Groningen krijgt primeur voor eerste 5G-tests Nederland

5G-internet, de nieuwe heilige graal van mobiele netwerken, wordt over een poosje als eerste in Nederland uitgeprobeerd in de provincie Groningen. Als opkikkertje voor de aardbevingen die het gebied treft, maar ook omdat dit gebied zich goed leent voor 5G-internet.

5G in Groningen5Groningen

Dit laat Economic Board Groningen weten op zijn website. Aan de test met 5G zijn tien initiatiefnemers verbonden, namelijk het ministerie Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen. De naam waaronder zich bundelen? 5Groningen. Aan creativiteit geen gebrek.

5G in Groningen, een primeur

Het is een primeur, staat er in het persbericht. Groningen is namelijk zowel in Nederland als Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd zal worden met 5G. Dit zal nog dit jaar gebeuren op de Zernike Campus. Er is een reden waarom Groningen de locatie is waar de test plaatsvinden. “Agrariërs zijn echt de koplopers op het gebied van innovatie, waarbij het naast efficiëntere bedrijfsvoering ook nadrukkelijk gaat om behoud van het milieu en de leefomgeving”, vertelt Peter Rake, programmamanager 5G bij Economic Board Groningen. “Nederland, maar ook Europa, kijkt mee naar de agrarische innovaties op het gebied van sensoren, drones en andere aan 5G gekoppelde technieken.”

Henk Kamp, de minister van Economische Zaken, heeft er het volgende over te zeggen. “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”

Verkrijgbaarheid 5G

Het is de bedoeling dat 5G in 2020 beschikbaar zal zijn voor de consument. 5G is de opvolger van 4G en moet nóg sneller mobiel internet bieden. Zo snel zelfs dat zelfrijdende auto’s nagenoeg naadloos onderling met elkaar kunnen communiceren, om maar een voorbeeld te noemen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iOS 11 Touch ID snel uitzetten

iOS 11 laat je in noodgevallen simpel Touch ID uitzetten lees verder

Xiaomi Redmi Note 4X

Eerste beelden van top smartphone Xiaomi Mi Mix 2 gespot lees verder

Qualcomm dieptecamera technologie

Qualcomm komt met nieuwe high def dieptecamera’s voor je smartphone lees verder

Google

Google Docs krijgt handige nieuwe features en werkt beter samen andere G Suite applicaties lees verder

Samsung Galaxy Note 8

Nieuwe foto’s Samsung Galaxy Note 8 onthuld lees verder

Sony Xperia XZ1

‘Specificaties en foto’s Sony Xperia XZ1 lekken uit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters