All About Phones maakt gebruik van Cookies om de website goed te laten functioneren. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Tablets nieuws

Microsoft stopt met productie van Surface 2

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Microsoft maakt niet langer de Surface 2. De tablet is nog wel verkrijgbaar. Als je hem nog wilt hebben, moet je er snel bij zijn, zegt Microsoft.

Microsoft Surface 2
De Surface 2

Dit zegt de fabrikant tegenover TheVerge. De Surface 2 is een tablet van de fabrikant. Sinds de komst van de Surface Pro 3 lopen de verkoopcijfers van de Surface 2 terug. Voor elke Surface 2 die Microsoft verkoopt, gaan er drie Surface Pro 3-tablets over de toonbank.

Vandaar dat Microsoft nu stopt met de productie van de tablet. “We produceren de tablet niet meer, maar als je hem nog wilt kopen moet je Microsofts verkooppunten bezoeken of kijken op MicrosoftStore.com. Check ook derde partijen en ‘resellers’”, aldus Microsoft.

Moraal van het verhaal is eigenlijk dat Microsoft Windows RT opheft. Dat komt niet als een verrassing, omdat apparaten die op dit besturingssysteem draaien geen update krijgen naar Windows 10.

Lees verder of laat een reactie achter

Chinese overheid gaat beveiliging iPhone voortaan vooraf checken

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De Chinese overheid mag voortaan iPhones en iPads vooraf controleren om de veiligheid van apparaten te garanderen. Apple is hiermee akkoord gegaan.

De Apple iPhone 6 en iPhone 6 Plus slaan aan in Zuid-Korea ten opzichte van de Samsung Galaxy Note 4

Dit zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Internet en Informatie tegenover the Beijing News. In 2014 werd de komst van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in China uitgesteld omdat de Chinese overheid bang was dat de Verenigde Staten hierdoor gevoelige informatie over Chinezen in handen zouden krijgen.

Sindsdien is achter de schermen de diplomatie begonnen. Eind 2014 zijn er bijvoorbeeld gesprekken geweest tussen China en Apple, waarbij ook CEO Tim Cook aanwezig was. “Een tijdje geleden deden er geruchten de ronde dat we achteringangen hebben en data leveren aan derde partijen. Dat deden we niet en zullen we ook nooit doen”, aldus Cook.

Lees verder of laat een reactie achter

Microsoft gaat Windows RT-apparaten niet updaten naar Windows 10

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De meeste Windows Phones krijgen een update naar Windows 10. Microsoft zal apparaten die op Windows RT draaien echter niet updaten naar dit nieuwe besturingssysteem. Hiermee lijkt Windows RT een stille dood te sterven.

Microsoft Surface tablet

Windows RT is het besturingssysteem dat onder andere op de Surface RT en de Surface 2 draait. Deze tablets krijgen geen update naar Windows 10. Dit laat Microsoft weten aan Microsoft-watcher Paul Thurrott.

“We werken aan een update voor Surface die over sommige functionaliteiten van Windows 10 beschikt”, aldus de Amerikaanse fabrikant. “De Surface Pro 3 en de gehele Surface Pro-lijn krijgen een update naar Windows 10.”

Windows 10 werd woensdagavond aangekondigd. Dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft werkt op de computer, Xbox, smartphone en tablet.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Grote iPad Pro krijgt stylus-pen voor verbeterde gebruikerervaring’

Door Linda van Aalten, | 0 reacties

De iPad Pro zou een pen met zich meekrijgen om het gebruikersgemak te vergroten. Het is niet zo vreemd als Apple een stylus-pen met de iPad Pro zou meeleveren, aangezien deze tablet een schermformaat zou krijgen van 12,9 inch.

‘Grote iPad Pro krijgt stylus-pen voor verbeterde gebruikerervaring’ pro1

Dit zegt analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities volgens Apple Insider. Hij baseert dit op meerdere patenten die Apple onlangs heeft aangevraagd. “Omdat het accurater werkt dan vingers van een persoon, is een stylus-pen vaak gemakkelijker in het gebruik dan de combinatie van een toetsenbord met een muis.”

“Wij geloven daarom dat Apple met een stylus-pen komt om het gebruikersgemak van de 12,9 inch grote iPad te verbeteren”, aldus Kuo. De Zuid-Koreaan denkt dat de stylus-pen een accessoire is die los van de iPad Pro verkocht gaat worden.

Verder zou de eerste iPad Pro niet gelijk al worden uitgerust met dingen zoals een gyroscoop of een versnellingsmeter. Dit soort dingen stopt Apple pas in latere versies van de iPad Pro. Ook zou de Amerikaanse fabrikant werken aan een 3D-schrijftechnologie om het schrijven op de iPad simpeler te maken. Het zou dan in principe mogelijk zijn om boven, maar niet op, het scherm te schrijven.

“We denken niet dat Apple’s stylus-pen dit in 2015 al ondersteunt. Dit is een fantastische functie, maar we denken dat de benodigde software en hardware nog niet uitontwikkeld is”, aldus Kuo.

Het is nog onbekend wanneer Apple de iPad Pro aankondigt. Dat het dit jaar wordt, lijkt zo goed als zeker te zijn. Met deze grotere iPad mikt Apple vooral op de zakelijke markt.

Lees verder of laat een reactie achter

Androidkopie van de Microsoft Surface verschenen

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Het bedrijf Jide heeft een tablet uitgebracht die in alle opzichten op de Microsoft Surface lijkt. Alleen loopt hij op Android en niet op Windows.

Androidkopie van de Microsoft Surface verschenen gsmarena 001

Jide is een bedrijf dat is opgericht door drie voormalige werknemers van Google. Ze hebben het ontwerp van de Microsoft Surface-tablet gekopieerd en er een nieuwe Androidtablet van gemaakt. Ook de software lijkt erg op Windows.

De Remix Ultra tablet bezit een 11,6-inch scherm met een 10-80 pixel display. Hij loopt op een processor van Nvidia, met vijf kernen, en heeft 2GB ram aan boord. De achterkant van de tablet heeft net zo'n kickstand (standaard) als de Microsoft Surface en er wordt een los toetsenbord bij geleverd dat magnetisch met de tablet verbonden kan worden.

Het besturingssysteem is een aangepaste versie van Android 4.4.2, genaamd Remix OS. Het design lijkt heel erg op dat van Windows 8, met tegels en al. Ook biedt Remix OS de multi-windows functie van Windows 8.

De Remix Ultra gaat binnenkort in China en daarna de VS in de verkoop. De winkelprijzen zijn zo rond de 349 dollar voor de 16GB-variant, en 449 dollar voor het 64GB-model. Het is nog niet helder of de tablets de oceaan zullen oversteken, en of Microsoft zijn patentadvocaat al heeft klaar staan om een rechtszaak wegens plagiaat aan te spannen.

Lees verder of laat een reactie achter

Nokia verkoopt in vier minuten 20 duizend N1-tablets in China

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

De eerste tablet van Nokia, de N1, slaat aan in China. De eerste ‘oplage’ van 20 duizend exemplaren was in vier minuten en twee seconden uitverkocht.

Nokia N1 koopwijzer

De N1 is Nokia’s eerste toestel die het maakte sinds de smartphonetak door Microsoft werd overgenomen. De tablet is vanaf 15 januari weer in China te koop. Het is nog onbekend wanneer de tablet buiten Cina te koop zal zijn.

De N1 verslaat in benchmarks de iPad mini 3. De tablet draait op Android 5.0 Lollipop en gaat omgerekend ongeveer 210 euro kosten. De N1 heeft een schermformaat van 7,9 inch en een resolutie van 2048x1536 pixels. In de tablet zit de Atom Z3580-processor van Intel, die met vier kernen 2,3 GHz klokt.

De Nokia N1 heeft 2GB ram en 32GB opslaggeheugen. De batterij heeft een inhoud van 5300 mAh en hij schiet foto’s in 8 en 5 megapixel.

Lees verder of laat een reactie achter

‘Tabletverkoop neemt dit jaar klein beetje toe’

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

De tabletmarkt groeit nog steeds, maar die groei neemt wel steeds meer af. Verwacht wordt dat er dit jaar 233 miljoen tablets worden verkocht. Dit is een groei van 8 procent ten opzichte van 2014.

Asus Transformer Pad TF303K koopwijzer

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De stagnerende groei wordt dus doorgezet. Onder andere Apple’s tabletafdeling heeft het moeilijk. Zo valt de verkoop van nieuwe iPads tegen. Dit komt vooral omdat tablets langer meegaan dan smartphones, aldus Gartner.

“Het instorten van de tabletmarkt in 2014 was alarmerend”, stelt Ranjit Atwal, de onderzoeksdirecteur van Gartner. “De afgelopen twee jaar zat het groeipercentage telkens in de dubbele cijfers. De grote daling die we nu zien, ligt aan een paar dingen.”

“Zo gaan tablets langer mee. De tablet wordt door een hele familie gebruikt en software-updates, vooral bij iOS-apparaten, houden het apparaat up to date. Een andere oorzaak is dat nieuwe tablets qua hardware weinig vernieuwend zijn. Consumenten worden daardoor niet verleid een nieuwe tablet te kopen.”

In 2016 worden er waarschijnlijk 259 miljoen tablets verkocht. Opnieuw meer dan het voorgaande jaar, dus. Gartner verwacht dat er dit jaar 1,906 miljard telefoons worden gekocht. In 2016 zijn dat er 1,969 miljard.

Lees verder of laat een reactie achter

Sony gaat door met tablets, hoewel ze nauwelijks worden verkocht

Door Bart Vuijk, | 3 reacties

Sony-tablets worden nauwelijks verkocht. Van alles wat Sony Mobile verkoopt, was vorig jaar slechts vijf procent een tablet. Erger nog: dit zal waarschijnlijk nog verder dalen naar drie of vier procent. Dat vertelde Sony Mobile-CEO Hiroki Totoki aan de Japanse pers.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact review img 0850 2

Totoki sprak met de Japanse pers over een veelheid van onderwerpen en veel nieuws had hij niet te melden. Behalve de opmerking over de tablets. Ondanks de slechte verkoopcijfers gaat Sony hier toch mee door, zei Totoki.

Eerder deze week lekte uit dat Sony naar alle waarschijnlijkheid bezig is om een 12-inch tablet te maken voor de zakelijke markt. Een apparaat dat waarschijnlijk meer dan duizend dollar gaat kosten. Digitimes meldde dat het gaat om een 12,9-inch tablet met een resolutie van 3840x2400 pixels, een Qualcomm chipset, een 8-megapixelcamera en een dikte van 8,6 millimeter.

Er zijn meer fabrikanten die volgend jaar een gooi doen naar de zakelijke markt met grote tablets. Verwacht wordt dat Apple een iPad Pro op de markt brengt met een scherm dat net zo groot is als dat van de kleinste MacBook: 12 of 13 inch. Samsung heeft dit jaar al Pro-tablets op de markt gebracht met zo'n omvang. Deze grote tablets, die naar keuze kunnen worden voorzien van een bluetooth toetsenbord, zullen waarschijnlijk een flinke knauw toebrengen aan de markt voor laptops en pc's.

Lees verder of laat een reactie achter

Samsung Galaxy Tab 5 wordt getest in India

Door Bart Vuijk, | 2 reacties

De nog niet aangekondigde Samsung Galaxy Tab 5 zou voor testdoeleinden in India zijn aangekomen. Dat valt op te maken uit een lijst van importartikelen op een Indiase site.

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 koopwijzer
De Galaxy Tab S, topmodel van dit jaar

Zauba, een Indiase site die import en export van artikelen registreert, maakt gewag van een artikel met de werknaam SM-T555. SM staat voor Samsung, T555 moet de Galaxy Tab 5 zijn. Een 10.1-inch tablet met een 64-bit processor en Android 5.0. Waarschijnlijk komt het apparaat in mei of juni op de markt.

Dat het hier mogelijk om de Samsung Galaxy Tab 5 gaat, blijkt uit het typenummer. De T betekent tablet, en de SM-T555 lijkt de opvolger te zijn van de TM-T535: het typenummer van de Galaxy Tab 4.

Gelijktijdig met deze onthulling meldt een andere site, Geekbench, dat er ook nog een 7-inch tablet van Samsung aan zit te komen. Ditmaal gaat het om de SM-T1116. Dat lijkt een goedkope tablet te zijn die wordt aangedreven door een quadcore 1,2 Ghz processor met 1GB ram, en deze tablet loopt op Android 4.4.4.

Lees verder of laat een reactie achter

Xiaomi werkt aan tablet met Intel-chip

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Xiaomi werkt aan een opvolger voor de MiPad, de MiPad 2. Deze tablet loopt op een processor van Intel. Dat is een belangrijke wijziging. Zijn voorganger heeft een NVidia Tegra--CPU.

Xiaomi werkt aan tablet met Intel-chip xiaomi mipad2 leak3 680x380

De Chinese fabrikant is volgens GizmoChina alweer bezig met zijn tweede tablet, terwijl de eerste nauwelijks verkrijgbaar is gebleken de afgelopen maanden. De MiPad 2 krijgt intern een flinke opfrisbeurt. De NVidia Tegra-chip wordt vervangen door een Intel Atom-chip die op 1,8 Ghz wordt geklokt. Het scherm blijft ongewijzigd, een 7,9-inch exemplaar met een resolutie van 2048x1536 pixels. De tablet krijgt 2GB ram.

Het is nog niet zeker welke versie van Android er op gaat draaien, Kitkat 4.4 of meteen Lollipop 5.0. Een update naar Android 5.0 in de eerste maanden van volgend jaar lijkt waarschijnlijk, als hij geleverd wordt met Kitkat.

De datum van lancering is nog niet duidelijk en evenmin is helder of Xiaomi deze tablet nu wat beter op de internationale markt probeert te verkopen. De MiPad is, zoals gezegd, nauwelijks verkrijgbaar buiten China. Xiaomi zal waarschijnlijk de CES in Las Vegas gebruiken om de tablet te presenteren aan de wereldpers. Deze beurs vindt in de eerste week van januari plaats.

Lees verder of laat een reactie achter

'Nokia showt N1-tablet officieel op 7 januari'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Nokia kondigde de Androidtablet N1 al vorige maand aan, maar hij is er nog niet. Op 7 januari is hij er wel. Dan presenteert Nokia de tablet in Finland, maar hij gaat het eerst naar de Chinese markt.

Nokia kondigt Android-tablet N1 aan screen shot 2014 11 18 at 105254

Dat is dus al het tweede ietwat verwarrende aan deze tablet die niet door Nokia wordt gemaakt, maar wel in licentie door een andere fabrikant, maar waar Nokia dus wel de ontwikkeling voor doet. Voor wie dit kan volgen, nu deze hersenkraker: de tablet wordt dus in China uitgebracht, maar in Finland gepresenteerd voor Chinese prijswinnaars. Er loopt momenteel een prijsvraag in China waarbij zowel kaartjes naar de presentatie in Finland zijn te winnen als de tablet zelf.

De Chinese tak van Nokia heeft achthonderd tickets naar Finland uitgeloofd, inclusief zes vip-passen. Van de 800 Chinese prijswinnaars kunnen er 24 ook nog de tablet zelf winnen.

De tablet is al vorige maand wereldkundig gemaakt. Hij gaat 249 dollar kosten en loopt op de Intel Atom Z3580 CPU, dus geen processor van Qualcomm, MediaTek of NVidia. De Intel-CPU bezit vier kernen die op 2,3 Ghz zijn geklokt. De tablet is zo'n beetje even groot als een iPad mini met een scherm van 7,9 inch en een resolutie van 2048x1536 pixels. Aan de achterkant bevindt zich een 8-megapixelcamera, voor zit een 5-megapixel exemplaar. Een 5300 mAh batterij, 2GB ram, 32 GB intern geheugen en Android 5.0 Lollipop maken het rijtje specificaties af.

De Nokia N1 wordt een van de eerste apparaten die een omdraaibare usb-connector heeft.

Lees verder of laat een reactie achter

'Sony werkt aan 12-inch tablet, concurrent voor iPad Pro'

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

Sony zou achter de schermen werken aan een grote tablet met een schermdiameter van zeker 12 inch. Dat meldt Digitimes. De nieuwe Sony-tablet moet de concurrentie aangaan met de toekomstige iPad Pro van Apple, die ook een 12- tot 13-inch formaat krijgt.

Sony Xperia Tablet Z2 koopwijzer

Volgens Digitimes komt Sony in de eerste helft van volgend jaar met de tablet op de proppen. Het apparaat zou binnenkort in massaproductie gaan.

De tablet zou een 12,9-inch scherm krijgen met een resolutie van 3840x2400 pixels. De platte computer wordt aangedreven door een Qualcomm-processor en heeft achterop een 8-megapixelcamera. De tablet zou slechts 8,6 millimeter dik zijn en wordt volgens Digitimes geproduceerd door Pegatron, waar ook iPads en de Surface-tablets van Microsoft worden gemaakt.

Wanneer de tablet van Sony precies naar de winkels gaat is nog onduidelijk. Het apparaat zou in ieder geval meer dan duizend dollar gaan kosten en zich richten op de top van de markt, wat gezien de prijs wel duidelijk is. Digitimes meldt ook dat toeleveringsbedrijven in Azië melden dat ook andere fabrikanten daar grotere tablets hebben besteld, maar welke bedrijven daar precies mee bezig zijn, werd er niet bij verteld.

Lees verder of laat een reactie achter

Nieuwe Androidversie voor Nexus 7 uit 2012

Door Bart Vuijk, | 1 reactie

De laatste Androidversie die naar eigenaren van de eerste Nexus 7 is gestuurd, die in 2012 op de markt is gebracht, heeft veel tablets in problemen gebracht. Om de bugs op te lossen komt Google nu met een nieuwe update.

Android 5.0 Lollipop veroorzaakte een hele serie bugs en problemen op de eerste Nexus 7, en voornamelijk de wifi-variant die twee jaar geleden onder heel veel kerstbomen lag. Versie 5.0.1 was aanvankelijk bestemd om die op te lossen, maar die heeft Google inmiddels weer teruggetrokken en hij is opgevolgd door 5.0.2. Die worden nu verspreid.

De update zal op de tablets zelf binnenkomen. De uitrol moet officieel nog beginnen, maar wie de rom handmatig wil flashen kan dat ook, mits je goed weet waar je aan begint. De trage performance van de tablet zal direct na de update flink verbeteren, belooft Google. De update en een handleiding hoe die te installeren, is hier te vinden.

Lees verder of laat een reactie achter

Honor brengt met T1 goedkope tablet op Nederlandse markt

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Huawei’s dochteronderneming Honor brengt ook een tablet op de Nederlandse markt. De Honor T1 is gebaseerd op de Huawei Mediapad T1 en gaat 129 euro kosten.

Honor brengt met T1 goedkope tablet op Nederlandse markt honort1

De Honor T1 is vanaf vandaag te koop. De tablet krijgt een scherm met een formaat van 8 inch. Deze display heeft een resolutie van 1280x800 pixels. In de T1 zit een quadcoreprocessor die 1,2 GHz klokt. De Honor heeft 1GB werkgeheugen.

Het opslaggeheugen bedraagt 8GB. Dit is met een microSD-kaart verder uit te breiden. Foto’s schiet je aan de achterkant in 5 megapixel. Aan de voorkant zit een VGA-cameraatje. De batterij in de Honor-tablet is 4800 mAh groot. Dat is meer dan bijvoorbeeld in de Sony Xperia Z3 Tablet Compact, die over een beter scherm beschikt.

De Honor T1 draait op Android 4.3 Jelly Bean. Na de Honor 6 en Honor 3C is dit het derde toestel van Honor dat op de Nederlandse markt komt.

Lees verder of laat een reactie achter

7.9 miljoen Nederlanders hebben een tablet

Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

7,9 miljoen Nederlanders zijn inmiddels in het bezit van een tablet. Daarmee zijn er meer tabletbezitters dan desktopeigenaars. Bijna tien miljoen Nederlanders hebben een smartphone.

De Nokia N1 Android-tablet

Dit blijkt uit onderzoek van GfK, schrijft Emerce. Volgens het onderzoeksbureau is de tablet wel over zijn hoogtepunt heen. Vorig jaar groeide de groep tabletbezitters in Nederland nog met een kleine twintig procent. Dit jaar werd die groep nog maar acht procent groter.

Bepaalde groepen nemen wel steeds vaker een tablet. Zo nam het tabletbezit onder 65+’ers nog wel toe. Eind 2013 had 43 procent van die groep een tablet. Dat is nu gegroeid naar 56 procent. Pensionado’s nemen ook steeds vaker een smartphone.

45 procent van de 65+’ers heeft nu een smartphone: een stijging van zestien procent ten opzichte van vorig jaar. Van de mensen tussen de dertien en 34 jaar heeft 95 procent een smartphone.

Deze telefoons worden steeds vaker gebruikt voor het lezen van boeken en dagbladen. Vorig jaar las 29 procent van de smartphonebezitters een krant via de telefoon: nu is dat 33 procent. Ook televisieprogramma’s worden vaker op de smartphone bekeken.

Het Facebook-gebruik neemt onder jongeren ondertussen af: van 87 procent vorig jaar naar 81 procent nu. Instagram en Pinterest wordt daarentegen wat vaker gebruikt.

Lees verder of laat een reactie achter

iPad Air Plus oogt gigantisch naast andere Apple-apparaten

Door Bouke van den Berg, | 2 reacties

Er zijn mock-ups verschenen waaruit duidelijk wordt hoe groot de iPad Pro wordt ten opzichte van andere Apple-apparaten. Deze tablet krijgt een 13-inch scherm. Het verschil is dus enorm te noemen.

iPad Air Plus oogt gigantisch naast andere Apple-apparaten pro3

De afmetingen van de nieuwe iPad verschijnen in het Japanse tijdschrift MacFan, schrijft het Franse NoWhereElse. Volgens de Franse site wordt de iPad Air Plus of Pro iPad – de naam staat nog niet vast – ergens tussen april en juni 2015 aangekondigd. De tablet meet waarschijnlijk 305,31 bij 220,8 millimeter. Behoorlijk groot, dus, maar dik wordt de iPad Air Plus niet: 7 millimeter.

Als gevolg van het uitlekken van die afmetingen, heeft een Canadese internetter, met het pseudoniem Canoopsy, van karton de grote iPad Air Plus ‘nagemaakt’. Zo wordt duidelijk hoe groot de tablet is ten opzichte van een paar van Apple’as andere apparaten.

Het gaat hier om onder andere de iPad Air 2, iPad mini 3, de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Ook de MacBook Pro, met een schermformaat van 13 inch, is meegenomen.

Lees verder of laat een reactie achter

De opkomst van de hybride tablet - ADV

Door Danijel Dercksen, | 1 reactie

De PC, de smartphone, de tablet en nu de hybride ‘ultramobiele’ tablet. De ontwikkelingen gaan razendsnel en geen enkele markt is stabiel. Zo zal de wereldwijde desktopmarkt met 12% krimpen in 2015 ten opzichte van 2013 en de tabletmarkt met 55% groeien in deze periode, verwacht ’s werelds grootste IT onderzoeksbureau Gartner. In Nederland zit de groei er al op volgens GfK en maken we de door Gartner verwachte groei niet mee. Maar hoe zit dat met de nieuwste markt, de ultramobiele apparaten?

De opkomst van de hybride tablet

Ultramobiel
De ultramobiele apparaten zijn al even verkrijgbaar, denk aan de ultrabooks van verschillende laptopfabrikanten als Apple, HP, Toshiba en Microsoft. De verwachting is dat deze markt in 2015 met 155% is gestegen ten opzichte van 2013 en de totale PC markt omhoog trekt uit een dalende trend.
De nieuwste ontwikkeling binnen de ultramobiele markt is de hybride ultramobiel. Verwacht wordt dat vanaf 2014 steeds meer mensen over zullen stappen op deze supermoderne juweeltjes. Een hybride ultramobiel is een combinatie van een tablet en een laptop.

Less is more
De gemiddelde techliefhebber bezit al gauw veel verschillende apparaten zoals een PC, laptop, tablet en smartphone en de losse apparaten zoals camera’s daargelaten. Dit wordt teveel en de behoefte zal groeien naar een combinatieapparaat waardoor het aantal devices afneemt, zo verwacht Gartner in haar onderzoek. De PC gaat de deur uit en de laptop en tablet worden vervangen door de hybride ultramobiel die zowel de functie van tablet als desktop vervult. Het apparaat is licht en kan gemakkelijk worden vervoerd, door het toetsenbord kun je er goed op werken en het scherm kan doorgaans worden losgekoppeld van het toetsenbord waardoor je een tablet overhoudt. Aan het eind van de streep houd je nog twee apparaten over: de hybride ultramobiel en de smartphone.

Duurt nog even
Het zal nog wel een tijd duren voordat we allemaal met een hybride ultramobiel worden gespot. De tablet heeft een groot deel van de bevolking bereikt en wordt voornamelijk binnenshuis gebruikt. Omdat we niet allemaal in de categorie ‘techliefhebbers’ vallen maar graag achterover leunend met een hoesstandaard een uitzending gemist of een serie kijken, zal de tablet voor de meesten nog een tijd voldoen. Daarnaast is de tablet voor velen een multimedia apparaat die puur voor het plezier wordt gebruikt en minder voor werk of andere werkzaamheden waarbij bijvoorbeeld een toetsenbord gewenst is. De tablet, bijvoorbeeld van Nexus, wordt aangekleed met een Google Nexus 10 hoes zodat hij matcht bij een interieur of outfit of hij wordt aangeschaft als vermaak voor de kinderen.

De phablet
Uit een ander recent onderzoek uit Amerika onder 470 consumenten die gedurende een maand zijn gemonitord, blijkt dat slechts 14% een tablet of E-reader associeert met een mobiel apparaat. Dit omschrijft de nooit populair geworden phablet, een kruising tussen tablet en mobiel.

Dat er toch behoefte aan verandering is, blijkt wel uit de verandering van de tabletmarkt in 2013 ten opzichte van 2012. Android heeft iOs van de troon gestoten door de consument een grote variëteit aan goedkope low-end tablets met kleine schermen aan te bieden. Men wil een handzaam en multifunctioneel apparaat die niet teveel kost en waarmee niet gebeld hoeft te worden. Wellicht verandert deze behoefte in de toekomst en is men bereid meer uit te geven als de koper beseft met een hybride ultramobiel twee apparaten in één te bezitten. De tijd zal het leren!

Lees verder of laat een reactie achter

‘Apple ziet verkoop iPads voor eerste keer dalen’

Door Bouke van den Berg, | 1 reactie

2014 gaat waarschijnlijk de boeken in als het eerste jaar waarin Apple minder tablets verkocht dan het jaar daarvoor. Belangrijkste oorzaak lijkt de lange levensduur van tablets in het algemeen te zijn.

Apple iPad Air 2 review img 0136

Bovendien kopen mensen minder snel een nieuwe tablet dan een nieuwe smartphone. Ze hoeven niet telkens het nieuwste van het nieuwste te hebben. Tablets gaan soms langer mee dan vier jaar, wat niet goed is voor de verkoopcijfers van nieuwe tablets. Smartphones worden na één of twee jaar doorgaans al ingeruild voor een nieuwe.

Volgens onderzoeksbureau ICD wordt 2014 het eerste jaar waarin de iPad-verkoop het hele jaar terugliep, schrijft Business Wire. Over het algemeen worden er nog wel meer tablets verkocht dan vorig jaar. De groei van 7,2 procent is alleen wel een drastische daling ten opzichte van 2013, toen de tabletverkoop groeide met 52,5 procent ten opzichte van 2012.

“De tabletmarkt ondervindt hinder van een paar belangrijke dingen in de markten die er toe doen”, vertelt Ryan Reith van ICD. “Toen tablets op de markt kwamen, werd eenzelfde levensduur verwacht als dat van smartphones. Die worden om de twee of drie jaar vervangen.”

“De realiteit is dat tableteigenaars langer dan drie jaar met hun tablet doen. Soms zelfs langer dan vier jaar”, vervolgt Reith. “Wij denken dat mensen niet zo snel een nieuwe tablet kopen omdat oudere tablets, vooral iPads, langer geüpdatet worden. Ook worden smartphones steeds vaker gebruikt voor het uitvoeren van taken die eerst op een computer werden gedaan.”

Lees verder of laat een reactie achter

Jolla's tabletplannen gaan door; crowdfunding geslaagd

Door Bart Vuijk, | 0 reacties

De plannen van Jolla om een tablet uit te brengen gaan door. Het bedrijf wil de tabletplannen via crowdfunding bekostigen en dat is ruimschoots gelukt. Er was 380.000 dollar nodig, inmiddels hebben 7370 mensen al voor 1,18 miljoen dollar aan steun beloofd.

Jolla's tabletplannen gaan door; crowdfunding geslaagd jolla shop jolla tablet people powered

Jolla, voor wie het vergeten was, is opgericht door ex-Nokiamedewerkers die verder zijn gegaan waar MeeGo is opgehouden. Dit besturingssysteem is verder ontwikkeld en omgedoopt tot Jolla Sailfish. Vorig jaar zag de eerste smartphone met dit OS het daglicht.

Om te vieren dat de tabletplannen zo ruimschoots zijn gesteund, heeft Jolla de prijs van die smartphone tijdelijk met honderd euro verlaagd. Europese kopers kunnen hem tot dinsdag bestellen voor 249 euro, in plaats van 349 euro.

Jolla wil een tablet uitbrengen met het eigen open-source Sailfish besturingssysteem erop. Dat is compatibel met Android-apps. Die kunnen er dus op draaien, net als op de eerder uitgebrachte smartphone. Op die manier hoeft niemand die van Android op Jolla overstapt, zijn apps te missen.

De smartphone kreeg niet echt een overweldigende ontvangst door het publiek. Alleen mensen met een grote voorliefde voor iets geheel anders dan Android of de iPhone willen de Jolla-smartphone. Daarom werden opmerkingen van Jolla-CEO Marc Dillon schamper ontvangen. ''Ik denk dat we de tablets binnen de kortste keren hebben uitverkocht", zei hij. "Ik denk dat we heel snel onze doelstellingen behalen."

Gezien de massale financiële steun lijkt dat niet onwaarschijnlijk. De tablet gaat nu in productie en ergens halverwege 2015 zullen de eerste exemplaren worden opgestuurd naar de mensen die via Indiegogo het initiatief met geld hebben gesteund.

Lees verder of laat een reactie achter

Jolla wil tablet via crowdfunding op de markt brengen

Update Door Bouke van den Berg, | 0 reacties

Het Finse Jolla wil zijn tablet via crowdfunding op de markt brengen. De tablet draait op Sailfish, het open source-besturingssysteem van Jolla. De Finse fabrikant zet onder andere in op de privacy van de gebruiker. Ook kun je meedenken met de ontwikkeling van de Jolla Tablet. De eerste duizend exemplaren kosten 189 dollar per stuk.

Jolla wil tablet via crowdfunding op de markt brengen jolla3

"Wij hebben respect voor onze klanten", schrijft Jolla op zijn crowdfundpagina. "Sailfish is daarom totaal onafhankelijk. We delen of verkopen nooit je data, dat staat in de statuten van ons bedrijf. Er zijn geen achterdeuren waardoor derde partijen je activiteiten kunnen monitoren. Samen met de open source-gemeenschap blijven we de privacymogelijkheden telkens verbeteren als de kans zich voordoet."

De Jolla-tablet heeft nog geen naam. Multitasken gaat volgens de Finse fabrikant zeer makkelijk met de tablet en ook via handgebaren is de tablet te besturen. Omdat ook Android-apps op Sailfish kunnen draaien, is het app-aanbod heel breed. Jolla is een Fins bedrijf dat is opgericht door oud-medewerkers van Nokia.

Jolla legt uit waarom het kiest voor crowdfunding. "Crowdsourcing stond aan de basis van zoveel ongelooflijke, inspirerende en onafhankelijke producten. Dat past helemaal in Jolla's straatje", schrijft het bedrijf. "Als mensen hun krachten bundelen, wordt er iets van betekenis gemaakt. Daarom willen we je betrekken bij de totstandkoming van de Jolla Tablet."

De Jolla Tablet krijgt een 64 bit-processor van Intel, die met vier kernen 1,8 GHz klokt. Hij heeft 2GB werkgeheugen en 32GB uitbreidbaar geheugen. Het scherm heeft een formaat van 7,85 inch en een resolutie van 2048x1536 pixels. De pixeldichtheid is met 330 ppi voor een tablet zeer behoorlijk. De batterij is met 4300 mAh niet bijzonder groot. De Jolla Tablet schiet foto's in 5 en 2 megapixel. Hij weegt 384 gram en is 8,3 millimeter dik. Verder meet hij 203 bij 137 millimeter.

"We willen dat meer gebruikers aan de gang gaan met Sailfish. Elke cent van deze actie wordt gestoken in de productie van de tablet. Elk dubbeltje wordt omgedraaid. Als er genoeg vraag is naar 2000 exemplaren, dan gaan trappen we het project af. Belangrijker is dat er dan bewezen is dat de consument dit product echt wil hebben."

Lees verder of laat een reactie achter