Aandelen Nokia springen omhoog na nieuws over uitverkoop nieuwe Lumia's

Sinds de berichten dat de nieuwe Lumia 920- en Lumia 820-smartphones in diverse landen zijn uitverkocht, is het aandeel Nokia na lang kwakkelen weer flink aan het stijgen. Met bijna acht procent, wat voor het eerst sinds maanden weer eens goed nieuws is voor de Finse mobieltjesmaker.

Nokia Lumia 920 hands-on

De lancering van de nieuwe Windows Phone 8-toestellen lijkt op een succes uit te draaien, althans, vanuit het perspectief van beleggers. Op Europese beurzen ging het aandeel dan ook flink omhoog.

In procenten lijkt dat overigens heel wat, in centen valt het erg mee. De prijs van een aandeel Nokia kwam gisteren uit op 2,30 euro. En dat is nog steeds maar de helft van het aandeel Nokia begin dit jaar.

Toch is het een flinke opsteker voor Nokia, dat nu de stijgende lijn weer te pakken lijkt te hebben als gevolg van de goede verkoop van de nieuwe Windows Phone 8-telefoons. Sommigen denken dat de beleggers onder de indruk waren van een posting van Nokia op zijn Duitse Facebookpagina, waarop het bedrijf trots meldt dat er in het hele land geen enkele Lumia 920 meer te krijgen is. De voorraden worden zo snel mogelijk weer aangevuld, beloofde het bedrijf. Er werd niet bij verteld hoeveel Lumi 920’s er eigenlijk aanvankelijk in de winkels zijn gelegd.

In de VS zijn alleen de kleurige modellen van Nokia populair. De witte en zwarte telefoons zijn nog volop verkrijgbaar, maar de rode, gele en blauwe toestellen zijn uitverkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Eddddd -

  Ben wel benieuwd naar de verkoopaantallen. En of de verkoop gedurende lange termijn op peil zal blijven. In de wandelgangen wordt al gerept over diverse nieuwe Nokia toestellen, dus wanneer ze met nog mooier spul komen, kan het wel eens goed komen met Nokia. Wellicht goed moment om een paar aandeeltjes op te pakken 🙂

  1. Dominick -

   Anders ik wel 😉 Eigenlijk is het een erg gelijke situatie als vorig jaar. Toen zei iedereen ook dat het een make or break moment was. Dat heeft men, zoals wel vaker, weten uit te stellen. Maar het lot van Nokia (en Microsoft) moet toch een keer beslist worden. Ben benieuwd wanneer dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

 2. Eddddd -

  "Ter vergelijking: een aandeel Apple kost nu 527 euro…"
  Dat is geen vergelijking. De waarde van een aandeel ten op zichte van een andere aandeel zegt helemaal niets zonder het aantal uitstaande aandelen. En dan kun je de beurswaarde van een bedrijf bepalen en vergelijken, vraag is echter of je daaraan wilde refereren? Waarschijnlijk niet (want een onzinnig vergelijk). Dus wat is de bedoeling van dit 'vergelijk'?

  1. Dominick -

   Nou, het zegt wel in zo verre iets dat het aandeel Apple ontzettend in trek is, en het aandeel Nokia nog steeds niet. Het is geen erg betrouwbare 1-op-1 vergelijking. Maar het gigantische verschil zegt wel degelijk iets over de verschillen in populariteit (als je aanneemt dat beide bedrijven een niet bizar klein en ook niet bizar groot aantal aandelen heeft uitstaan, maar dat is gezien het kaliber bedrijf een logische aanname).

   Het is dus puur een vergelijking in ordergrootte voor mensen die die 2,30 helemaal niets zegt.

   1. Eddddd -

    Nee hoor. Of een aandeel in trek is kun je enkel zien aan de koersverloop. Niet aan de koers zelf. Het aantal uitstaande aandelen hangt af van het aantal uitgegeven aandelen maar bijvoorbeeld ook een splitsing kan een rol spelen. Een aandeel kan met een waarde van € 200 en een uitstaande volume van 1.000.000 uitstaande aandelen gesplitst worden in de verhouding 1:2. Dan hebben de aandelen ineens een waarde van € 100, met een volume van 2.000.000 uitstaande aandelen. Zonder kennis te hebben van die splitsing kun je denken dat het aandeel gehalveerd is. Dat is echter een foutieve conclusie. Zonder overige informatie zegt een aandelenkoers dus niets. En kun je het zeker niet vergelijken met koersen van andere aandelen, wanneer je enkel de absolute waarden met elkaar vergelijkt.

    Ander voorbeeld, Nokia kan een omgekeerde splitsing toepassen. Dan worden 100 'oude' aandelen 1 'nieuwe'. Dan verspringt de koers dus naar € 230 (uitgaande van een actuele koers van € 2,30). Dat heeft echter geen enkel gevolg voor de werkelijke waardering van het bedrijf. En er verandert ook niets in de situatie ten opzichte van Apple. Volgens jouw 'vergelijking' ziet het er echter een stuk rooskleuriger uit, maar het zegt dus niets.

    Ter oriëntatie:
    Nokia, aantal uitstaande aandelen circa 3.745.000.000
    Apple, aantal uitstaande aandelen circa 1.000.000.000

    In Duitsland bijvoorbeeld zie je veelal hogere beurskoersen dan in Nederland. Dat is omdat in Nederland lagere absolute koerswaarden de voorkeur hebben (niet door lager te waarderen, maar door een groter aandelenvolume), om de verhandelbaarheid te vergroten. Het zegt echter niets over de waarde van een onderneming, zonder aanvullende info.

   2. Dominick -

    Ik vind het nog steeds als een redelijk logische vergelijking klinken, maar ik geloof graag dat jij veel meer weet van aandelen dan wij allen bij elkaar. Dus je zult wel gelijk hebben 🙂 Ik heb de vergelijking even aangepast, thanx!

   3. Eddddd -

    "Ik vind het nog steeds als een redelijk logische vergelijking klinken…"
    Dat kan ik me voorstellen, maar dat is het absoluut niet.

    "…maar ik geloof graag dat jij veel meer weet van aandelen dan wij allen bij elkaar."
    Dat is zeer waarschijnlijk 🙂

    Sportieve reactie van je! En een intelligente, aangezien je niet vasthoudt aan je gelijk, maar open staat voor nieuwe kennis en inzichten. (nu nog wat meer erin verdiepen, wanneer je 'tech savvy' bent, zou je ook (financiële) cijfers goed moeten kunnen doorgronden).

    "…thanx!"
    Jij ook!

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters