Amazon wil klanten gratis smartphone geven

Webwinkel Amazon wil zijn klanten een gratis smartphone van eigen makelij verstrekken, meldt voormalig Wall Street Journal-journaliste Jessica Lessin op haar website. Wat daar precies voor voorwaarden aan kleven, is minder duidelijk.

Amazon tablets and smartphones

Amazon is bekend van zijn goedkope tablets en e-readers, die met verlies worden verkocht maar Amazon toch wat opleveren. De klanten die een Amazon Kindle-tablet of e-reader kopen, kunnen daar namelijk alleen maar boeken, muziek en films van Amazon op zetten. Zo verdient de online retailer meer dan de tablets aan verlies kosten.

Nu gaat Amazon volgens Jessica Lessin nog een stap verder. Al tijden doet het gerucht de ronde dat Amazon met een eigen smartphone op de markt wil komen. Het zal waarschijnlijk geen erg spannend apparaat worden, een midrange-toestel op zijn best. Dit toestel zal echter volledig gratis aan klanten worden weggegeven, meldt Lessin.

De voorwaarden blijven echter duister. Of klanten worden verplicht om een aantal digitale boeken, films, muziek of games af te nemen bijvoorbeeld, is niet duidelijk. In veel landen biedt Amazon ook de betaaldienst Amazon Prime aan, die in de Verenigde Staten 79 dollar per jaar kost en wat voordelen biedt zoals direct online streaming films en snellere verzending van boeken.

Het zou kunnen dat de gratis smartphone door Amazon weer terugverdiend wordt door die alleen aan Prime-klanten aan te bieden. Maar dat is nog niet gezegd; Amazon wilde Lessin officieel geen commentaar geven op de plannen die blijkbaar nog volop in ontwikkeling zijn.

Het model van gratis smartphones bij een periodieke betaaldienst is afgekeken van telco’s, die bij contracten van een of twee jaar ook gratis smartphones weggeven die in de loop van die twee jaar echter wel dik worden terugverdiend via de abonnements- en belkosten. Steeds meer telco’s beginnen echter afscheid te nemen van dit verkoopmodel.

Of het Amazon gaat lukken om het plan voor gratis smartphones door te voeren, wordt her en der betwijfeld, maar mocht het gebeuren, dan kan de retailer een aanzienlijk marktaandeel voor zichzelf opeisen. Net zoals op de markt voor boeken, films en muziek, waar Amazon de grootste verspreider van is.

Bron: Jessica Lessin

OnePlus 6 Oppo R15

OPPO R15 onthuld: maak kennis met de OnePlus 6 lees verder

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite nu officieel in Nederland verkrijgbaar lees verder

smartphone veiligheid

Android is volgens Google nu even veilig als iOS lees verder

iPhone SE2 (mogelijk)

Kruising opgedoken tussen iPhone X en iPhone SE lees verder

Wiko View 2 Pro preview Samsung Galaxy S10

Samsung heeft grootse plannen voor Samsung Galaxy S10 lees verder

HTC U12+

Eindelijk gelekt: Maak kennis met de HTC U12+ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters