Amerika: “Huawei en ZTE vormen gevaar voor nationale veiligheid”

Een speciale Amerikaanse commissie heeft geoordeeld dat netwerkfabrikanten Huawei en ZTE een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van het land. De nauwe banden met de Chinese regering met de twee bedrijven zou als doorn in het oog gezien worden door de Amerikanen.

Huawei logo

Een speciaal onderzoeksteam van het Amerikaans congres heeft de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek gedaan naar de twee Chinese bedrijven Huawei en ZTE. Beide bedrijven zorgen voor de netwerkinfrastructuur voor grote telco’s, waaronder ook in Amerika. Zo heeft Huawei het netwerk van Telfort in het verleden in Nederland aangelegd en ook andere netwerken zijn door Huawei opgebouwd.

Het probleem is echter dat de twee bedrijven nauwe banden hebben met de Chinese overheid waardoor spionage door de twee bedrijven tot de mogelijkheid behoort, aldus de Amerikaanse commissie. Volgens de BBC heeft de commissie dan ook aanbevolen aan de Amerikaanse overheid om de twee bedrijven in de ban te doen in Amerika. “Op basis van openbare en vertrouwelijke informatie oordeelt de commissie dat zowel Huawei als ZTE niet vertrouwd kunnen worden op hun handelswijze als gevolg van de nauwe banden met de Chinese overheid”, aldus de commissie in het rapport.

Huawei wordt ervan verdacht dat het voor de Chinese overheid informatie bij elkaar harkt van andere overheden en daarover rapporteert op dagelijkse basis. Het bedrijf ontkent de beschuldigingen en ook de Chinese staat meent dat Amerika de vrijehandel op deze manier wil beperken in de wereld. De Amerikaanse overheid is dan ook bang dat Huawei zogenaamd backdoors inbouwt voor de Chinese overheid in haar apparatuur waardoor netwerken in Amerika lamgelegd kunnen worden als de twee landen in oorlog raken.

De overheid zal naar verwachting het advies van de commissie over gaan nemen en Huawei en ZTE verbieden om netwerkapperatuur op gevoelige punten in Amerika te leveren aan providers en telco’s. De kans is groot dat ook andere landen, waaronder de EU, de twee bedrijven onder de loep gaan nemen.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters