Android nu tien jaar onder de vleugels van Google

Android viert zijn tiende verjaardag als onderdeel van Google. Het bedrijf dat Android maakte, bestond al eerder. Het werd precies tien jaar geleden opgekocht door de zoekgigant die er de mobiele wereld flink mee heeft veranderd.

“Mensen dachten dat we gek waren toen we Android kochten voor 50 miljoen”

HTC Hero vs HTC Dream

In 2005 kocht Google Android Inc., een klein startend bedrijfje dat bezig was met de ontwikkeling van een besturingssysteem voor smartphones. De eigenaren van het bedrijf werden meegenomen naar Google en bezetten daar soms nog hoge posities, zoals mede-oprichter Rich Miner. Hij is degene die via een tweet eraan herinnerde dat Android Inc. alweer tien jaar geleden naar Google is overgegaan.

“Mensen dachten dat we gek waren toen we Android opkochten”, schrijft Google in zijn laatste jaarverslag. De implicaties van deze deal werden destijds erg onderschat. Android is in de afgelopen tien jaar dan ook verschrikkelijk veranderd. Van een beginnend besturingssysteem waar in 2005 maar één telefoon op liep, de T-Mobile G1, is nu meer dan de helft van alle smartphones ter wereld een Androidtelefoon. Eind 2014 bezat Android 53 procent van de markt, groter dan iOS van Apple, dat wereldwijd tot 41,6 procent komt. Deze cijfers zijn afkomstig van Comscore.

Android had een jaar geleden meer dan een miljard dagelijkse gebruikers. Vorig jaar zijn er meer dan 1,05 miljard Androidtelefoons verkocht. Als we kijken naar de verkoopcijfers van het jaar 2014, zijn de percentages van Android nog indrukwekkender: Android komt dan tot dik 81 procent en de rest is min of meer voor iOS van Apple, dat vorig jaar bijna 193 miljoen iPhones verkocht. Waarbij je wel moet bedenken dat er letterlijk honderden verschillende Androidtoestellen in alle kleuren en maten en van tientallen fabrikanten verkrijgbaar zijn, en van de iPhone zijn maar enkele modellen tegelijk op de markt die alleen maar door Apple worden geproduceerd. Kortom, Android is zo’n beetje de wereldstandaard geworden op mobiel OS-gebied.

Android is tien jaar geleden voor vijftig miljoen dollar aangekocht door Google. Dat vindt Google nog altijd ‘de beste deal ooit.’ Het besturingssysteem is in de afgelopen tien jaar van steeds meer functies en mogelijkheden voorzien en kan op zowel low-end als high-end smartphones draaien.

Bron: Venturebeat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. iRobot -

    Waanzinnig wat 1 bedrijf te weeg kan brengen met een Open Source platform.
    Google moet nu waken om niet door te slaan naar verregaande commercialisering. Dé reden dat ik geen Facebook, Instagram en Whatsapp gebruik. Zo heb ik Google Foto's definitief gedag gezegd na het lezen van de voorwaarden.

    1. Freemike -

      Yep, 50 miljoen. En dat is niet de enige fout in dit artikel. Android zou in de oorsprong ontwikkeld zijn als een besturingssysteem voor fototoestellen.

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters