Amerikaanse rechter herroept Duits vonnis van Motorola tegen Microsoft

Een Amerikaanse rechter heeft een vonnis van een Duitse rechter herroepen in een patentrechtszaak. Motorola had die zaak gewonnen van Microsoft. Omdat het om twee Amerikaanse bedrijven gaat, kon Microsoft daartegen in het thuisland in beroep, en met succes.

Microsoft Motorola patentclaim

Motorola had de zaak tegen Microsoft aangespannen en gewonnen over patenten die worden geschonden in talrijke besturingssystemen en apparaten, zoals Windows 7, de Xbox 360, Internet Explorer en de Windows Media Player. Op grond van het Duitse vonnis zou Microsoft deze producten niet meer mogen verkopen.

Maar een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Motorola geen verkoopverbod mag laten handhaven in Duitsland.

Alles draait om twee softwarepatenten over de compressie van digitale video’s en bewegingcompensatie. De patenten zijn eigendom van Motorola, dat weer eigendom is van Google. De patenten leiden ertoe dat je zonder een licentie geen recht hebt op het gebruik van de H.264-codec, die door een overgrote meerderheid van videoformaten wordt gebruikt. Motorola vindt dat Microsoft hiervoor vier miljard dollar per jaar moet betalen. En de Duitse rechter vindt dat dus ook.

Duitsland staat bij bedrijven die verwikkeld zijn in patentoorlogen bekend als een land waar je relatief makkelijk een verkoopverbod kunt krijgen, zoals Samsung al moest ervaren in de strijd met Apple. Maar in de VS gaat die vlieger niet op. In de rechtbank van Seattle is de claim van Motorola ‘on hold’ gezet zolang de rechter niet heeft beslist over het Duitse verkoopverbod voor Microsoftproducten.

Inmiddels bekijkt de Europese Unie of Motorola zijn patenten niet misbruikt door er belachelijk hoge prijzen voor te eisen. Ook Apple heeft zich daar al eens over beklaagd.

Bron: Neowin

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters