Uitgebreid onderzoek: ‘Smartphone straling veroorzaakt geen kanker’

Australische onderzoekers hebben aan de hand van een uitvoerig onderzoek bewezen dat er geen reden is om aan te nemen dat de straling van smartphones hersenkanker veroorzaakt.

Hersenkanker en straling

Veel mensen leggen hun smartphone expres een stukje van hun hoofd af als ze gaan slapen, omdat de straling van de gadget kanker zou kunnen veroorzaken. Ondanks dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor die conclusie is blijven veel mensen maatregelen treffen om die straling te ontwijken. Volgens een nieuwe Australische studie zijn dat soort maatregelen niet nodig, want er zou geen link bestaan tussen het krijgen van kanker en de nabijheid van je smartphone. De onderzoekers staken de aanwezigheid van smartphones in de samenleving tegen het aantal mensen met hersenkanker af, met behulp van data van ziekenhuizen, smartphonefabrikanten en eerdere onderzoeken.

Geen toename

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het aantal mensen met brein kanker niet exponentieel steeg met de toename van het aantal smartphones in de samenleving. Als de angst voor tumoren terecht zou zijn, dan zouden we immers een toename in het aantal mensen met hersenkanker moeten zien. Dat was alleen lichtelijk het geval bij mannen, maar bij de vrouwen bleef het percentage stabiel in de afgelopen dertig jaar. De toename bij mannen vond enkel plaats bij oudere participanten, allemaal boven de zeventig jaar oud, dus het gebruik van smartphones kan daar niet de oorzaak van zijn. De kleine toename begon immers al voordat de eerste smartphone überhaupt aangekondigd werd. Het directe effect van smartphones blijft lastig om te meten, maar door op deze manier twee datasets te combineren kun je toch betrouwbare conclusies trekken.

Ondanks dit soort onderzoeken zal er altijd een soort (ir)rationele angst bestaan voor het slapen naast smartphones. Toch bewijst dit onderzoek opnieuw dat er geen reden is om aan te nemen dat je hersenkanker kunt krijgen van de straling van je smartphone. Wel kan het gebruiken van je smartphone voor je gaat slapen een negatieve invloed hebben op je nachtrust, en is het beter voor je ogen om bijvoorbeeld een boek te lezen.

Bron: QZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone 8

Publicatie bevestigt meest interessante features van iPhone 8 lees verder

Samsung Galaxy J7 (2017)

Onaangekondigde Samsung Galaxy J5 en Galaxy J7 (2017) duiken op in hands-on video lees verder

Smartphone en laptop

Op je smartphone ben je rationeler dan achter je laptop lees verder

Honor 9 TENAA

Honor 9 specificaties gelekt via TENAA certificering lees verder

Apple iPhone 8

‘Onthullingsdatum en verkoopdatum iPhone 8 bekend gemaakt’ lees verder

Andy Rubin Essential

Oprichter Android komt dinsdag met Essential smartphone: dit weten we al lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters