'Aflopen huurperiodes gsm-masten brengt risico's'

Mobiele telefoonnetwerken bestaan uit duizenden gsm-masten die veelal op gebouwen staan of op particulier terrein. Nu de verhuurperiodes voor de masten begint af te lopen, merken de telco’s in veel landen dat de eigenaren van de gebouwen en terreinen hun huurprijs met soms wel driehonderd procent proberen op te krikken.

zendmast

Een uitgebreide studie van Strand Consult naar dit fenomeen in de VS heeft geleid tot bezorgde geluiden. Want de mobiele telefoonnetwerken zijn inmiddels net zo onmisbaar als snelwegen. Met dit verschil dat snelwegen veelal niet op het terrein van duizenden verschillende particulieren zijn aangelegd, die hun stukje weg naar believen kunnen verplaatsen, omploegen tot een akker met spruitjes of de tol voor hun honderd meter weg kunnen verhogen.

Dat is wel het geval met de mobiele telefoonnetwerken, die sinds het begin van hun ontstaan op particuliere terreinen en gebouwen zijn gevestigd. De duizenden masten vormen een ingewikkeld netwerk dat inmiddels niet alleen telefonie, maar ook mobiele internetverbindingen verwerkt. Als een netwerk tamelijk langdurig uitvalt zoals bij Vodafone onlangs, leidt dat onmiddellijk tot maatschappelijke problemen, te vergelijken met een brug in een snelweg die ineens niet meer dicht wil.

Nu er in de toekomst nog veel meer mobiele masten nodig zijn om vooral de groei van mobiel internet te kunnen bijbenen, pleiten de onderzoekers ervoor om de overheid meer grip te geven op de mobiele netwerken. Want als een paar honderd eigenaren van een gebouw of terrein de huur voor de mast sterk verhoogt of er van af wil, zitten de telco’s ineens met een enorm probleem, en de maatschappij ook. De particulieren weten dat de telco’s zeker twee ton euro moeten uittrekken om ergens anders een nieuwe mast neer te zetten, en ze plaatsen de telefoonbedrijven voor de keus: betaal meer of haal je mast weg, met die kostenpost tot gevolg.

Bron: Fierce Wireless

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Eise -

    Eens kijken wat die eigenaars dan zouden doen als de providers hun abo met 300% verhogen….
    Bedoel ze kunnen het proberen maar dan krijgen ze de bal keihard op hun neus terug denk ik….

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Apple uitnodiging lanceringsevenement 2017

Het is officieel: Apple bevestigt onthullingsdatum iPhone 8 met uitnodiging lees verder

Huawei

Samsung verreweg de populairste, Huawei kruipt dichterbij Apple lees verder

Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters