Aantal UMTS-antennes gestegen

Het aantal umts-antennes in Nederland stijgt. Op 1 december waren er precies 23.156. Dat meldt het Antennebureau, waar alle umts- en gsm-masten moeten worden geregistreerd.

Afbeelding umts

Met het aantal umts-masten stijgt ook de dekking van mobiel internet. Van alle antennes zijn er 9274 speciaal voor gsm 900-verbindingen, 3889 voor gsm 1800-telefoons en 9992 speciaal voor umts.

Het aantal antennes voor gsm 1800 daalt. Een jaar geledenwaren er nog 4146. Toen waren er 8787 antennes voor umts en 8606 voor gsm 900.

Overigens bereidt het ministerie van Economische Zaken de veiling van nieuwe frequenties voor mobiel internet voor. Minister Verhagen heeft een plan daarvoor afgelopen maand naar de Tweede Kamer gestuurd. Verhagen wil dat er meer bedrijven meedoen met de veiling dan de drie telco’s die er nu zijn: KPN, Vodafone en T-Mobile. De nieuwe frequenties moeten ruimte bieden voor nieuwkomers die ook mobiel internet gaan aanbieden. Zo zal er meer concurrentie ontstaan, wat goed is voor de klanten, zo hoopt de minister.

Het toenemende mobiele verkeer voor internet en telefonie mag niet vastlopen. Daarvoor worden versneld extra frequenties in de 800 Mhz band vrijgemaakt. Die lage frequenties zijn geschikt voor een groter bereik en een betere dekking, terwijl er minder antennes nodig zijn om dat te bereiken.

Bron: Telecompaper, Antennebureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Sylvia -

  Bij een magnetron zit je niet 24u per dag met je hoofd erin neem ik aan, en deze UMTS masten doen het wél 24 u per dag. Als nu al zoveel mensen geklaagd hebben die overigens niet klaagden over GSM antennes dan lijkt het me dat de meerderheid van deze klagers toch een juist standpunt hebben? en als je dit kunt voorkomen dan graag!!!! (zeker als de dekking in je gebied toch al goed is)

 2. Danny -

  @joke en maar klagen over straling maar owe als we niet kunnen bellen dan hangen ze boos aan de (mobiele) telefoon!!! En met hun gezicht voor de magnetron hangen, wat duizend maal erger is, mensen zijn onwetend en meteen maar van de hoogste toren blazen 🙁

  1. poe poe -

   en de mensen die geen magnetron nemen, en geen mobiel hebben? mogen die wel last hebben van ongevraagde straling? het is misschien niet voor te stellen maar ze zijn er nog. toch wordt je onvrijwillig blootgesteld aan straling, of je wilt of niet.
   Eer komen steeds meer aanwijzingen dat het niet zo onschuldig is.Ook in de natuur. Alle reden om voorzichtig te zijn..

 3. Joke -

  Wat zijn de risico,s voor de volksgezondheid van blootstelling aan allerlei mengvormen van kunstmatige opgewekte gepulste elektromagnetische straling.
  Elektromagnetische straling stopt niet bij aankomst van het menselijk vel lezezen wij op stopumts.nl

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters