Android 8.0 Oreo: 15 nieuwe features die je niet mag missen

Heel even is de spanning rondom de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone 8 vergeten. Android 8.0 Oreo is namelijk officieel. Overal op het web verschijnen er vrolijke Android poppetjes met Oreo koekjes. De Android update komt met veel nieuwe features en wij hebben de beste vijftien voor je op een rij gezet.

Picture-in-picture

Met de picture-in-pictures feature kun je nu  twee verschillende apps tegelijkertijd bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld een Youtube video verder laten spelen, terwijl je even nog een binnenkomend berichtje beantwoordt. Veel mensen zullen heel blij zijn dat Youtube video’s nu eindelijk niet meer stoppen als je naar een andere app switcht.

Android Oreo picture-in-picture

 

Slimmer teksten selecteren

Omdat Google ook wel weet dat je soms ontzettend zit te prutsen bij het selecteren van tekst, gaat het systeem je voortaan een handje helpen. Oreo kan bepaalde veel voorkomende structuren zoals adressen, emails, URL’s en telefoonnummers identificeren en ervoor zorgen dat je de volledige structuur zonder extra tekst makkelijk selecteert. Hiervoor hoef je alleen twee keer erop te tappen.

 

Automatisch wifi weer inschakelen

Als je vaak je wifi verbinding uitgeschakeld wanneer je buiten de deur bent en het dan telkens vergeet weer in te schakelen als je thuis komt heb je geluk. In Android Oreo kun je nu aangeven dat wifi automatisch weer ingeschakeld wordt, wanneer je binnen bereik bent  van een vertrouwd netwerk. Je moet uiteraard eerst invoeren welke netwerken veilig zijn.

Notificatie badges

Move over iOS, Android heeft tegenwoordig ook notificatie bolletjes. Wanneer een app je iets te melden heeft, verschijnt er net zoals op de iPhone een bolletje bij het icoon van de app. Mochten deze bolletjes één van de redenen zijn dat je toch liever een Android toestel hebt, kun je de notificaties ook gewoon uitzetten.

Notificaties snoozen

Notificaties kunnen soms op je display verschijnen op de meest ongelegen momenten. Gelukkig kun je ze tegenwoordig net als een vervelende wekker snoozen. Al er weer eens zo’n vervelend berichtje zomaar verschijnt, swipe gewoon naar rechts en stel je de snoozetijd in bij het klokje. En net zoals bij een wekker kun je dit oneindig herhalen.

Automatisch invullen login

We zijn er al aan gewend als we aan het browsen zijn, maar bij apps kon je het nog niet doen: het automatisch laten invullen van je logingegevens. Met de autofill feature hoef je nooit meer een wachtwoord te onthouden. Als je het invoerveld selecteert komt de app al met een suggestie en als je daarvoor gaat vult hij de rest voor je in.

Android Oreo Autofill

App shortcuts en widgets

In Android Oreo is de look van de shortcuts iets veranderd. Het is nu ook mogelijk om toegang te krijgen tot de widget van een app via het shortcut menu en via het info scherm. Sinds Android Nougat was het al niet meer mogelijk om door lang op een app te drukken toegang te krijgen tot handige shortcuts.

Persistente notificaties worden minder prominent

Het blijkt dat er veel te vertellen valt over notificaties in Android Oreo. Nu gaat het over persistente notificaties. Dit zijn notificaties die constant in je notificatiepaneel blijven zoals notificaties over je wifi of USB verbinding. Ze horen bij Android, maar zijn in Android Oreo wat minder prominent aanwezig. Standaard zullen ze nu geminimaliseerd zijn, maar met een tap kun je weer de hele notificatie tevoorschijn halen.

Nieuwe emoji’s

Wie veel emoji’s gebruikt zal blij zijn met Android 8.0. De plaatjes zijn wat meer cartoon achtig geworden, waardoor ze ook duidelijker zijn. Er zijn ook zo’n zestig nieuwe emoji’s bijgekomen. Blijkbaar is deze verandering Google niet in de koude kleren gaan zitten. het bedrijf heeft namelijk een vaarwelbrief geschreven naar de wat dikkere emoji’s van vroeger.

Android Oreo emoji's

Verander subtiel de vorm van app iconen

Voortaan kun je zelf bepalen wat voor vorm de apps op je scherm hebben. Door lang met je vinger op het home scherm te drukken krijg je de settings. Hier kun je kiezen voor de opties vierkant, afgerond vierkant, squircle (square circle) en traanvormig. Dit geeft je net een beetje meer controle over je toestel. Het is echter onzeker of alle Android Oreo toestellen deze optie zullen krijgen, of dat alleen gebruikers met de Pixel Launcher mogen pielen met vormpjes.

Uitgebreidere batterij settings

Eén van de geweldige features van de nieuwe Android update is dat achtergrondactiviteit heftig wordt gelimiteerd, zodat je batterij langer meegaat. Daarnaast kun je nu ook precies zien welke app het meeste aan je batterij zit te zuigen. Je kunt nu namelijk per app, actief of op de achtergrond, zien hoeveel energie het heeft gebruikt.

Veiligheid apps scannen

Omdat je steeds vaker verhalen hoort over gegevens die worden achterhaald via je telefoon, heeft Google extra aandacht besteed aan de beveiliging van Oreo. Apps worden nu gescand op veiligheid, zodat er meteen actie ondernomen kan worden. Onder de security settings kun je ook zien hoe vaak een app is gescand en wanneer dit voor het laatst is gebeurd.

Android Oreo beveiliging features

Zelf intensiteit blauw licht filter instellen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de blauwe frequentie in licht ervoor zorgt dat je minder goed kunt slapen. Daarom heeft Android een Night Light modus, waarbij het blauwe licht eruit wordt gefilterd. Met Android Oreo kun je zelf de intensiteit van de filter bepalen.

Nieuw settings menu

Google heeft weer de settings onder handen genomen met een nieuw design. Het uitschuifmenu is verdwenen en de settings zijn opnieuw georganiseerd. Het zal voor veel mensen even wennen zijn, maar na een tijdje is het waarschijnlijk (weer) alsof het nooit anders is geweest.

Android Oreo settings

Quick settings krijgen makeover

Als laatste zijn ook de Quick Settings aangepast. De vlakken hebben een nieuwe look gekregen met opnieuw ontworpen iconen. Het ziet er allemaal wat meer minimalistisch uit.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters