Alles dat je van Google I/O kunt verwachten: de toekomst van Google

Aankomende woensdag vindt Google I/O plaats, een groot evenement waar Google elk jaar nieuwe producten, apps en projecten onthult. Een fascinerend voorproefje op de toekomst dus. We zetten alles dat je van het evenement kunt verwachten op een rijtje.

Google I/O

Wat Google I/O zoveel interessanter dan bijvoorbeeld Apple’s WWDC maakt is het feit dat Google met zoveel dingen bezig is. Waar we bij Apple meestal weten wat voor producten en software updates we kunnen verwachten, heeft Google altijd een hoop verrassingen in petto. Of het nou om zelfrijdende auto’s, slimme broeken, vliegende routers of wetenschappelijke experimenten gaat: Google laat het woensdag tot en met vrijdag allemaal zien. Naast de keynote die woensdagavond om 19:00 begint zijn er namelijk ook vele workshops over specifieke onderwerpen, gratis en live online te volgen. Helaas vinden de meeste midden in de nacht plaats, maar je kunt ze wel achteraf nog terug kijken. Een hoop om bij te houden dus, maar vrees niet: we zetten de belangrijkste onderwerpen voor je op een rijtje.

Android N

Het zou geen Google I/O zijn zonder de onthulling van de nieuwste versie van Android, Google’s mobiele besturingssysteem. Dit jaar deed Google de nieuwste versie echter eerder uit de doeken dan verwacht, wat het bedrijf nu de ruimte geeft om dieper om de nieuwe functies in te gaan. Denk aan het snel antwoorden op notificaties, sneller uitbrengen van updates voor fabrikanten, multi-window support en nog veel meer. De nieuwe functies mogen dan geen verrassing meer zijn, maar Google CEO Sundar Pichai zal waarschijnlijk wel onthullen waar Android N voor staat. Nutella?

Zelfrijdende auto

We hebben al veel gelezen en gehoord over Google’s zelfrijdende auto’s, die het bedrijf nu al een aantal jaar uitgebreid aan het testen is. De auto van Google is daardoor ook al op veel foto’s te zien geweest, maar Google heeft hun zelfdrijdende auto nog niet officieel aan het publiek getoond. Naar verwachting zal de zelfrijdende auto getoond worden tijdens de keynote en krijgen we misschien zelfs voor het eerst meer te horen over de speciale software die Google voor hun auto gebruikt. Een concurrent voor Tesla?

Google Auto
Google’s zelfrijdende auto

Google Chirp

Begin dit jaar lekte er informatie die er op wees dat Google’s Nest bezig was met Chirp, een apparaat dat kan concurreren met de Amazon Echo. De Echo is een soort digitale assistent die je ergens neer kunt zetten en waar je hele gezin tegen kan praten. Denk aan het aansturen van je muziek, het bestellen van nieuwe sokken of het stellen van vragen. Een soort Google Now apparaat dus, maar dan nog intelligenter. Vorige week dook het gerucht op dat Google een grote aankondiging voor aankomende woensdag heeft gepland, dus verwacht een grootse onthulling.

Project Tango

Project Tango is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het meer op bedrijven is gericht. Het project werd een aantal jaar geleden aangekondigd en is sindsdien door Google doorontwikkeld. Het gaat om smartphones en tablets die dankzij geavanceerde sensoren snel een ruimte kunnen scannen en er vervolgens gelijk een 3D map van kunnen construeren. In combinatie met virtual reality kan dat dus enorm waardevol zijn voor bedrijven. Het schijnt dat Google en Lenovo dit jaar Project Tango echter ook naar de consument willen brengen met een high-end smartphone die deze zomer al uit moet gaan komen. Het leek er even op dat Lenovo de smartphone zou gaan onthullen tijdens zijn eigen evenement in juni, maar de kans is groot dat we woensdag al de unieke smartphone te zien krijgen.

Android VR

Veel bedrijven als HTC en Samsung verwachten dat virtual reality de toekomst is van hoe consumenten in de toekomst hun media consumeren. Google wil natuurlijk niet achterblijven en bracht twee jaar geleden Google Cardboard uit, een spotgoedkoop kartonnen brilletje waar je een smartphone in kan schuiven. Het werkt verrassend goed, maar door de lage resolutie van smartphones kan het nog niet in de buurt komen van bijvoorbeeld de Samsung Gear VR. Wees niet getreurd, want Google gaat woensdag een geavanceerde virtual reality headset aankondigen, genaamd Android VR.

Volgens anonieme bronnen wordt het een relatief goedkope headset met een compleet eigen besturingssysteem en hardware, wat dus betekent dat je niet zoals bij bijvoorbeeld de Samsung Gear een losse smartphone nodig hebt. Dezelfde anonieme bronnen beweren dat het effect erg indrukwekkend wordt, maar dat het nog niet in de buurt komt van brillen zoals de HTC Vive en de Oculus Rift. De Vive kost echter ook meer dan 800 euro, dus Android VR zou precies een goede middenweg kunnen vormen voor veel consumenten. Naast de headset zal Google ook een compleet software platform onthullen die andere fabrikanten ook kunnen gebruiken voor brillen, waarmee Android opnieuw net zoals bij smartphones een compleet platform wordt. Google heeft er begin dit jaar zelfs een complete divisie voor opgezet, dus je kunt hier veel van verwachten.

Google Cardboard
Google Cardboard

Project Aura

We hebben de afgelopen jaren weinig meer gehoord over Google Glass, Google’s slimme bril met een ingebouwde camera. Veel consumenten hadden vanwege privacy gerelateerde redenen veel kritiek op de bril, maar Google heeft nog steeds grote plannen voor zijn technologie. Maak kennis met Google’s Project Aura, oftewel Google Glass 2.0. Nest CEO Tony Fadell stond aan het hoofd van het project en zal naar verwachting aankomende woensdag een tipje van de sluier oplichten. Gelekte informatie wijst er op dat het product meer gericht is op bedrijven dan op consumenten, maar op wat voor manier precies is nog niet bekend. Er bestaat een kans dat Google de bril voor een workshop op donderdag bewaart, maar dan hoor je het natuurlijk van ons!

Chrome OS/Android

Het is al jaren de een grote wens van veel Android en Chromebook fans: een samenkomst van Android en Chrome OS. Chrome OS ken je van Chromebooks, zeer goedkope laptops die enkel en alleen een Chrome browser hebben, in combinatie met Chrome apps. Je kunt er dus geen Microsoft Word of Steam op installeren, maar in ruil daarvoor krijg je wel voor een lage prijs een zeer snelle laptop terug die met een geweldige accuduur. Voor veel consumenten is Chrome toch het enige wat ze nodig hebben, en ook voor de high-end gebruikers kan het een uitstekend alternatief zijn voor bijvoorbeeld onderweg of op school.

ChromeOS zou nog een stuk functioneler kunnen zijn als het besturingssysteem van Google ook Android apps zou kunnen draaien, iets waar fans al jaren om smeken. Afgelopen oktober leek het erop dat die droom werkelijkheid gaat worden, want volgens anonieme bronnen van The Wall Street Journal wil Google/Alphabet Chrome OS samenvoegen met zijn Android divisie. Android draait al op mountainbikes, smartphones, horloges, televisies, tablets en vele andere soorten gadgets, dus het zou een logische stap zijn voor het bedrijf. Naar verwachting zal het pas in 2017 gerealiseerd worden, maar is Google wel van plan om aankomende woensdag alvast een tipje van de sluier op te lichten.

En nog veel meer

Google is een gigantisch bedrijf met vele ondernemingen en projecten, dus het zou zomaar kunnen dat we nieuwe experimentele producten te zien krijgen of de volgende grote gadget van Nest. We gaan het allemaal woensdag mee maken!

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters