Uitgebreid onderzoek: ‘Smartphone straling veroorzaakt geen kanker’

Australische onderzoekers hebben aan de hand van een uitvoerig onderzoek bewezen dat er geen reden is om aan te nemen dat de straling van smartphones hersenkanker veroorzaakt.

Hersenkanker en straling

Veel mensen leggen hun smartphone expres een stukje van hun hoofd af als ze gaan slapen, omdat de straling van de gadget kanker zou kunnen veroorzaken. Ondanks dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor die conclusie is blijven veel mensen maatregelen treffen om die straling te ontwijken. Volgens een nieuwe Australische studie zijn dat soort maatregelen niet nodig, want er zou geen link bestaan tussen het krijgen van kanker en de nabijheid van je smartphone. De onderzoekers staken de aanwezigheid van smartphones in de samenleving tegen het aantal mensen met hersenkanker af, met behulp van data van ziekenhuizen, smartphonefabrikanten en eerdere onderzoeken.

Geen toename

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het aantal mensen met brein kanker niet exponentieel steeg met de toename van het aantal smartphones in de samenleving. Als de angst voor tumoren terecht zou zijn, dan zouden we immers een toename in het aantal mensen met hersenkanker moeten zien. Dat was alleen lichtelijk het geval bij mannen, maar bij de vrouwen bleef het percentage stabiel in de afgelopen dertig jaar. De toename bij mannen vond enkel plaats bij oudere participanten, allemaal boven de zeventig jaar oud, dus het gebruik van smartphones kan daar niet de oorzaak van zijn. De kleine toename begon immers al voordat de eerste smartphone überhaupt aangekondigd werd. Het directe effect van smartphones blijft lastig om te meten, maar door op deze manier twee datasets te combineren kun je toch betrouwbare conclusies trekken.

Ondanks dit soort onderzoeken zal er altijd een soort (ir)rationele angst bestaan voor het slapen naast smartphones. Toch bewijst dit onderzoek opnieuw dat er geen reden is om aan te nemen dat je hersenkanker kunt krijgen van de straling van je smartphone. Wel kan het gebruiken van je smartphone voor je gaat slapen een negatieve invloed hebben op je nachtrust, en is het beter voor je ogen om bijvoorbeeld een boek te lezen.

Bron: QZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters