Alles over de navigatiemogelijkheden van de Nokia N95

Deze keer hebben we een overzicht gemaakt van de navigatiemogelijkheden van de Nokia N95. Hierin kun je terug vinden hoe alles werkt en wat precies de kosten zijn van Nokia Maps.

  Inhoudsopgave:

  Nokia Maps

  Standaard wordt iedere Nokia uitgeleverd met Nokia Maps. Dit is eigenlijk een digitale landkaart, uitgebreid met allerlei handige Point Of Interests. Je kunt ook routes plannen. De route wordt echter wel via internet voor het toestel berekend (hiervoor wordt er dus een klein beetje data verbruikt). Als je dan drukt op Route weergeven dan zie je een tekst weergave met instructies. Via de knop Opties kun je dan kiezen voor Weergeven op kaart, je ziet de geplande route dan in een kleur gemarkeerd weergegeven op de kaart. Vervolgens kun je dan op Volgen drukken en dan word je eigen positie via GPS weergegeven op de kaart. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met “echte” navigatie; je krijgt niet echt een planning (bijvoorbeeld na 50 meter rechtsaf, je moet zelf goed blijven kijken naar de kaart), je hoort er geen stem bij en er wordt niet automatisch een correctie gemaakt van de route als je verkeerd rijdt.
  Je kunt ook kiezen voor de “echte” navigatie, dan kun je kiezen voor Navigatie starten. Dan ga je betalen voor het gebruik van deze functie.

  7375_1 

  In het menu van Nokia Maps heb je ook de mogelijkheid “Extra diensten”. In dit menu kun je kiezen voor “Navigatie toevoegen”. Dit is een betaalde dienst! Er zijn verschillende gebieden waarvoor je een navigatie licentie kunt kopen:

  • Alp Region (Austria/Switzerl./Alpine parts of France/Germany/Italy)
  • Asia (incl. Middle East)
  • Australia
  • Benelux plus (Netherland/Belgium/Luxemburg/parts of Germany & France)
  • Canada
  • Eastern Europe (Czech Rep./Slovakia/Hungary/Poland/Greece/Baltics)
  • France-Benelux (France/Netherlands/Belgium/Luxemburg)
  • Germany/ Austria/Switzerland
  • Hong Kong/Macau (only available through devices purchased within the country)
  • Iberia (Portugal/Spain/Gibraltar/Andorra)
  • Italy plus (Italy/South of Austria & Switzerland)
  • Middle East (Saudi Arabia/United Arab Emirates/Qatar/Bahrain/Oman/Kuwait)
  • Nordic countries (Denmark/Sweden/Norway/Finland)
  • Russia (Greater St. Petersburg/Moscow & major roads)
  • South Africa
  • Southeast Asia (Singapore/Kuala Lumpur/Bangkok)
  • Taiwan
  • Taiwan/Hong Kong/Macau (only available through devices purchased within the country)
  • Turkey (Istanbul/Ankara & major roads)
  • UK & Rep. Ireland
  • USA (without Alaska)
  • USA/Canada
  • Western Europe (A/B/CH/D/DK/ESP/F/FIN/I/IRL/L/N/NL/P/S/UK )

  Voor ieder gebied dien je een navigatie licentie te kopen voor een bepaalde tijd. Een voorbeeld van de prijzen van bijvoorbeeld de Benelux en West Europa versies:

  [table=2,2][tr][td]Benelux licentie voor 7 dagen: € 6,49[/td][td]| West Europa licentie voor 7 dagen: € 8,99[/td][/tr][/table][table=2,2][tr][td]Benelux licentie voor 30 dagen: € 7,99[/td][td]| West Europa licentie voor 30 dagen: € 9,99[/td][/tr][/table][table=2,2][tr][td]Benelux licentie voor 1 jaar: € 59,99[/td][td]| West Europa licentie voor 1 jaar: € 89,99[/td][/tr][/table][table=2,2][tr][td]Benelux licentie voor 3 jaar: € 69,99[/td][td]| West Europa licentie voor 3 jaar: € 99,99[/td][/tr][/table]

  De prijzen kunnen tussentijds gewijzigd worden. De exacte tarieven en prijzen voor andere kaarten zijn te vinden in het toestel zelf. Selecteer Navigatie toevoegen en vanzelf zie je dan voor de aankoop de actuele prijzen. De kosten hiervoor kun je betalen via een creditcard (Visa, MasterCard of AMEX). De 7 en 30 dagen licenties kun je ook via SMS afrekenen (dan is soms de prijs dan een paar dubbeltjes duurder of goedkoper dan de genoemde prijs i.v.m. afronding naar SMS tarief).

  In de eerste leveringen van de N95 zat een voucher waarmee je de navigatie in West Europa kaart voor 7 dagen mag testen. Om deze voucher te kunnen gebruiken kies je West Europa, vervolgens scroll in het scherm voor de licentieduur naar beneden en daar vind je de mogelijkheid “Licentiecode invoeren”. Let goed op dat je dan wel de West Europa licentie kiest!

  De licenties worden gekoppeld aan het IMSI nummer (IMEI en SIM). Als een van beide wijzigt of in het geval dat het toestel is gereset (of na firmwareupdate) dient iedere aangekochte licentie apart ge-update te worden.

  – Voor SIM wissels: Ga naar Nokia Maps > Extra diensten > Navigatie toevoegen > Accepteren > Selecteer de regio waarvoor een licentie was aangekocht. Het toestel zal dan melden dat er een nieuwe SIM is geidentificeerd en of de licentie overgedragen dient te worden. Antwoord hier met ja. Vervolgens dien je een internetverbinding te kiezen waarover de licentie kan worden bijgewerkt.
  – Voor IMEI wissels (bijvoorbeeld toestel swap), harde reset of na firmware update: Ga naar Nokia Maps > Extra diensten > Navigatie toevoegen > Accepteren > Selecteer de regio waarvoor een licentie was aangekocht. Kies vervolgens Opties en kies dan Update. Dan dien je een internetverbinding te kiezen waarover de licentie kan worden bijgewerkt.
  – Wijzigen beide, dan dient de klant een e-mail te sturen (in het Engels) naar support@openbit.com met het %u2018oude%u2019 IMEI nummer. In deze mail dient men dan kenbaar te maken dat het toestel en de SIM beide gewijzigd zijn en dat men graag een nieuwe licentie wenst te verkrijgen.

  Nokia kaarten

  De kaarten zijn gratis te downloaden. Dan kan op twee manieren:
  Thuis via je pc; ga dan naar http://www.smart2go.com/en/help/maploader en download daar de MapLoader. Via de USB kabel worden deze dan direct in het toestel gezet of direct op je geheugenkaart door deze in een externe kaartlezer te steken. Let op: je moet wel eerst een keer Nokia Maps op je toestel hebben gestart! (dit wordt vaak vergeten door klanten die een nieuwe, grote geheugenkaart hebben aangeschaft).
  De tweede manier is via een mobiele internetverbinding. Als je in de instellingen van Nokia Maps hebt ingesteld dat er een netwerkverbinding tot stand mag worden gebracht, dan zal automatisch via het mobiele netwerk het kaartmateriaal worden gedownload van het gebied waar je je begeeft. Bij deze laatste mogelijkheid zijn de kosten afhankelijk van je databundel. Als je een flatfee bundel is dat natuurlijk niet meer belangrijk.

  2,00783118281E+15

   

  Tenslotte nog even een tip voor de ingebouwde GPS ontvanger. Deze werkt alleen goed als het toestel is opengeschoven. De GPS antenne zit namelijk achter het toetsenbord (aan de onderzijde, horizontaal tussen de 0 en #) en als het toestel in dichtgeschoven toestand staat, dempt dit het signaal te veel. Er gaan ook verhalen de ronde dat er een SiRFstar I chipset in het toestel zou zitten, dat is niet het geval. De gevoeligheid zit tussen een SiRFstar II en SiRFstar III ontvanger.

  Sinds firmware versie 12.0.013 is er een belangrijke vernieuwing; er zit nu quick-fix in ter ondersteuning van de GPS ontvanger. Quick-fix download iedere keer dat je Nokia Kaarten opstart een kleine hoeveelheid informatie (5 kB) en weet daardoor dan precies waar de GPS satelieten hangen op een bepaald tijdstip voor de komende dagen. De N95 heeft dan een veel snellere fix (het moment dat hij weet waar hij is) dan voorheen. Standaard staat Quick-fix uit en dat is op de volgende manier aan te zetten:
  Menu > Instrumenten > Instellingen > Algemeen > Positiebepaling > Positiebepalingsserver > Selecteer hier een Toegangspunt.

  De eerste keer dat de GPS ontvanger gebruikt wordt, kan het even duren voordat deze een fix heeft. Om dit snel te laten verlopen is het aan te raden om dit buiten te doen (zich op vrije hemel) en niet te bewegen (toestel ergens neerleggen). Als hij eenmaal een keer gefixt is geweest (initiële fix) zal het daarna sneller gaan.

  TomTom Mobile 6

  Het is mogelijk om TomTom Mobile 6 te gebruiken maar de ingebouwde GPS ontvanger kun je helaas niet gebruiken. De huidige versie kan alleen maar GPS informatie ontvangen via een bluetooth verbinding. Je zult nu dus een externe bluetooth GPS ontvanger (bijvoorbeeld de Nokia LD-3W, art.nr. 800012) moeten gebruiken. Bij de introductie van de Nokia N95 hebben we van TomTom vermomen dat ze een update zullen maken zodat de interne GPS ontvanger wel gebruikt kan worden. De verwachting is echter pas dat deze eind zomer 2007 beschikbaar zal zijn.

  Route 66

  Route 66 mobile 7 (For Symbian S60 v2/3) werkt wel met de ingebouwde GPS ontvanger vanaf versie 7.3.545. De versies daarvoor werken niet op de N95.

  761_3 

  Met dank aan Rober Webbe voor dit overzicht!

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters