Analisten zien financieel risico in patentoorlog van Apple

Analisten van Bloomberg zien een financieel risico voor Apple ontstaan door de patentoorlog die dat bedrijf zelf is begonnen. Het is beter voor Apple, en zijn aandeelhouders, om de patenten te licenseren aan de ‘vijand’, luidt de conclusie.

Apple logo

Onder de overleden CEO Steve Jobs was de opstelling van Apple hard en duidelijk: de copycats moesten worden aangepakt, koste wat kost. Al zou al het geld van Apple – inmiddels tachtig miljard dollar – er in moeten gaan zitten. Maar de aandeelhouders van het bedrijf schieten daar niet veel mee op, concludeert Bloomberg. ”Deze tactiek van de verschroeide aarde is slecht nieuws omdat het de waarde van de Apple-patenten niet optimaliseert. De concurrentie werkt om die patenten heen”, meldt analist Kevin Rivette van Bloomberg.

Het levert Apple meer op om zijn patenten te licenseren aan Androidfabrikanten, zoals Microsoft nu al doet, wat dit bedrijf een bedrag tussen vijf en tien euro per verkocht Androidtoestel oplevert. Als fabrikanten omwegen verzinnen om de Apple-patenten niet te hoeven gebruiken omdat ze anders een verkoopverbod van hun toestellen riskeren, levert dit Apple niets op.

Bovendien werkt de harde opstelling van Apple niet. ”Het is als een dam. De manier waarop zij hun patenten gebruiken om hun rivalen uit de markt te drukken, is net als het leggen van stenen in een rivier. Het water vindt er wel een manier omheen. Zou het niet beter zijn om te gaan waar dat water heen gaat?”

De opbrengst die Microsoft nu uit Androidtelefoons haalt, bedraagt honderden miljoenen euro’s per jaar, en daar hoeft dat bedrijf niets voor te doen. Apple kan dat soort opbrengsten ook binnenhalen, aldus Rivette.

Of Apple hiernaar luistert, is ongewis; tegen alleen al Samsung heeft het bedrijf iets van 25 rechtszaken lopen in diverse landen. Apple is een grote klant van Samsung,die onderdelen maakt voor iPhones en iPads; in ruil voor het laten vallen van de rechtszaken, zou Apple bijvoorbeeld een flinke korting op die onderdelen kunnen bedingen, suggereert Rivette.

Overigens zijn andere analisten het oneens met Rivette. Een van hen constateert dat de rivalen van Apple tot dusver weinig verweer hebben getoond tijdens alle rechtszaken, dus het bedrijf staat kennelijk in zijn recht.

Bron: Macrumors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. alexander -

  Nounou.. Heb niet lopen zeiken.. Zeg alleen maar dat ik de reactie niet snugger vind.. Jullie laten je wel kennen zeg.. Komt goed…!! Bart moet beter zijn huiswerk doen.

 2. alexandef -

  —Mod—

  De redacteur heeft je reactie niet verwijderd, maar dat heb ik gedaan. Als je het ergens niet mee eens bent dan kun je ons altijd mailen, maar lopen zeiken in de reacties is simpelweg niet bevorderlijk voor de discussie. Oftewel, nokken daarmee.

  DaannO

 3. bartvuijk -

  Die 80 miljard is alleen nog maar wat ze op de bank hebben staan. Het bedrijf als geheel is bijna 400 miljard dollar waard. En nog een weetje: een paar maanden geleden had Apple meer geld in kas dan de hele Amerikaanse overheid. So there.

  1. Angelo -

   Op de bank hebben ze meestal niet veel staan.. geld word gelijk geinvesteerd, in aandelen, vastgoed obligaties enz.. daar zullen die 80 miljard heen zijn.

   En meer geld dan de amerikaanse overheid.. haha sorry hoor, dit geloof je zelf toch niet he..? Maar jij maakt je steeds ongeloofwaardiger als redacteur… jij geloofd alles wat ze op sbs6 zeggen en wat in de krant staat zeker.. je bent echt wereld vreemd Bart!!

 4. Angelo -

  die 80 miljard waar je bijna in ieder artikel over praat.. moet je nog maar eens GOED nagaan.

  Apple is rijk, maar MS zijn ze bij lange na nog niet voor bij.. ook al word dit op veel site`s gesuggereerd. Apple houd zijn geld langer vast en brengt op een andere manier zijn cijfers naar buiten.

  Ben ook geen econoom of belegger, maar zou je zelf maar eens verdiepen hierin.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters