'Aandeel iPhone meer dan 60 procent op Nederlandse mobiele internetmarkt'

Uit een rapport van het ministerie van Economische Zaken komt naar voren dat 60 procent van alle telefoons die in dit land het internet betreden, gemaakt is door Apple. Daarnaast blijkt dat de telco KPN in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 51 procent van de mobiele markt in handen heeft.

Uit het marktonderzoek voor Elektronische Communicatie van het ministerie van Economische Zaken komen een paar interessante feiten naar voren. Het orgaan heeft opdracht gegeven voor een uitgebreid onderzoek van de telecommunicatiemarkt in Nederland en heeft daarbij zowel naar de mobiele markt als naar de breedband-, radio- en tv-markt gekeken. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat van alle telefoons die op het internet actief zijn in ons land, meer dan 60 procent een Apple iPhone is. Ter vergelijking: Symbian moet het doen met slechts 25 procent marktaandeel. Dat verschil is te verklaren doordat de browser van de iPhone erg goed werkt. Bij deze constatering werd alleen gekeken naar de browsers die daadwerkelijk geregeld op het internet zaten en daarin is de iPhone heer en meester.

De onderzoekers hebben ook het marktaandeel van de verschillende telco’s onder de loep genomen en de daarbij behorende gemiddelde omzet per klant. Wat opvalt is dat KPN in het eerste kwartaal van 2009 nog steeds marktleider was in de telecommarkt en een marktaandeel kende van 51 procent. T-Mobile had in dat kwartaal 26 procent van de markt in handen en Vodafone 23 procent. Hierbij wordt wel de kanttekening gemaakt dat KPN en T-Mobile dit vooral hebben bewerkstelligd door overnames van Telfort en Orange. Daarbij wordt als keerzijde van deze cijfers aangetekend dat Vodafone het meest verdient per klant. De average revenue per user, kortweg ARPU, ligt bij Vodafone op 34 euro per maand terwijl deze bij KPN blijft steken op 29 euro per maand en bij T-Mobile op 24 euro per maand. Wat hierbij opvalt is dat de omzet steeds minder uit spraak wordt gehaald en steeds meer uit data. Zo was het aandeel data in Q1 bij KPN ongeveer 26 procent.

Rapport mobiel Nederland

 

Rapport mobiel Nederland

 

Wat verder naar voren komt uit het onderzoek is dat het aantal telefoons met een 3G aansluiting op 3,8 miljoen telefoons in ons land ligt. Vooral de opkomst van de smartphone zou hierbij aan hebben bijgedragen. Hierbij valt ook op dat meer dan 60 procent van de gebruikers met internet op hun telefoon er amper gebruik van maakt en slechts 6 procent met internet op hun telefoon meer dan drie keer op een dag online te vinden is. Dit zou echter bij iPhone-gebruikers rond de 69 procent liggen die wel van het internet gebruik zouden maken. De onderzoekers weten tot slot ook te melden dat het aantal mobiele telefoonaansluitingen in Nederland in het eerste kwartaal van 2009 op 19,9 miljoen aansluitingen lag. Bij Vodafone en KPN betreffen deze aansluitingen voor meer dan de helft post-paid abonnement met respectievelijk 64 procent en 53 procent. Bij T-Mobile zijn dit voor meer dan de helft pre-paid, namelijk 58 procent, aansluitingen.

Rapport mobiel Nederland

 

Rapport mobiel Nederland

 

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters