0900 nummers aan banden

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat dure 0900-nummers en lange wachttijden aan banden leggen. Heemskerk wil bedrijven verplichten om de maximale kosten voor een telefonische dienst vooraf te melden.

Er kan volgens Heemskerk op twee manieren invulling aan de maatregel worden gegeven. Bij de eerste variant hanteert de nummerexploitant een minimumtarief met een maximumbedrag per telefoontje, terwijl in het tweede geval een vast bedrag per oproep wordt gerekend, ongeacht de gespreksduur. Aanbieders van 0900-diensten kunnen zelf een keuze maken uit de beide varianten.

De bellers moeten van het tarief op de hoogte worden gebracht voordat er verbinding wordt gemaakt. Zo kunnen ze zelf beslissen of de prijs acceptabel is. Om te voorkomen dat te veel klanten afhaken, zijn uitbaters van 0900-nummers genoodzaakt om een concurrerend maximumbedrag te kiezen en worden ze tevens gestimuleerd om de wachttijden binnen de perken te houden, hoopt Heemskerk.

Een uitzondering op de maatregel wordt gemaakt voor nummers met een tarief van ten hoogste 15 cent. Omdat dit tarief in feite alleen de belkosten dekt en er dus niet betaald hoeft te worden voor de inhoud van het gesprek, hoeft bij deze 0900-nummers alleen het minimumtarief genoemd te worden, zoals dat nu ook al verplicht is. Ook hoeven nummerexploitanten de verkeerskosten van mobiel naar het vaste telefoonnet niet mee te rekenen.

Omdat exploitanten eerst hun systemen voor het nieuwe tariferingsmodel moeten aanpassen, zal de maatregel pas tegen de zomer van kracht worden. Het nieuwe systeem is onderdeel van een groter pakket; andere onderdelen daarvan zijn de verplichte aansluiting van nummerexploitanten bij een geschillencommissie, en meer bevoegdheden voor de Opta om een 0900-nummer bij misbruik uit de lucht te halen.

Bron: TWeakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters