Amerikaanse defensie werkt aan antenne voor onder water

DARPA, de onderzoektak van het Amerikaanse leger, werkt aan een antenne die signalen kan uitzenden die onder water werken. Normale antennes zenden signalen met een te hoge frequentie uit, waardoor ze niet door materiaal als water of steen kunnen. Dat moet de nieuwe zender van DARPA wel kunnen.

AMEBA

AMEBADe AMEBA (A Mechanically Based Antenna) moet ultralage frequenties van 1 tot 3 KHz en zeer lage frequenties van 3 tot 30 KHz kunnen uitzenden. Daarmee kunnen de signalen door water, maar bijvoorbeeld ook door steen. Dat maakt deze signalen geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld water, grotten en tunnels.

Tekstberichten verzenden mogelijk

Grote hoeveelheden data tegelijkertijd kun je met de lage frequenties niet verzenden. Kleine hoeveelheden data als tekstberichten zouden echter wel mogelijk zijn. Dat zou duikers een manier geven om te communiceren met onder meer onderzee├źrs en schepen. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om door de grond met mensen in diepe bunkers, mijnen of grotten te communiceren.

In koude oorlog al soortgelijke experimenten

Ook in de koude oorlog experimenteerde men al met het gebruiken van lage frequenties om berichten te verzenden. Daar was destijds echter 2000 hectare land, 26 zendmasten van 300 meter hoog en extreem veel stroom voor nodig. De AMEBA daarentegen moet draagbaar zijn.

DARPA gaat op 6 januari 2017 om de tafel zitten met wetenschappers. Dan moeten de visie, de doelen en de uitdagingen wat betreft onderzoek en ontwikkeling verder uitgewerkt worden.

Bron: DARPA via NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters