Amerikaanse rechtbank stelt Apple in het gelijk tegen Samsung

De Amerikaanse rechtbank die de rechtszaak tussen Apple en Samsung heeft behandeld is in een zeer korte tijd tot een oordeel gekomen. De rechtbank meent dat Samsung patenten van Apple geschonden heeft.

Een dergelijk snelle uitspraak is opmerkelijk; de juryleden moesten over 700 afzonderlijke claims een mening vormen en hebben dat binnen enkele dagen weten te doen. Apple wist de rechtszaak in Amerika tegen aartsrivaal Samsung aan te spannen omdat het van mening was dat Samsung klakkeloos producten als de iPhone 3G wist te kopiëren met ondermeer de Samsung Galaxy S. Ondertussen had Samsung ook verschillende claims tegen Apple ingediend omdat Apple ondermeer 3G-patenten zou hebben geschonden van Samsung.

Inmiddels is de jury in Amerika tot een eindoordeel gekomen en daarbij is Samsung in het ongelijk gesteld. Ondermeer de Galaxy Tab 10.1 en de Samsung Galaxy S varianten hebben het merendeel van Apple-patenten geschonden. De jury acht bewezen dat ook de Galaxy S II en de Galaxy Nexus eveneens patenten van Apple geschonden hebben. Dit is een grote klap voor Samsung aangezien de fabrikant licentiegeld zal moeten afdragen met een bijbehorende boete en tevens de toestellen niet meer mag verkopen in Amerika.

Samsung heeft onderanderen het patent genaamd ‘tap to zoom’ van Apple geschonden. Hierbij klikt men twee keer op een stuk tekst waardoor de telefoon vervolgens automatisch inzoomt op de tekst en zich houd aan de kaders van de tekst. Volgens de rechtbank heeft Samsung dit onrechtmatig gebruikt in haar toestellen. Daarnaast heeft Samsung ook onrechtmatig gebruik gemaakt van de bounce back-patent. Dit patent beschrijft een scherm dat het de onderkant of de bovenkant heeft bereikt en vervolgens terug stuitert om dit aan te geven. Ook het homescreen van de iPhone is door Samsung gekopieerd, aldus de jury in haar oordeel.

De jury is wel van mening dat Samsung niet het design-patent van de Apple iPad heeft geschonden, dit is een kleine overwinning voor de Koreaan. Echter lijkt de rechtbank er wel van overtuigd te zijn dat Samsung opzettelijk de patenten van Apple geschonden heeft. Dit kan verstrekkende financiële gevolgen hebben voor Samsung, aldus experts. Daarnaast meent rechtbank dat alle ingediende Apple-patenten valide staan en dus niet ondermijnd kunnen worden.

Ondanks dat de jury gemeend heeft dat Samsung de meeste overtredingen heeft begaan, is het niet zo dat Apple alle 700 claims zich toe kan eigenen. Zo zijn over en weer patenten geschonden waardoor de uitspraak een stuk lastiger is te interpreten voor beide partijen. Al meent de jury wel dat Samsung verreweg de meeste patenten van Apple heeft geschonden; de tegenaanklachten van Samsung hielden amper stand. Slechts een enkel stuk werd toegewezen. Desondanks hoeft Apple niets aan Samsung te betalen over het geschonden iPod Touch patent.

De rechtbank heeft gemeend dat Samsung een bedrag van 1,05 miljard dollar moet overmaken aan Apple als gevolg van deze overtredingen. Overigens heeft Samsung niet met alle telefoons die het verkoopt in Amerika de patenten van Apple geschonden.

Apple Samsung 

Bron: The Verge

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Dit zijn de beste high-endsmartphones van dit voorjaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters