Groningen krijgt primeur voor eerste 5G-tests Nederland

5G-internet, de nieuwe heilige graal van mobiele netwerken, wordt over een poosje als eerste in Nederland uitgeprobeerd in de provincie Groningen. Als opkikkertje voor de aardbevingen die het gebied treft, maar ook omdat dit gebied zich goed leent voor 5G-internet.

5G in Groningen5Groningen

Dit laat Economic Board Groningen weten op zijn website. Aan de test met 5G zijn tien initiatiefnemers verbonden, namelijk het ministerie Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen. De naam waaronder zich bundelen? 5Groningen. Aan creativiteit geen gebrek.

5G in Groningen, een primeur

Het is een primeur, staat er in het persbericht. Groningen is namelijk zowel in Nederland als Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd zal worden met 5G. Dit zal nog dit jaar gebeuren op de Zernike Campus. Er is een reden waarom Groningen de locatie is waar de test plaatsvinden. “Agrariërs zijn echt de koplopers op het gebied van innovatie, waarbij het naast efficiëntere bedrijfsvoering ook nadrukkelijk gaat om behoud van het milieu en de leefomgeving”, vertelt Peter Rake, programmamanager 5G bij Economic Board Groningen. “Nederland, maar ook Europa, kijkt mee naar de agrarische innovaties op het gebied van sensoren, drones en andere aan 5G gekoppelde technieken.”

Henk Kamp, de minister van Economische Zaken, heeft er het volgende over te zeggen. “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”

Verkrijgbaarheid 5G

Het is de bedoeling dat 5G in 2020 beschikbaar zal zijn voor de consument. 5G is de opvolger van 4G en moet nóg sneller mobiel internet bieden. Zo snel zelfs dat zelfrijdende auto’s nagenoeg naadloos onderling met elkaar kunnen communiceren, om maar een voorbeeld te noemen.

 

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters