Android apps kunnen in de toekomst op je omgeving reageren

Google heeft een Awareness API voor ontwikkelaars aangekondigd waarmee apps acties kunnen uitvoeren op basis van de context van de gebruiker.

Google I/O

De afgelopen dagen vond Google I/O plaats, een conferentie voor ontwikkelaars waar de zoekgigant ons de toekomst van zijn producten toont. Dit jaar lijkt het grote sleutelwoord “context” te zijn. Google Home, een fysieke assistent voor in huis, is zich bewust van zijn omgeving en werkt samen met andere apparaten, maar ook Android kan binnenkort reageren op jouw omgeving. Google werkt er namelijk hard aan om Android en Android apps te laten begrijpen waar je bent, wie je bent en wat je aan het doen bent. Een simpel al bestaand voorbeeld is dat als je Google Now op woensdag vraagt naar aanbevelingen dat je dan televisie programma’s krijgt die op dat moment uitgezonden wordt, terwijl je als je dezelfde vraag op vrijdag vraagt je waarschijnlijk een lijst met bioscopen in je omgeving krijgt. Oftewel: Google probeert in te schatten wat jij wil, om informatie nog efficiĆ«nter en gepaster naar je toe te brengen.

Awareness API

Google maakt het vanaf nu voor andere ontwikkelaars makkelijk om hetzelfde te doen met de Awareness API, welke ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun apps acties uit te laten voeren op basis van de relevante context. Op dit moment zijn er zeven verschillende soorten context gespecificeerd door Google: Tijd, Locatie, Activiteit, Beacons, Hoofdtelefoon en Weer. Met de Awareness API kunnen op basis van die factoren dus automatisch acties uitvoeren, zonder dat de ontwikkelaar in kwestie alles zelf hoeft te programmeren. Een simpel voorbeeld is dat Google Play Music automatisch geopend wordt als je oordopjes in je telefoon plugt, of dat een agenda-app automatisch je werk agenda opent als je op kantoor bent.

Awareness context

Fence en Snapshot

De Awareness API bestaat uit twee losse API’s: de Fence API en de Snapshot API. De Fence API houdt in de gaten of bepaalde factoren veranderen. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld zeggen: “Laat het me weten als het regent en de gebruiker nog niet thuis is”. Als die twee condities verzadigd worden zal Android vervolgen automatisch een signaal naar de app in kwestie sturen, ook als de app niet aan staat. De app kan dan weer op basis van het signaal een actie uitvoeren. De Snapshot API werkt de andere kant op, daarmee kunnen ontwikkelaars juist de factoren opvragen: “Waar is de gebruiker en regent het?”

De factoren lijken misschien vrij basic en dat zijn ze ook, Android gebruikers hadden in principe al toegang tot deze opties middels tweaks. Maar met de Awareness API zijn de mogelijkheden eindeloos, en zullen smartphones niet meer altijd hetzelfde zijn, maar juist zichzelf aanpassen op onze situatie en dus context.

Bron: Google Developers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Simkaarten vervangen door E-sim

E-sim maakt korte metten met je SIM-kaart: dit is wat je moet weten lees verder

iPhone 6 toestellen

Met iOS 11 hoef je nooit meer om wifi-wachtwoorden te vragen lees verder

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters