Aandeel Windows Phone daalt naar onder 1%

Het aandeel van Microsoft’s Windows Phone binnen de smartphone-markt is gedaald naar minder dan 1%. Ook zou het wel eens kunnen zijn dat de nieuwst Lumia, de laatste is.

73% minder toestellen verkocht

Het afgelopen kwartaal is de wereldwijde verkoop van smartphones met 4% toegenomen. Windows Phone heeft echter niet mee kunnen genieten van het succes: zij verkochten in deze periode zo’n 2,4 miljoen toestellen. Dit brengt hun aandeel op ongeveer 0,7 procent. In het eerste kwartaal van 2015 kwamen ‘maar liefst’ 2,5% van alle smartphones van Windows Phone. Er werden toen 8,6 miljoen toestellen verkocht, het aantal verkochte toestellen is dus met een flinke 73% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Foxconn neemt Windows Phone over

De daling is te wijten aan het feit dat er geen nieuwe Lumia’s zijn bijgekomen. Vorige week werd bekend dat Foxconn een tak van Microsoft ging overkopen voor 350 miljoen dollar. Het betreft de simpele feature phones: telefoons waar nog geen apps op geïnstalleerd konden worden. In een persbericht naar aanleiding van de overname liet het bedrijf tevens weten dat zij zich bezig zouden blijven houden met het ontwikkelen van Windows 10 Mobile en de ondersteuning op oude Lumia toestellen, evenals smartphones van andere merken die op de Windows OS draaien. Van nieuwe Lumia’s werd dus niet gesproken.

Surface Phone met 8GB werkgeheugen

Microsoft laat de productie en verkoop van Windows Phone aan andere telefoonbedrijven over, met name Foxconn. Vooralsnog heeft het bedrijf 95% van de verkoop van alle telefoons die op Windows OS draaien in handen met zijn Lumia-toestellen. Als Microsoft dit jaar niet met nieuwe Lumia toestellen komt, zal hun aandeel echter verder dalen. Het aandeel hoeft overigens niet afhankelijk te zijn van Lumia-toestellen. Er zijn geruchten dat Microsoft in 2017 met een lijn van Surface-telefoons: een smartphone versie van hun populaire Surface-tablet. Deze telefoons worden heel wat krachtiger dan de Lumia’s, er zou namelijk een variant aankomen met een Snapdragon 830 chipset en maar liefst 8GB aan werkgeheugen. Wie weet wat Windows Phone ons gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Mr mobile -

  Met de surfacephone kan je straks je telefoon gebruiken als een desktop pc via een dock.
  Ook zal het mogelijk worden om ook alles ios apps te draaien. Ik ben nu al tevreden met de windows apps overigens.

 2. Robert -

  MS heeft dit aan zichzelf te wijten.
  Er zit geen goed beleid achter. Teveel fouten en dan hebben ze niet meer erop gefocust.
  We zullen in 2017 wel zien of ze terug komen.

 3. wqed -

  Tsja, er komen amper toestellen uit. Maar MS gaat dus over op ‘Surface phones’?? Maken ze dan wel duidelijk dat dit wat anders is dan Windows Phone en dat ze hier de schouders onder gaan zetten? Anders blijven die app-developers natuurlijk ook weg.

 4. gert -

  logisch als ze zo weinig apps beschikbaar stellen.
  zelfs snapchat is er niet voor windows phone.
  nu is dat niet heel erg voor sommigen niet erg maar ik denk dat mede door dat vooral veel jongeren ze niet kopen. die zijn wel een groot deel van de smartphonegebruikers

  1. Barta -

   Snapchat niet beschikbaar gesteld? Dat komt door de CEO van Snapchat, Evan Spiegel. Een volwassen vent, die zich gedraagt als klein kind. Third-party ondersteuning op Windows 10 heeft hij verbannen, zodra er een app komt, komen er advocaten opaf en moet de applicatie verwijderd worden. Ik vind het bedroevend als een CEO van een dergelijk bedrijf zich zo gedraagt. Schandalig gewoon, maar goed, voor mij des te meer een reden om het niet te gebruiken. Het aantal gebruikers van Snapchat is ook fors lager dan bijvoorbeeld van Instagram. En de kwaliteit van die app op Android? Mehh, sluggish is een goede omschrijving!

   1. Ranesh -

    Hier is hij toch echt niet alleen in, dit beleid. En het is logisch dat hij het aanhoudt. Immers wordt Snapchat erop aangekeken wanneer een third party app niet goed werkt. Ze kiezen ervoor gezien de kleine base om Windows Phone niet te ondersteunen, en dat is begrijpelijk gezien de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten.

    Het is jammer voor Windows Phone gebruikers, maar het OS moet gewoon een groter deel van de markt veroveren wil het dit soort diensten krijgen. En natuurlijk heb je daarvoor ook de ondersteuning van dit soort diensten nodig, maar het is niet de verantwoordelijkheid van de aanbieders van dat soort diensten om MS hierin te helpen. Verder is het ook niet zo alsof MS de schouders er norm onder heeft staan.

   1. Ranesh -

    Ligt eraan wat je een jongere noemt. JIj hebt het kennelijk over kinderen van onder de 15? Want als je kijkt naar wat krantenwijken tegenwoordig opleveren, is het bedrag kopen van een high end-telefoon binnen twee maanden gerealiseerd.

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters