‘Google overweegt Apple’s programmeertaal Swift voor Android’

Google zou volgens verschillende bronnen voor Android over willen stappen op Apple’s Open Source programmeertaal, Swift, zodat ontwikkelaars gemakkelijker apps op beide platformen uit kunnen brengen.

Swift vergelijking
Swift vergeleken met andere programmeertalen

Swift

Apple staat nou niet bepaald bekend om haar openheid, al helemaal niet als het om iOS gaat. Toch kondigde het Amerikaanse bedrijf twee jaar geleden Swift aan, een nieuwe open source programmeertaal. Dat betekent dat iedereen er mee aan de slag kan, en daarnaast is de programmeertaal bijzonder snel, flexibel en veilig. De interesse vanuit de industrie is dan ook groot. Deze week doken er geruchten op dat Google overweegt om over te stappen op Swift voor zijn mobiele besturingssysteem, Android.

Android

Die bewering moet nu echter genuanceerd worden, want anonieme bronnen melden nu dat Google Java voorlopig niet wilt vervangen, maar dat het beide programmeertalen als optie wilt hebben voor Android. Oracle heeft onlangs een schadevergoeding van 9,3 miljard dollar geclaimd van Google voor het schenden van patentrechten op Java-API’s in Android, dus het is logisch dat Google naar alternatieven aan het kijken is.Google kan de programmeertaal zonder wettelijke problemen gebruiken, want Swift is immers open source.

Apps

Op dit moment komen apps vaak eerst uit op iOS, waarna ze pas geport worden naar Android. Als Google dezelfde programmeertaal als Apple gebruikt is de kans groot dat het gemakkelijker is voor ontwikkelaars om hun apps tegelijkertijd op beide platformen uit te brengen. Verwacht echter niet dat Google dus compleet zal overstappen, want gezien vrijwel elke Android tool op dit moment logischerwijs toegespitst is op Java zal Google de taal dan ook voorlopig blijven ondersteunen.

Swift Code
Swift cde

Lange weg te gaan

Volgens verschillende anonieme bronnen zijn Facebook, Uber en Google eind vorig jaar samengekomen om te overleggen hoe elk bedrijf Swift zou kunnen gebruiken. Facebook en Uber zouden de programmeertaal zoveel mogelijk willen gebruiken, terwijl Google juist Swift vooral wil ondersteunen op Android. Het zal nog even duren voor een dergelijke ondersteuning aangekondigd zou worden, want het is een lang en ingewikkeld proces om alle Android code en API’s te herschrijven.

Bron:The Next Web

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Dit zijn de beste high-endsmartphones van dit voorjaar lees verder

Samsung AR Emoji

Apple loopt met Face ID twee jaar voor op Android lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters