4,5 miljoen verzoeken per jaar om gegevens telecomgebruikers

Opsporingsdiensten vragen jaarlijks 3 miljoen keer gegevens op bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek telecommunicatie. CIOT bewaart de gegevens over telecomgebruikers 24 uur maar met de nieuwe wet zal dat 12 maanden moeten worden.

Het CIOT, onderdeel van het Ministerie van Justitie, bewaart de namen, adressen, woonplaatsen, e-mailadressen en ip-adressen van (mobiele) telecomgebruikers van de 110 aangesloten providers slechts 24 uur. Als de wet op de Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens wordt aangenomen zal deze termijn moeten veranderen in 12 maanden. René Bladder van het CIOT geeft aan dat de opslagruimte van de instantie te klein is om al deze informatie te kunnen bewaren. Of het echt nodig is om de opslagruimte van het CIOT te gaan vergroten is nog onduidelijk omdat de Eerste Kamer zeer kritisch tegenover het wetvoorstel staat.

Maandelijks ontvangt CIOT een kwart miljoen aanvragen van alleen al de opsporingsdiensten. Ook de inlichtingsdiensten en veiligheidsdiensten vragen vaak gegevens op over telecomgebruikers. Alle verschillende diensten van het Ministerie van Justitie doen bij elkaar ongeveer 4,5 miljoen aanvragen per jaar bij het CIOT voor gegevens, terwijl het Ministerie van Justitie rekening houdt met maar 2,5 miljoen aanvragen per jaar.

In heel 2007 werden door de opsporingdiensten 1,9 miljoen verzoeken ingediend voor informatie over telecomgebruikers, in 2006 was dit getal nog maar 1,6 miljoen. Blader legt de oorzaak van de toename van dit aantal aanvragen bij de rol van de telecomdiensten. Blader: “De rol van telecommunicatiediensten is de laatste jaren zo enorm toegenomen, dat het niet vreemd is dat opsporingsdiensten ook steeds meer geïnteresseerd zijn.” In de toekomst zal de rol van telecommunicatie alleen maar toenemen dus ook de verzoeken om informatie bij het CIOT zullen nog meer gaan stijgen.

verzoek 

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Lezer -

    Volgens mij staat er een foutje in je artikel. 12 * 250.000 is volgens mij geen 4,5 miljoen. Eerder 3 miljoen. Verder is de bron Tweakers en niet Twaekers.

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

zakkenrollers

Pas op je smartphone: zes trucs van zakkenrollers en wat je er tegen doet lees verder

Groot nieuws: All About Phones gaat verder onder WANT lees verder

Pokémon Go paasevenement Eggstravaganza

Pokémon Go paasevenement Eggstravaganza levert 4x zoveel experience punten op lees verder

Apple Pippin

Dit werd ‘m niet: Pippin, de spelcomputer van Apple (1995) lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters