Alle Apple geruchten op een rijtje

Vandaag is het dan eindelijk zo ver. Vanavond om 19:00 lokale tijd zal Apple de opvolger(s) van haar iPhone 5 in Cupertino aan de pers presenteren. Zoals altijd zijn er al een hoop details uitgelekt maar zoals altijd verwachten we dat de fabrikant nog een paar konijnen uit de hoge hoed weet te toveren vanavond. Om zo voorbereid mogelijk aan de presentatie te kunnen beginnen zetten we nog één keertje alle geruchten op een rijtje.

Alle Apple geruchten op een rijtje apple town hall iphone 5s 
Bron: MacRumors

Vingerafdrukscanner

Alle Apple geruchten op een rijtje box2 130906 2

Het is inmiddels redelijk veilig om te stellen dat we vanavond de iPhone 5S te zien krijgen. Sinds de release van de iPhone 3GS in 2009 houdt Apple zich aan een planning waarbij zij in de even jaren een nieuw model introduceert en het jaar daarop dit model een incrementele upgrade geeft. Traditioneel worden bij de ‘S’-versies onderdelen als de processor en de camera verbeterd en worden enkele softwarematige features, zoals Voice Controle op de 3GS of Siri op de 4S, toegevoegd.

Volgens de geruchten is de belangrijkste nieuwe feature op de iPhone 5S de vingerafdrukscanner. Het vermoeden dat Apple met deze vorm van biometrie bezig is gaat al sinds Apple vorig jaar AuthenTec kocht voor een slordige 365 miljoen dollar. AuthenTec is een bedrijf dat gespecialiseerd is in technologie om mobiele apparaten te beveiligen met vingerafdruksensoren. Recentere geruchten wijzen erop dat de scanner verwekt zit in de homeknop onder het scherm van het toestel, deze geruchten komen overeen met de gelekte foto’s van de verpakking van de iPhone 5S.

Apple is niet de eerste fabrikant die een vingerafdrukscanner in een smartphone weet te verwerken maar voorgaande pogingen pakten niet optimaal uit. Zo werd de scanner op de Motorola ATRIX 4G afgedaan als een frustrerende gimmick. Of de techniek inmiddels ver genoeg is om vloeiend en intuïtief te werken komen we vanavond achter. Gezien de investering van 365 miljoen neemt het bedrijf zelf de functionaliteit in ieder geval serieus.

Apple iPhone 5S gold 

Een ander hardnekkig gerucht is de derde kleur waarin de iPhone 5S geleverd zou worden. Naast het traditionele zwart- en wit-gespoten aluminium waarin de iPhone 5 geleverd werd zou de 5S ook in een goudkleurige variant komen. De geruchten zijn gebaseerd op gelekte foto’s van de behuizing van de iPhone 5S. De foto’s lijken authentiek te zijn en qua design lijkt de kleur niet ver uit te wijken van de rest van Apple’s aanbod.

Specificaties

Qua specificaties zijn de geruchten minder hardnekkig dan die over de vingerafdrukscanner en de gouden behuizing. De meest uitgebreide geruchten over de specificaties werden afgelopen Juni op Macrumors gepubliceerd. Gezien deze geruchten inmiddels relatief verouderd zijn, en we verder weinig over de specificaties gehoord hebben, dienen deze met een korrel zout genomen te worden. Dat wil niet zeggen dat ze minder interessant zijn.

Volgens Macrumors wordt de iPhone 5S voorzien van een A7 processor van Apple (de iPhone 5 draaide op de A6). Journalist Clayton Morris schreef eind vorige maand op Twitter dat de nieuwe CPU een snelheidswinst van 31% zou opleveren. Ook is op het vroege prototype (Macrumors schat de assemblage datum op December 2012), goed te zien dat de iPhone 5S een nieuwe flitser mee krijgt. In de flitser zijn ogenschijnlijk twee verschillende kleuren filters verwerkt voor een betere kleurbalans. Zo zou de witte flits natuurlijkere foto’s bij daglicht moeten opleveren en zou het gele filter minder overbelichte foto’s van de nachtelijke avonturen maken.

Alle Apple geruchten op een rijtje iphone 5s camera flash 800x380 

iPhone 5C

Naast de iPhone 5S is het ook aannemelijk dat Apple vanavond de iPhone 5C zal presenteren. Als de geruchten waar zijn zou het de eerste keer dat Apple een nieuwe telefoon introduceert om de low-end te bedienen, normaal bedient ze dit segment met haar oudere modellen. De 5C is voor Apple belangrijk om de resolutie en de lightning connector te standaardiseren. Als Apple de iPhone 4S blijft gebruiken als goedkoper alternatief zou dat betekenen dat ze één model verkoopt met een afwijkende resolutie en aansluiting. Om de 5C betaalbaar te kunnen produceren zou Apple gekozen hebben voor goedkopere bouwmaterialen en mindere specificaties. Zo is de achterkant naar alle waarschijnlijkheid van plastic gemaakt en zal de 5C in verschillende pastelkleuren beschikbaar zijn. We weten inmiddels dat de iPhone 5C naar Nederland zal komen doordat er foto’s zijn uitgelekt van een Nederlandstalige handleiding. Hoeveel het toestel zal gaan kosten weten we hopelijk vanavond.

Alle Apple geruchten op een rijtje iphone 5c dummy color 21 

iPad 5 / iPad Mini 2

Of we vanavond nieuwe iPads gaan zien is nog de vraag. In voorgaande jaren koos Apple ervoor om iPads te presenteren op een apart event. Toch zijn er een aantal geruchten die wijzen op een spoedige upgrade van de huidige iPad-lijn. Zo waren enkele onderdelen van de behuizing te zien in een video. In die video valt te zien dat de iPad 5 waarschijnlijk kleinere afmetingen krijgt dan de voorganger terwijl de schermafmeting hetzelfde blijft. De behuizing van de vijfde generatie iPad ziet er blokkeriger uit en zou meer op het design van de iPad Mini lijken. Ook zou de processor worden geüpdate naar de A7x processor van Apple, vergelijkbaar met de CPU die volgens de geruchten in de iPhone 5S zit.

Daarnaast zou de iPad Mini dit jaar een hoge resolutie ‘Retina’ scherm krijgen dat geproduceerd zou worden door Samsung. Maar Apple kennende zullen allebei deze producten getoond worden op een apart evenement in oktober.

iOS7

Alle Apple geruchten op een rijtje screen shot 2013 06 10 at 35224 pm

iOS7 zal een belangrijke focus van de avond zijn vanavond, de uitnodiging die Apple naar de pers stuurde was geheel in de stijl van de laatste versie van het besturingssysteem. iOS7 werd eerder dit jaar al uitgebreid gepresenteerd tijdens de WWDC. De vormgeving van het OS kreeg een zware metamorfose en er werden wat handige nieuwe features toegevoegd. Gebruikers met een Apple Developer account konden al de hele zomer de beta gebruiken en na een paar updates lijkt iOS7 zo goed als stabiel te draaien.

Meestal komen nieuwe versies van iOS tegelijk met de nieuwe telefoons uit en het is dan ook aannemelijk dat iOS7 als over-the-air update beschikbaar zal zijn zodra de twee nieuwe telefoons later deze maand in de winkels liggen. Misschien zelfs iets eerder.

De rest

En dan is er nog de rest van Apple’s aanbod. Zo kijken ontwikkelaars al een tijd uit naar een aparte App Store voor de Apple TV zodat zij hun websites en games voor het grote scherm kunnen gaan uitbrengen. Ook zou Apple al een tijd bezig zijn met een smartwatch en een televisie; gaan we daar vanavond iets over horen? Waarschijnlijk niet, geruchten over al deze producten zijn schaars en voor zulke grote aankondigen kondigt Apple meestal een apart event aan.

Verwacht vanavond een uitgebreide presentatie van iOS7, een demonstratie van de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S, een korte aankondiging van de iPhone 5C en misschien wat nieuwe apps voor de Apple TV. De presentatie gaat om 19:00 lokale tijd van start, wij zullen uitgebreid verslag doen en hopelijk zeer binnenkort onze bevindingen van de nieuwe toestellen publiceren dus hou All About Phones in de gaten voor al het laatste Apple nieuws.

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters