Amerikaanse rechtbank stelt Apple in het gelijk tegen Samsung

De Amerikaanse rechtbank die de rechtszaak tussen Apple en Samsung heeft behandeld is in een zeer korte tijd tot een oordeel gekomen. De rechtbank meent dat Samsung patenten van Apple geschonden heeft.

Een dergelijk snelle uitspraak is opmerkelijk; de juryleden moesten over 700 afzonderlijke claims een mening vormen en hebben dat binnen enkele dagen weten te doen. Apple wist de rechtszaak in Amerika tegen aartsrivaal Samsung aan te spannen omdat het van mening was dat Samsung klakkeloos producten als de iPhone 3G wist te kopiëren met ondermeer de Samsung Galaxy S. Ondertussen had Samsung ook verschillende claims tegen Apple ingediend omdat Apple ondermeer 3G-patenten zou hebben geschonden van Samsung.

Inmiddels is de jury in Amerika tot een eindoordeel gekomen en daarbij is Samsung in het ongelijk gesteld. Ondermeer de Galaxy Tab 10.1 en de Samsung Galaxy S varianten hebben het merendeel van Apple-patenten geschonden. De jury acht bewezen dat ook de Galaxy S II en de Galaxy Nexus eveneens patenten van Apple geschonden hebben. Dit is een grote klap voor Samsung aangezien de fabrikant licentiegeld zal moeten afdragen met een bijbehorende boete en tevens de toestellen niet meer mag verkopen in Amerika.

Samsung heeft onderanderen het patent genaamd ‘tap to zoom’ van Apple geschonden. Hierbij klikt men twee keer op een stuk tekst waardoor de telefoon vervolgens automatisch inzoomt op de tekst en zich houd aan de kaders van de tekst. Volgens de rechtbank heeft Samsung dit onrechtmatig gebruikt in haar toestellen. Daarnaast heeft Samsung ook onrechtmatig gebruik gemaakt van de bounce back-patent. Dit patent beschrijft een scherm dat het de onderkant of de bovenkant heeft bereikt en vervolgens terug stuitert om dit aan te geven. Ook het homescreen van de iPhone is door Samsung gekopieerd, aldus de jury in haar oordeel.

De jury is wel van mening dat Samsung niet het design-patent van de Apple iPad heeft geschonden, dit is een kleine overwinning voor de Koreaan. Echter lijkt de rechtbank er wel van overtuigd te zijn dat Samsung opzettelijk de patenten van Apple geschonden heeft. Dit kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor Samsung, aldus experts. Daarnaast meent rechtbank dat alle ingediende Apple-patenten valide staan en dus niet ondermijnd kunnen worden.

Ondanks dat de jury gemeend heeft dat Samsung de meeste overtredingen heeft begaan, is het niet zo dat Apple alle 700 claims zich toe kan eigenen. Zo zijn over en weer patenten geschonden waardoor de uitspraak een stuk lastiger is te interpreten voor beide partijen. Al meent de jury wel dat Samsung verreweg de meeste patenten van Apple heeft geschonden; de tegenaanklachten van Samsung hielden amper stand. Slechts een enkel stuk werd toegewezen. Desondanks hoeft Apple niets aan Samsung te betalen over het geschonden iPod Touch patent.

De rechtbank heeft gemeend dat Samsung een bedrag van 1,05 miljard dollar moet overmaken aan Apple als gevolg van deze overtredingen. Overigens heeft Samsung niet met alle telefoons die het verkoopt in Amerika de patenten van Apple geschonden.

Apple Samsung 

Bron: The Verge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Gwystyl -

  Wat ik nou niet snap: Samsung heeft een heleboel design van de software gewoon naar Android richtlijnen gedaan. Ze hebben het wel iets veranderd dmv TouchWiz, maar het home-scherm staat voornamelijk vol met widgets en snelkoppelingen naar programma's. Net als alle andere Android-toestellen. Waarom wordt Samsung hier dan voor aangepakt, en niet Google of alle toestel-frabrikanten?

  De claim over de buitenkant van de SGS snap ik nog wel ten dele. Als ik door de trein loop moet ik echt goed kijken of het een SGS of iPhone 3G(S) is. Dat zie ik niet in 0,1 sec.

  De dubbelklik op tekst om hem passend te maken snap ik dan weer niet, dat lijkt mij standaard Android-gedrag? HTC gebruikt dat iig ook in hun browser/android stock browser, en ook verschillende third-party browsers kunnen dat. Is het nu voor Apple makkelijker om gelijk te krijgen als ze andere partijen gaan aanklagen voor vergelijkbare zaken of was dit hele circus gewoon bedoeld om Samsung te pesten omdat die hun grootste concurrent zijn?

  1. Dominick -

   Ik weet niet hoe het zit met eventuele komende rechtszaken. Maar het heeft er inderdaad vooral mee te maken dat Samsung een veel grotere bedreiging vormt voor Apple op het moment dan HTC, Sony, LG of wie dan ook.

  1. jary -

   Zoals je in het stuk ook kan lezen, worden volgens de Jury geen design patenten geschonden. Het gaat andere patenten, onder meer die op het bounce back effect, en het tap to zoom patent.

   Het bounce back effect moet gemakkelijk uit Touchwiz te halen zijn. Het tap to zoom patent is iets anders. Op het moment dat je geen gebruik maakt van tap to zoom, maak je gebruik van pinch to zoom, waar mulitouch de basis van is. Als ik me niet vergis, heeft Apple patent op multitouch, maar ik kan er naast zitten.

   Het hele (Amerikaanse) patentsysteem is rot, en staat innovatie in de weg, waar de consument op zowel technisch als financieel gebied de dupe van gaat worden.

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters