Google kondigt de Nexus One officieel aan

Google heeft vandaag eindelijk de langverwachte Nexus One-telefoon aangekondigd. Het toestel is al weken in het nieuws, en is nu officieel bevestigd en wordt tevens direct verkocht.

Nexus One event

Google is er in geslaagd de introductie van de Nexus One zorgvuldig op te hypen voor de officiële aankondiging. Waar het bestaan van de zogenaamde Google Phone aanvankelijk nog stellig ontkend werd, is er in de laatste weken een stortvloed van informatie en geruchten verschenen omtrent een Google-branded telefoon. Het toestel, de Nexus One kreeg voor het eerst gestalte in december vorig jaar toen een vertrouwde bron de telefoon in levende lijve had gezien. De geruchten bestaan echter al meer dan twee jaar. Nadat het er op begon te lijken dat de Nexus One daadwerkelijk bestond kregen we het bericht dat Google het toestel verspreid had onder haar medewerkers. Vervolgens kregen we elke dag wel nieuwe plaatjes, filmpjes of specificaties wat het er op deed lijken dat Google de touwtjes met betrekking tot de verspreiding van informatie zorgvuldig in handen had.

Niet alle informatie bleek te kloppen. Aanvankelijk ging het gerucht dat de Google-telefoon slechts 200 Dollar ging kosten. Later bleek dat de zoekgigant er toch meer dan 500 Dollar voor wil hebben. Vantevoren was ook al bekend dat de telefoon werd gefabriceerd door HTC en dat T-Mobile de partner zou zijn voor de verkoop. Deze gegevens werden door Google op de persconferentie van vandaag bevestigd. HTC CEO Peter Chou was op de persconferentie om zelf uit te leggen wat HTC van de telefoon gemaakt heeft.

Vantevoren ging het gerucht dat de telefoon vandaag direct beschikbaar zou zijn. Dit heeft Google vandaag bevestigd. All About Phones wist informatie te verkrijgen over een Nederlandse release via een welingevoerde bron, deze zou eind januari plaatsvinden. De telefoon is te koop vanaf deze webpagina, en daar is ook direct een abonnement te kiezen. Op dit moment is dat nog T-Mobile, maar Google geeft aan meerdere providers toe te willen voegen. Dit zullen onder andere Verizon Wireless in de Verenigde Staten en Vodafone in Europa zijn. De website meldt dat de Nexus One op dit moment nog niet in ons land te krijgen is. Wel gaat Vodafone in de lente de telefoon hier lanceren. Er werd tevens gezegd dat dit slechts de eerste telefoon is in een serie welke Google uit gaat brengen.

De uiteindelijke specificaties verschillen weinig van wat al eerder naar buiten kwam. De Nexus One krijgt een snelle Snapdragon-processor met een snelheid van 1GHz, 512MB RAM en ROM, een 5Mp-camera met autofocus en LED-flash en een 3,7 inch scherm welke een resolutie heeft van 480×800. De exacte technische gegevens zijn op de site van Google te vinden. Ook is daar de gebruiksaanwijzing te downloaden.

Op de persconferentie werd de telefoon van top tot teen doorgelicht. Zo werd er onder andere gesproken over de trackball onderaan de Nexus One die meerdere kleuren weer kan geven. Het scherm kan automatisch brightness verminderen als er in de ruimte om je heen weinig licht is. Zo wordt er gemakkelijk stroom bespaard. Noise-cancellation is ingebouwd om achtergrondgeluiden weg te poetsen als je muziek aan het luisteren bent. Ook is het mogelijk tekst te laten ingraveren als je het Android-toestel besteld. Softwarematig komt de focus meer op social media te liggen. Standaard is er meer ondersteuning voor sociale netwerken. Teven wordt het mogelijk om met één klik YouTube-video’s te uploaden. Om ruimte te geven aan alle nieuwe functies en bijbehorende widgets, heeft Google het aantal homescreens verhoogd van drie naar vijf. Uiteraard werden de eerder besproken live wallpapers die reageren op aanraking ook uitgebreid getoond.

Google gaf aan meer met 3D te willen doen. Met de live wallpapers en de applicatielauncher die nu ronddraait geeft het bedrijf enkele voorbeelden van wat mogelijk is. Ook is de applicatie om foto’s mee te tonen is geüpdated met enkele 3D-effecten. Waarschijnlijk is het de bedoeling om aan te tonen dat Android ook goed te gebruiken is voor 3D-games. Op het moment doet de iPhone goede zaken met spelontwikkelaars. Google zal waarschijnlijk ook ontwikkelaars aan willen trekken met de nieuwe versies van Android, en door de snelle Snapdragon-processors.

Een functie die uitgebreid besproken werd is het zogenaamde “voice-enablen” van inputvelden. Dit houdt in dat je je mails en tweets kunt spreken, waarna het systeem je spraak vertaalt naar tekst, waardoor je snel je berichten kunt verzenden. In de persconferentie gaf de presentator een voorbeeld waarin het systeem de tekst perfect vertaalde naar tekst. Tevens werd er getoond hoe de spraak-naar-tekst-converter gebruikt kan worden in Google Earth. Je kunt een locatie inspreken waarna de Earth-applicatie automatisch naar de ingesproken plaats “vliegt”.

Google Nexus One

Verder maakte Google nog bekend dat dertien nieuwe bedrijven besloten hebben zich aan te sluiten bij de Open Handset Alliance. Onder andere HTC is hierbij. Op de persconferentie gaf Google tevens een kort overzicht van de ontwikkelingen van het Android-platform sinds de introductie van het besturingssysteem en het eerste Android-toestel, de G1. Ook gaf het bedrijf aan trots te zijn op de andere Android-telefoons die de afgelopen tijd zijn uitgebracht. In de Q&A-sessie na de persconferentie werd nog verteld dat het in de toekomst mogelijk gaat zijn om applicaties te installeren op de SD-kaart. De software op de Nexus One, Android 2.1, zal binnen enkele dagen opensource gemaakt worden.

Nexus One

 

Nexus One

 

Nexus One

 

Nexus One

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters