Essential Phone: bedenker van Android onthult vooruitstrevende modulaire smartphone

Andy Rubin, de bedenker van Android, heeft de Essential Phone onthuld. Het is een vooruitstrevende modulaire smartphone waarmee Essential rechtstreeks de strijd aan gaat met Samsung en Apple.

Andy Rubin komt met de Essential Phone

Android is het grootste mobiele besturingssysteem van dit moment. Met afstand zelfs. Elke maand zijn er meer dan twee miljard actieve apparaten die op Android draaien. Het begon allemaal met Andy Rubin, de Amerikaan die Android heeft bedacht. Nu is hij terug om de toekomst van smartphones te bepalen. Maak kennis met de Essential Phone.

Na maanden aan teasers en geruchten heeft Andy Rubin met zijn nieuwe bedrijf Essential de Essential Phone onthuld. Het gaat niet om een budgetmodel of een onopvallende mid-ranger. In tegendeel: Andy Rubin gaat rechtstreeks de strijd aan met de Apple iPhone en de Samsung Galaxy S8.

Essential Phone Andy Rubin

Het uiterlijk van de Essential Phone spreekt boekdelen: je hebt hier met een premium toestel te maken. De Android smartphone heeft nog dunnere schermranden dan de Samsung Galaxy S8. Bovendien is het toestel ook nog eens modulair.

Onder de motorkap zit het helemaal goed. De Snapdragon 835 is aanwezig, in combinatie met 4GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslaggeheugen. Qua specificaties kan de Essential Phone zich dus meten met de beste smartphones van dit moment.

Essential Phone Andy Rubin

Wat maakt de Essential Phone zo bijzonder?

Maar wat maakt de Essential Phone dan zo bijzonder? Daarvoor moet je vooral naar de filosofie van Essential zelf kijken. Andy Rubin drukt die filosofie in drie principes uit:

  1. Je smartphone is jouw persoonlijke eigendom. We zullen je niet geforceerd iets aansmeren dat je niet wil hebben.
  2. We werken altijd goed met anderen samen. Gesloten ecosystemen creëren verdeeldheid en zijn achterhaald.
  3. Smartphones moeten niet elk jaar achterhaald raken. Ze moeten met je mee evolueren.

In een markt waar elk toestel zo’n beetje hetzelfde te bieden heeft qua specificaties, maken dat soort basisprincipes juist het verschil. We weten natuurlijk nog niet of Essential zijn beloftes zal nakomen, maar de basis ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Sterker nog, de principes kun je al terugzien in de Essential Phone.

Essential Phone Andy Rubin

Het toestel heeft geen extra software of een belemmerende skin, zoals we gewend zijn van Samsung en Huawei. De Essential Phone heeft zelfs geen logo aan de buitenkant. Andy Rubin blijft daar op hameren: de Essential Phone is er voor de consument, niet voor het bedrijf.

Volgens de fabrikant gaat het toestel extra lang mee vanswege de behuizing. Die is namelijk van titanium gemaakt. Dat moet ervoor zorgen dat er geen krasjes of deukjes ontstaan wanneer je de Essential Phone laat vallen. Dat is wel het geval bij aluminium behuizingen. Dat is het materiaal wat Samsung en Apple bijvoorbeeld gebruiken. De achterkant van de Essential Phone is van keramiek gemaakt.

Modulair systeem

Wat de Essential Phone ook uniek maakt is de magnetische connector op de achterkant van het toestel. Essential heeft een nieuw systeem voor accessoires en modules in het leven geroepen. Je kunt het gebruik van de connector vergelijken met de Moto Mods van Motorola.

Essential Phone

Je hoeft je accessoires enkel erop te klikken. Essential heeft al een 360-graden camera aangekondigd. Consumenten kunnen voor vijftig dollar extra een speciale bundel kopen waar zowel het toestel als de camera in zit.

Essential hoopt dat het nieuwe systeem uiteindelijk de traditionele ports zal vervangen. Over ports gesproken: de Essential Phone heeft geen 3.5mm headphone jack. Je zult zelf moeten bepalen of dat een dealbreaker is of niet, maar je zult het moeten doen met een USB-C Port.

Aan de achterkant van het toestel zit een dubbele camera. De tweede module neemt enkel monochrome foto’s. Zo wordt er meer licht gevangen, en kunnen beide beelden samengevoegd worden om een superieur resultaat te bereiken. De werking is dus vergelijkbaar met die van de Huawei P10. Aan de voorkant van de Essential Phone zit een 8MP camera die in 4K kan filmen.

Sorry Nederland

Al met al lijkt het een indrukwekkende smartphone te worden. Niet iedereen is fan van de uitsparing voor de selfiecamera aan de voorkant, maar het levert wel nog dunnere schermranden op. Verder is het vooral een kwestie van afwachten of Essential echt zijn grootse beloftes kan nakomen.

Essential Phone

Overigens zul je geen keuze hebben, want in Nederland moeten we sowieso geduld hebben. De Essential Phone komt voorlopig namelijk enkel in Amerika uit. Daar gaat de high-end Android smartphone 700 dollar kosten. Consumenten kunnen tussen zwart, grijs, wit en dual-tone kiezen. Kan Essential zijn eigen marktaandeel veroveren in een markt met gevestigde namen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. michelvanbreemen -

    Ja, voor die prijs zal ik dit toestel zeker halen, aangezien ik die extra troep en functies ook helemaal zat ben en je toestel alleen maar vertragen. Kan je zeggen dan root je hem, gooi je er custom firmware op en verwijder je alle bloatware en onnodige functies. Heb liever dat een fabrikant dit standaard levert, aangezien rooten e.d. ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengt en ook voor andere softwarematige problemen kan zorgen en dit ook niet altijd mogelijk is.

Apple iPhone X

Pas op: consumenten gedupeerd met neppe iPhone X die op Android draait lees verder

Huawei Honor 9 Lite

Huawei Honor 9 Lite duikt op: mid-ranger met dunne schermranden lees verder

Samsung kopieert voor de Galaxy S9 Apple’s controversiële strategie lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is het geheime wapen van de Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

Minder dan 1 procent van alle Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters