Amerikaanse telco zet waarschuwing 'u kunt gevolgd worden' op telefoons

De Amerikaanse telco Verizon gaat voortaan een waarschuwingssticker op zijn nieuwe telefoons plakken, met daarop de waarschuwing dat de telefoon de locatie van de eigenaar kan vaststellen en de bewegingen van de eigenaar zo kan volgen. Op die manier wil Verizon zich indekken tegen mogelijke schadeclaims van klanten die vinden dat de smartphones hun privacy schenden.

GPS satellieten

De stickers komen op alle smartphones, ook die met Windows Phone 7 erop, hoewel Microsoft beweert – overigens net als Apple en Google – dat het bedrijf niks geks doet met de verzamelde locatiegegevens.

Daar hebben parlementariërs in Amerika geen vertrouwen in. Het Congres heeft al hoorzittingen geregeld waar Apple en Google worden ontboden om de volksvertegenwoordigers uitleg te geven over het ongewenst vastleggen van de gps-gegevens van telefoons. Dat is met de iPhone al zo sinds de iOS 4-update voor alle iPhones vanaf de 3G-versie en ook met de 3G-iPads, en alle Androidtelefoons. iOS maakt het ’t bontst: de iPhone en iPad blijkt al sinds juli vorig jaar, de lancering van het besturingssysteem, alle locatiegegevens van zijn apparaten getrouw te bewaren op de apparaten en die informatie ook naar Apple door te sturen.

Verizon wil de commotie voor zijn en heeft daartoe een brief aan enkele Congresleden gestuurd om aan te geven dat klanten straks worden gewezen op het risico dat hun locatiegegevens worden vastgelegd en doorgestuurd. Zo kunnen ze er van tevoren rekening mee houden, als ze een telefoon kopen.

Verizon stuurde de brief nadat twee parlementariërs druk uitoefenden op de vier grote telco’s in Amerika om prijs te geven waartoe de gegevens worden bewaard, en wat ermee wordt gedaan.

Overigens is hier een vreemde tegenstelling te zien, want terwijl de parlementariërs zich druk maken over de privacyvraag, zijn de vier grote telco’s in Amerika juist wettelijk verplicht om locatiedata van de telefoons bij te houden. Zo kan de politie worden geholpen bij onderzoeken.

De telco’s bewaren die informatie dus al, maar geven allevier aan dat ze die niet verhandelen of op een andere manier gebruiken.

De parlementariërs geven aan dat ze zich ‘ongemakkelijk’ voelen in het besef dat de smartphones de locatie van hun eigenaren vastleggen en doorsturen. Een van hen schrijft: ”Ik ben blij te horen dat de telco’s hun klanten gaan informeren dat ze gevolgd worden en dat software-ontwikkelaars te allen tijde toegang kunnen krijgen over de plek waar de klant zich bevindt. Dit is een groot probleem. Ze hebben de vrije teugels gekregen om te beschikken over locatiegegevens en persoonlijke informatie.” Aan een wetsontwerp om dit te verbieden zou achter de schermen al worden gewerkt.

Bron: Neowin

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters