‘Spraakassistent goed voor 20% van smartphone-acties in 2019’

Spraakbesturing op smartphones worden steeds beter. Dit komt onder andere door een verbeterde virtuele spraakassistent, die je helpt bij vragen en dingen voor jou doet.  Google Assistant en Siri van Apple zijn er twee goede voorbeelden van. Onderzoeksbedrijf Gartner denkt dat in 2019 ongeveer een vijfde van de dagelijkse taken op je telefoon uitgevoerd worden door de virtuele spraakassistent.

Virtuele spraakassistent

Google Assistant en Apple’s Siri zijn voorbeelden van een spraakassistent op jouw telefoon of tablet. Deze assistenten kunnen jou helpen met het vereenvoudigen van bepaalde bezigheden. Een goed voorbeeld is een vraag. Wil je iets weten, dan zeg je ‘Ok Google’ of ‘Hey Siri’. Hierna legt een van de twee assistenen jouw uit hoe en wat. Een andere spraakassistent is bijvoorbeeld Cortana, die te vinden is in Windows 10. Cortana is op moment van schrijven nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Gartner

Volgens Gartner zal ongeveer 20% van alle dagelijkse uitvoeringen op jouw telefoon niet meer gebeuren via tikken op je smartphone, maar gaat via spraakbesturing. Dit baseren zij op een onderzoek van jaarlijkse mobiele enquête van het vierde kwartaal van 2016. Hiervoor hebben zij drieduizend mensen gevraagd hoe vaak zij de spraakassistent van hun toestel gebruiken.

Uit onderzoek blijkt dat 37% van de ondervraagden hun spraakassistent minstens een enkele keer per dag gebruiken. Uit idt onderzoek blijkt ook dat Google Now/Assistant en Siri van Apple de grootste waren. Google Now of Google Assistent werd 44,5% van de keren gebruikt, waarbij Siri 54% pakte.

Annette Zimmermann, onderszoeksleider van Gartner, zegt dat door de populariteit van virtuele spraakassistenten, de interactie zal toenemen bij smartphonegebruikers en andere apparaten. Verder vertelt ze dat mobiele applicaties vanaf 2017 langzamerhand zullen verdwijnen en vervangen worden door spraakassistenten.

Zimmermann laat ook weten dat Facebook natuurlijk ook bezig is met een soortgelijke functie. Dit gebeurt niet via spraakcommando’s maar wel via Facebook Messenger. Hierbij kun je vanuit de applicatie rechtstreeks een betaling doen voor bijvoorbeeld Uber.

Bron: PhoneArena

Android P nieuwe features

Android P officieel onthuld: zes dingen die je moet weten lees verder

onbekende beller blokkeren

Android P maakt einde aan vervelende onbekende bellers lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters