Analisten zien financieel risico in patentoorlog van Apple

Analisten van Bloomberg zien een financieel risico voor Apple ontstaan door de patentoorlog die dat bedrijf zelf is begonnen. Het is beter voor Apple, en zijn aandeelhouders, om de patenten te licenseren aan de ‘vijand’, luidt de conclusie.

Apple logo

Onder de overleden CEO Steve Jobs was de opstelling van Apple hard en duidelijk: de copycats moesten worden aangepakt, koste wat kost. Al zou al het geld van Apple – inmiddels tachtig miljard dollar – er in moeten gaan zitten. Maar de aandeelhouders van het bedrijf schieten daar niet veel mee op, concludeert Bloomberg. ”Deze tactiek van de verschroeide aarde is slecht nieuws omdat het de waarde van de Apple-patenten niet optimaliseert. De concurrentie werkt om die patenten heen”, meldt analist Kevin Rivette van Bloomberg.

Het levert Apple meer op om zijn patenten te licenseren aan Androidfabrikanten, zoals Microsoft nu al doet, wat dit bedrijf een bedrag tussen vijf en tien euro per verkocht Androidtoestel oplevert. Als fabrikanten omwegen verzinnen om de Apple-patenten niet te hoeven gebruiken omdat ze anders een verkoopverbod van hun toestellen riskeren, levert dit Apple niets op.

Bovendien werkt de harde opstelling van Apple niet. ”Het is als een dam. De manier waarop zij hun patenten gebruiken om hun rivalen uit de markt te drukken, is net als het leggen van stenen in een rivier. Het water vindt er wel een manier omheen. Zou het niet beter zijn om te gaan waar dat water heen gaat?”

De opbrengst die Microsoft nu uit Androidtelefoons haalt, bedraagt honderden miljoenen euro’s per jaar, en daar hoeft dat bedrijf niets voor te doen. Apple kan dat soort opbrengsten ook binnenhalen, aldus Rivette.

Of Apple hiernaar luistert, is ongewis; tegen alleen al Samsung heeft het bedrijf iets van 25 rechtszaken lopen in diverse landen. Apple is een grote klant van Samsung,die onderdelen maakt voor iPhones en iPads; in ruil voor het laten vallen van de rechtszaken, zou Apple bijvoorbeeld een flinke korting op die onderdelen kunnen bedingen, suggereert Rivette.

Overigens zijn andere analisten het oneens met Rivette. Een van hen constateert dat de rivalen van Apple tot dusver weinig verweer hebben getoond tijdens alle rechtszaken, dus het bedrijf staat kennelijk in zijn recht.

Bron: Macrumors

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters