Analisten: ''Nokia moet nu snel met tablet of phablet komen''

Nokia heeft al eens ontzettend de boot gemist door veel te laat in smartphones te stappen, en dreigt dat nu weer te doen als er geen phablet of tablet wordt uitgebracht. Daar waarschuwen financieel analisten voor.

Nokia lumia 920

Nokia heeft veel moeite om de weg omhoog weer te vinden, na jarenlang marktverlies. De voormalige wereldmarktleider verzuimde te erkennen dat de smartphone met touchscreen een blijvende trend zou worden, en bleef doorgaan met het uitbrengen van featurephones. Totdat huidig CEO Stephen Elop het roer drastisch omgooide en Windows Phone adopteerde voor de nieuwe Nokia Lumia-toestellen.

De grootste Lumia is de 920, met een 4,5-inch scherm. Terwijl de laatste trend schermen van minimaal vijf inch voorschrijft, blijft Nokia bij de kleinere schermen. Foute boel, waarschuwen analisten, die de Finse fabrikant waarschuwen dat de fout uit het verleden niet moet worden herhaald. Zij dringen erop aan dat Nokia een phablet of mogelijk een tablet gaat ontwikkelen, om consumenten de keus te geven om een Nokia te nemen als zij op zoek gaan naar een 5-inch smartphone.

De grotere schermen bieden veel voordelen: makkelijker webbrowsen, apps en games groter in beeld en video’s worden groter weergegeven. Nokia heeft echter geen enkel product in de phablet- of tabletcategorie. Hoog tijd voor een 5-inch of nog grotere Lumia, aldus de financieel analisten.

‘”Deze nieuwe trend mag Nokia niet missen”, aldus IDC-analist Francisco Jeronimo. ”Mensen gebruiken smartphones op verschillende manieren, zij consumeren er nu mediabronnen op door die te streamen over de steeds snellere mobiele netwerken. Een 5-inch smartphone voelt dan goed in de hand.”

Bron: Bloomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Markx1 -

  Een 5 inch telefoon lijkt mij niet direct prio te hebben, maar een tablet zou er dit jaar toch wel moeten komen lijk mij.. Persoonlijk lijkt mij het veel beter dat ze Elop er uit joppen. Al een aantal jaar als ik met klanten of andere mensen in de telecom spreek, zijn ze het over 1 ding eens….. waarom maakt Nokia nou niet 1 of twee modelletjes met android… zichzelf willen onderscheiden en al die andere flauwekul… als ze dit gedaan hadden of nu alsnog doen dan zit Nokia gelijk weer in de lift. Dit kan niemand ontkennen… maar er zitten paar hele eigenwijze mensen daar in Finland.. of MS heeft teveel vingers in de pap.

  1. Dominick -

   Ze krijgen een kwart miljard per kwartaal van MS om WP only te blijven. Dan is een zo'n Android modelletje best een duur experiment ๐Ÿ˜‰

   1. Markx1 -

    dat kwart miljard wist ik ook wel.. maar om wp only te blijven heb nooit ergens gelezen.. denk dat ze op een andere manier nokia in hun greep hebben..

   2. johnmalcolm -

    Het omgekeerde kun je ook stellen. Windows 8 phone begint wat te groeien en het marktaandeel komt voor 80 procent voor rekening van Nokia. Lijkt me dat ook Microsoft zo in een houdgreep komt te zitten…

   3. Xaobotnik -

    Heb je hier een bron van? Ik wist dat ze betaald werden door MS, maar dat dit periodiek een vast bedrag was en ook de exclusiviteit inhield, wist ik niet.

    Ik dacht dat het alleen te maken had met de promotie en ontwikkeling van WP en de mogelijkheid gebruik te maken van Nokia patenten en andere resources als Navteq….

   4. Markx1 -

    Wel domi je roept wel van dat het kwart miljard inhoud om wp only te blijven maar heb je een bron dan.. er vragen meer mensen om.

   5. Dominick -

    Dat meen ik mij te herinneren, maar het zou kunnen dat ik het bij het verkeerde eind heb daarin. If not, dan vind ik het inderdaad ook een domme keuze om geen Androidtelefoon uit te brengen als proef.

   6. johnmalcolm -

    Sorry, ik wist niet dat jullie geen Engels begrijpen ๐Ÿ˜‰
    zie onderaan…

   7. Dominick -

    Daar staat toch niets over de voorwaarden van die betalingen? (logisch trouwens)

  2. Xaobotnik -

   Nokia heeft er bewust voor gekozen om nooit in die massa te stappen. Het is ook een zeer druk bezette markt, dus aangezien Nokia geen supergrote speler meer is, niet de juiste stap. Blow for blow met het geweld van Samsung gaan staan is niet wat ze kunnen. Aanpassingen aan Android zijn verder nooit zo interessant. De meesten willen uiteindelijk toch iets dat zoveel mogelijk lijkt op Vanilla. Dus hoewel ik juich voor succes voor Nokia รจn Android prefereer op mijn telefoon en tablet (Windows 8 Pro is geen concurrent aangezien het kwa richtmarkt niet vergelijkbaar is), denk ik dat Nokia een goede keus maakt om van Android weg te blijven.

   1. johnmalcolm -

    http://www.results.nokia.com/results/Nokia_results2012Q4e.pdf

    pagina 5

    Sequentially, net cash and other liquid assets increased by EUR 796 million in the fourth quarter 2012, primarily due to positive Nokia Siemens Networks operating profits, the receipt of a USD 250 million (approximately EUR 196
    million) quarterly platform support payment from Microsoft and proceeds from real estate sales and business divestments, partially offset by cash outflows related to restructuring, taxes and net financial expenses as well as capital expenditures.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters