Chinese smartphonefabrikanten vormen consortium na stappen Apple

Chinese smartphonefabrikanten gaan samenwerken om zo te verzekeren dat ze ondanks grote bestellingen van Apple nog steeds genoeg AMOLED-panelen kunnen bemachtigen.

Apple

Bedrijven als McDonald’s, Apple en Lego kunnen niet zomaar even een nieuw product uitrollen. Ze opereren elk in hun eigen vakgebied op zo’n grote schaal dat leveranciers het maar net kunnen bijbenen. De bestellingen van Apple kunnen dan ook een complete technologische industrie ondersteunen. Door de overweldigende vraag van Cupertino worden andere partijen soms buitengesloten. Neem bijvoorbeeld 2015, toen Apple bezig was met de productie van de iPhone 6s. Sony moest zoveel camerasensoren aan Apple leveren, dat het Japanse bedrijf slechts voor de helft aan de vraag van zijn Chinese klanten kon voldoen. Dat heeft dus een grote invloed op die andere smartphonefabrikanten. De timing van een nieuwe smartphone kan immers het verschil maken tussen een groot succes of mosterd na de maaltijd. Soms moeten fabrikanten dan alsnog voor andere componenten kiezen, of tijdelijk minder exemplaren produceren.

AMOLED

Analisten voorspellen dat er tussen 2018 en 2020 opnieuw een dergelijke situatie zal ontstaan. Dan zal het bedrijf naar verwachting voor al zijn iPhones overstappen op AMOLED-schermen. Dit jaar krijgt enkel de iPhone 8 naar verwachting een AMOLED-scherm. Men voorspelt dat andere smartphonefabrikanten daardoor niet genoeg componenten kunnen bemachtigen. Gezien AMOLED-schermen in het afgelopen jaar een stuk goedkoper zijn geworden is het de standaard geworden binnen de smartphonemarkt. De vraag is daardoor hoger dan ooit.

Consortium

Vier grote smartphonefabrikanten ondernemen actie om dergelijke problemen te voorkomen. Oppo, Vivo, Huawei en BBK gaan samen investeren in Royole, een Chinese producent van flexibele OLED-panelen. De bedrijven vormen dus een consortium. Op die manier zijn de Chinese smartphonefabrikanten niet meer afhankelijk van de capaciteit van Japanse en Koreaanse producenten. BBK is het moederbedrijf van Vivo, Oppo en OnePlus. De Chinese techgigant verkocht dit jaar voor het eerst meer smartphones dan Apple. Een alternatieve bron van componenten is dan ook essentieel om die groei door te zetten. Ook Huawei heeft ambitieuze plannen. Het bedrijf wil voor 2020 Apple hebben ingehaald. Dat is al een grote uitdaging, laat staan wanneer het niet genoeg AMOLED-panelen kan bemachtigen.

Bron: DigiTimes

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters