Android apps en de Play Store komen naar Chrome OS

Vandaag werd door een beschrijving op de website van Google I/O alsnog bevestigd dat Android apps en de Play Store naar Chrome OS komen.

Chrome OS

Chromebooks zijn zeer goedkope laptops die op Chrome OS draaien, een besturingssysteem dat in principe enkel uit een Chrome browser en Chrome apps bestaat. Je hebt dus geen bureaublad en je kunt geen programma’s installeren, maar in ruil daarvoor krijg je wel een uitstekende accuduur, razendsnelle performance en meestal een zeer lage prijs. Voor veel gebruikers is dat ook gewoon voldoende, want het meeste doe je toch in je browser.

Toch smeken fans al jaren om een combinatie van Android en Chrome OS, zodat je ook Android apps op je laptop kunt gebruiken, vergelijkbaar met Remix OS. Veel Android apps zouden namelijk met slechts een aantal kleine aanpassingen geschikt zijn om op een groter scherm te gebruiken. Het gerucht doet al een aantal maanden de ronde dat Google tijdens zijn I/O keynote van dit jaar van plan was om de ondersteuning voor Android apps op Chrome OS aan te gaan kondigen, maar de onthulling bleef uit.

Workshop

Vannacht is de grote update voor Chrome OS alsnog indirect bevestigd middels een beschrijving van een Google I/O sessie voor ontwikkelaars die vanavond plaats zal gaan vinden. De workshop leert ontwikkelaars hoe ze hun Android apps kunnen optimaliseren voor Chrome OS en de eerste 150 ontwikkelaars die komen opdagen krijgen een gratis Chromebook. We zullen vanavond dus meer horen over de langverwachte ondersteuning, maar de beschrijving van de workshop doet het klinken alsof het nog een tijdje gaat duren voor Google de update ook daadwerkelijk uit gaat rollen.

Chrome OS

Functionaliteit

Het zou een grote boost zijn voor Chromebooks, die dankzij Android apps minder afhankelijk van het web en daarmee een constante internetverbinding zullen zijn. Ook kunnen Android apps taken vervullen waarvoor je op dit moment toch nog naar een normale laptop moet reiken. Het blijft echter wel de vraag of Android apps ook op Chrome OS werken als ze niet aangepast zijn door ontwikkelaars. Anders zul je als gebruiker alsnog lang moeten wachten bij de vooral wat kleinere ontwikkelaars, die misschien al niet eens meer aan hun app sleutelen. Denk aan alle Android apps die niet geoptimaliseerd zijn voor tablets, waardoor je alsnog veel lege ruimte op je scherm hebt.

Bron: Google I/O

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters