Android-malware groeit nog harder dan het OS zelf

Juniper Networks heeft cijfers bekendgemaakt over de groei van malware voor Android. Het aantal malifide apps is gegroeid met maar liefst 400 procent.

Android piraat

De potentiƫle bedreigingen voor mobiele technologie, noemt Juniper zijn onderzoek. Mobiele apparaten van zowel consumenten als bedrijven zijn een gevoelig doelwit voor dergelijke bedreigingen. Ook via WiFi worden aanvallen op telefoons en tablets uitgevoerd.

Het meest verontrustende cijfer is echter dat van de malafide apps. De malware voor smartphones die op Android draaien, is met 400 procent gestegen in een relatief korte periode. Juniper trekt de conclusie dat bezitters van een Androidtelefoon beter direct een antivirus-app kunnen insdtalleren.

Echter, de grote meerderheid van de telefoongebruikers negeert de bedreigingen van buiten en heeft helemaal niets van bescherming op zijn mobieltje staan. Android is overigens niet het enige dat onder vuur ligt; ook Facebook op mobiele telefoons is doelwit van aanvallen. Een andere antivirusboer, AVG, heeft dit jaar driemaal zoveel aanvallen via Facebook geteld als vorig jaar.

SMS vormt een ander risico. Dit is het meestgebruikte medium op elke telefoon. Zeventien procent van alle gerapporteerde virus-infecties kwam via SMS binnen. Die verspreiden trojans die de telefoon voortdurend ongewenst en onmerkbaar laten bellen naar dure 0900-nummers. Dat leidt tot hoge kosten voor het slachtoffer van zo’n aanval.

In de slipstream van het onderzoek meldt Juniper dat een op de vijf tieners ‘ongepast materiaal’ verstuurt via zijn of haar telefoon. Daarmee worden voornamelijk blootfoto’s en -filmpjes bedoeld.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters