Alweer zelfmoord werknemer in iPhonefabriek Foxconn

Het contrast kan niet groter zijn. Terwijl Apple de grootste megawinst van zijn bestaan meldde, sprong een 21-jarige werknemer van een Chinese iPhonefabriek van fabrikant Foxconn van zes hoog zijn dood tegemoet. De jongeman is de laatste in een lange lijst zelfdodingen bij Foxconn.

Veiligheidsnetten in een Foxconn fabriek

De zelfmoorden van Foxconn-werknemers zijn al maandenlang wereldnieuws. Want ook hier kan het contrast niet groter zijn. Apple verkoopt zijn peperdure telefoons en bereikt daar megawinsten mee, en de Foxconn-werknemers beulen zich twaalf uur per etmaal af voor vijf dollar per dag om die dingen in elkaar te zetten.

Foxconn heeft eerder netten gespannen tussen de fabrieksgebouwen om te voorkomen dat werknemers zich naar beneden storten, de meest gebruikte manier om zelfmoord te plegen. En als laatste poging om de reputatie van de fabriek, en van klant Apple, te redden, moesten werknemers een contract tekenen waarin ze beloven geen zelfmoord te plegen. Ook zijn boeddhistische monniken ingezet om kwade geesten te bezweren. Wat vrij bijzonder mag heten in het communistische China.

De werkomstandigheden en het loon van de Chinese werknemers zijn sindsdien ook ietwat verbeterd, maar de zelfmoorden gaan door. De werknemers worden kennelijk niet vrolijk van hun eigen leven. Ze werken twaalf uur per dag, zes dagen per week en daar bovenop hebben ze de verplichting om nog 98 uur per maand overwerk te verrichten. De woonomstandigheden zijn ook niet echt optimaal: in plaats van in een gewoon huis, wonen de werknemers in een soort woonkazerne bij de fabriek. De voorlaatste zelfmoord vond plaats in één van die woonkazernes.

Apple-baas Steve Jobs liet eerder tijdens een toespraak weten dat hij Foxconn helemaal niet zo’n slechte werkgever vindt, omdat de fabriek restaurants en zwembaden voor zijn personeel heeft gebouwd. ”Voor een fabriek is het een behoorlijk goede fabriek.”

Bron: Gaj-IT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. RGSt -

  Vind dat jobs zelf maar een jaar daar moet gaan werken,
  onder de zelfde arbeids voorwaarden als hij die werknemers,
  laat werken.

  Wie weet pleegt hij dan ook zelfmoord????????????

  Arrogante kwast.

 2. Robert -

  Volgens wiki werken bij Foxconn 920,000 mensen waarvan 450.000 in ipod city. Het is de vraag of het komt door de arbeidomstandigehden of dat de werknemer prive problemen heeft. In China heb je ook tal van andere fabrieken waarbij de werknemer als slaaf wordt gebruikt. Ik denk niet dat de consument 1 euro extra erg vind als de omstandigheden verbeteren. China/westerse bedrijven zijn daar allemaal schuldig aan.

  1. bartvuijk -

   Op een grote groep mensen heb je altijd wel wat zonderlingen. Tot zoverre eens. Maar de arbeidsomstandigheden lijken niet echt te helpen om die mensen blij te maken, net zo min als die netten, de monniken en het zwembad van meneer Jobs. :X

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters