Abonnement met gratis smartphone is voortaan een lening

Een abonnement waarbij de consument de smartphone ‘gratis’ krijgt, wordt voortaan gezien als een lening. Providers hoopten dat er een uitzondering voor de telecomsector werd gemaakt, maar dat vindt de overheid niet wenselijk.

Zopo smartphones

Hierover schrijft Nu. Bij een abonnement waarbij je direct de smartphone krijgt meegeleverd, betaal je gedurende de abonnementsperiode je smartphone af. In feite koop je dan een telefoon op afbetaling, wat gezien wordt als het lenen van geld. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dit besloten, nadat de Hoge Raad dit op 13 juni 2014 ook al vond.

Aan dit besluit zijn voor providers een aantal consequenties verbonden. Zo moet bij reclame-uitingen de waarschuwing ‘Let op, geld lenen kost geld’ worden benoemd. Daarnaast moeten consumenten worden geïnformeerd over de hoogte van de rente die op de lening rust. De consument weet zo beter hoeveel geld het extra kost om een smartphone direct mee te krijgen en over een periode van één of twee jaar af te betalen.

In de toekomst moeten providers hun smartphone-abonnementen waarbij het toestel direct wordt meegegeven ook registreren. Dit moet bij het Bureau Kredietregistratie, maar hoeft alleen als de smartphone 250 euro of meer kost.

Providers, het VNO-NCW en MKB Nederland probeerden nog tegen te gaan dat smartphone-abonnementen onder leningen gaan vallen. “Ik ben tot het standpunt gekomen dat aanpassing niet wenselijk en niet te rechtvaardigen is”, vertelt Dijsselbloem over de afgewezen uitzondering.

“Hierbij is voor mij relevant dat veel mensen kampen met schulden als gevolg van overkreditering en de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit is voor het kabinet”, meent de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. iRobot -

    Verbaasd me niets. Het is natuurlijk ook gewoon een verkapte lening Ben altijd verbaasd hoe makkelijk mensen een 24×50,00=1200,00 lening aangaan voor een toestel van €650,00.

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

iPhone X truedepth camera

‘iPhone krijgt ook TrueDepth camera aan de achterkant’ lees verder

Nokia 8 Pro

High-end Nokia 8 Pro gelekt met innovatieve camera lees verder

LG G6, voorloper LG G7

LG G7 komt in juni uit: opvallende specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste Samsung Galaxy S10 leak duikt week voor onthulling Galaxy S9 op lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters