Android bedreigd door patentproblemen

Google’s besturingssysteem voor telefoons lijkt steeds meer problemen te ondervinden met gepatenteerde stukken software die opgenomen zijn. Meer dan een dozijn verschillende patent-rechtszaken lijken onderweg te zijn naar de Android producent.

Een van deze rechtszaken wordt aangespannen door Oracle, die claimt dat het OS inbreuk maakt op verschillende door copyright beschermde Java codes. Daarnaast rijzen er vragen over de basis van Android. Het systeem draait onder water op een eigen Linux-distributie en gebruikt een bepaalde bibliotheek die gepatenteerd lijkt te zijn.

Bij de ontwikkeling van het besturingssysteem heeft Google ongeveer twee en een halve megabyte (2,5Mb) aan code gekopieerd van ongeveer 700 zogenoemde header files. Om deze code te kopiëren is er gebruikt gemaakt van een eigen gemaakte applicatie die commentaar en andere zaken heeft verwijderd. Aan het begin van elke file heeft Google opgenomen dat deze niet beschermd zijn door enige copyrightbepaling.

Het lijkt erop dat Google hiermee inbreuk heeft gemaakt op de opensourcelicentie waaronder Linux is uitgebracht, de General Public License. Deze zogenaamde ‘copyleft’ licentie eist van software die eronder worden gepubliceerd dat die ook onder de GPL valt en dat de bronbestanden beschikbaar worden gesteld aan derden.

Google brengt echter haar besturingssysteem uit als een mengeling van GPL-, andere open source (maar niet ‘copyleft’) licentie- en closed software. De claim van het bedrijf dat er geen code en applicaties zijn opgenomen in Android waar copyright op zit, is daarmee op z’n minst te betwijfelen. Als aangetoond kan worden dat Google ongelijk heeft, heeft de internetgigant een groot probleem. Niet alleen de hele zogenoemde ‘software stack’, maar ook Adobe Flash, Angry Birds en andere software zou dan onder de GPL uitgebracht dienen te worden, iets wat als onmogelijk getypeerd kan worden.

Afgezien van de licentietechnische onmogelijkheden, zou ook de hele basis onder het populaire OS uitgeschopt worden en Google’s strategie zou compleet overhoop gegooid dienen te worden. Iedereen heeft immers onder de GPL het recht om software aan te passen en vrij te kunnen distribueren, waardoor het betaalmodel onder Android en de Android Market zou wegvallen. Daarnaast bestaat ook de kans dat ontwikkelaars het platform de rug toekeren, aangezien er geen cent meer aan te verdienen valt en als klap op de vuurpijl is de kans dat mobiele telefoonproducenten hun producten zullen kunnen differentiëren van elkaar een stuk kleiner geworden.

Om dit probleem te elimineren zal Google de gebruikte code moeten verwijderen en gebruik moeten maken van een alternatief. Het enige goedwerkende alternatief is echter de GNU C Library (Glibc) die standaard wordt meegeleverd met alle grote desktop Linux distributies en ook opgenomen is in de twee grote open source concurrenten MeeGo en WebOS.

Of dit mogelijk is wordt in onze bron echter betwijfeld, alsmede de kans dat Google onder de copyrightclaims zal kunnen uitkomen in onder andere de VS. De organisaties die de GPL actief ondersteunen (waaronder de Free Software Foundation) staan erom bekend dat zij erg ver gaan om GPL-overtreders voor de rechter te dagen. Al met al lijken het roerige tijden te gaan worden voor Android.

Bron: FOSS Patents

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters