5-apps review: de apps die iedereen moet hebben

All About Phones stopt de app reviews in een nieuw jasje. Niet langer één nogal uitgebreide review van een app, maar een kort lijstje van vijf apps. Om af te trappen een overzicht van de vijf apps die iedereen op zijn telefoon moet hebben, of je nu een iPhone of een Androidtelefoon hebt. Of een Windows Phone, hoewel een app als Google Maps daarvoor niet te krijgen is en Instagram nog in beta is.

WhatsApp

5-apps review: de apps die iedereen moet hebben screenshot-0

Wat moet een smartphonegebruiker zonder WhatsApp? Het is de dienst die de sms min of meer overbodig heeft gemaakt. Voor een bedrag van nog geen euro per jaar kunnen onbeperkt berichten worden uitgewisseld met iedereen die de app ook heeft, en dat zijn er wereldwijd honderden miljoenen. Dikke kans dat driekwart van je eigen contactenlijst de app al heeft, en er dus ook mee benaderd kan worden.

Whatsapp heeft belangrijke voordelen ten opzichte van de sms of mms. Om te beginnen is het veel goedkoper, want het berichtenverkeer gaat via het mobiele internet. Dus ook via WiFi-netwerken kunnen er berichten worden verstuurd. Niet alleen tekst kan worden uitgewisseld, maar ook foto’s, video’s, muziek en andere bestanden. WhatsApp biedt daarnaast een grote bibliotheek aan smileys en andere icoontjes die je stemming weergeven. Die kunnen aan je berichten worden toegevoegd.

De app maakt het tevens mogelijk om een groep te starten. Zo komen je berichten in één klap terecht bij alle leden van een groep. Hele schoolklassen maken er op die manier al gebruik van, maar ook teams binnen bedrijven of fans van een bepaalde popgroep. WhatsApp brengt zo niet alleen mensen bij elkaar die met hetzelfde bezig zijn, maar ook gelijkgestemden kunnen elkaar via een groepschat opzoeken. Het is niet voor niets de app die meestal het eerst wordt geïnstalleerd op een nieuwe smartphone.

Twitter

5-apps review: de apps die iedereen moet hebben screenshot-3

Twitter is meestal één van de eerste apps die op een smartphone worden gezet, als die er tenminste niet al op staat. Het vliegensvlugge sociale netwerk biedt de mogelijkheid om nieuws en belevenissen van mensen, bedrijven en instanties te volgen, en daar zelf contact mee leggen. Een twittergesprek is altijd beperkt tot maximaal 140 tekens, dus een update is zo gemaakt of gelezen.

Daarbij biedt Twitter de mogelijkheid om foto’s, video’s en links naar websites te delen met je volgers. Nieuws kan heel makkelijk in de gaten worden gehouden door nieuwsorganisaties te volgen. De meest uiteenlopende zaken kunnen worden gevolgd. Van bijzonder actuele verkeersinformatie tot aan uitwisselingen over het borstelen van paardenstaarten. Ook zijn allerlei interessante mensen zijn te volgen. Van popartiesten en president Obama tot je buurvrouw, en van je zus tot je geheime liefde. Via Twitter weet je meteen wat hen bezighoudt, en kun je contact leggen door ze tweets te sturen of te reageren op hun bijdragen aan het sociale netwerk.

Facebook

5-apps review: de apps die iedereen moet hebben screenshot-2

Bij een smartphone horen sociale apps. Facebook staat op de meeste smartphones al standaard geïnstalleerd. De app biedt de mogelijkheid om foto’s, updates en links naar interessante informatie te delen met vrienden die ook op Facebook zitten. En je kunt zien wat je vrienden doen.

Facebook op de telefoon synchroniseert uiteraard met Facebook op de computer. De app van het grootste sociale netwerk ter wereld biedt ook de mogelijkheid om privé te chatten met je Facebookvrienden.

Via Facebook is het ook mogelijk om je aan te melden bij een groot aantal spellen en apps uit de downloadwinkels App Store (iPhone) en Google Play Store (Android). Facebookspellen die je op de computer bent gestart, kun je via de telefoon vervolgen. Groepsgesprekken, evenementen en nieuws kunnen allemaal via Facebook worden gevolgd.

De standaard Facebook-app kan desgewenst uitgebreid worden met de Facebook messenger, de chat- en privéberichtendienst van Facebook. Ook kun je in de Android-app regelen dat updates direct op je lockscreen worden weergegeven. Wat betekent dat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws uit je vriendenkring, zonder dat je de Facebook-app hoeft te starten.

Instagram

5-apps review: de apps die iedereen moet hebben screenshot-2

Wie graag foto’s maakt met zijn smartphone, begint al gauw aan Instagram. Deze app staat wereldwijd al op 130 miljoen telefoons en dat is niet voor niets. De app maakt het mogelijk om foto’s met filters te verfraaien en ze vervolgens via het eigen sociale netwerk van Instagram te delen.

Via Instagram kunnen vrienden van bijvoorbeeld Facebook of Instagram worden gevolgd, en kunnen updates – meestal foto’s, of hele korte filmpjes – worden bekeken of gedeeld. Maar ook is het mogelijk via de app de creatieve uitingen van alle andere 130 miljoen gebruikers te bekijken. De mooiste foto’s en filmpjes die zij maken, worden voortdurend in de app geshowd. Instagram is heel actueel en geen seconde hetzelfde. Tik op verversen, en er staan ineens heel andere boeiende foto’s en filmpjes op het scherm van de telefoon.

De filters geven de app extra cachet. Foto’s kunnen op een makkelijke manier van een jaren-zeventigfilter worden voorzien, van een mooie of juist rafelige rand of in hardere of juist zachtere kleuren worden gemaakt. Instagramfoto’s haal je er zo uit: ze zijn heel anders, en opvallender, dan gewone foto’s die zonder filter zijn gemaakt. Het is kinderlijk eenvoudig om het juiste filter over een foto heen te doen zodat een uniek plaatje ontstaat.

Google Maps

5-apps review: de apps die iedereen moet hebben screenshot-0

Navigeren op een smartphone hoeft niet duur te zijn. Het kan zelfs gratis. Google Maps wijst automobilisten, maar ook openbaar vervoer-reizigers en wandelaars helemaal voor niets direct de kortste weg, en houdt daarbij rekening met files en ander ongemak.

Op Androidtelefoons is Google Maps al standaard aanwezig. Op de iPhone is het een gratis download uit de App Store. De kaartendienst ziet er verder op beide platformen inmiddels ongeveer hetzelfde uit. Je kunt kiezen voor het bekijken van de kaart, die zowel in plattegrondvorm als in satellietweergave kan worden bekeken. Ook is Google Streetview erin verwerkt, zodat je in veel gebieden alvast kunt rondkijken bij het adres van je bestemming. De verkeersinformatie is actueel en betrouwbaar en Google Maps zal een alternatieve route adviseren als die sneller is. De kaartinformatie is altijd actueel, want de kaarten worden direct van internet gehaald en ze zijn dus altijd ‘vers’. De app vergt daardoor wel enig dataverkeer op het mobiele netwerk. Dat kan geminimaliseerd worden door kaarten op het toestel zelf op te slaan.

Een adres van bestemming invoeren kan met de stem, zodat de handen aan het stuur kunnen blijven. De app kan ook terugpraten. Met de stem wordt keurig verteld wanneer er links- en rechtsaf geslagen moet worden. Bij aankomst op de bestemming wordt zo mogelijk een Google Streetview-foto getoond en vertelt de app je of de bestemming aan de linker- of rechterkant van de weg ligt. Ook kan de app desgewenst adviseren over een goed restaurant, een leuke kroeg of een andere winkel of locatie om te bezoeken. En tot slot biedt de app zelfs plattegronden van grote warenhuizen, pretparken en andere bekende publieke ‘binnen’plaatsen.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters