Amerikaanse overheid waarschuwt tegen openlijk mobiel bellen

De Amerikaanse overheid waarschuwt zijn burgers op posters en in reclames om op straat niet al te openlijk te bellen met hun smartphone. Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat het toestel uit de hand wordt gegrist door een dief.

“Dieven zien een smartphone als baar geld”

Op een poster wordt iemand getoond die belt met een iPhone, waar een briefje van honderd dollar op is geplakt. ”Dit is hoe dieven u zien”, staat erbij ter waarschuwing. Dieven zien een smartphone als baar geld dat ineens in alle openbaarheid te voorschijn wordt gehaald.

In de VS worden smartphonebezitters steeds vaker gewelddadig beroofd. Met een pistool tegen het hoofd of een mes op de keel. Op 27 februari, zo meldt PC World, werden er op die ene dag in San Francisco maar liefst tien mensen op straat overvallen en gedwongen om hun smartphone af te staan. De opkomst van de smartphone heeft geleid tot een nieuwe, makkelijke buit voor dieven, is de conclusie, want dit komt veel vaker voor en het aantal telefoonberovingen stijgt al jaren. PC World noemt het zelfs een ‘epidemie’.

PC World rapporteert dat van november tot april alleen al in San Francisco 579 mensen van hun telefoons en tablets zijn beroofd. Dat komt overeen met 41 procent van de straatberovingen. Op sommige dagen zijn smartphoneberovingen de enige overvallen die worden gemeld bij de politie; tasjesdieven zijn massaal overgegaan op deze nieuwe buit. Een kwart van de overvallen mensen werd bedreigd met een wapen en de helft werd geslagen of geschopt.

Amerikaanse overheid waarschuwt tegen openlijk mobiel bellen 130509 cellphone poster 2 100037067 medium 
Amerikaanse overheid waarschuwt tegen openlijk mobiel bellen 130509 cellphone poster 1 100037066 medium 

“De oplossing moet van telefoonfabrikanten komen”

Het beeld in San Francisco geldt voor de hele Verenigde Staten, meldt PC World. In New York bestaat inmiddels meer dan de helft van alle ‘straatcriminaliteit’ uit smartphoneberovingen. Harde cijfers zijn hier niet beschikbaar, maar de politie weet precies waar de dieven op uit zijn: iPhones.

Telefoonbezitters worden door de overheid gestimuleerd om voorzorgsmaatregelen te nemen. Niet opzichtig op straat bellen met een iPhone van honderden euro’s, het toestel voorzien van terugvindsoftware: dat kan een gebruiker zelf doen. Daarnaast hebben de telco’s in de VS een database gesticht met IMEI-nummers, waarmee de gestolen telefoons op afstand nutteloos gemaakt kunnen worden. Echter, dat systeem werkt nog niet erg goed. Vooral omdat sommige telco’s nog niet meedoen, en over de grens al helemaal niet. Inmiddels is een internationale database van gestolen smartphones in de maak die 43 landen omspant.

Amerikaanse senatoren zijn bezig om de wetten aan te scherpen, maar volgens een Amerikaanse officier van justitie moet de oplossing van telefoonfabrikanten komen. Die moeten het mogelijk maken om een toestel op afstand nutteloos te maken als het als gestolen wordt opgegeven. Dat gebeurt al met simkaarten, maar nog niet met de toestellen zelf. Door de verkoopbaarheid van de gestolen smartphones op die manier tot nul te reduceren, hoopt de officier van justitie dat dieven weten dat een smartphone geen geschikte buit meer is.

Bron: PC World

Xiaomi Mi Mix 2s

Officiële persrenders tonen Xiaomi Mi Mix 2s: waar is de selfiecamera? lees verder

Huawei P20 super slow motion

De Huawei P20 (Pro) gaat de Samsung Galaxy S9 achterna lees verder

HTC Desire U12 en Desire U12+ onthuld

Verrassing: HTC onthult budgetmodellen HTC Desire U12 en Desire U12+ lees verder

Google Instant Apps

Instant Apps: Google Play laat je nu games spelen zonder installatie lees verder

Samsung Galaxy S9 vs iPhone X droptest: verrassende winnaar lees verder

De OnePlus 6 wordt om een bijzondere reden zeer interessant lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters