Amerikaanse FTC zeer verontrust door patentrechtszaken

De Amerikaanse waakhond FTC, die een functie bekleedt die te vergelijken is met de Nederlandse Mededingingsautoriteit, is zeer verontrust over de talrijke patentrechtszaken die lopen tussen elektronicagiganten Apple, Samsung, HTC, Oracle, Google, Motorola, Microsoft en nog een serie andere bedrijven. Al die patentclaims houden de ontwikkeling van nieuwe technologie├źn tegen, vreest de FTC.

Amerikaanse  FTC

Voorzitter Jon Leibowitz meldde vorige week dat hij ‘enorm bezorgd’ was over het misbruik van technologiestandaarden in patentrechtszaken, specifiek in de patentenoorlog die plaatsgrijpt over smartphones. De FTC roept de International Trade Commission (ITC) op om zeer zorgvuldig te kijken naar misbruik van patenten, voordat wordt besloten om een importverbod voor smartphones af te kondigen omdat die patenten van andere fabrikanten zouden schenden.

Zo probeert Motorola in reactie op een patentclaim van Microsoft nu zelf de XBox van die laatste van de Amerikaanse markt te weren, waarbij wordt teruggegrepen op patenten die Motorola wel bezit, maar inmiddels algemeen worden gebruikt. Dit soort ‘standaardpatenten’ horen niet in dit soort rechtszaken thuis, vindt de FTC.

Al eerder werd Samsung door een rechter op de vingers getikt toen het bedrijf in reactie op een patentclaim van Apple teruggreep op 3G-patenten die het bedrijf bezit. Die patenten zijn inmiddels onmisbaar in talrijke apparaten, en Samsung mocht daar geen misbruik van maken.

Dit soort claims brengen het risico met zich mee dat geen enkele fabrikant zich nog wil binden aan een standaard, omdat hun producten in een later stadium toch nog kunnen worden geweerd van de markt door de fabrikant die de standaard heeft bedacht, zo waarschuwt de FTC.

Ook is de FTC tegen importverboden, omdat dit de dood in de pot is voor innovatie en competitie op de markt, en slecht voor consumenten die zo een minder brede keus krijgen.

De tirade van de FTC is met name bedoeld om de rechters van de ITC terecht te wijzen, die al enkele keren een importverbod hebben afgekondigd, laatstelijk nog op HTC-toestellen. Waardoor partijen HTC-smartphones wekenlang bij de douane lagen om te worden geïnspecteerd, voordat daar bepaald werd dat de toestellen voldeden aan de rechterlijke uitspraak van de ITC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Timboektoe -

    Indien het importverbod wordt opgeheven zal er gewoon een boete ter hoogte van de omzetderving moeten komen voor degene die het heeft aangevraagd.

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters