de huidige batterijen zit er niet meer in, waardoor ze dus bovendien brandveiliger worden.

De batterijen moeten geschikt zijn om veilig stroom te leveren aan de Google Glass-bril en aan de smart contactlenzen waar het X-lab ook mee bezig is. Google Glass zou meer filmpjes op een acculading moeten kunnen afspelen dan nu, en de contactlenzen moeten zodanig kunnen worden opgeladen dat ze er niet meer vaak uit hoeven om even aan de lader te gaan.

WSJ vertelt voorts dat er behalve het genoemde vier leden tellende team nog meer teams zijn opgericht die zich met de verbetering van batterijduur bezighouden, maar dan gaat het om accu's voor het wifi-ballonnenproject Loon en nog drie andere hardware-programma's van Google. De ballonnen hebben nu gewone lithium-ion batterijen aan boord, die zijn ingepakt in was en grafiet om ze tegen koude temperaturen te beschermen.

Lees verder of laat een reactie achter

'Apple maakt exclusieve deal met Taylor Swift en andere artiesten voor eigen streamingdienst'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Zangeres Taylor Swift heeft vorig jaar haar hele platencollectie van Spotify afgehaald, omdat ze er geen moer mee verdiende. Naar verluidt is zij nu in besprekingen met Apple voor een exclusieve deal om haar werk wel op de streamingdienst van dit bedrijf te zetten. Een dozijn andere artiesten zou eveneens met Apple over zo'n exclusiviteitsdeal praten.

Taylor Swift

Met zo'n exclusieve deal zou Apple een belangrijke voorsprong krijgen in het drukbezette landschap van de streamingdiensten, want dan zouden bij Apple artiesten te horen zijn die je nergens anders legaal kunt beluisteren. Tenzij je de cd of mp3 hebt aangeschaft natuurlijk.

Apple is overigens niet de enige die op jacht is naar exclusieve deals met bekende artiesten. De streamingdienst Tidal, van Jay Z. & Co, heeft ook een aantal artiesten aan zich gebonden die het beu zijn dat andere streamingdiensten zo weinig geld aan ze uitkeren.

Apple is volgens Bloomberg ook bezig met Florence and the Machine. Overigens is Taylor Swift ook te beluisteren op Tidal, een dienst waar je abonnementsgeld voor moet betalen in tegenstelling tot diensten als Spotify en Deezer die ook gratis streamingdiensten aanbieden.

De streamingdienst waar Apple nu aan werkt, zou 10 dollar per maand kosten, met een 'familyplan' dat 15 dollar zou kosten. Met die laatste kunnen meerdere leden van hetzelfde gezin naar de streams luisteren.

De nieuwe streamingdienst van Apple moet Beats Music opvolgen. Verwacht wordt dat Apple hiermee komt tijdens de WWDC-conferentie in juni.

Lees verder of laat een reactie achter

Nieuwe aluminium-batterij wordt in 1 minuut opgeladen

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

In de Verenigde Staten heeft de universiteit van Stanford een batterij van aluminium ontwikkeld die in één minuut kan worden opgeladen. Hiermee kan de batterij een interessant alternatief worden voor de lithium-ion-batterijen die nu in smartphones worden gebruikt.

Nokia C6-01 batterij

Stanford bericht hierover op zijn website. Volgens de gerenommeerde universiteit laadt de batterij snel op, gaat hij lang mee en is hij niet duur om te fabriceren. “We hebben een aluminium-batterij ontwikkeld die huidige accu’s wellicht kan vervangen”, vertelt Hongjie Dai, een professor op Stanford.

“Denk hierbij aan batterijen van alkaline, die slecht zijn voor het milieu, en batterijen van lithium-ion, die in de fik kunnen vliegen. Onze nieuwe batterij kan dat niet, zelfs als je er doorheen boort. Dit is een batterij van aluminium-ion die supersnel kan laden.”

De batterij van Stanford kan 7500 keer worden herladen zonder dat hij aan capaciteit inboet. Bij een lithium-batterij is dat ongeveer maar 1000 keer. Ook op dit vlak lijkt de aluminium-batterij dus een stuk beter te zijn dan het type batterij dat nu door fabrikanten in smartphones wordt geplaatst.

Er is nóg een ander voordeel. “En dat is de flexibiliteit van de batterij”, vertelt Ming Gong, die afstudeert bij Stanford. “Je kan de batterij buigen en vouwen, zodat het eventueel ook in buigbare elektrische apparaten gebruikt kan worden. Bovendien is aluminium een goedkoper materiaal dan lithium.”

