Analisten: “Tablet wordt primaire computer voor iedereen”

Twee marktanalysebureaus van naam hebben voorspellingen gedaan over de markt voor tablets en iPads. De belangrijkste voorspelling luidt dat over vier jaar bijna iedereen een tablet gebruikt als primaire computer.

De nieuwe Apple iPad foto

Twee marktanalysebureaus hebben hun glazen bol gepakt en doen voorspellingen over het tabletgebruik in 2016. Forrester meent dat de tablet, en dan vooral de iPad, voor veel mensen in dat jaar een belangrijker apparaat is dan een gewone computer. ABI, een ander bureau, voorspelt dat in dat jaar 13,7 miljard app downloads plaatvinden.

Forrester meldt dat consumenten massaal overschakelen van pc’s naar tablets. Grote schermen (vanaf 7 inch), een accuduur van een dag of langer, de mogelijkheid om de tablets altijd aan te laten staan en het gebruiks- en meneemgemak brengt succes naar de tablets. Nu worden tablets nog vooral gebruikt om, al dan niet via apps, informatie te consumeren, maar Forrester voorspelt dat tablets in toenemende mate ook apps krijgen om zaken te produceren. Zodat het onderscheid met een gewone computer vrijwel wegvalt.

Een andere ontwikkeling waar Forrester rekening mee houdt, is de besturing van tablets met gebaren of met de stem. In 2016 zullen er volgens de analist 375 miljoen tablets worden verkocht in de hele wereld. Ook de derde wereld doet lekker mee.

Het groeiende gebruik van tablets is overigens niet slecht voor de desktop-pc, aldus Forrester. De afgelopen jaren lieten een daling zien van desktop-pc’s ten gunste van laptops. Die weer werden vervangen door netbooks, die weer door tablets zijn opgevolgd. Mensen die echt flinke rekenkracht nodig hebben of een groot scherm, komen vanzelf weer bij de pc uit, aldus het onderzoeksbureau. In 2016 zijn er volgens Forrester twee miljard pc’s in omloop.

De groei van het aantal tablets heeft ook te maken met groepen die nu helemaal geen computer gebruiken, zoals ouderen die daar geen kaas van hebben gegeten. Een tablet is voor die groepen wel interessant.

Bron: Eweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Sjaakie -

  ik heb mijn Samsung 10.1 buitengegooid en een chromebook aangeschaft, en deze bevalt mee 10 keer beter, dan zo`n tablet die onhandig vast houd, en waar je voor geen meter snel een brief op kan typen. Tja een los toetsen bord wat ieder keer zoek raakt.
  Neem dan gewoon een laptop.. je ziet de aatste tijd steeds meer dat er een toetsenbord bij zo`n tablet komt.. waarom zou dit toch zijn?? Ziet er vet uit zo`n tablet, maar dat is ook alls!!

  1. Dominick -

   Ben ik het helemaal mee eens 🙂 Gebruik mijn tablet ook nauwelijks eigenlijk. Alleen als ik wil bankhangen om wat nutteloos rond te surfen, maar ook alleen omdat ik hem toch had. Anders dan had ik dat wel met m'n laptop gedaan.

   1. robert -

    Ga nu niet tablet pc afkraken omdat JIJ meer doet dan surfen. Een tablet pc is geen vervanging van een laptop of desktop. Maar het is retegoed voor de doelestlling. Namelijk consumeren.

   2. bartvuijk -

    Correct. Even nuanceren. Ik heb er zelf niet veel aan, maar ik vind het wel mooie dingen. Ik zie alleen niet in waarom ik een tamelijk beperkt apparaat zou moeten vasthouden om ernaar te kijken, terwijl ik op mijn MacBook Air hetzelfde kan maar dan meer terwijl ik het scherm niet overeind hoef te houden. Het is zeer persoonlijk, maar ik heb er dus gewoon weinig aan.

    De achterbank denkt daar overigens wezenlijk anders over, daar wordt druk gespeeld met een iPad 2 😉

 2. Frans -

  Een beetje onzin vind ik dit.

  Afhankelijk van je eisen is een tablet wel of niet
  nuttig. Het hangt sterk af van wat je op een bepaald moment wilt doen. Om een krant of tijdschrift te lezen, surfen, e-mailen, film/foto's voldoet een tablet.

  Persoonlijk gebruik ik liever primair een laptop of een tv scherm met draadloos toetsenbord/muis. Een tablet is nice to have toestel.

  1. rober -

   "Om een krant of tijdschrift te lezen, surfen, e-mailen, film/foto's voldoet een tablet."

   laat dat nu juist zijn wat de meeste op hun desktop doen. Ik zelf heb ook een tablet en gebruik het meer dan ikzelf verwacht had. Een laptop heb ik nooit gehad omdat ik het altijd onhandig vond.

   Wanneer je ook content kan creeren wordt de kloof nog minder. in de toekomst draadloos verbinden met je TV. superhandig.

   Het onderzoek is een open deur. Iedereen met de huidige kennis van aanstormend verkopen van de iPad kan dat voorspellen.

   hadden ze dit 4/5 jaar geleden voorspeld dan had veel meer waarde.

   1. Pieter -

    Ja de tablet heeft echt de toekomst. Ik ben ook super tevreden met mijn Android tablet. Het enige nadeel is dat het typen niet zo precies en snel gaat als op een laptop. Een volwaardig toetsenbord (los via bleutooth bijv) is dan wel handig. Maar die kun je altijd los meenemen.

    Rober, tv kijken op je tablet is al goed mogelijk (zeker ook draadloos). Ik gebruik bijvoorbeeld uitzendinggemist, of de KPN interactieve tv app. Een overzicht van alle opties vind je op deze pagina:

    http://www.tabletguide.nl/3715/televisie-kijken-tablet/

   2. robert -

    Draadloos verbinden bedoel ik
    een kloon maken van je tablet pc op je TV.
    en op je tv daarmee films/surfen/Youtube kijken/fotos/video opnames/games etc etc.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters