Android Ice Cream Sandwich bekend gemaakt

Google en Samsung hebben vandaag naast de Galaxy Nexus ook Android Ice Cream Sandwich aangekondigd. Naast een flink aantal nieuwe features, heeft Android 4.0 ook een complete redesign gekregen.

ice cream sandwich

Het belangrijkste punt van Ice Cream Sandwich is dat het grafische ontwerp helemaal veranderd is. Dat is helemaal op de schop gegaan en nu meer gebaseerd op plaatjes dan op tekst. Zo zijn al je contacten in de contactapplicatie weergegeven als een foto met tekst, in plaats van tekst met een foto. Alles ziet er een stuk strakker uit en heeft nog het meeste weg van een verkleinde versie van Honeycomb.

Widgets zijn ook aangepast. Sowieso zijn alle standaardwidgets op de schop gegaan, maar widgets zijn ook standaard in formaat te veranderen. Mappen zijn ook op de schop gegaan, en kunnen nu behalve apps ook bijvoorbeeld contacten bevatten. En natuurlijk ziet ook dat er beter uit.

Daarnaast zijn de hardwareknoppen verdwenen. Deze zijn vervangen door een drietal knopjes aan de onderkant van het scherm, die verborgen worden als je ze niet nodig hebt. Tijdens het bekijken van een video bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er zogenaamde ‘gestures’ toegevoegd, waarmee je via een beweging iets gedaan kunt krijgen, in plaats van via een knopje.

Het toetsenbord van Ice Cream Sandwich is ook op de schop gegaan en moet nu een betere autocorrectie hebben. Ook is het nieuwe toetsenbord preciezer volgens Google en natuurlijk is ook hier het design op de schop gegaan. Ook de spraakinput is verbeterd. Waar het toestel eerst alles opnam en daarna analyseerde, wordt de ingesproken tekst bij Ice Cream Sandwich direct weergegeven.

Google belooft ook dat wachtwoorden verleden tijd zijn in Ice Cream Sandwich en dat je toestel nu beveiligd kan worden via gezichtsherkenning. Dat werkt op de meeste systemen, waaronder dure laptops, niet goed, maar Google belooft dat het in Ice Cream Sandwich wel goed zal gaan. Tijdens de persconferentie lukte het overigens niet om het toestel te unlocken via de gezichtsherkenning.

De browser heeft een aantal interessante nieuwe functies gekregen. Zo kun je pagina’s met een druk op de knop offline opslaan en is de browser vanaf nu uitgerust met een ‘pornoknop’. Ook is er een knopje om je toestel als desktop herkend te laten worden en zo de mobiele pagina in de gewone website te veranderen en zijn de verschillende tabbladen makkelijker te bereiken. Bladwijzers worden via je Google account automatisch met Chrome op je laptop of desktop gesynchroniseerd. Ook alle andere standaard applicaties zijn op de schop gegaan.

Google heeft ook rekening gehouden met het feit dat er steeds meer datalimieten komen op mobiele internetabonnementen. Je kunt kiezen om internet af te kappen na een bepaald datalimiet, je kunt het gebruik analyseren per app en ook per app achtergronddata aan- en uitzetten. Mocht er dus een applicatie zijn die op de achtergrond je datalimiet opslurpt, kun je die uitzetten. Tot slot geeft Ice Cream Sandwich een voorspelling van je datagebruik in de toekomst.

De camera in Ice Cream Sandwichtelefoons heeft volgens Google geen afdrukvertraging meer. Zo mis je dus nooit meer een mooi moment omdat je camera te traag is. Daar komt bij dat je erg snel een nieuwe foto kunt maken nadat de vorige geschoten is. Ook heeft Google een erg simpele panoramamodus toegevoegd, die je panorama’s laat maken door met je toestel een rondje te draaien. Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om foto’s te maken terwijl je aan het filmen bent. Op videogebied is daarnaast timelapsefunctionaliteit toegevoegd.

De contactenapplicatie is een stuk socialer geworden, zoals de meeste producenten dat eigenlijk al toegepast hadden in de contactenapplicatie van eerdere Androidversies.

Tot slot is er een nieuwe manier om dingen te delen via NFC genaamd Android Beam. Door twee toestellen tegen elkaar te houden en op een thumbnail van de content die op je scherm stond te klikken, kun je iets overzetten tussen de toestellen. Zo kun je bijvoorbeeld applicaties, webpagina’s of kaarten makkelijk delen.

Over updates van oudere toestellen heeft Google niets verteld, maar gezien de eerder bekend gemaakte policy van 18 maanden aan Androidupdates voor telefoons, gaan we er vanuit dat de belangrijkste oudere toestellen gewoon een update krijgen. Hoe Ice Cream Sandwich dan met de nog beschikbare hardwareknoppen zal omgaan is niet bekend. Overigens heeft Google ook geen woord gerept over tablets tijdens het launchevent, maar als we eerdere geruchten mogen geloven is Ice Cream Sandwich ook voor die apparaten beschikbaar.

Android Ice Cream Sandwich Nexus Prime

 

Android Ice Cream Sandwich Nexus Prime

 

Android Ice Cream Sandwich Nexus Prime

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. motu -

    Zou de Nexus S de update naar ics eerder krijgen dan dat de galaxy nexus uitkomt?? Google heeft al oficieel bekend gemaakt dat de nexus s ics krijgt.

  2. gwystyl2 -

    Screens zien er mooi uit, maar ik verwacht wel dat het vrij vol/druk overkomt op een 'klein' scherm van een telefoon. Het zal ook wel een kwestie van wennen zijn; ik vond eerst alle schermen dan 3.7" te groot, maar aan de SGSII met 4.3" scherm ben ik in no-time gewend geraakt.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters