AMOLED schermen zijn nu goedkoper om te produceren dan LCD

Uit data van IHS Technology blijkt dat AMOLED schermen voor het eerst goedkoper zijn om te produceren dan LCD schermen, precies zoals twee jaar geleden voorspeld werd.

AMOLED

Op papier zijn AMOLED schermen altijd een betere keuze dan LCD schermen: ze zijn een stuk lichter, helderder, dunner en efficiƫnter. Ook geven AMOLED schermen kleuren beter weer, en is het contrast een stuk hoger. Toch gebruikt nog lang niet elke smartphone fabrikant AMOLED schermen voor elke telefoon, want de technologie was altijd duurder dan de alternatieven. Daarom vind je de kleurrijke schermen meestal enkel terug in duurdere vlaggenschepen.

Lagere productiekosten

Daar is nu echter verandering in gekomen: voor het eerst in twee jaar is het goedkoper om een AMOLED scherm dan een LCD scherm te produceren. Twee jaar geleden werd al voorspeld dat het slechts 24 maanden zou duren totdat de productiekosten van AMOLED schermen onder die van LCD schermen zouden duiken.

AMOLED panelen
AMOLED panelen

Die voorspelling is precies uitgekomen, want volgens data van IHS Technology kost het nu $14,30 om een AMOLED paneel te produceren voor een 5-inch Full HD smartphone, terwijl het $14,60 kost om een LCD paneel voor dezelfde smartphone te produceren. Eind vorig jaar kostte het nog respectievelijk $17,10 en $15,70 om beide panelen te produceren.

De toekomst

Het lijkt een onbeduidend verschil, maar de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar zo snel op dat het verschil in prijs alleen maar groter zal worden. Deze gegevens zijn gebaseerd op de productiekosten van een LTPS LCD (Low Temperature Poly-Silicon Liquid Crystal Display), het meest efficiƫnte type LCD paneel. Er is geen vergelijkbare informatie beschikbaar over de productiekosten van QHD schermen, maar voor dat type schermen worden dezelfde ontwikkelingen verwacht. Nu de prijzen van AMOLED panelen zo laag liggen zullen de panelen ook steeds meer in goedkopere smartphones gebruikt worden.

Bron: IHS Technology

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters