10 jaar prepaid dankzij Vodafone

Het is tien jaar geleden dat Vodafone met het eerste prepaid pakket in Nederland kwam genaamd Libertel iZi . Inmiddels is de markt velen miljoenen waard in Nederland.

Op 22 december 1997 ging Libertel iZi van start. Dat was het eerste aanbod voor prepaid mobiel bellen in Nederland. Libertel, tegenwoordig Vodafone, heeft, samen met andere operators die snel volgden, mobiel bellen hiermee toegankelijker gemaak en de acceptatie aanzienlijk versneld. Het aantal prepaid bellers groeide gedurende de eerste maanden explosief met enkele tienduizenden bellers per maand. Momenteel bellen ongeveer 10 miljoen mensen prepaid.

Prepaid was niet erg handig in het begin. Zo was het voor prepaid-bellers niet mogelijk om sms’jes te versturen (ontvangen kon wel) en vanuit Nederland naar buitenlandse nummers te bellen. Het was evenmin mogelijk om vanuit het buitenland rechtstreeks naar Nederland te bellen. Inmiddels is het gemak een stuk groter en de tarieven aantrekkelijker, mede dankzij diensten als Vodafone Passport (voor voordelig bellen vanuit het buitenland) en Vodafone BloX (zoals Zorgeloos Internet BloX, voor mobiel internet).

In vergelijking met 1997 is prepaid een flink stuk goedkoper geworden. Het eerste prepaid-toestel kostte in 1997 omgerekend €180, inclusief €23 beltegoed. Nu heeft u vanaf €29,95 een mobieltje met €10 beltegoed. Een losse simkaart met mobiel nummer kostte destijds €45, inclusief €18 beltegoed. Nu kost dit €5 en krijgt u daarbij €10 beltegoed ‘cadeau’. Het beltarief was in 1997 omgerekend €0,61 per minuut, tegenwoordig nog maar €0,24 per minuut.

Volgens Vodafone bellen meer vrouwen dan mannen met een prepaid-toestel. Ongeveer 10 procent van de prepaid-bellers betaalt niet zelf de opwaardeerkaart (maar de ouders). Een prepaid-beller verstuurt tegenwoordig gemiddeld 20 sms-jes per maand. Dit aantal groeit nog steeds. Ongeveer één op zes prepaid-bellers heeft meer dan één mobiele aansluiting.

Uit een recente kwartaalrapportage van Telecompaper blijkt overigens dat alle operators de omzet uit prepaid zien afnemen, terwijl de omzet uit abonnementen juist toeneemt. De totale omzet uit abonnementen nam in het derde kwartaal met 7% toe, de omzet uit prepaid nam juist 8,6 procent af.

prepaid_vkosten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters