Abonnement met gratis smartphone is voortaan een lening

Een abonnement waarbij de consument de smartphone ‘gratis’ krijgt, wordt voortaan gezien als een lening. Providers hoopten dat er een uitzondering voor de telecomsector werd gemaakt, maar dat vindt de overheid niet wenselijk.

Zopo smartphones

Hierover schrijft Nu. Bij een abonnement waarbij je direct de smartphone krijgt meegeleverd, betaal je gedurende de abonnementsperiode je smartphone af. In feite koop je dan een telefoon op afbetaling, wat gezien wordt als het lenen van geld. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dit besloten, nadat de Hoge Raad dit op 13 juni 2014 ook al vond.

Aan dit besluit zijn voor providers een aantal consequenties verbonden. Zo moet bij reclame-uitingen de waarschuwing ‘Let op, geld lenen kost geld’ worden benoemd. Daarnaast moeten consumenten worden geïnformeerd over de hoogte van de rente die op de lening rust. De consument weet zo beter hoeveel geld het extra kost om een smartphone direct mee te krijgen en over een periode van één of twee jaar af te betalen.

In de toekomst moeten providers hun smartphone-abonnementen waarbij het toestel direct wordt meegegeven ook registreren. Dit moet bij het Bureau Kredietregistratie, maar hoeft alleen als de smartphone 250 euro of meer kost.

Providers, het VNO-NCW en MKB Nederland probeerden nog tegen te gaan dat smartphone-abonnementen onder leningen gaan vallen. “Ik ben tot het standpunt gekomen dat aanpassing niet wenselijk en niet te rechtvaardigen is”, vertelt Dijsselbloem over de afgewezen uitzondering.

“Hierbij is voor mij relevant dat veel mensen kampen met schulden als gevolg van overkreditering en de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit is voor het kabinet”, meent de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters