Android verzamelt veel meer informatie over je dan je denkt

Wanneer een dienst gratis is, dan ben jij het product. Een belangrijke regel die bijna overal op het internet opgaat. Nog eentje: Google verzamelt meer data over jou, dan je denkt. Android is een excellent besturingssysteem. Dat geldt vooral nu de software de afgelopen vijf jaar volwassen is geworden. Google’s honger naar data blijft echter gelden.

Google verzamelt meer data dan je denkt

Onlangs bleek nog dat de zoekgigant jouw locatie ook opslaat, wanneer je het uit hebt gezet. Uiteindelijk bleek het om een experiment te gaan, maar toch. We kunnen nu een nieuw hoofdstuk aan dat verhaal toevoegen. In de meeste Android-apps wordt je aan het begin gevraagd of je ‘Location History’ wilt aanzetten. Dat is nodig voor een betere service, aldus de apps.

Logisch, want hoe moet bijvoorbeeld Google Maps anders weten waar jij waarschijnlijk naar toe wilt? Consumenten willen dat apps steeds slimmer worden. Dat kan echter alleen, wanneer diezelfde apps meer over jou te weten mogen  komen. Jou leren kennen. Dat is misschien logisch, maar men houdt daar zelden rekening mee. Helaas blijkt nu dat Android achter Location History veel meer dan alleen het verzamelen van je locatie schaart.

Google Location History

Location History test

Quartz testte een Samsung Galaxy S8, Google Pixel 2 en een Moto Z Droid met verschillende versies van Android. Ze verbonden de toestellen met een eigen wifi-netwerk dat alle data opslaat die verzonden wordt. Er werden geen SIM-kaartjes in de smartphones gestopt. Enkel de data die Google’s Location History verzond, werd gemeten. Oftewel, de eerdergenoemde functie waar je als gebruiker wel of niet toestemming voor geeft.

Uit de tests bleek dat je voor veel meer toestemming geeft, dan alleen het verzamelen van je locatie. Het resultaat is dit lijstje:

  • Een lijst met hoe jij je waarschijnlijk voortbeweegt, bijvoorbeeld:  ‘lopen: 51%, fietsen:4%, in voertuig: 3%’.
  • De barometrische druk.
  • Of je wel of niet met wifi verbonden bent.
  • Je MAC-adres van het wifi-netwerk waarmee je verbonden bent.
  • Het MAC-adres, signaalsterkte en frequentie van elk wifi-netwerk in de buurt.
  • Het MAC-adres, identifier, type en signaalsterkte van elke Bluetooth-bron in de buurt.
  • Het batterijpercentage van je smartphone en of het toestel opgeladen wordt.
  • Het voltage van je telefoon.
  • De GPS-coördinaten van je telefoon en hoe precies die resultaten zijn.
  • De GPS-hoogte en hoe precies die resultaten zijn.

In principe hebben al die gegevens iets te maken met je locatie. Er valt wat voor te zeggen dat het voor de consumenten niet meer te volgen is als je al deze opties los zou geven. De meeste consumenten zullen immers blind alles accepteren. Aan de andere kant wordt je privacy hier mee geschonden, aldus de Electronic Frontier Foundation. Dat is een invloedrijke privacy-waakhond.

Google kan je locatie dus alleen al bijhouden middels Bluetooth. Ja, ook wanneer je Bluetooth uit hebt staan. Als je dat wilt stoppen, moet je naar Bluetooth navigeren in je instellingen. Druk op de drie stipjes, en kies ervoor om het automatische scannen uit te zetten. Zet vervolgens je Locatiegeschiedenis/Location History uit, en de zoekgigant krijgt het bovenstaande lijstje niet binnen.

Los van het feit dat apps deze data wellicht nodig hebben, is het goed om je bewust te zijn van dit soort informatie. Je deelt als gebruiker meer data dan je in de eerste instantie zou denken. Lees hier waarom je meer controle over je data zou moeten krijgen. Check ook de rest van het onderzoek van Quartz.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters