4,5 miljoen verzoeken per jaar om gegevens telecomgebruikers

Opsporingsdiensten vragen jaarlijks 3 miljoen keer gegevens op bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek telecommunicatie. CIOT bewaart de gegevens over telecomgebruikers 24 uur maar met de nieuwe wet zal dat 12 maanden moeten worden.

Het CIOT, onderdeel van het Ministerie van Justitie, bewaart de namen, adressen, woonplaatsen, e-mailadressen en ip-adressen van (mobiele) telecomgebruikers van de 110 aangesloten providers slechts 24 uur. Als de wet op de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens wordt aangenomen zal deze termijn moeten veranderen in 12 maanden. René Bladder van het CIOT geeft aan dat de opslagruimte van de instantie te klein is om al deze informatie te kunnen bewaren. Of het echt nodig is om de opslagruimte van het CIOT te gaan vergroten is nog onduidelijk omdat de Eerste Kamer zeer kritisch tegenover het wetvoorstel staat.

Maandelijks ontvangt CIOT een kwart miljoen aanvragen van alleen al de opsporingsdiensten. Ook de inlichtingsdiensten en veiligheidsdiensten vragen vaak gegevens op over telecomgebruikers. Alle verschillende diensten van het Ministerie van Justitie doen bij elkaar ongeveer 4,5 miljoen aanvragen per jaar bij het CIOT voor gegevens, terwijl het Ministerie van Justitie rekening houdt met maar 2,5 miljoen aanvragen per jaar.

In heel 2007 werden door de opsporingdiensten 1,9 miljoen verzoeken ingediend voor informatie over telecomgebruikers, in 2006 was dit getal nog maar 1,6 miljoen. Blader legt de oorzaak van de toename van dit aantal aanvragen bij de rol van de telecomdiensten. Blader: “De rol van telecommunicatiediensten is de laatste jaren zo enorm toegenomen, dat het niet vreemd is dat opsporingsdiensten ook steeds meer geïnteresseerd zijn.” In de toekomst zal de rol van telecommunicatie alleen maar toenemen dus ook de verzoeken om informatie bij het CIOT zullen nog meer gaan stijgen.

verzoek 

Bron: Tweakers.net

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters