‘Android heeft in totaal 28,5 miljard euro aan omzet opgebracht’

Android heeft sinds het begin in 2008 tot nu toe een omzet opgeleverd van ruim 28,5 miljard euro en een winst van 20 miljard euro. Deze getallen zijn naar boven gekomen tijdens een rechtszaak tussen Google en Oracle.

Een advocaat van Oracle heeft tijdens de rechtszaak tegen Google gezegd wat de geschatte omzet en winst is die Android tot nu toe heeft opgeleverd voor Google. De Android-ontwikkelaar heeft nog nooit verteld wat het verdient aan het besturingssysteem. Alle cijfers die Google liever niet naar buiten brengt, kunnen zomaar op straat komen te liggen door deze rechtszaak.

‘Gevoelige informatie’

Het zijn geen bewezen cijfers, maar Google heeft de rechtbank gevraagd het financiële document niet openbaar te maken aangezien er ‘Gevoelige informatie’ in staat. Dit zegt wel iets over de schatting van de advocaat. Sinds 2008 heeft Android ruim 28,5 miljard euro aan omzet gedraaid en de winst komt neer op zo’n 20 miljard euro.

Apple

Tijdens de rechtszaak maakte de advocaat nog meer details bekend. Zo zou Google elk jaar 920 duizend euro aan Apple betalen om Google als startpagina in te stellen op de Safari-browser. Dit levert voor Google meer mobiele-gebruikers op. Daarvoor krijgt Apple ook nog een bepaalt percentage van de omzet die Google genereert via Apple-apparaten.

RechtszaakAndroid

Oracle en Google staan al vijf jaar tegenover elkaar in de rechtbank. Oracle heeft Google ervan beschuldigd dat ze Java-programmeertaal hebben gebruikt met het ontwerpen van Android. Deze programmeertaal is ontwikkeld door Sun, maar is nu eigendom van Oracle. Het bedrijf wil een schadevergoeding voor het gebruiken van de programmeertaal, vandaar dat de advocaat de cijfers bekend heeft gemaakt.

Inkomsten Android

Google verdient niet aan de verkoop van Android zelf. Het platform is open-source en mag door iedereen gebruikt worden. De inkomsten die Google uit Android haalt, zijn voornamelijk afkomstig van verkopen in de Google Play Store. Daarnaast sleept Google ook nog geld binnen via advertentieverkoop.

Bron: Bloomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters