Android apps kunnen in de toekomst op je omgeving reageren

Google heeft een Awareness API voor ontwikkelaars aangekondigd waarmee apps acties kunnen uitvoeren op basis van de context van de gebruiker.

Google I/O

De afgelopen dagen vond Google I/O plaats, een conferentie voor ontwikkelaars waar de zoekgigant ons de toekomst van zijn producten toont. Dit jaar lijkt het grote sleutelwoord “context” te zijn. Google Home, een fysieke assistent voor in huis, is zich bewust van zijn omgeving en werkt samen met andere apparaten, maar ook Android kan binnenkort reageren op jouw omgeving. Google werkt er namelijk hard aan om Android en Android apps te laten begrijpen waar je bent, wie je bent en wat je aan het doen bent. Een simpel al bestaand voorbeeld is dat als je Google Now op woensdag vraagt naar aanbevelingen dat je dan televisie programma’s krijgt die op dat moment uitgezonden wordt, terwijl je als je dezelfde vraag op vrijdag vraagt je waarschijnlijk een lijst met bioscopen in je omgeving krijgt. Oftewel: Google probeert in te schatten wat jij wil, om informatie nog efficiĆ«nter en gepaster naar je toe te brengen.

Awareness API

Google maakt het vanaf nu voor andere ontwikkelaars makkelijk om hetzelfde te doen met de Awareness API, welke ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun apps acties uit te laten voeren op basis van de relevante context. Op dit moment zijn er zeven verschillende soorten context gespecificeerd door Google: Tijd, Locatie, Activiteit, Beacons, Hoofdtelefoon en Weer. Met de Awareness API kunnen op basis van die factoren dus automatisch acties uitvoeren, zonder dat de ontwikkelaar in kwestie alles zelf hoeft te programmeren. Een simpel voorbeeld is dat Google Play Music automatisch geopend wordt als je oordopjes in je telefoon plugt, of dat een agenda-app automatisch je werk agenda opent als je op kantoor bent.

Awareness context

Fence en Snapshot

De Awareness API bestaat uit twee losse API’s: de Fence API en de Snapshot API. De Fence API houdt in de gaten of bepaalde factoren veranderen. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld zeggen: “Laat het me weten als het regent en de gebruiker nog niet thuis is”. Als die twee condities verzadigd worden zal Android vervolgen automatisch een signaal naar de app in kwestie sturen, ook als de app niet aan staat. De app kan dan weer op basis van het signaal een actie uitvoeren. De Snapshot API werkt de andere kant op, daarmee kunnen ontwikkelaars juist de factoren opvragen: “Waar is de gebruiker en regent het?”

De factoren lijken misschien vrij basic en dat zijn ze ook, Android gebruikers hadden in principe al toegang tot deze opties middels tweaks. Maar met de Awareness API zijn de mogelijkheden eindeloos, en zullen smartphones niet meer altijd hetzelfde zijn, maar juist zichzelf aanpassen op onze situatie en dus context.

Bron: Google Developers

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

WhatsApp

Storing WhatsApp zorgt ervoor dat je geen berichten kunt versturen en ontvangen lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Apple iPhone X inbranden

iOS 11.1.2 maakt de iPhone X winterproof lees verder

Face ID

Face ID omzeilen is mogelijk, maar dat zegt niets lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters