Android instant applicaties: applicaties zonder installatie

GOOGLE I/O- Google heeft naar jaarlijkse gewoonte zojuist zijn Google I/O conferentie gehouden. Een van de dingen die het bedrijf heeft aangekondigd zijn instant applicaties.

Google I/O

Google I/O is Google zijn jaarlijkse conferentie die gehouden wordt om ontwikkelaars te laten zien waar het bedrijf met zijn technologieën naartoe wil. Tijdens de conferentie zijn meerdere punten besproken waaronder natuurlijk Android maar ook virtual reality en ook instant applicaties. Voor een volledig overzicht van wat Google tijdens de conferentie heeft aangekondigd, kun je hier terecht.

Android instant applicaties

Het idee achter Android instant applicaties is dat mensen niet altijd een applicatie willen installeren op hun toestel. Neem bijvoorbeeld een uitstap naar Ikea als voorbeeld. Om makkelijk alles te vinden kun je beroep doen op de Ikea-applicatie, maar niet iedereen wil deze applicatie op zijn smartphone hebben staan.

Android instant applicaties

Android instant applicatiesGoogle ziet het probleem hierin, en is daarom gekomen met Android instant applicaties als oplossing. Met de instant applicaties, is het mogelijk een applicatie te gebruiken zonder deze te installeren of zelfs maar te downloaden uit de Play Store. Al wat je moet doen is op een link drukken (waarachter een instant applicatie zit), en de applicatie opent. De link waarop je drukt is dan natuurlijk gekoppeld aan de applicatie in de Play Store. Door op de link te drukken, gaat enkel de nodige code gedownload worden om de applicatie te gebruiken. Naast links zullen de instant applicaties ook overgebracht kunnen worden via nfc.

Omdat de applicaties niet groter mogen zijn dan 4MB, zou het downloaden van een instant applicatie ongeveer even lang duren als het laden van een webpagina. Je krijgt er alleen wel iets meer functionaliteit bij. Als je de applicatie dan toch wil installeren, kun je dit doen door op de installatie-knop te drukken in de rechterbovenhoek van de app. Instant applicaties worden enkele uren in het cache van je toestel bewaard, zodat je na de instant app te sluiten hem direct kunt raadplegen.

Voor bestaande appsPark and Pay - Device with Meter (Final)

Wat wel een belangrijke side-note is, is dat Google duidelijk meedeelt dat Android instant applicaties bedacht zijn voor ontwikkelaars die al een applicatie in de Play Store hebben. Dit omdat de instant applicaties verder zijn gebouwd op de al bestaande applicaties.

Vanaf Jelly Bean

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, kun je de instant applicaties niet alleen gebruiken op Android N. Ze zullen ook beschikbaar zijn voor toestellen die op Android Jelly Bean lopen, of hoger.

Release

Google zegt zelf dat het nog even kan duren voor de instant applicaties volledig zijn ingeburgerd. Maar ze zijn momenteel al wel bezig met een samenwerking met een aantal ontwikkelaars zoals BuzzFeed en Disney.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters