Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één

Google en Apple pakken dingen behoorlijk anders aan als het aankomt op hun besturingssystemen. Apple is meer de strenge overbeschermende vader die gaat voor controle, terwijl Google juist de hippie ouder is die creativiteit stimuleert. Beide aanpakken hebben voor- en nadelen en aan één van de nadelen van Android werden we onlangs weer keihard herinnerd. De cybersecurity firma Kaspersky Lab ontdekte namelijk ZooPark: een combinatie van alle dingen die bij je opkomen als je denkt aan enge malware.

ZooPark al drie jaar actief

Doordat Android vrij open is, hebben ontwikkelaars meer vrijheid om dingen te doen met de kernfuncties van het systeem en om allerlei leuke features te maken. Aan de andere kant hebben hackers ook meer vrijheid om vreselijke programma’s te bedenken. Kaspersky Lab schreef over ZooPark in een post op hun blog Securelist. Blijkbaar gaat het niet eens om nieuwe malware, maar zou ZooPark al minstens sinds juni 2015 ingezet worden. Volgens de veiligheidsfirma zou de malware voornamelijk gebruikt wordt om in het midden oosten te spioneren.

cybersecurity

Malware steeds gevaarlijker

We zijn inmiddels aangekomen bij de vierde versie en met elke nieuwe versie is de malware steeds gevaarlijker geworden. Bij de eerste versie kon informatie over je contacten en accounts worden bekeken. De tweede versie voegt daar oproeplijsten, GPS locaties, SMS berichten en informatie over je toestel aan toe. Bij de derde versie konden de hackers daarnaast ook nog audio opnemen van je telefoontjes, details van geïnstalleerde apps bekijken, in je browser data snuffelen en foto’s van je microSD kaartje nemen.

Stiekem bellen en sms’en

Zoals gezegd is de laatste versie de ergste. Afgezien van wat de vorige versies al kunnen, is het nu ook nog mogelijk om te zien welke toetsen je indrukt, wat je kopieert en waar je naar hebt gezocht in de browser. Daarnaast kunnen ze ook screenshots nemen en zelfs een video maken van je display. Ook audio kan opgenomen worden en zelfs de camera’s van je toestel kunnen gebruikt worden om je te bespieden. Verder kunnen de hackers via ZooPark ook nog bij externe app data van apps zoals WhatsApp, Telegram en Chrome. Ze kunnen zelfs stiekem bellen met je toestel en smsjes versturen.

ZooPark Malware

Dat is nogal wat en als je dit zo leest is er misschien wel wat te zeggen voor de strenge ouder. Zoiets zou bij een iPhone namelijk bijna onmogelijk zijn. Het is natuurlijk altijd afwegen of de voor- en nadelen in balans zijn en het is jammer dat er mensen zijn die meteen elke vrijheid willen gebruiken om er iets kwaads mee te doen. ZooPark lijkt op iets dat wel in Black Mirror voor zou kunnen komen. In de aflevering “Shut Up And Dance” wordt iemand’s webcam ook gehackt met alle gevolgen van dien.

Via: BGR

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters