All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Ontwikkelingen nieuws

Qualcomm geeft ontwikkelaarstelefoon vrij met Snapdragon 810-processor

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Processorfabrikant Qualcomm heeft een smartphone vrijgegeven voor ontwikkelaars. In deze telefoon zit de Snapdragon 810-processor, dat de chipset moet worden voor toekomstige vlaggenschepen.

De Qualcomm Snapdragon 810-processor lijkt zo goed als af te zijn

Inmiddels draaien de eerste toestellen op de Snapdragon 805-processor, zoals de Galaxy Note 4 van Samsung en de Google Nexus 6. De Snapdragon 810 is de opvolger hiervan. Deze zal waarschijnlijk in toekomstige vlaggenschepen zitten.

Qualcomm heeft inmiddels zelf een telefoon uitgebracht voor ontwikkelaars waarop deze chipset draait. Dit is een 64 bit-processor met acht kernen. Het is onbekend wat de kloksnelheid van de processor is. De ontwikkelaarstelefoon heeft verder ook de beste specificaties van dit moment.

Het scherm is 6,2 inch groot en heeft een QHD-resolutie van 2560x1440 pixels. Verder heeft de telefoon 4GB ram en 32GB opslag. De selfiecamera maakt foto’s in 4 megapixel en aan de achterkant zit een 13-megapixelcamera. De batterij heeft een inhoud van 3020 mAh. De telefoon is verder voorzien van allerlei technieken van Qualcomm, zoals Quick Carge 2.0.

Qualcomm heeft ook een tablet voor ontwikkelaars aangekondigd die de Snapdragon 810 heeft. De tablet heeft een 10,1-inch scherm met een resolutie van 3840x2160 pixels en een batterij van 7560 mAh. De specificaties zouden verder overeenkomen met de eerder genoemde telefoon.

Als je als ontwikkelaar geïnteresseerd bent in de Qualcomm-apparaten: de telefoon kost 799 dollar, de tablet 999 dollar.

Lees verder of laat een reactie achter

Corning Gorilla Glass 4 weer wat sterker

Door Danijel Dercksen, | 2 reacties

Corning heeft Gorilla Glass 4 aangekondigd. Glas voor smartphones en tablets dat weer wat sterker is dan de vorige varianten, die nu op veel smartphones is te vinden. Tachtig procent van de Gorilla Galss 4-schermen moet straks een val van een meter hoog op een stoeptegel kunnen overleven.

Corning Gorilla Glass

Het is de schrik van elke smartphonebezitter: het akelige geluid van brekend glas als de dure smartphone op de tegels of op het asfalt klettert. Een toestel mag dan toegerust zijn met Gorilla Glass, maar dat is tot op heden beter in het voorkomen van krasjes dan in het weren van complete schermbreuken.

Daar wilde Corning wat aan doen. Honderden gebroken schermen werden geanalyseerd en er werd een betere variant van Gorilla Glass gemaakt die zo'n val straks moet kunnen opvangen zonder dat het scherm breekt. Goed nieuws voor smartphonebezitters, die nu steevast een peperdure reparatie tegemoet zijn als ze hun dure phablet uit hun vingers laten vallen. Gorilla Glass 4 kan tweemaal zo goed tegen een val van een meter op een hard oppervlak, dan voorganger Gorilla Glass 3.

Corning Gorilla Glass is te vinden in telefoons van Samsung, LG,, HTC, Motorola en Microsoft. In een interview meldt de baas van Corning dat de plannen van Apple om saffierglas te gaan gebruiken interessant zijn, maar niet erg handig voor de consument. Het scherm breekt sneller dan Gorilla Glass, laat hij weten. ''Saffierglas werkt uitstekend tegen krasjes, maar breekt snel als het glas enige druk te verduren krijgt. Dan is Gorilla Glass juist beter." Ook hebben de productieproblemen die Apple ondervond bewezen dat het niet zo makkelijk te produceren valt, aldus Corning, die zijn eigen oplossing "momenteel de beste" vindt.

Lees verder of laat een reactie achter

Samsung werkt aan smartphone met opvouwbaar scherm

Door Bouke van den Berg, | 3 reacties

Samsung wil nog dit jaar een flexibel en opvouwbaar smartphonescherm presenteren. De Koreaanse fabrikant moet de ontwikkeling hiervan alleen nog wel afronden. Het is dus de vraag of Samsung de display op tijd klaar heeft.

TeleWeek week 39: De iPhone 6 is er én maakt een 'buiging' samsung galaxy note edge hands on

Het opvouwbare scherm kan in smartphones gebruikt gaan worden. Dit zegt Lee Chang-hoon, de vicepresident van de ‘business strategic’-afdeling van Samsung Display, volgens ZDNet op een investeerdersbeurs van Samsung in New York. Ook is Samsung in staat om het scherm redelijk snel te produceren.

“Aan het einde van volgend jaar kunnen we dertig- tot veertigduizend flexibele schermen per maand produceren”, vertelt Lee. “Alleen Samsung heeft in 2016 zo’n grote productiecapaciteit. We willen nog dit jaar een product met een flexibel scherm aan de consument tonen. We hebben alleen nog niet besloten hoe het definitieve product eruitziet.”

Samsung leverde eerder dit jaar met de Galaxy Note Edge zijn eerste smartphone af die een gebogen scherm heeft. Het lijkt erop dat de Koreaanse fabrikant steeds meer gaat inzetten op revolutionaire displays. Ondertussen gaat Samsung minder verschillende soorten telefoons op de markt brengen.

Er gaat nog meer veranderen bij Samsung. Zo moet de productie van super amoledschermen goedkoper worden. Dit type display gebruikt Samsung in zijn beste telefoons, zoals de Galaxy Note 4.

“Iets dat amoled superieur maakt aan LCD is dat het geen ‘backlight’ heeft, waardoor amoled in theorie goedkoper geproduceerd kan worden dan LCD”, vertelt Lee. “We willen direct concurreren met LCD. Amoled kost nu ongeveer hetzelfde als LCD, maar wordt makkelijker geproduceerd. We zijn ervan overtuigd dat meer mensen amoledschermen willen.”

Samsung Display gaat in dat geval niet meer alleen amoledschermen leveren aan Samsung Electronics, dat de smartphones maakt. Ook andere smartphonefabrikanten kunnen dan Samsungs super amoledschermen gebruiken.

Lees verder of laat een reactie achter

Apple Pay-klanten kopen er vooral hamburgers mee

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Apple Pay, dat alleen nog maar in de VS is uitgerold bij enkele winkel- en fastfoodketens en alleen op de iPhone 6/6 Plus is te krijgen, doet het goed bij McDonalds. Vijftig procent van de NFC-transacties is voor rekening van Apple Pay, meldt McDonald's.

Apple Pay zit bij iOS 8.1 meegeleverd
Apple Pay

Andere Amerikaanse winkelketens die met Apple Pay in zee zijn gegaan, melden eveneens dat de klanten er grootschalig gebruik van maken. Whole Foods heeft al 150.000 Apple Pay-transacties verricht sinds iOS8.1 met deze mogelijkheid is verschenen.

Aan de andere kant wordt die groei ook enigszins veroorzaakt omdat het hele contactloos betalen met een smartphone populair begint te worden in de VS. Ook Google Wallet en Softcard zien het gebruik toenemen. Steeds meer Amerikaanse winkelketens voeren het contactloos betalen met een nfc-chip bij de kassa's in. Voor consumenten is het een snelle en gebruiksvriendelijke betaalwijze.

Hoewel het aantal mobiele betalingen dus flink stijgt, is het nog maar een habbekrats op het totaal aantal betalingen bij de kassa's. De overgrote meerderheid kiest nog altijd voor papiergeld, pinpas of creditcard.

Lees verder of laat een reactie achter

Sharp toont 4.1-inch scherm met een 2k-resolutie

Door Danijel Dercksen, | 0 reacties

Schermmaker Sharp heeft het kleinste scherm aangekondigd met een 2K-resolutie. Het scherm is 4.1-inch groot en heeft een pixeldichtheid van 736.

Sharp's nieuwe IGZO LCD-paneel laat zien dat hoge resolutie schermen niet alleen meer voor phablets zijn. Voor schermfabrikanten is het lastig om een hoge resolutie in een zo klein mogelijk scherm te proppen. Daarom zijn phablets met schermen van 5.5-inch en groter voorzien van een extra hoge resolutie, maar is deze 2K-resolutie nog amper te vinden in schermen onder de 5-inch. Daar komt nu verandering in dankzij Sharp's nieuwe scherm voor smartphones.

Het nieuwe LCD-scherm van Sharp heeft een resolutie van 2560x1600 pixels. Het scherm meet slechts 4.1-inch en heeft daardoor een pixeldichtheid van 736. Dat is evenveel als een ander paneel van Sharp dat 6-inch meet en een ppi heeft van 736 bij een 4K-resolutie.

Het nieuwe paneel van Sharp zal in 2016 op de markt gaan komen, zo belooft de fabrikant.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Nieuw geheugensoort maakt Galaxy S6 supersnel’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Samsung plaatst in de Galaxy S6 een nieuw soort opslaggeheugen, Universal Flash Storage 2.0. Hierdoor zou het toekomstige vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant supersnel in gebruik zijn. Ook zou de smartphone daardoor zuiniger zijn dan voorgangers.

‘Galaxy S6 krijgt QHD-scherm en 128GB opslag’ Samsung

Dit stelt ETnews op basis van bronnen binnen Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant kondigt waarschijnlijk op het Mobile World Congress in Barcelona de Galaxy S6 aan. De telefoon wordt als het goed is de eerste telefoon van Samsung met het relatief nieuwe UFS-opslagsysteem.

Met UFS kun je in een kortere tijd op een zuinigere manier meer data laden. Het opslagsysteem combineert supersnel opvraagbaar solid state-geheugen met het zuinigere, maar langzamere eMMC. Ter indicatie: SSD zet data over met een snelheid van 1,2GB per seconde, eMMC doet dat met 400MB per seconde. De eindgebruiker zou vooral merken dat apps sneller starten en dat de telefoon sneller reageert op je handelingen.

Waarschijnlijk volgen na de Galaxy S6 meer Samsungs met UFS. Samsung zou zowel het interne als externe geheugen in meerdere telefoons willen vervangen voor UFS. Samsung zou al op het punt staan te beginnen met massaproductie van UFS-geheugen. De Koreaanse fabrikant zou er vooral haast achter zetten omdat Xiaomi ook bezig is met UFS, en bovendien steeds meer inloopt op Samsungs positie als mondiale marktleider.

“UFS is het komende jaar een belangrijk onderdeel voor onze smartphonetak”, vertelt een bron binnen Samsung. “We zullen de techniek in het begin vooral in onze beste telefoons laten terugkomen. Meer details kunnen er nog niet worden vrijgegeven, omdat de specificaties van de nieuwe telefoon (de Galaxy S6, red.) nog niet vaststaan."

Lees verder of laat een reactie achter

Tesla-baas wil wereldomspannend netwerk wifi-satellieten

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Elon Musk, de eigenaar van het elektrische automerk Tesla, heeft een plan ontvouwd om een wereldomspannend netwerk van laaghangende satellieten de ruimte in te schieten die overal ter wereld via wifisignalen toegang tot internet bieden.

Tesla-baas wil wereldomspannend netwerk wifi-satellieten 2013 tesla model s front three quarter 1

Dat is vooral voor smartphonebezitters leuk, want zo kunnen ze de hoge dataroamingtarieven van buitenlandse providers ontlopen. En ze hoeven niet meer een restaurant met gratis wifi op te zoeken op hun buitenlandse reis, om even gratis de e-mail te checken.

Musk, miljardair en eigenaar van het luxe elektrische automerk Tesla (zie foto), heeft eerder goedkope raketten geproduceerd. Hij zoekt het nu in kleine satellieten die hij internetsatellieten noemt. Hij probeert ze goedkoop te maken en veel kleiner dan de gebruikelijke satellieten die rond de aarde zweven. Samen met een voormalige hoge functionaris van Google heeft hij het plan bedacht om de satellieten wifisignalen te laten uitzenden waardoor je in elke uithoek van de aarde toegang tot internet hebt.

Het zou gaan om een enorm project waarbij zevenhonderd satellieten de lucht in gaan. Ze zijn erg klein, ze wegen elk ongeveer 125 kilo. Dat is nog niet eens de helft van het gewicht van een normale communicatiesatelliet. Musk zou die satellieten in een eigen fabriek willen laten produceren.

De missie van Musk zal een miljard dollar gaan kosten of nog meer, en dat is nog een hinderpaal. Ook zijn er technologische hobbels om te nemen, en zullen ook overheden zich ermee gaan bemoeien. Het kan dus nog even duren voordat de droom van Musk - en menig smartphonebezitter - werkelijkheid wordt.

Voor het lanceren van de satellieten heeft Musk samenwerking gezocht met SpaceX, maar er zijn volgens The Wall Street Journal nog geen contracten getekend. SpaceX lanceerde de afgelopen vijf jaar een stuk of twaalf raketten voor de Nasa en andere opdrachtgevers.

Het plan doet enigszins denken aan het project van Google om via een netwerk van weerballonnen een wereldomspannend gratis wifinetwerk te stichten. Die hangen echter nog net in de dampkring, en de satellieten net daarbuiten.

De grondgedachte van Musk is dat toegang tot internet voor alle wereldburgers een enorme verbetering zal zijn en allerlei wereldproblemen kan oplossen.

Lees verder of laat een reactie achter

Per uur 7 telefoons gestolen in Nederland

Tip! Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

1200: dat is het aantal smartphones dat volgens de overheid per maand wordt gestolen. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Zo werden er vorige maand in totaal 4441 telefoons gejat. Per uur worden er ongeveer zeven telefoons gejat: elke tien minuten dus in ieder geval eentje.

Dit blijkt uit politiegegevens waar provider Simyo de hand op heeft weten te leggen. Volgens Samsung en de Nederlandse overheid worden er jaarlijks ongeveer 26 duizend smartphones gestolen. Andere media rapporteren een nog lager cijfer. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, zo werden er vorig jaar 68349 telefoons als gestolen opgegeven bij de politie, aldus Simyo. Aangezien het gros van de telefoons in Nederland een smartphone is, is de kans groot dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt dan dat de overheid beweert.

De bewering van de overheid op hier-waak-ik.nl dat er maandelijks 1200 smartphones worden gejat, is dus een lage inschatting. De afgelopen vier jaar zijn er zelfs nooit minder dan 3524 telefoons per maand gestolen. April 2010 is de ‘beste’ maand, terwijl juli 2013 de slechtste maand was. Toen werden er maar liefst 6546 telefoons gestolen.

2013 is sowieso het slechtste jaar. Alleen in december werden er per maand minder dan 5000 telefoons gestolen: 4989. In totaal werden er vorig jaar dus 68349 telefoons gestolen. Dit jaar is je telefoon ietsje veiliger. Alleen in maart kwam het aantal gestolen telefoons namelijk boven de 5000: 5365. Volgens het GFK was in 2013 driekwart van alle verkochte telefoons een smartphone.

Het aantal smartphones dat per maand wordt gestolen ligt dus stelselmatig zeker drie tot vier keer zo hoog als de overheid beweert. Ondertussen is het nog altijd wachten tot IMEI-blokkering in Nederland een feit is. Hiermee kan je gestolen telefoon in theorie geweerd worden van het mobiele netwerk, waardoor hij totaal nutteloos is. Ook na een fabrieksreset.

Als IMEI-blokkering is doorgevoerd, is het voor dieven niet meer de moeite smartphones te stelen. Ze kunnen die daarna toch niet meer doorverkopen, aangezien smartphones toch onbruikbaar zijn gemaakt. Maar dat is in Nederland dus nog niet het geval.

Eigenlijk had IMEI-blokkering er dit jaar al moeten zijn, maar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft tot nu toe alleen Samsung bereid gevonden om hier aan mee te werken. De Telecomwet is ondertussen nog niet veranderd. De overheid kan providers en fabrikanten dus niet verplichten mee te werken aan IMEI-blokkering.

Lees verder of laat een reactie achter

LG verbetert productieproces flexibele schermen

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het wordt voor LG makkelijker en goedkoper om flexibele schermen te produceren. De Koreaanse fabrikant zou dit productieproces gaan gebruiken voor het maken van buigbare tablets.

LG G Flex

Dit schrijft CNet. LG is al langere tijd bezig met flexibele schermen. Zo bracht het al de buigbare G Flex-smartphone op de markt. Dit was nou niet bepaald een daverend succes, maar LG zit niet stil. Een nieuw productieproces zorgt ervoor dat het voor LG goedkoper en makkelijker wordt om buigbare schermen te maken.

Het is nog onbekend wanneer LG op grote schaal van de techniek gebruik kan maken. Volgens bronnen binnen het bedrijf kan LG al oprolbare schermen maken. Het is alleen de vraag wanneer de fabrikant de techniek hiervoor in massaproductie kan toepassen. LG zou het productieproces alleen toepassen voor tablets.

In dit nieuwe productieproces gebruikt LG in schermen geen draadjes van aluminium, maar van koper. Dit is goedkoper, zorgt voor een hogere resolutie en is minder schadelijk voor mens en milieu.

Lees verder of laat een reactie achter

Nieuwe malware richt zich op Chinese Apple-apparaten

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

WireLurker, een nieuw virus, heeft het afgelopen half jaar flink wat schade aangericht aan Apple-apparaten. De malware richt zich vooral op telefoons en tablets van Chinezen. 467 apps zijn geïnfecteerd en die zijn meer dan 350 duizend keer gedownload.

Apple iPhone 6 Plus review front

Dat schrijft Palo Alto Networks, dat het virus ontdekte, op zijn website. WireLurker mikt zijn pijlen op zowel OS X als iOS en luidt volgens Palo Alto Networks een nieuw tijdperk in van malware dat Apple aanvalt. Het bedrijf zegt dat OS X en iOS nog nooit op zo’n grote schaal is aangevallen door middel van Trojaanse paarden en malware in apps.

iPhones en iPads worden besmet met WireLurker als ze via een USB worden gekoppeld aan een OS X-computer. Ook kunnen apparaten natuurlijk besmet raken als ze geïnfecteerde apps downloaden. WireLurker lijkt zich vooral op China te richten.

Het virus wordt namelijk verspreid via Maiyadi, een Chinese app store voor Apple-apparaten. Deze app store staat los van Apple’s App Store. Voorlopig hoef je je dus niet zo’n zorgen te maken. Doe je dat wel, dan kan je via deze link controleren of WireLurker ook op jouw apparaat heeft toegeslagen.

Lees verder of laat een reactie achter

Analisten: "Marktaandeel Android heeft haar top bereikt"

Door Danijel Dercksen, | 0 reacties

Volgens Strategy Analytics heeft Android haar top bereikt qua marktaandeel. Het OS noteert nu een marktaandeel van 84 procent en kan volgens het onderzoeksbureau niet meer verder groeien.

Hoewel het marktaandeel van Android op 84 procent zal blijven steken, zal de afzet wel toenemen aangezien de omvang van de hele smartphonemarkt toeneemt, aldus Strategy Analytics in haar kwartaalrapport.

In totaal heeft Android over het derde kwartaal van 2014 een marktaandeel van 83.6 procent van het aantal verkochte toestellen behaald. Een stijging van 2 procent met een jaar eerder. Apple moest wat inleveren, maar niet veel, één procent. Apple bleef daardoor steken op 12.3 procent marktaandeel.

Microsoft zag haar afzet in het mobiele landschap ook krimpen, aldus de bron. De softwaregigant bleef steken op 3.3 procent, daar waar het een jaar eerder 4.1 procent was. BlackBerry telt nog amper mee met 0.7 procent en de rest van de markt bestaat nog uit een paar kleine systemen zoals Symbian en Tizen. De groei was dit jaar wel aanzienlijk kleiner dan vorig jaar, zo becijferd Strategy Analytics. In totaal groeide de afzet met 26.7 procent, waar dat een jaar eerder 46.4 procent was.

Volgens Strategy Analytics is het niet denkbaar dat Android nog dominanter zal gaan worden. Het OS zit qua marktaandeel aan haar max, maar niet aan de maximale afzet. In totaal waren er in het derde kwartaal 268 miljoen Android-apparaten verkocht wereldwijd. Apple wist net geen 40 miljoen iPhones te verkopen.

Lees verder of laat een reactie achter

Agent veroordeeld wegens diefstal naaktfoto's uit iPhone

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Een Amerikaanse agent heeft bekend dat hij naaktfoto's heeft gestolen uit de iPhone van een arrestant. De 23-jarige vrouw kwam erachter toen zij later in iCloud zag dat de foto's naar een haar onbekend telefoonnummer waren verzonden.

Californische parlement eist 'kill switch' in smartphones, tegen diefstal boris boef blog

De vrouw was gearresteerd, en gaf de agent het wachtwoord van haar iPhone zodat ze een telefoonnummer kon opzoeken dat ze mocht bellen. De agent bleek later niet alleen maar de contactenlijst voor de vrouw te hebben geraadpleegd. Terwijl ze in de cel zat, bekeek hij haar foto's, waar een paar naaktselfies tussen zaten. Die stuurde hij door naar zijn eigen telefoon. De agent lichtte er zelfs een collega over in, die hij een sms stuurde met de tekst dat de vrouw een prachtig lichaam had.

Na de ontdekking van de vrouw die via iCloud zag dat haar foto's naar een onbekend nummer waren gestuurd, viel de agent direct door de mand. Hij had het overigens al eens eerder gedaan, en is nu aangeklaagd voor diefstal van foto's uit twee telefoons. Zes spannende plaatjes heeft hij gestolen en daarvoor staat hij nu voor de rechter, waar hij via zijn advocaat liet weten dat hij er spijt van heeft.

De agent heeft ontslag genomen en kan celstraf krijgen. Twee collega's die hij de plaatjes had doorgestuurd, worden niet vervolgd. Ze krijgen wel een uitbrander.

De baas van de agent is razend. Hij vertelde de krant: "Als een organisatie verwachten wij het hoogste niveau van integriteit en moraal van iedereen in ons korps, en in onze organisatie is geen plaats voor individuen die de wet manipuleren voor hun eigen persoonlijke gewin."

Lees verder of laat een reactie achter

'Apple Pay alleen populair bij fastfoodketens en pretparken'

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

Grote Amerikaanse detailhandelsketens als Wal-Mart en drogisterijketen CVS hebben zich afgekeerd van Apple Pay, het contactloze betalen met een iPhone dat Apple heeft ingevoerd in de Verenigde Staten. Maar fastfoodketens zijn er juist blij mee, omdat er supersnel mee kan worden afgerekend.

“Supersnelle betalingen voor fastfoodketens en pretparken erg handig”

Supersnelle betalingen zijn voor de McDonald's en bedrijven met hele drukke kassa's, zoals pretpark Disneyland, juist erg handig. Daar wordt Apple Pay verwelkomd als een manier om de klanten sneller te laten doorstromen, zodat er in dezelfde tijd meer mensen geholpen kunnen worden en dat levert ze meer geld op.

Maar supermarktketens als Wal-Mart hikken tegen de hoge kosten van het systeem aan. Apple Pay werkt - behalve met de nfc-chip in de iPhone 6 - samen met Mastercard en Visa, die twee tot drie procent van elke betaling afsnoepen. De winstmarges in de detailhandel zijn klein en de supermarkten en drogisterijen willen dat geld niet kwijt. Al eerder schreven wij dat zij bezig zijn met een alternatief contactloos betaalsysteem via de smartphone, Currentc, waarbij een qr-code op de telefoon wordt gescand. Dat gaat weliswaar langzamer en is ietwat omslachtiger, maar het gaat niet via de creditcardmaatschappijen. De zo behaalde winst kan door de deelnemende bedrijven via een korting op de prijs van hun producten aan de klant worden teruggegeven.

Het is alleen de vraag of dit het op langere termijn gaat redden, als Apple Pay toch populair wordt. Dan kunnen de detailhandelsbedrijven weinig anders dan meegaan in die ontwikkeling, omdat klanten eisen dat ze op deze makkelijke manier kunnen betalen.

Lees verder of laat een reactie achter

Politie wil niet-geregistreerde prepaid telefoons in Nederland verbieden

Scoop Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De politie wil het gebruik van niet-geregistreerde prepaid telefoons verbieden. Criminelen maken maar al te graag gebruik van de telefoons met beltegoed om anoniem te blijven.

Politie prepaid registratie

“Niet-geregistreerde prepaid telefoons worden veel gebruikt bij het plegen van misdrijven”, schrijft de politie in een rapport waarover All About Phones beschikt. “Denk hierbij niet alleen aan mensenhandel, heling, vuurwapen- en drugscriminaliteit, inbraken, babbeltrucs, fraude en afpersing, maar ook aan het beramen van terroristische acties.” Dit rapport overhandigde de politie eind 2013 aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie, die het in behandeling hebben genomen.

Nu kun je bij de supermarkt op de hoek nog een prepaid telefoon kopen. Fijn natuurlijk, want dit is zo gebeurd omdat je je niet hoeft te registreren. Het heeft ook een keerzijde. Volgens de politie heeft gemiddeld 85 procent van de aangehouden verdachten van criminele activiteiten een prepaid telefoon die niet geregistreerd is. Supermarkten en tankstations helpen volgens de politie op die manier onbewust mee bij het beramen van criminele activiteiten.

“Bij gebruik van niet-geregistreerde prepaid telefoons blijft de beller anoniem. Logisch dat criminelen dit middel hebben omarmd. Er zijn voldoende politieonderzoeken waaruit blijkt dat anonimiteit aan criminaliteit gekoppeld kan worden. Om diezelfde reden gebruiken criminelen ook valse, gekopieerde kentekenplaten.”

De politie vindt daarom dat ook prepaid telefoons voortaan geregistreerd moeten worden. “Het bezit van een niet-geregistreerde prepaid telefoon en de daaruit voortvloeiende anonimiteit, lijkt bij veel criminelen een basisbehoefte te zijn voor het plegen van misdrijven”, schrijft de politie.

De politie stelt daarom voor criminaliteit uit de anonimiteit te halen. Telefoons met beltegoed werken dan pas na registratie bij een provider en na betaling per bankoverschrijving. De politie hoopt dat providers in de toekomst verplicht worden een telefoon pas aan te sluiten als deze op naam is geregistreerd.

Ook wil de politie een wettelijke aanpassing zodat het bellen met een ongeregistreerde buitenlandse simkaart in prepaid telefoons niet mogelijk is. In meerdere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland, is het al verplicht om een prepaid telefoon te registreren. Desondanks is het in Nederland nog niet een dergelijk ver gevorderd stadium.

All About Phones heeft het ministerie van Justitie en de providers om een reactie gevraagd. Het ministerie laat weten dat het rapport nog onderzocht wordt op diens inhoud. Hieruit zijn nog geen maatregelen of voorstellen gevloeid. Vodafone laat in een reactie weten dat er momenteel geen plannen zijn om prepaid te registreren in de toekomst. Ook heeft de provider geen geluiden gehoord dat dit in de toekomst een verplichting zal worden.

Lees verder of laat een reactie achter

Tim Cook: 'Apple Pay hoeft niet alles van je te weten'

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

Het nieuwe contactloze betaalsysteem Apple Pay vergaart geen data van zijn klanten. Dat beloofde Apple-CEO Tim Cook tijdens een interview met The Wall Street Journal.

Apple CEO Tim Cook schrijft een brief over privacy aan de klant

"We willen niet weten wat je koopt, we verzamelen geen data, we zijn geen Big Brother", meldde hij. En met een grijns: "Dat laten we over aan anderen." Hij bedoelt Google.

Apple Pay is volgens Cook veilig en makkelijk in het gebruik. Je gebruikt het door een iPhone langs een betaalautomaat te bewegen. Dan is de betaling verricht. Cook vertelde dat Apple Pay binnen drie dagen één miljoen keer is geactiveerd. Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard laten weten dat Apple Pay marktleider is op het gebied van contactloos betalen.

Lees verder of laat een reactie achter

Google: 'Android en Chrome gaan voorlopig niet fuseren'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Android en Chrome groeien weliswaar steeds meer naar elkaar toe, maar Google heeft geen plannen om de twee besturingssystemen te gaan fuseren tot één OS. Dat meldden Google-functionarissen tegenover CNET.

'Google maakt werk van samenvoeging Android en Chrome' Google

In het interview met de Google-medewerkers lieten die wel weten dat de twee teams die Android en Chrome ontwikkelen, steeds meer samenwerken. Android is voor mobiele apparaten, Chrome is voor pc's. Ondanks de verdergaande samenwerking zal het niet snel tot één samengevoegd besturingssysteem komen. "Er zijn geen plannen om de manier waarop deze producten werken te veranderen".

Android en Chrome vallen allebei onder senior vice-president Sundar Pichai van Google. De besturingssystemen zijn belangrijke producten van Google. De grootste inkomstenbron van de zoekgigant zijn advertenties, waarmee jaarlijks 50 miljard dollar wordt binnengehaald. Maar Android is volgens CEO Larry Page de 'toekomst' van het bedrijf.

Dat is een weinig verrassende uitspraak, want inmiddels is Android wereldwijd het meestgebruikte mobiele besturingssysteem. Het staat op meer dan tachtig procent van de smartphones. Chrome OS is veel minder populair in de pc-wereld. Het is slechts aanwezig op twee procent van de computers. Om Chrome vooruit te helpen, werd alom gedacht dat het OS zou fuseren met Android, zeker toen Pichai beide besturingssystemen onder zijn hoede nam. Maar daar is dus voorlopig geen sprake van.

Lees verder of laat een reactie achter

Amerikaanse winkelketens laten Apple Pay links liggen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Steeds meer Amerikaanse winkelketens laten Apple Pay links liggen. Achter de schermen zijn zij al een hele tijd bezig om de creditcardmaatschappijen te dwarsbomen met een eigen betaalsysteem, waarbij er veel minder geld aan de strijkstok blijft hangen. Apple Pay past niet in die plannen.

Amerikaanse winkelketens laten Apple Pay links liggen currentc payment

Apple Pay werkt samen met creditcardmaatschappijen en Apple strijkt zelf ook nog een bedrag aan provisie op per betaling die via een iPhone met nfc-chip is verricht. De winkelketens zien hierdoor hun toch al smalle winstmarges in gevaar komen.

Al enkele jaren zijn die winkelketens bezig om hun eigen betaalsysteem op te zetten waarbij ze de creditcardmaatschappijen en hun provisie omzeilen. Dit systeem heet Currentc. Het is niet gebaseerd op betalen via een ingebouwde nfc-chip in de telefoon, maar op het simpelweg scannen van een qr-code die de caissière aan de klant laat zien. Dit systeem is dus geschikt voor alle smartphones met een camera.

De winkelketens hebben hiermee een geduchte concurrent voor Apple Pay in de markt gezet. Apple Pay werkt weliswaar samen met veel banken en ook een aantal winkelketens, maar sommige winkelketens hebben zichzelf alweer teruggetrokken en staan alleen mobiele betalingen toe via Currentc.

Lees verder of laat een reactie achter

Vervoerder Arriva test in Friesland smartphone als OV-kaart

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Je smartphone gebruiken als vervoersbewijs, in Friesland is het al uitgetest. Tussen november en januari, om precies te zijn. Vervoerder Arriva stelt dat het een alternatief is voor de ov-chipkaart en geen vervanger. “We gaan nu kijken of we het kunnen invoeren”, aldus een woordvoerster.

Arriva test de smartphone als OV-kaart

Een groep reizigers checkten in met hun telefoon en op basis van de GPS-locatie werd de prijs van de reis berekend, schreef de Leeuwarder Courant gisteren. Volgens Arriva is het nieuwe systeem een alternatief, maar geen vervanger van de ov-chipkaart.

“Dan zou al het werk voor niets zijn geweest”, vertelt een woordvoerster van Arriva. “We willen het chipkaartsysteem verbeteren, maar tegelijkertijd kijken we naar nieuwe mogelijkheden, zoals Touch&Travel.”

Dat is het systeem waarmee je je smartphone als vervoersbewijs kunt gebruiken. Het selecte groepje reizigers dat Touch&Travel gebruikte was te spreken over de mogelijkheid. “We hebben veel enthousiaste reacties gehad. Reizigers vonden de applicatie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. We gaan nu kijken of we het kunnen invoeren.”

Het gebruikersgemak van de smartphone als OV-kaart zal veel mensen aanspreken, toch kleven er ook nadelen aan.” Reizigers hoeven niet meer in de rij te staan bij de paaltjes en ze kunnen hun reisproduct inzien. Dat zijn duidelijke voordelen ten opzichte van de huidige ov-chipkaart”, vertelt universitair docent Jasper van Kuijk, die coördinator was van het Afstudeerlab van de TU Delft dat onderzoek deed naar de gebruiksvriendelijkheid van de OV-chipkaart.

“Reizigers moeten hun locatie delen met de vervoersmaatschappij. Daar zitten veel mensen uit privacyoverwegingen niet op te wachten. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de incheckpoortjes. Stations in de Randstad zijn niet eens toegankelijk zonder ov-chipkaart. We zijn wel wat jaren verder voordat deze methode klaar is voor gebruik”, aldus Van Kuijk.

Er gaan steeds meer stemmen op om de ov-chipkaart te vervangen voor de smartphone, ook bij de NS. Steeds meer telefoons hebben een NFC-chip, waarmee je in principe ook kunt ‘inchecken’. Ook de GPS-locatie gebruiken blijkt dus een goedwerkende mogelijkheid te zijn.

Lees verder of laat een reactie achter

'Smartphonefabrikanten zagen niets in Android Silver'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het Google-project Android Silver, bestemd om alle fabrikanten high-end smartphones met stock Android uit te laten brengen in plaats van de Nexus-lijn, is niet van de grond gekomen omdat de smartphonefabrikanten er niets in zagen. Dat meldt Re/Code, op basis van niet nader genoemde bronnen.

Android Lollipop 5.0 grootste Androidupdate sinds 2011 lollipop forest

Google probeerde via Android Silver meer grip te krijgen op de fragmentatie van Android. Het verschijnsel dat fabrikanten allemaal in hun eigen tempo hun smartphones updaten naar de laatste versie van het besturingssysteem, of dat soms helemaal nalaten, heeft tot gevolg dat er Androidsmartphones in omloop zijn met alle mogelijke versies van het mobiele OS. Dat heeft weer tot gevolg dat app-ontwikkelaars verschillende versies van hun software moeten maken. Google wilde de fragmentatie een halt toeroepen door via Android Silver alle fabrikanten min of meer te dwingen om allemaal telefoons met stock-Android uit te brengen.

Maar dat wilden ze dus niet, volgens Re/Code. De smartphonefabrikanten hebben bijna allemaal een eigen softwareschil om Android heen gebouwd, en willen daar niet van af. Eén Androidversie zou de toestellen te weinig onderscheidend van elkaar maken.

Daarop zou Google uiteindelijk maar besloten hebben om de Nexus-lijn voort te zetten, met de Nexus 6 en de Nexus 9 tot gevolg. Een ander gevolg is dat ook de Google Play-edities van de fabrikanten, met stock-Android erop, nog een tijdlang in de verkoop blijven. Die lijn zou ook worden opgedoekt als Android Silver zou gaan lopen.

Het is onduidelijk of Android Silver nu definitief is afgeschoten, of via een omweg later alsnog wordt ingevoerd door Google. Het is in ieder geval duidelijk dat de grote smartphonefabrikanten er helemaal niet op zitten te wachten.

Lees verder of laat een reactie achter

'Google maakt werk van samenvoeging Android en Chrome'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Al een tijdje is Google bezig om het desktopbesturingssysteem Chrome en het mobiele besturingssysteem Android te verenigen tot één OS. Daar lijkt nu serieus werk van te worden gemaakt. Google heeft vice-president Hiroshi Lockheimer aangesteld als baas van zowel Android als Chrome bij het zoekbedrijf.

'Google maakt werk van samenvoeging Android en Chrome' Google

Eén baas voor twee besturingssystemen, dat kan alleen maar op een fusie tussen die twee leiden, wordt nu gedacht. Het is ook niet zo'n vreemde gedachte. Al eerder schreven wij over project Hera dat dit als doel had.

Nu dezelfde baas gaat over zowel Android als Chrome, wordt verwacht dat Google hier meer haast mee gaat maken. De hoogste baas van de twee afdelingen, Sundar Pichai, heeft al eerder laten doorschemeren de twee besturingssystemen te willen samenvoegen tot iets wat meer op Android dan op Chrome lijkt. Google heeft onlangs ook aan app-ontwikkelaars voor Android laten weten bezig te zijn met een manier om hun apps makkelijk naar Chrome te porten.

Android heeft een zeer sterke positie in de mobiele wereld, waar het besturingssysteem zo'n 85% van alle mobiele telefoons en tablets aandrijft. Chrome blijft op desktop-gebied erg achter bij dat cijfer, met maar twee procent van de gebruikers die voor dit besturingssysteem kiest in plaats van bijvoorbeeld Windows of Mac OSX of Linux. Android is daarentegen aan een opmars begonnen buiten de mobiele wereld, naar thermostaten (Nest), auto's, televisies, horloges en waarschijnlijk over enige tijd nog meer bruin- en witgoed in de huiselijke omgeving.

Lees verder of laat een reactie achter