De techniek is nog niet klaar voor massaproductie, zodat de aluminium-batterij in smartphones gebruikt kan gaan worden. De techniek wordt nu verder uitgewerkt. Aan het onderzoek van Stanford zijn onder andere de Amerikaanse en Taiwanese overheid verbonden.

Lees verder of laat een reactie achter

Nieuwe camerachip smartphone kan 3D-scans maken

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Zou dat niet gaaf zijn: je maakt met je smartphone een 3D-scan van een Ferrari, en laat een exacte kopie thuis uit je eigen 3D-printer floepen. Dat is misschien de toekomst die naderbij komt nu het bedrijf Caltech een camerachip heeft uitgevonden waarmee smartphones deze 3D-scans kunnen maken.

Nieuwe camerachip smartphone kan 3D-scans maken hajimiri penny angled news web2

Momenteel kunnen er alleen nog hele kleine objecten worden gescand, zoals een muntje. Aan de hand van dat voorbeeld heeft Caltech laten zien dat de smartphonecamera geschikt is om 3D-scans te maken van gedetailleerde objecten. Moeizaam invoeren van de dimensies van een object om er een 3D-print van te maken is zo niet meer nodig. Je maakt er gewoon een paar foto's van, die door de chip van Caltech in 3D-beelden worden vertaald die de 3D-printer kan begrijpen.

Caltech meldt dat de chip met behulp van laserstralen in staat is om de hoogte, diepte en breedte van een object vast te leggen, en daarbij laat de chip zich helpen door het licht dat van het object reflecteert.

Nu kan het alleen nog met kleine objecten, maar Caltech werkt nog verder aan deze uitvinding om ook grotere voorwerpen te kunnen vastleggen. Zoals misschien ooit die Ferrari.

Een researcher van het Caltech-team die hier aan werkt, zegt dat de chips zeer klein zijn, en makkelijk in te bouwen in een smartphone. Duur hoeft dit allemaal niet te zijn, en de chip kan overigens ook in andere apparaten worden verwerkt.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Samsung maakt Apple A9-processor voor iPhone 6S’

Door Bouke van den Berg, | 8 reacties

Aartsrivalen Samsung en Apple lijken hun verstandshuwelijk weer te hebben opgepakt. Samsung zou namelijk de processor voor de iPhone 6S van Apple gaan ontwikkelen.

Apple iPhone 6 Plus review back top

Dit stelt het doorgaans betrouwbare Bloomberg. Het Taiwanese TSMC fabriceerde nog de A8-processor die in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zit. In het verleden maakte Samsung al processors voor de smartphones van Apple, en dat gaat het bedrijf nu waarschijnlijk weer doen.

Het verstandshuwelijk tussen de twee kemphanen is daarmee dus weer een feit. Samsung kan als enige processors op 14 nanometer produceren, waarmee het de efficiëntste chipsets maakt. Apple zorgt er op zijn beurt weer voor dat Samsung veel geld verdient.

De A9-processor van Apple wordt door Samsung in zijn nieuwe processorfabriek geproduceerd. Deze bevindt zich in het Zuid-Koreaanse Giheung. Globalfoundries neemt ook een deel van de productie van de A9-processor voor zijn rekening. Het maakt hierbij gebruik van technieken van Samsung.

Dit kan goed nieuws zijn voor Globalfoundries. “Als het bedrijf snel de meest geavanceerde technieken van Samsung kan gebruiken en zijn productie opschroeft, kan het ook voor bijvoorbeeld Qualcomm processors gaan fabriceren.”

Om een beeld te geven van de omvang van de deal tussen Apple en Samsung: Apple besteede vorig jaar 25,8 miljard dollar aan processors. Dit is goed voor 7,6 procent van de markt, meent marktonderzoeker Gartner.

Dankzij deze deal maakt de processorafdeling dit jaar ongeveer een winst van 914 miljoen dollar. Vorig jaar leidde de divisie juist een verlies van ongeveer die omvang. Samsung investeert ondertussen ongeveer 15 miljard in de bouw van een nieuwe processorfabriek vlak buiten de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul.

Lees verder of laat een reactie achter

LG bevestigt nieuw quad HD-scherm voor G4

Door Bouke van den Berg, | 9 reacties

LG heeft een nieuw smartphonescherm gepresenteerd. De Zuid-Koreaanse fabrikant laat daarnaast weten dat deze display, met een formaat van 5,5 inch en een quad HD-resolutie van 1440x2560 pixels, in het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant komt, de LG G4.

LG G4 smartphone

Dit laat LG weten in een persbericht. Het bedrijf maakt naar eigen zeggen met het scherm grote stappen op het gebied van kleurengamma, helderheid, contrast, het touchscreen, energieverbruik en ‘dikte’ van het scherm. Inmiddels is de massaproductie van het scherm gestart.

Hierdoor is het nieuwe quad HD-scherm op tijd af voor de lancering van de G4, die gepland staat op 28 april. Net als de G3, het huidige vlaggenschip van LG, krijgt dus ook het nieuwe topmodel van LG een scherm met een formaat van 5,5 inch en een quad HD-resolutie van 1440x2560 pixels. De pixeldichtheid blijft met 538 ppi gelijk, maar de kwaliteit van het scherm zou dus wel een stuk beter zijn geworden.

LG meent dat het aanraakscherm sterk is verbeterd, waardoor hij ook goed reageert als er bijvoorbeeld regendruppels op het scherm liggen. Het kleurcontrast zou met 50 procent zijn verbeterd en de helderheid met 30 procent, ten opzichte van huidige quad HD LCD-panelen.

LG Display, de afdeling die het scherm heeft ontwikkeld, is natuurlijk erg te spreken over het nieuwe scherm. “Het bedrijf heeft de essentiële functies van het scherm verder gemaximaliseerd, van aanraakfunctie tot kleurengamma. Dit komt omdat we de nieuwste technieken en onze ervaring hebben gebruikt”, vertelt vicepresident Byeong-Koo Kim van LG Display. “LG Display blijft producten ontwikkelen die voor de beste gebruikerservaring zorgen. Niet alleen voor smartphones, maar ook voor tablets en computers.”

LG presenteert de G4 op 28 april. De smartphone krijgt onder andere een Snapdragon 808-processor, die zes kernen heeft en geklokt is op 1,8GHz. Daarnaast heeft de smartphone 3GB ram en waarschijnlijk een 15-megapixelcamera.

Lees verder of laat een reactie achter

Steeds meer Nederlanders willen smartphone met 5-inch scherm

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

In Nederland groeit de vraag naar smartphones met een schermformaat van 5 inch. Toch ligt de voorkeur bij de meeste Nederlandse consumenten nog altijd bij een kleinere display.

Schermformaten Nederland

Dit schrijft Telecompaper op basis van onderzoek onder 3500 mensen. Gemiddeld is het gewenste schermformaat over heel 2014 4,4 inch. In 2013 was dit onder de Nederlandse consumenten nog een formaat van 4,3 inch.

Ondertussen komen er steeds meer telefoons op de markt die juist een groter schermformaat hebben. GSM Heldpesk stelt dat in 2014 40 procent van alle telefoons die op de Nederlandse markt zijn gekomen, een schermformaat heeft dat 5 inch of groter is. In 2013 lag dit percentage slechts op 13 procent. De groei van grotere smartphones in Nederland is dus explosief te noemen.

Smartphones met een schermformaat van 6 inch of groter komen ook steeds vaker voor, maar de groei hiervan blijft wel achter bij die van smartphones met een display van 5 inch of groter. In 2013 had 4,6 procent van de Nederlandse consumenten behoefte aan een grote telefoon, en in 2014 is dat aantal gegroeid naar 5,2 procent. Een stijging dus van maar 0,6 procentpunt.

Één op de tien Nederlanders maakt het niet uit wat voor schermformaat hun smartphone heeft. In 2013 maakte dit voor 14 procent van de Nederlanders niet uit, wat dus wil zeggen dat Nederlanders steeds veeleisender wordt. Nederlanders willen steeds vaker een groot scherm hebben omdat dit handig is voor bijvoorbeeld gamen en het sturen van berichten. Ook voor andere activiteiten willen Nederlanders een groter scherm hebben, zoals bijvoorbeeld navigeren.

Lees verder of laat een reactie achter

Gebruiker kan beveiliging App Store in iOS 8.3 zelf beter instellen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

iOS 8.3 brengt wat wijzigingen met zich mee voor de beveiliging van de App Store van Apple. Zo kun je instellen dat je niet meer je wachtwoord hoeft in te voeren voor het downloaden van gratis apps.

iOS 8.3 instellingen

Dit blijkt uit screenshots die in handen zijn van 9 to 5 Mac. Nu moet je nog bij elke download een wachtwoord invoeren of je vingerafdruk laten scannen. In het instellingenmenu van iOS kun je nu zelf instellen dat dit niet meer hoeft.

Ook is er wat vrijheid gekomen met betrekking tot het downloaden van betaalde apps. Hiervoor kun je nu instellen dat je óf altijd een wachtwoord moet invoeren óf na een kwartier. Dit betekent dat je een kwartier lang geen wachtwoord hoeft in te voeren voor het downloaden van betaalde apps.

De aanpassing aan iOS is ook van toepassing voor iTunes. iOS 8.3 is nu nog in de bètafase. Apple heeft de nieuwe beveiligingsfuncties van de App Store en iTunes nu nog niet aangezet. Het is de verwachting dat de Amerikaanse fabrikant dit pas doet als iOS 8.3 helemaal klaar is en de definitieve versie wordt uitgerold.

Het is nog onbekend wanneer precies de definitieve versie van iOS 8.3 wordt uitgerold. De update brengt een aantal updates met zich mee aan het besturingssysteem van Apple. Zo krijgen iPhones en iPads met iOS een speciaal Emoji-toetsenbord en wordt spraakassistent Siri uitgebreid. Zo spreekt ze nu ook eindelijk Nederlands en kun je Siri ook vragen om een gesprek op de speaker te zetten.

Lees verder of laat een reactie achter

Oppo vindt randloos scherm uit

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

GSM Arena heeft de hand gelegd op een nieuw patent van telefoonfabrikant Oppo, waarin door een optische truc de randen van het scherm volledig onzichtbaar worden. Ze zijn er nog wel, maar je ziet ze niet.

Oppo patent randloos bezelloos scherm

GSM Arena meldt dat zo'n randloos scherm eigenlijk niet geproduceerd kan worden, maar het patent laat zien hoe de reflectie van het licht over de bezels heen schijnt. De projectie van het beeld schijnt dus over de bezels heen naar het glas erboven. Daardoor verdwijnen de randen voor het oog, zodat het lijkt alsof het scherm helemaal geen rand heeft.

Hiermee kan Oppo de schermtechnologie een aardige stap vooruit helpen, want dit patent maakt het vrij goedkoop om 'randloze' schermen te produceren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebogen scherm van de Samsung Galaxy S6 Edge, dat een peperduur stukje glas heeft dat rond de zijkanten van het toestel loopt.

Het patent beschrijft niet of er nog andere gevolgen zijn van de optische truc die hier wordt toegepast, bijvoorbeeld of er vervorming of iets anders aan de zijkanten optreedt of wat de beperkingen van deze nieuwe technologie zijn. Ook wordt niet onthuld hoe groot het scherm dan lijkt, en welke afmetingen het kan aannemen vergeleken met een scherm in een huidige smartphone.

Het patent is midden december al in China geregistreerd maar het is nog niet officieel gepubliceerd. Dat gaat over enkele maanden gebeuren. Of Oppo actieve plannen heeft om dit bijzondere randloze scherm in een nieuwe smartphone te gaan verwerken, is nog niet bekend.

Lees verder of laat een reactie achter

Androidtelefoon 'in beweging' vraagt straks geen pincode meer

Door Bart Vuijk, | 7 reacties

Een Androidtelefoon die in beweging is, omdat de eigenaar het toestel in zijn zak heeft of in een tas, zal straks geen pincode of andere unlockmethode meer vragen. Deze mogelijkheid wordt binnenkort uitgerold naar smartphones die op Android 5.0 Lollipop lopen.

Trusted Places

Nu moet een eigenaar die zijn telefoon na een tijdje pakt, eerst het scherm unlocken met een pincode, een patroon, een scan van het gezicht of - in sommige toestellen - een vingerafdruk. Dat is straks niet meer nodig voor toestellen die 'in beweging' zijn. Zolang de accelerometer in de telefoon 'voelt' dat het in beweging is, heeft de eigenaar het kennelijk op zak en zal het lock er niet op gaan. Pas als de telefoon een tijdje in stilstand is, bijvoorbeeld omdat het aan een lader of op een tafel ligt, gaat het lock erop.

Google hoopt zo iets te doen tegen diefstal. Wie zijn telefoon even laat liggen op een tafeltje in een restaurant, hoeft niet bang te zijn dat dieven toegang krijgen tot alle inhoud van de telefoon. Die zal zelf op slot gaan.

Als een telefoon die van zijn lock af is, aan iemand anders wordt overhandigd, blijft het lock er ook af. De accelerometer kan niet zien wie het toestel vast heeft; het registreert uitsluitend of het toestel in beweging is. Bij gebruik is dat zo.

Deze nieuwe veiligheidsmaatregel wordt uitgerold naar Android 5.0-toestellen. Een update naar Google Play Store-versie 7.0.97 is noodzakelijk om de nieuwe mogelijkheid te kunnen gebruiken.

Lees verder of laat een reactie achter

'Jongeren bankieren massaal mobiel'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Driekwart van de jongeren tussen 16 en 24 jaar bankieren op hun mobiele telefoon. Dat is uitgezocht door onderzoeksbureau Gemalto.

geld money
Bart Vuijk

Gemalto onderzocht de betaalgewoonten van mensen in vijf landen. De VS, Groot-Brittannië, Mexico, Brazilië en Singapore. Meer dan duizend mensen zijn naar hun betalingsgedrag gevraagd.

De Engelse resultaten geven aan dat de helft van de volwassenen en driekwart van de mensen tussen 25 en 34 jaar hun geld online beheren. Een in de vijf gebruikt hun mobiele telefoon voor diverse betalingen, en een kwart kijkt op de telefoon om het saldo te checken. In Amerika heeft eenderde van alle mensen met een mobieltje een bank-app op zijn telefoon staan die ook wordt gebruikt. Het gebruik is in een jaar tijd met vijf procentpunten gestegen.

Uit het onderzoek van Gemalto blijkt dat jongeren zo gesteld zijn op het bankieren via hun mobiel, dat ze bereid zijn om van bank te verwisselen als hun eigen bank niet zo'n app aanbiedt. Banken zonder zo'n app gaan marktaandeel verliezen, voorspelt Gemalto. Jongeren eisen daarnaast absolute veiligheid van het mobiele betaalverkeer. Als er een veiligheidsprobleem rijst, verliezen ze snel hun vertrouwen in de bank.


Vier van de vijf jonge mensen gebruikt nu online bankierdiensten, en 42 procent doet dat meer dan vijf keer per maand. Bijna tweederde gebruikt de apps van hun bank en bijna de helft regelt vrijwel alle bankzaken via de telefoon. Iets meer dan een kwart van de jongeren komt nooit meer in een bankfiliaal.

Lees verder of laat een reactie achter

'Gebruikers van high end-Android stappen over op iOS'

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Steeds meer consumenten die nu nog een dure Android-telefoon hebben, overwegen over te stappen op de iPhone. “De nieuwe iPhones met een groot scherm zijn krachtige alternatieven.”

Apple iPhone 6 Plus hoofdfoto

Dit stelt Roberta Cozza, de onderzoeksdirecteur van Gartner. “Fabrikanten van Android-smartphones hebben er moeite mee om zich te onderscheiden van de concurrentie, maar ook om meer te bieden dan alleen technologie en features. Apple’s ecosysteem en merknaam vormen samen met de grotere schermen in de nieuwe iPhones een krachtig alternatief.”

Gartner verwacht daarom dat de groei van Apple zich dit jaar doorzet. “We verwachten dat de groei die iOS vorig jaar doormaakte zich, ondanks het flinke prijskaartje dat Apple voor zijn toestellen hanteert, doorzet in 2015.”

Redelijk opvallend, aangezien de Galaxy S6 waarschijnlijk de verkooprecords van Samsung gaat verbreken. Dit zou dus betekenen dat de klap valt bij andere, kleinere fabrikanten. De afzet van mobiele telefoons start dit jaar in totaal met 3,5 procent.

Dit komt waarschijnlijk omdat in ontwikkelingslanden steeds meer mensen een smartphone nemen. Zo groeit de markt in bijvoorbeeld India enorm, en wordt ook de Afrikaanse markt steeds interessanter voor smartphonefabrikanten.

Het wordt, kortom, dus interessant om te zien welke fabrikanten van high end Android-telefoons de dupe worden van gebruikers die overstappen op de iPhone 6 of iPhone 6 Plus. Samsung lijkt er weinig van te gaan merken, maar hoe zal dat met HTC gaan? Of LG? Dat wordt interessant om te volgen. De One M9 is net uit en de G4 wordt binnenkort aangekondigd, en waarschijnlijk volgen er daarna van onderzoeksbureau's, zoals Gartner, snel voorspellingen over de verkoop van deze nieuwe vlaggenschepen.

Lees verder of laat een reactie achter