AMOLED schermen zijn nu goedkoper om te produceren dan LCD

Uit data van IHS Technology blijkt dat AMOLED schermen voor het eerst goedkoper zijn om te produceren dan LCD schermen, precies zoals twee jaar geleden voorspeld werd.

AMOLED

Op papier zijn AMOLED schermen altijd een betere keuze dan LCD schermen: ze zijn een stuk lichter, helderder, dunner en efficiënter. Ook geven AMOLED schermen kleuren beter weer, en is het contrast een stuk hoger. Toch gebruikt nog lang niet elke smartphone fabrikant AMOLED schermen voor elke telefoon, want de technologie was altijd duurder dan de alternatieven. Daarom vind je de kleurrijke schermen meestal enkel terug in duurdere vlaggenschepen.

Lagere productiekosten

Daar is nu echter verandering in gekomen: voor het eerst in twee jaar is het goedkoper om een AMOLED scherm dan een LCD scherm te produceren. Twee jaar geleden werd al voorspeld dat het slechts 24 maanden zou duren totdat de productiekosten van AMOLED schermen onder die van LCD schermen zouden duiken.

AMOLED panelen
AMOLED panelen

Die voorspelling is precies uitgekomen, want volgens data van IHS Technology kost het nu $14,30 om een AMOLED paneel te produceren voor een 5-inch Full HD smartphone, terwijl het $14,60 kost om een LCD paneel voor dezelfde smartphone te produceren. Eind vorig jaar kostte het nog respectievelijk $17,10 en $15,70 om beide panelen te produceren.

De toekomst

Het lijkt een onbeduidend verschil, maar de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar zo snel op dat het verschil in prijs alleen maar groter zal worden. Deze gegevens zijn gebaseerd op de productiekosten van een LTPS LCD (Low Temperature Poly-Silicon Liquid Crystal Display), het meest efficiënte type LCD paneel. Er is geen vergelijkbare informatie beschikbaar over de productiekosten van QHD schermen, maar voor dat type schermen worden dezelfde ontwikkelingen verwacht. Nu de prijzen van AMOLED panelen zo laag liggen zullen de panelen ook steeds meer in goedkopere smartphones gebruikt worden.

Bron: IHS Technology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters