Uitgebreid onderzoek: ‘Smartphone straling veroorzaakt geen kanker’

Australische onderzoekers hebben aan de hand van een uitvoerig onderzoek bewezen dat er geen reden is om aan te nemen dat de straling van smartphones hersenkanker veroorzaakt.

Hersenkanker en straling

Veel mensen leggen hun smartphone expres een stukje van hun hoofd af als ze gaan slapen, omdat de straling van de gadget kanker zou kunnen veroorzaken. Ondanks dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor die conclusie is blijven veel mensen maatregelen treffen om die straling te ontwijken. Volgens een nieuwe Australische studie zijn dat soort maatregelen niet nodig, want er zou geen link bestaan tussen het krijgen van kanker en de nabijheid van je smartphone. De onderzoekers staken de aanwezigheid van smartphones in de samenleving tegen het aantal mensen met hersenkanker af, met behulp van data van ziekenhuizen, smartphonefabrikanten en eerdere onderzoeken.

Geen toename

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het aantal mensen met brein kanker niet exponentieel steeg met de toename van het aantal smartphones in de samenleving. Als de angst voor tumoren terecht zou zijn, dan zouden we immers een toename in het aantal mensen met hersenkanker moeten zien. Dat was alleen lichtelijk het geval bij mannen, maar bij de vrouwen bleef het percentage stabiel in de afgelopen dertig jaar. De toename bij mannen vond enkel plaats bij oudere participanten, allemaal boven de zeventig jaar oud, dus het gebruik van smartphones kan daar niet de oorzaak van zijn. De kleine toename begon immers al voordat de eerste smartphone überhaupt aangekondigd werd. Het directe effect van smartphones blijft lastig om te meten, maar door op deze manier twee datasets te combineren kun je toch betrouwbare conclusies trekken.

Ondanks dit soort onderzoeken zal er altijd een soort (ir)rationele angst bestaan voor het slapen naast smartphones. Toch bewijst dit onderzoek opnieuw dat er geen reden is om aan te nemen dat je hersenkanker kunt krijgen van de straling van je smartphone. Wel kan het gebruiken van je smartphone voor je gaat slapen een negatieve invloed hebben op je nachtrust, en is het beter voor je ogen om bijvoorbeeld een boek te lezen.

Bron: QZ

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters